Aproape 9 din 10 intreprinderi mici si mijlocii din Romania se declara afectate de criza economica provocata de pandemie, potrivit unui sondaj CNIPMMR.
Sectorul IMM este printre cele mai puternic lovite si, in timp ce masurile de ajutor de la stat intarzie sa apara, antreprenorii primesc sprijin important din partea mediului de afaceri.
Zona de e-commerce a avut, de asemenea, de suferit, iar comenzile catre clienti au fost adesea procesate si livrate catre clienti cu mare intarziere.
SoftOne, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata de servicii software in Cloud din Romania, a venit in sprijinul companiilor, cu o serie de produse software menite sa fluidizeze comertul online.
Softone este printre companiile care s-a implicat activ in sustinerea comunitatii de business pe perioada pandemiei.
Daca in martie, compania a decis sa ofere acces gratuit, timp de trei luni, pentru cate trei utilizatori ai companiilor doritoare la accesarea solutiei de gestiune Soft1 360, pentru a facilita lucrul de acasa in randul IMM-urilor, acum da o mana de ajutor firmelor din zona de e-commerce.
"Am vrut sa fim alaturi de companiile din Romania din toate industriile, insa ne-am orientat spre a oferi mai mult suport in zona de e-commerce pentru a ne adapta nevoilor curente, avand in vedere faptul ca fara a fi prezente in mediul online companiile de retail nu ar fi putut supravietui acestei crize.
Ne-am adaptat asadar produsele si serviciile astfel incat orice... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2020, ora 10:30
Amanarea la plata a chiriei de catre IMM-uri in baza certificatului de situatie de urgenta nu echivaleaza cu scutirea sau cu suspendarea obligatiei, intre cei trei termeni existand diferente atat din punct de vedere juridic, cat mai ales fiscal, au atras atentia specialistii Deloitte in sectorul imobiliar, in cadrul unui webinar dedicat pietei imobiliare.
Conform unei ordonante emise la inceputul starii de urgenta, IMM-urile pot, in anumite conditii, sa obtina de la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri un certificat de situatie de urgenta, in baza caruia pot solicita amanarea la plata chiriei si la plata utilitatilor pe perioada starii de urgenta.
Atentie la posibilele efecte in lant
Specialistii Deloitte prezenti in webinar, printre care se numara Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale si Lider al Serviciilor de Consultanta pentru Sectorul Imobiliar, Deloitte Romania, Irina Dimitriu, Partener, Reff & Asociatii, si Mihnea Galgotiu-Sararu, Senior Managing Associate, Reff & Asociatii, au mai explicat ca interventia statului intr-un anumit sector, concentrata pe o anumita obligatie a uneia dintre partile contractante poate fi benefica pentru respectiva parte (in cazul de fata, anumite categorii de chiriasi) pe durata de timp prevazuta de lege, dar risca sa produca dezechilibre majore pe intreg lantul operatiunilor si jucatorilor din domeniul respectiv. De exemplu, prin amanarea platii chiriei cu doua luni, un chirias isi rezolva punctual, dar... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 17:57
Cercetarilor recente ale companiei globale de tehnologie de plati Visa arata o cerere crescuta din partea consumatorilor pentru platile cu autentificare biometrica, considerate in prezent o modalitate de plata mai sigura spre deosebire de metodele traditionale.
Peste 90% dintre consumatorii romani sunt de parere ca recunoasterea amprentelor este cea mai sigura forma de autentificare, urmata indeaproape de scanarea irisului (89%).
Confortul este de asemenea un atu important cand vine vorba de platile cu autentificare biometrica, avand in vedere ca 57% dintre respondenti au renuntat anterior la realizarea unei achizitii online, principalul motiv fiind uitarea parolei de acces.
Autentificarea biometrica va deveni tot mai importanta daca luam in considerare cerintele cu privire la autentificarea stricta a clientilor (SCA), in conformitate cu Directiva privind Serviciile de Plata - PSD2.
Reglementarile in vigoare obliga bancile sa efectueze verificari mai stricte ale platilor online pentru a se asigura ca acestea sunt efectuate de detinatorul legitim al cardului - solicitand clientului sa-si confirme identitatea printr-o dubla autentificare.
Tehnologia de autentificare biometrica indeplineste criteriul SCA de dubla verificare a identitatii consumatorului, deoarece se realizeaza prin intermediul unui dispozitiv inregistrat si conectat si un sistem biometric.
