De multi ani, tehnologia a fost pe val, companiile de profil ajungand sa inregistreze cifre de afaceri fabuloase la nivel mondial. Dispozitivele precum smartphone-uri si tablete, dar si toate serviciile online au devenit parte din viata noastra de zi cu zi, iar acestea sunt doar exemplele cele mai evidente. Tehnologia este in tot ceea ce utilizam, de la dispozitive medicale la solutii de tip smart city.
In anul 2020, pandemia de noul coronavirus a aratat insa cu adevarat cat de dependenti suntem astazi de tehnologie pentru a putea realiza unele chestiuni elementare din viata personala si din cea profesionala, cu atat mai mult in conditii de criza. Cu norme noi de distantare fizica sociala, omenirea a consumat servicii online mai mult decat oricand pana acum. Comertul electronic a crescut puternic, inclusiv in Romania, si este doar inceputul in acest domeniu. Firmele de gazduire web sunt asaltate de cereri de servicii premium, servere dedicate si alte solutii de web hosting de calitate superioara. Tehnologia in general a devenit solutie salvatoare de vieti, dar mai ales de calitate a vietii.
Marii investitori pariaza pe tehnologie, iar acest lucru s-a vazut foarte bine pe pietele bursiere ale lumii in ultimele luni. In ansamblu, in ultimele 12 luni s-au consemnat aprecieri majore ale preturilor actiunilor marilor companii IT&C, mai ales in Statele Unite ale Americii. Vedeta comertului electronic, Amazon, aproape ca si-a dublat valoarea bursiera - de la sub 1800 USD /... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 18:31
Comuna Ciugud din Alba a devenit in ultimii ani un model la nivel national in ceea ce priveste dezvoltarea locala durabila.
Ciugudul detine cateva recorduri greu de egalat in mediul rural din Romania, fiind prima comuna din tara cu drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete, cu internet wireless in spatiile publice, iluminat public asigurat cu ajutorul unei eoliene, scoala smart, plata online a taxelor si impozitelor si statie de incarcare masini electrice. De cativa ani, administratia locala incearca sa impuna conceputul de "smart village" la Ciugud si la nivel national.
Aflata la circa 10 kilometri din Alba Iulia, comuna s-a remarcat, initial, prin performanta deosebita in privinta accesarii de fonduri europene. In total, comuna a atras circa 30 de milioane de euro, o buna parte din suma fiind obtinuta in colaborare cu comunele apropiate, Daia Romana, Berghin si Sintimbru.
Unul dintre primele proiecte majore care au influentat pozitiv viata locuitorilor a fost asfaltarea a 30 de kilometri de drum agricol intre comunele invecinate. Proiectul a fost finalizat in 2011 si a devenit cunoscut sub denumirea de "Mini-Transalpina de Ciugud", datorita frumusetii zonei strabatute de sosea. Prin acest proiect s-a asigurat accesul mult mai facil al oamenilor la terenurile agricole si s-a redus foarte mult timpul de calatorie dintre cele trei comune, dar si spre Alba Iulia. Banii au fost obtinuti de la Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Rurala,... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 14:40
Rezilienta oraselor reprezinta capacitatea acestora de a se adapta si de a lua masuri necesare raspunsului la situatii perturbatoare, care pot avea consecinte grave asupra functionalitatii oraselor, dar si abilitatea de a se adresa problemelor cu care se confrunta locuitorii.
Rezilienta presupune continuarea drumului firesc de evolutie a oraselor in conditii de criza, urgente, dezastre naturale sau orice alt fel de probleme.
Orasele care sunt pregatite sa raspunda la diverse provocari in timp real, fara a afecta buna dezvoltare a acestora pe termen lung, sunt cele care au un nivel ridicat de rezilienta, insa acest fapt depinde de procedurile de functionare pe care acestea si le stabilesc.
Orasele Inteligente, datorita naturii lor, sunt orase reziliente. Prin solutii de Smart City, rezilienta oraselor creste considerabil, iar acestea se transforma in orase cu o calitate ridicata a vietii, in care oamenii isi doresc sa traiasca.
Spre exemplu, "tehnologiile smart ofera agentiilor locale noi instrumente pentru luarea de masuri preventive, pentru a raspunde in caz de urgente, si pentru planificarea pe termen lung a durabilitatii si cresterii."
Prin intermediul tehnologiilor smart, autoritatile locale pot primi informatii in timp real si pot gestiona si preveni situatii, inainte ca acestea sa apara. Asadar, prin digitalizare si prin tehnologie, orasele smart devin orase reziliente.
Conceptul de rezilienta poate fi privit si din perspectiva globala. Rezilienta... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 12:55
Alba Iulia este primul oras din Romania unde, in urma cu doi ani, a luat startul un program ambitios pentru dezvoltare inteligenta, initiat de catre Marius Bostan, fost Ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.
