Edwin Vermulst, expert in dreptul comertului international si al UE: Trebuie o noua consultare privitoare la proiectul de tehnologia 5G in Romania. Nu e nici macar un singur criteriu tehnic in acest proiect. Criteriile sunt pur politiceFoto: facebook Huawei
Noul proiect de lege privind tehnologia 5G in Romania ar trebui supus unei noi dezbateri publice, pentru a vedea in ce masura modificarile facute de Ministerul Comunicatiilor ia in considerare numeroasele comentarii si critici care au fost formulate in consultarea publica initiala, considera renumitul avocat Edwin Vermulst, cu o vasta experienta in dreptul comertului inernational, implicat in numeroase proceduri de solutionare a litigiilor la Organizatia Mondiala a Comertului.
Intr-un interviu pentru B1.ro Edwin Vermulst, care practica dreptul comertului international din anul 1985 si este fondator al companiei VVGB Advocaten, a explicat faptul ca proiectul legislativ privind desfasurarea retelelor 5G in Romania stabileste criterii exclusiv politice pentru a decide acceptarea sau respingerea echipamentelor de la un anumit furnizor. Acestea vin in contradictie atat cu strategiile unificate stabilite la nivelul UE, cat si cu criteriile luate in considerare de alte state europene precum Germania, care se bazeaza in special pe o abordare tehnica, si nu pe o abordare politica.
Edwin Vermulst considera faptul ca prezenta in legislatia romaneasca a unor prevederi care exclud in mod discriminatoriu un furnizor de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 12:08
Grupul american Apple Inc va transmite marti un eveniment de la sediul sau de la Cupertino, California, iar analistii se asteapta sa fie dezvaluite o noua generatie de ceasuri inteligente Apple Watch, tablete iPad si alte dispozitive, in timp ce o noua generatie de telefoane iPhone va fi dezvaluita abia luna viitoare, transmite Reuters.
In ultimele doua trimestre, Apple a raportat venituri care au depasit estimarile analistilor, gratie vanzarilor puternice provocate de echipamente necesare pentru munca de acasa precum tablete iPad, laptop-uri si accesorii care se conecteaza cu telefoanele iPhone.
In timp ce analistii se asteapta ca evenimentul de lansare a urmatoarei generatii de telefoane iPhone sa aiba loc in octombrie, Apple a trimis saptamana trecuta o invitatie cu titlul 'Time Flies' pentru un eveniment care va avea loc marti, 15 septembrie, iar analistii se asteapta sa vada viitorul Apple Watch Series 6.
Grupul Apple domina piata pentru ceasuri inteligente, analistii de la Strategy Analytics anuntand in luna mai ca in primul trimestru al acestui an Apple controla 55% din piata. Pentru ca acest ceas trebuie conectat cu un telefon iPhone, analistii cred ca noul ceas va ajuta Apple sa isi pastreze clientii si chiar sa castige unii noi.
De asemenea, analistii se asteapta ca noul ceas Apple sa ofere noi caracteristici de sanatate si fitness. Bloomberg a publicat anterior o serie de informatii potrivit carora Apple intentioneaza sa ofere clase virtuale de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 07:47
Un grup de experti europeni va lansa in curand o tehnologie destinata smartphone-urilor pentru identificarea persoanelor care au intrat in contact cu oameni infectati cu coronavirus, ceea ce va ajuta autoritatile medicale sa actioneze rapid pentru a stopa raspandirea acestuia.
Initiativa propune pastrarea unei evidente a momentului in care un smartphone intra in raza de actiune a altui dispozitiv, astfel incat, in cazul in care o persoana este testata pozitiv, oamenii din jurul sau cu risc de infectie sa poata fi identificati rapid, transmite Reuters.
Capacitatea de a urmari mai precis persoanele cu risc de infectie ar putea face posibila ridicarea restrictiilor de circulatie, care au dus la oprirea activitatilor economice in multe tari.
Initiativa europeana, denumita Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing, survine utilizarii cu succes a telefoanelor inteligente in unele tari din Asia pentru a urmari raspandirea virusului si a aplica ordinele de carantina, desi metodele lor incalca normele europene stricte de protectie a datelor.
PEPP-PT, care reuneste 130 de cercetatori din opt tari, isi propune sa-si lanseze platforma pana in 7 aprilie, a declarat Hans-Christian Boos, fondatorul companiei germane start-tech Arago si membru al comisiei de consultanta in domeniul digital al cancelarului Angela Merkel.
