Laptopurile Macbook, serviciile Google, smartphones cu Android sau iOS, chiar si retelele sociale, toate au revolutionat era digitala. Iar cei din spatele acestor inovatii tech inspira si astazi noi generatii de oameni interesati de lumea programarii. Dar cum a pornit totul si ce i-a ajutat pe fondatorii marilor companii precum Apple, Google ori Facebook sa schimbe lumea moderna?
Codecool, scoala de programare care a pregatit sute de persoane fara experienta sa gaseasca un job in IT in Ungaria si Polonia, si care a inceput sa faca asta si la noi, face retrospectiva geniilor din lumea digitala si a limbajelor de programare care i-au ajutat sa creeze cele mai folosite platforme, site-uri si tehnologii mobile de azi.
Bill Gates, Microsoft: C/C++, Java, .NET si Javascript
Foto: Wikimedia Commons
Windows, Edge, Outlook si chiar sistemul Android au fost programate de Microsoft, compania de software cea mai mare din lume, condusa de celebrul Bill Gates si de Paul Allen.
"A invata sa codezi inseamna sa-ti dezvolti un nou mod de gandire, care te ajuta in toate domeniile", spunea Gates pe blogul sau, lucru care s-a adeverit cand a reusit sa creeze propriul limbaj de programare, impreuna cu Allen - de altfel, si primul produs distribuit de companie.
Faimosul programator a preferat limbajele de programare clasice, C si C++ si chiar si dupa multi ani, cand compania a evoluat si Gates a renuntat la programarea de zi cu zi, echipa Microsoft a continuat sa dezvolte... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 12:31
4.500 de scoli gimnaziale vor fi dotate cu echipamente wireless, iar in cel putin 2.000 de institutii de invatamant va fi creata infrastructura tehnica necesara utilizarii resurselor si serviciilor de tip OER (open educational resources) si WEB 2.0 in educatie.
Totul, prin intermediul unui proiect finantat din fonduri europene, in valoare de circa 45 de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).
Contractul de finantare aferent proiectului "Platforma Nationala Integrata - Wireless Campus" a fost parafat de MCSI si Ministerul Fondurilor Europene (MFE) cu Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informatica pentru Educatie si Cercetare.
"Am spus de nenumarate ori ca investitia cea mai buna in viitorul tarii noastre este reprezentata de sustinerea sistemului educational. Adaptarea scolii romanesti la noile directii de dezvoltare a fost o prioritate pentru Guvernul din care fac parte. Este motivul pentru care a fost semnat acest contract de finantare.
Munca in echipa alaturi de colegii nostri de la Ministerul Fondurilor Europene a dat rezultate. Oferim astfel copiilor posibilitatea de a utiliza, in procesul educational, tehnologii informatice noi si facilitam accesul la resursele educationale digitale.
Acestea sunt indispensabile pentru un invatamant modern in care se folosesc, pe scara larga, modele si metode flexibile pentru dobandirea unui bagaj cat mai mare de informatii", a... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 12:47
Tehnica de predare folosita de catre instructorii acestor scoli este cea de invatare prin joaca. La fiecare curs - fie ca este vorba despre de codare sau robotica - elevii construiesc jocuri si roboti, invatand in acest timp limbaje de programare. Ei nu aplica neaparat notiuni de teorie pe care le invata in prealabil, ci mai degraba invata in timp ce exerseaza programarea jocurilor.
De aceea, procesul de asimilare este unul natural, la fel ca invatarea unei limbi straine, pornind de la nivel de incepatori si mergand pana la nivel foarte avansat.
"In secolul 21 tehnologia este din ce in ce mai prezenta in vietile noastre. In urma cu 15 ani, topul celor mai mari 5 companii din lume continea doar o companie din aria tehnologiei IT, si anume Microsoft.
Acum, 5 din 5 sunt de IT: Apple, Amazon, Google, Microsoft, Facebook. Copiii de astazi au sansa sa fie expusi tehnologiei de la varste fragede si sunt cei care se vor adapta mai usor in viitor. Nu ne asteptam neaparat ca toti cei care vor studia programare la Logiscool sa devina programatori, dar cursurile ii vor ajuta sa gandeasca logic si sa fie confortabili cu folosirea calculatorului.
De asemenea, cred ca e important pentru copii sa vada ca pot face lucruri utile la calculator si sa-i ajutam sa nu piarda timp pretios cu alte activitati pe PC", ne dezvaluie Mihaela Olteanu, director Logiscool Cluj Dorobantilor.