Au fost testate pana acum peste 100 de solutii ale companiilor private, iar pe 8 si 9 octombrie, in cadrul evenimentului Dezbatere Smart City Alba Iulia 2018, reprezentantii primariilor, ai companiilor care ofera servicii catre administratia publica si comunitate, ai mediului universitar si presa vor fi prezenti pentru a vedea rezultatele.
"In urma cu doi ani si jumatate, impreuna cu Mircea Hava am facut o chemare catre industrie sa vina la Alba Iulia. Am plecat cu optimism si incredere in inteligenta si patriotismul romanilor, si asteptarile noastre au fost mai mult decat implinite. Deja peste 100 de solutii inteligente au facut din Capitala de Suflet a Romanilor si Capitala Inteligenta a Romanilor. Am adaugat orasului istoric orientarea pentru urmatorii 100 de ani. Aici se naste viitorul - din trecut, la care adaugam umila noastra contributie. Felicitari Mircea Hava si Echipei Alba Iulia Smart City condusa de catre Nicolaie Moldovan, pentru ca sunt capabili si fac ceea ce spun!", a declarat Marius Bostan, Coordonator al Dezbaterii Nationale Smart City, initiator al proiectului Alba Iulia Smart City.
Spre deosebire de alte evenimente dedicate oraselor inteligente, participantii vor avea posibilitatea de a vedea in functiune, la fata... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 13:53
Primarii, administratorii oraselor si alti reprezentanti ai institutiilor publice intalnesc pe 23 martie, la Iasi, in cadrul Dezbaterii Smart City 2018-2020, cele mai bune solutii pentru transformarea oraselor in unele prietenoase cu locuitorii, turistii si mediul de afaceri. Evenimentul se va desfasura la Congress Hall, sala Rossini, din Complexul Palas Iasi.
Ziua de 23 martie va reprezenta un maraton al solutiilor propuse de companii cu experienta, dar si de firme aflate la inceput de drum, care vin cu propuneri inovatoare si vor sa ajute comunitatea in care traiesc pentru a simplifica actul administrativ si viata locuitorilor lor.
Si-au anuntat participarea peste 40 de reprezentanti ai oraselor din zona Moldovei si peste 20 de Primarii, dar si reprezentanti ai institutiilor aflate in subordinea primariilor, ai mediului universitar si multe firme private.
De asemenea, reprezentanti ai Primariei orasului Chisinau, din Republica Moldova, vor fi prezenti la eveniment.
Dezbaterea reuneste 35 de speakeri si va incepe la ora 9:00, in prezenta Primarului Municipiului Iasi, Mihai Chirica, a echipei sale de specialisti si va fi condusa de Marius Bostan, initiatorul proiectului Smart City Alba Iulia si fost Ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.
"Vestea buna este ca marile municipii romanesti deja sunt preocupate de fructificarea oportunitatilor oferite de dezvoltarea tehnologiilor avansate si sunt atrase de fenomenul smart city incercand sa... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 17:48
Tot mai multe primarii din Romania devin preocupate de gasirea unor solutii de genul "smart city" pentru a-si imbunatati administrarea si pentru a putea sa aduca orasele la standarde europene. La cea de-a doua editie a evenimentului "Different City - Smart City. Dezbatere Nationala 2017-2020", desfasurat la Bucuresti, pe 24-25 octombrie, au participat 21 de localitati, alaturi de companii, ONG-uri, mediul academic si alte institutii publice.
Cu aceasta ocazie, Ambasadorul Olandei in Romania, doamna Stella Ronner-Grubacic, a anuntat decizia Guvernului olandez de a sprijini vizita in Olanda a unui grup de aproximativ zece primari din Romania, care sa se inspire din solutiile inteligente prin care olandezii au ales sa isi dezvolte orasele.
"In Olanda am gasit o solutie, faimoasele noastre biciclete. Pentru olandezi, este un lucru absolut obisnuit sa mearga la serviciu cu bicicleta si cred ca merita sa nu uitam ca Olanda este singura tara in care sunt mai multe biciclete decat numarul de locuitori. Avem 16 milioane de locuitori si 18 milioane de biciclete", a precizat Ambasadorul Olandei.
In ceea ce priveste mobilitatea electrica, care este tot mai populara, peste 30.000 de oameni folosesc sisteme de incarcare din orasele olandeze. In 2016, soferii si-au incarcat masinile pentru 25 milioane km, cat sa dea ocol Pamantului de 600 de ori. Olanda avea la finalul anului trecut 152.000 de vehicule electrice, iar Guvernul olandez si-a propus ca pana in 2025, transportul... mai mult
Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 17:03
Smartphone-ul cuplat cu serviciile mobile si aplicatiile aparute in ultimii ani a stat la baza celei mai puternice perturbari economico-sociale a ultimului deceniu.