Merkel, aflata in izolare dupa ce a fost tratata de un medic care a fost testat pozitiv pentru COVID-19, a spus ca va recomanda o astfel de... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 08:37
Grupul auto german Volkswagen AG a anuntat marti ca va reduce cheltuielile cu investitiile la VW, principala sa marca de automobile, cu un miliard de euro pe an si de asemenea va trece la o noua tehnologie diesel pentru Europa si America de Nord.
Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, face obiectul unor investigatii in mai multe tari, inclusiv in Germania, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, transmite AFP.
Intr-un comunicat de presa difuzat marti, noul director pentru marca VW, Herbert Diess, a informat ca pentru a face fata efectelor scandalului motoarelor trucate s-a luat decizia ca programul actual de reducere a costurilor sa fie accelerat, iar investitiile sa fie reduse cu un miliard de euro pe an.
Veste foarte proasta pentru clientii Volkswagen: Milioane de masini au nevoie de ...citeste mai departe despre "Scandalul Volkswagen: Compania vrea o noua tehnologie diesel" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 15:23
Unul dintre fostii cercetatori de la Microsoft si co-fondator al laboratoarelor companiei din India, Kentaro Toyama, trage semnalul de alarma privind problemele sociale pe care dezvoltarea inteligentei artificiale (IA) le va ridica.
In noua sa carte, "Geek Heresy", Toyama sustine ca tehnologia nu va reusi sa rezolve problemele umanitatii, agravand in schimb crizele sociale.
Nu este singurul reprezentant al industriei care se arata alarmat de efectele muncii sale, remarca revista Newsweek.
Club select cu spaime adanci
Un alt mogul din Silicon Valley, Martin Ford, a publicat recent un volum prin care arata ca ascensiunea robotilor ne va lasa pe toti fara slujbe.
Alte avertismente cu privire la pericolul reprezentat de IA au fost date in ultimii ani de Bill Gates sau Stephen Hawking, care au vazut in noua tehnologie un pericol iminent pentru umanitate.
"Cred ca pesimistii au dreptate cand vine vorba de inteligenta artificiala. De fapt, va fi mult mai devastatoare decat au prezis acestia", spune Toyama.
Ca are dreptate sau nu conteaza mai putin, atata vreme cat industriei IT i se deschide o perspectiva cu care nu este obisnuita.
In general tehnologia a fost privita mereu cu optimism, industria IT nefiind obisnuita cu etichetarea ei ca anti-erou.
Schimbare de atitudine
In ultimul an, entuziasmul cu privire la noile tehnologii s-a domolit constant. Slabiciunea economiei globale i-a facut pe multi analisti sa priveasca mai atent la efectele pe care... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 17:05
Online-Online este o tehnologie Credius Invented, prima de pe piata romaneasca ce permite creditarea 100% online a cumparaturilor facute pe internet. De la inceputul lui 2015 ea este disponibila pentru magazinele online ce opereaza in Romania, devenind in consecinta disponibila pentru clientii acestora, care pot cumpara pe credit simplu si rapid, de pe canapeaua de acasa, orice bun de consum isi doresc.
"Este o revolutie pe piata de creditare din Romania. In acest moment nu mai exista nici o alta metoda de a obtine un credit pentru bunuri de consum folosind doar canalul online, fara acte suplimentare, deplasari si alte complicatii", declara Andrei Buzgan, CEO Credius IFN.
"Desi se prezinta ca fiind credite online, toate celelalte produse sunt in realitate semi-online si implica interactiuni offline si destul de multa bataie de cap. Online-Online face accesarea unui credit incomparabil mai simpla", mai spune el.
Simplitatea vine in primul rand din integrarea procesului de creditare in procesul de comanda online si livrare. Practic, cumparatorul face comanda pentru bunul pe care si-l doreste, comanda care include si completarea cererii pentru credit, la care i se da raspunsul in 60 de minute. Apoi, primeste cumparaturile acasa, impreuna cu actele pentru credit, pe care le semneaza cu aceasta ocazie.
Astfel, cumparatorii beneficiaza de cel mai simplu mod de a achizitiona bunul de care au nevoie, in timp ce magazinele online isi pot creste rata de conversie pe... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 11:55
Traim intr-o lume dominata in proportie de 99% de inflatia tehnologica inregistrata in ultimul secol, insa cu greu putem estima cat mai putem asimila din noile inventii si care sunt intr-adevar cele care isi vor pune amprenta asupra omenirii.