Studiul Visa evidentiaza totodata riscurile potentiale privind securitatea platilor online, precum... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 18:23
Initiativa Mastercard se bazeaza pe cresterea fulminanta a utilizarii tehnologiei contactless, sprijinind astfel business-urile si comerciantii sa implementeze rapid si eficient majorarea pragului de plata, care le permite consumatorilor sa beneficieze de cea mai rapida si simpla modalitate de plata.
In urma cu cateva zile, Mastercard a anuntat la nivel european majorarea limitei pentru platile contactless fara PIN, iar acum Romania se alatura celor 29 de tari in care se va aplica aceasta schimbare, menita sa imbunatateasca experienta de cumparaturi.
Mastercard a lansat o serie de initiative la nivel european, care au condus la o crestere masiva a utilizarii cardurilor contactless si a dispozitivelor mobile pentru efectuarea platilor, astfel ca 75% din totalul de tranzactii efectuate in prezent cu carduri Mastercard in Europa sunt contactless.
Majorarea limitei de plata contactless inseamna ca detinatorii de carduri si comerciantii vor putea in curand sa efectueze, respectiv sa primeasca, mai multe plati rapid si sigur, fara a mai fi necesara introducerea codului PIN sau utilizarea de numerar.
"Mastercard a initiat inca de la 12 octombrie 2018 procesul de ajustare a terminalelor de plata pentru o compatibilitate deplina cu tehnologia contactless de la 1 ianuarie 2020, intelegand potentialul si importanta acestui mod de plata.
Am vazut cu totii cat de rapid au adoptat consumatorii platile contactless ca modalitate preferata de plata zilnica, dat fiind ca la... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 13:59
Metrorex si Banca Comerciala Romana au finalizat implementarea noii solutii de plata cu cardul contactless, in toate cele 43 de statii de metrou din Bucuresti in care accesul a fost modernizat prin introducerea portilor batante de acces.
Astfel, in prezent, in toate cele 53 de statii de metrou din Bucuresti, din care 43 cu acces modernizat si 10 statii cu acces prin turnichete, plata cu cardurile contactless Mastercard/VISA este posibila pentru orice posesor de card, se arata in comunicatul Metrorex.
"Sistemul ultra-modern, dezvoltat de BCR, in parteneriat cu S&T Romania, este realizat la nivelul fiecarei porti de acces, utilizand tehnologii de integrare ce permit ca acceptarea la plata si deblocarea portilor sa fie extrem de rapida", scrie in document.
Modul de utilizare este foarte simplu: calatorii trebuie sa apropie de semnul contactless existent la nivelul portii de acces orice card bancar contactless sau dispozitiv electronic (card fizic, telefon, ceas inteligent cu functionalitate de plata) Mastercard sau VISA, indiferent de banca emitenta, dupa care vor primi instiintarea de "Acces liber".
Costul unei calatorii ramane acelasi, 2,5 lei, si nu exista comisioane bancare. In cazul in care un calator doreste sa achite mai multe intrari cu acelasi card sau dispozitiv, trebuie sa apese, incepand cu a doua tranzactie consecutiva, tasta "+" de pe ecranul turnichetului si apoi sa apropie cardul de semnul contactless.
"Prin extinderea noului sistem de plata... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 10:08
phos si Mastercard lanseaza un proiect pilot prin care introduc o solutie de plata inovatoare, compatibila cu dispozitivele mobile Android, care le va permite micilor comercianti acceptarea platilor contactless, fara necesitatea unor echipamente suplimentare.
Solutia, simpla si eficienta, va facilita acceptarea platilor fara numerar pentru milioane de IMM-uri si, prin urmare, va contribui la dezvoltarea acestora.
Comerciantii micro, mici si mijlocii reprezinta coloana vertebrala a economiei europene, insa, in mod traditional, modul lor de functionare presupune exclusiv acceptarea platilor in numerar, o modalitate de plata nesigura si dezavantajoasa din pricina costurilor ascunse si a problemelor de securitate inerente.
Prin acest parteneriat, phos si Mastercard vin cu o solutie alternativa pentru a permite IMM-urilor sa accepte plati electronice, intr-o maniera simpla, sigura si eficienta.
"Astazi, clientii oricarei firme, indiferent de marimea acesteia, se asteapta sa li se ofere posibilitatea de a plati in orice mod aleg. Libertatea de alegere a modalitatii de plata a devenit fundamentala, fapt ce a reprezentat o adevarata problema pentru afacerile mici.