Remarca ii apartine lui Ed Fernandez, unul dintre fostii investitori care au mizat pe produsele Nokia si Blackberry dezvoltate in urma cu cativa ani.
Industria telefoanelor inteligente a generat venituri de 380 de miliarde de dolari numai in 2014 prin cele 1,2 miliarde de dispozitive vandute. Iar piata are o tendinta de crestere pana la 451 de miliarde de dolari in 2018.
Cu toate acestea, Fernandez canta prohodul celui mai folosit produs smart, dupa cum arata comentariul sau de pe portalul CNBC.
Incepe declinul
Alte 8 miliarde de smartphone-uri sunt asteptate sa isi gaseasca cumparatori in urmatorii cinci ani. Insa varful vanzarilor pare sa fi fost deja atins, anual inregistrandu-se un declin in aparitia unor noi utilizatori.
Conform fondului de investitii Cannacord Genuity piata smartphone-urilor a ajuns la maturitate, un singur mare jucator urmand sa monopolizeze 93% din profitul generat de aceasta industrie.
Nu este o enigma prea mare in a deslusi numele Apple dincolo de datele statistice ale prognozei date de Cannacord Genuity.
In momentul in care o tehnologie depaseste pragul de 50% in penetrarea pietei restul competitorilor nu sunt decat imitatori sau intarziati.
Raportat la piata de smartphone-uri, acestea au atins deja un grad de penetrare de 70% in majoritatea statelor... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 17:56
2Electrocasnicele "smart" sunt o combinatie intre utilitate si tehnologie si ofera utilizatorilor solutii inteligente. Frigiderul va seta temperatura potrivita pentru alimentele, masina de spalat va ajuta la sortarea hainelor, iar masina de spalat vase va sti de cat detergent si de cata apa are nevoie.
Afla care sunt cele mai "inteligente" electrocasnice pe care trebuie sa ti se achizionezi in 2012 de la CNBC.
Frigiderul LCD Samsung, 2.699 de dolari
Noua tehnologie Samsung dispune de patru optiuni de setare a temperaturii. Carnea si pestele de exemplu pot fi pastrate la -1,6 de grade Celsius pe cand vinul poate fi pastrat la o temperatura de 5,5 grade. Exista sisteme separate de racire in frigider pentru a regla temperatura si umiditatea. Frigiderul dispune si de un sertar reglabil la care copii pot ajunge cu usurinta.
Pe langa toate acestea, frigiderul dispune de un ecran LCD touch screen. Daca selectezi optiunea "Managerul alimentelor tale", nu trebuie decat sa scanezi cutia de oua si frigiderul te va alarma atunci cand se apropie termenul de expirare. Printre optiunile LCD-ului sunt radio online, actualizari de vreme, un calendar Google, etc.
Masina de spalat si uscator inteligent, 3.398 de dolari
Samsung duce la un alt nivel inovatia tehnologica in materie de spalat rufe, prin modelul de masina de spalat WF457 cu incarcare frontala si cu cea mai mare capacitate pentru masinile de spalat, de aproximativ 20 kg.
In plus, sistemul Smart Care de la... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 08:49
Daca prezentul retelelor sociale apartine Facebook, viitorul va fi cucerit de o forta "electrica" mai puternica. Retelele sociale vor fi promotoarele managementului energiei si se vor plia pe conceptul de tehnologie "smart grid". Energia viitorului este supusa la mari provocari. Smart Grid este considerata un „Internet al energiei”, deoarece pune la dispozitia consumatorului informatii despre energie in timp real, dandu-i astfel posibilitatea sa faca alegeri inteligente.Ce este “smart grid”?
Retelele electrice inteligente sunt retele electrice care pot sa integreze in mod inteligent comportamentul si miscarile fiecarui utilizator conectat la ele pentru o aprovizionare electrica eficienta, economica si sigura.
“Smart grid” se refera la suprapunerea tehnologiei digitale de comunicatii pe infrastructura electrica.
Astfel de tehnologii imbuntatesc controlul sistemului energetic si au capacitatea de a transforma reteaua electrica dintr-o infrastructura statica intr-una ”vie”.
Retelele energetice inteligente promit sa ofere reduceri de costuri si un mediu in care clientii isi administreaza utilitatile electrice.
OPower este liderul in industria care combina metodele de comunicare din retelele sociale cu tehnologia retelelor inteligente.
Serviciile sale de monitorizare a energiei ruleaza pe computere desktop si telefoane inteligente si isi ajuta clientii sa economiseasca bani la factura de energie in fiecare luna.
OPower creeaza un... mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 18:27