Suntem in stare sa prognozam efectele noilor tehnologii asupra vietilor noastre?, scrie The Economist.
Evolutie in directii incerte
In 1995, Gartner a folosit pentru prima data termenul de "ciclu hype" pentru a desemna traseul parcurs de tehnologiile noi de la momentul aparitiei pana la maturizare. Secolul XXI pare sa fie dominat de tendinta de a revolutiona in pasi rapizi sectoare de activitate a caror dezvoltare nu a fost una fulminanta in ultimele decenii.
Marile industrii din fiecare tara dezvoltata investesc in armate de ingineri si cercetatori care sa scoata la iveala solutii salvatoare in privinta resurselor materiale, a costurilor si a unor noi aplicatii menite sa largeasca piata de distributie a marfii. Frecventa aparitiilor unor tehnologii revolutionare este de 10-15 ani, insa aplicabilitatea lor poate fi de multe ori contestata, constata reporterii publicatiei The Economist.
Cinci pasi in implementarea tehnologiilor
Nu doar eficienta dicteaza in piata, ci si interesul publicului fata de un nou produs. Iar "tehnologia" care aduce noul produs tehnologic in atentia si apoi in mana publicului consta in cinci pasi simpli. Primul, declansatorul inovatiei, se petrece atunci cand media arata interes fata de o... mai mult
Luni, 01 Septembrie 2014, ora 09:05
Volkswagen va prezenta marti la Berlin noul Golf, pe o platforma care marcheaza cel mai mare salt tehnologic din ultimii 20 de ani pentru grup, modelul fiind echipat cu echipamente si sisteme electronice de ultima generatie si o constructie menita sa eficientizeze consumul de carburant.
Volkswagen Golf, care a debutat in 1974 si se afla la cea de-a saptea generatie, este cel mai bine vandut model al grupului german si al treilea la nivel mondial dupa numarul de masini comercializate de-a lungul timpului.
Cea de-a sapte generatie a modelului Volkswagen Golf este echipata cu platforma modulara MQB, care va fi prezenta in peste o treime din autoturismele produse de grup in urmatorii ani si sta la baza strategiei Volkswagen de a deveni pana in 2018 cel mai mare producator auto din lume dupa vanzari si profit, peste Toyota si General Motors, potrivit Bloomberg.
Pe langa imbunatatirile tehnologice majore, noua platforma contribuie si la reducerea costurilor.
Designul noului Golf va respecta linia istorica a modelului, insa Volkswagen a introdus materiale si tehnologii care reduc greutatea masinii, pentru a scadea consumul de carburant cu pana la 23%, si a modernizat sistemele electronice: noul Golf poate functiona ca antena WiFi mobila.
Modelul va fi prezentat marti la Berlin, cu o luna inaintea Salonului Auto de la Paris, urmatorul eveniment major al industriei auto.
Volkswagen a avut un profit de 3,28 miliarde euro in trimestrul al doilea, insa rata de... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 14:43
New York City vrea sa concureze cu Silicon Valley printr-o investitie de doua miliarde de dolari, intr-un centru tehnologic format dintr-un campus si un incubator de afaceri.
Centrul tehnologic este construit pe Roosevelt Island, o insula ingusta pe East River din Manhattan, unde Cornell University construieste un campus si un incubator de afaceri, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Facebook, EBay, Amazon, Groupon, Juniper Networks, Advanced Micro Devices si Twitter au anuntat ca intentioneaza sa colaboreze la acest proiect. Google pune la dispozitia constructorilor, gratuit, spatii de birouri.
Municipalitatea din New York se lupta sa atraga firme startup si ingineri, din regiunea San Francisco, unde se afla sediile centrale ale Apple, Google, Facebook si Twitter.
Silicon Valley a atras in trimestrul al doilea investitii de capital de sase ori mai mari decat New York-ul, potrivit datelor PricewaterhouseCoopers.
Totusi, New York-ul are avantajul de a oferi antreprenorilor acces la lumea finantelor, modei, publicitatii si retail-ului, care ii confera un teren fertil pentru afacerile startup.
"Exista un interes mai mare ca niciodata pentru New York, ca potential centru tehnologic. Pe masura ce lumea se tehnologizeaza, rolul inginerilor va deveni tot mai important", a declarat Greg Pass, fost director la Twitter, care lucreaza in prezent pentru noul campus Cornell.
Primaria pune la bataie terenul si 100 de milioane de dolari in infrastructura
Noul... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 18:10