Solutia oferita de phos este conceputa special sa se plieze pe nevoia de flexibilitate si de costuri accesibile a micilor comercianti, oferindu-le oportunitatea de a se folosi de o tehnologie deja disponibila, precum smartphone-ul, pentru a accepta, in mod convenabil si sigur, plati contactless", a... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 13:41
Tehnologia contactless, care se afla intr-un ritm accelerat de dezvoltare, a devenit cea mai raspandita forma de plata electronica din Romania, care ocupa locul 5 in topul tarilor europene in ceea ce priveste numarul tranzactiilor contactless inregistrate din totalul tranzactiilor realizate la comercianti: mai mult de 2 din 3 tranzactii realizate prin intermediul cardurilor Mastercard la comercianti sunt contactless.
Un studiu recent realizat de Mastercard confirma cresterea incontestabila a utilizarii tehnologiei contactless in Romania: tranzactiile contactless au crescut cu 139% in perioada ianuarie-august 2018 comparativ cu aceeasi perioada din 2017, ajungand la aproape 70% din totalul tranzactiilor realizate la comercianti.
Studiul, realizat de Mastercard pentru tarile din Europa, arata ca in peste 15 piete europene - printre care Romania, Danemarca, Croatia, Grecia, Ungaria, Olanda, Polonia si Rusia - procentul tranzactiilor contactless realizate cu carduri Mastercard depaseste 50%. Progresele tehnologice continue in domeniul platilor si al analizelor de date din intreaga Europa le permit tarilor sa optimizeze constant infrastructura tehnologica regionala. In consecinta, fiecare tara este capabila sa opereze intr-o maniera mai integrata si mai eficienta.
"Asa cum ne arata si cele mai recente date, platile contactless si-au continuat evolutia fulminanta in Romania, confirmand si anul acesta aderenta consumatorilor la viziunea Mastercard de a trai intr-o lume... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 16:52
Cei care au carduri MasterCard ar putea sa nu mai fie nevoiti sa introduca codul PIN in viitorul apropiat, pentru a putea face plati, avand in vedere ca aceasta companie va incepe sa testeze o noua tehnologie.
In urmatoarele luni, 500 de utilizatori vor intra intr-un program-pilot, in cadrul caruia va fi folosita o metoda care nu mai necesita tastarea unei parole, informeaza ZDNet.
Ei vor descarca aplicatia MasterCard pe telefoanele lor, iar atunci cand vor face plati online si li se va cere verificarea contului, pe ecran le va aparea o intrebare legata de modalitatea prin care poate fi aprobata plata.
Sursele CNN Money arata ca utilizatorul va avea de ales dintre doua metode: scanarea amprentei digitale sau selfie.
Compania crede ca tehnologia de recunoastere faciala va ...citeste mai departe despre "Uitati de PIN: Am putea face selfie-uri pentru a plati cu cardul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 22:33
Identificarea prim scanarea palmei a ajuns sa fie un mijloc de plata destul de raspandit la Lund, oras studentesc din sudul Suediei, a anuntat luni universitatea la care studiaza autorul inovatiei.
Circa 15 magazine si restaurante din acest oras dispun de terminale care scaneaza venele mainii, sistemul fiind conceput de un student care a avut aceasta idee cand statea la coada sa plateasca, relateaza AFP.
Aproximativ 1.600 de persoane utilizeaza in prezent acest sistem, considerat de autorul sau nu numai mai rapid, dar si mai sigur decat mijloacele de plata traditionale (cash si card bancar). 'Dispunerea venelor oricarui individ este unica, asa incat nu exista niciun mijloc de frauda', spune Fredrik Leifland, student la inginerie industriala si fondator al unei firme. Chiar daca identificarea prin vene exista deja, ea nu mai fusese niciodata folosita in acest fel.
'A trebuit sa stabilim relatia intre partile componente ale sistemului, lucru destul de complicat: terminalele care scaneaza venele, bancile, magazinele si clientii', arata Leifland. Ca sa se inscrie in sistem, clientii trebuie sa mearga la un magazin care dispune de terminalul de scanare, sa isi scaneze mana de trei ori si sa isi lase numerele de asigurare sociala si ale telefonului mobil. Primesc prin SMS un link pentru activarea contului lor, care este pus in legatura cu contul bancar, de unde sumele cheltuite vor fi eliberate automat de doua ori pe luna, incheie AFP. mai mult
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 13:15