Logiscool a pornit din Ungaria si s-a extins rapid in afara granitelor. Romania este deja una dintre... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 11:06
Parlamentul francez a adoptat definitiv luni o lege care interzice telefoanele mobile in scoli si licee, promisiune pe care presedintele Emmanuel Macron a facut-o in timpul campaniei electorale si este criticata de opozitie ca fiind "cosmetica".
Deputatii majoritatii prezidentiale si de centru au votat in favoarea textului de lege in cursul unui vot final in Adunarea Nationala, camera inferioara a Parlamentului, in timp ce dreapta si stanga s-au abtinut, criticand "o operatiune de comunicare", de "afisaj politic", "o lege de circumstanta" care "nu va schimba nimic".
Proiectul de lege interzice utilizarea oricarui obiect conectat (telefon, tableta, ceas ...) in scoli si colegii, institutii scolare din Franta ai caror elevi au o varsta de pana la 14-15 ani, relateaza AFP.
Vor exista exceptii "in scopuri educationale", acestea vor fi la latitudinea fiecarei institutii in regulamentul sau intern, sau pentru copiii cu dizabilitati. Activitatile legate de invatamant care se desfasoara in aer liber, cum ar fi sportul, sunt de asemenea vizate de aceasta lege.
Liceele vor avea posibilitatea, dar nu si obligatia, de a interzice si alte obiecte conectate, total sau partial.
Codul francez al invatamantului interzice, conform unei legi adoptate in 2010, folosirea telefoanelor mobile "in timpul oricarei activitati de invatamant si in locurile prevazute de regulamentul intern".
Ministrul Educatiei, Jean-Michel Blanquer, potrivit caruia aceasta interdictie nu a fost... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 20:52
Cei 30.000 de elevi inscrisi in campania nationala de educatie ecologica "Baterel si Lumea Non-E" a Asociatiei Environ au marcat o noua premiera in anul scolar 2017-2018: reciclarea a peste 10.000 kg de baterii uzate si 100.000 kg de echipamente electrice si electronice in cea de-a VII-a editie a programului.
Comunitatea #EroiiReciclarii formata din elevii participanti din 1200 de scoli, gradinite si licee au reusit impreuna cu profesorii coordonatori sa depaseasca recordurile de colectare in unitatile de invatamant, devenind astfel adevarate repere in ceea ce priveste atitudinea si comportamentul ecologic.
Performantele copiilor au fost recompensate cu 85.000 de produse comandate pe platforma online www.magazinbaterel.ro, iar scolile care au colectat cea mai mare cantitate de echipamente electrice vechi, Scoala Gimnaziala Neagra Sarului 8.236 kg si respectiv, cea mai mare cantitate de baterii uzate, Scoala Gimnaziala Stefan cel Mare Galati 154 kg, vor fi premiate cu dotari in valoare de 1000 euro.
Micii ecologisti s-au intrecut nu doar in colectarea efectiva a deseurilor, ci si-au pus in practica imaginatia si creativitatea prin realizarea de colaje, reportaje, scenete si piese de teatru, experimente stiintifice sau activitati de voluntariat in vederea promovarii reciclarii ca stil de viata. La inceputul lunii septembrie, echipele castigatoare formate din elevi de la clasele I-VIII de la Scoala Gimnaziala Ion I.
Graure Balteni, jud.Olt, Liceul Tehnologic... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 16:49
Firmele cu profil tehnologic din Marea Britanie se arata ingrijorate de faptul ca iesirea tarii din blocul comunitar le-ar putea lasa fara forta de munca instruita si experimentata din restul tarilor europene, cu un impact serios asupra numarului de profesionisti din sector.
Mai bine de o treime dintre angajatori sunt convinsi ca, in urmatorii 4-5 ani, bazinul de recrutare se va restrange dramatic, pe masura ce accesul la piata muncii din UE va fi restrans in urma Brexi, iar de pe bancile scolilor britanice ies tineri tot mai slapb pregatiti si fara experienta, arata CNBC.
Un sondaj efectuat in randul a 400 de angajatori din sectorul tehnologic arata ca 62% dintre acestia sunt dezamagiti de cunostintele acumulate de tinerii ingineri britanici, iar 68% considera ca invatamantul tehnic superior din tara va ramane in urma cu noile descoperitri din domeniu.
Pe de alta parte, 5% dintre intervievati cred ca Brexit va avea un impact pozitiv in acest sens, 23% opineaza ca nu se va simti nicio schimbare majora in acest sens, iar 36% inca nu stiu ce sa creada.
"Cererea de ingineri pe piata muncii este in crestere, dar raportul scoate si mai bine in evidenta problema aptitudinilor si experientei viitorilor angajati.
In urmatorul deceniu ne vom confrunta cu un deficit de ingineri pe piata muncii, iar cum Brexit ridica si problema experientei si cunostintelor angajatilor, devine mai important ca oricand sa pregatim o generatie viitoare de talente in inginerie si... mai mult
Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 13:26
Ministrul Educatiei Remus Pricopie spune ca Romania este printre primele tari care aduc noile tehnologii in scoli si ca procesul va continua prin dotarea scolilor, inclusiv a celor de la tara, cu tablete, prin realizarea catalogului electronic si a manualelor digitale pentru toti anii de studiu.
"Romania este in avangarda tarilor care isi racordeaza si adapteaza sistemul de educatie la tendinta mondiala de utilizare a tehnologiei informatiei in procesul de predare - invatare", spune ministrul Educatiei, precizand ca acest lucru este confirmat de noul Raport Horizon al Comisiei Europene, realizat in parteneriat cu expertii in tehnologii educationale din SUA, transmis Mediafax.
Raportul arata ca "imbunatatirea abilitatilor digitale si a accesului la resursele digitale si deschise sunt esentiale, nu numai pentru ameliorarea procesului de predare, ci si pentru crearea unor modele de invatamant flexibile, care faciliteaza invatarea de-a lungul vietii" si ca este nevoie de actiuni urgente "in vederea promovarii inovarii in salile de clasa".
Potrivit Ministerului Educatiei, "Romania se afla inaintea multor state din Uniunea Europeana, fiind conectata la noile tendinte mondiale de crestere a calitatii procesului educational si a adaptarii la realitatile secolului al XXI-lea, prin aducerea tehnologiei mai aproape de scoala", prin introducerea manualelor digitale, dar si prin derularea unor proiecte precum "Internet in scoala ta", care presupune conectarea a 2.446 de scoli... mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 09:45
In trecut, copiatul la examene insemna, de cele mai multe ori, o hartiuta ascunsa in maneca sau notite scrise direct in palma sau antebrat. Insa, acum, tinerii care se pregatesc pentru examene se folosesc de tehnologiile moderne pentru a copia.
Dupa aparitia pe piata a smartphone-urilor, a smartwatch-urilor, a ochelarilor Google, elevul modern are o varietate de gadget-uri pe care le-ar putea folosi pentru a trisa la examene, scrie intr-un articol CNN, citat de Mediafax.
In prezent, profesorii nu numai ca trebuie sa fie vigilenti in sala de examinare, ci trebuie sa fie la curent cu toate noile tehnologii aparute.
"Consider ca toate aceste tehnologii vor reprezenta o problema. Vor exista consecinte care nu pot fi inca prevazute", a declarat Larry Rosen, profesor la Universitatea din California.
In Anglia, guvernul incepe sa raspunda la aceasta amenintare, potrivit Ministerului Educatiei.
Amenintarea invizibila
Unele dispozitive sunt imposibil de vazut, cum ar fi asa-numitele casti Bluetooth "invizibile". Acestea dspun de un microfon minuscul, care este legat de un telefon mobil. Astfel de dispozitive pot fi folosite pentru a primi raspunsuri de la cineva din exterior.
"Daca observam un student care isi misca stiloul sau pixul in dreptul computerului sau daca vad ca isi misca incheietura mainii, acestea sunt semnale ca probabil face fotografii. Atunci intervenim", spune Taylor Ellis, decan in cadrul unei universitati din Florida.
China ne arata... mai mult
Duminica, 22 Iunie 2014, ora 17:12
Cele mai noi tehnologii promit sa imbunatateasca metodele de predare si sa le asigure tuturor copiilor acel tip de educatie personalizata la care aveau pana acum acces doar copiii din familii bogate.
Nu este cazul deocamdata in Romania, insa scoli din SUA, din mai multe tari europene nordice, dar si din America Latina si India au abandonat instrumente de predare precum carti, caiete sau tabla in favoarea unor dispozitive si produse software special dezvoltate de startup-urile din domeniu, iar reprezentantii unitatilor de invatamant spun ca functioneaza.
La capitolul minusuri, pe langa costurile ridicate ale unor astfel de produse, mai sunt si aspectele legate de protejarea datelor personale, care ii ingrijoreaza pe parinti.
Lectiile structurate sub forma unui joc, predate pe tablete, le permit copiilor sa progreseze in ritmul lor propriu si sa primeasca feedback instant la fiecare pas, scrie The Economist.
Fara tabla, creta si manuale: Cum vrea un liceu din Norvegia sa ...citeste mai departe despre "Tableta inlocuieste tabla. Invatamantul in era tehnologiei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 09:20