SUA - eventual ajutate de aliatii lor - ar trebui sa aiba in vedere sa preia controlul asupra fabricantilor de echipamente de telecomunicatii Nokia si Ericsson pentru a stopa compania chineza Huawei in producerea tehnologiei 5G si pentru a reduce riscurile de spionaj, a declarat ministrul american al Justitiei, Bill Barr.
Pentru a raspunde ingrijorarilor de spionaj daca retelele 5G sunt construite cu tehnologie chineza, unii au propus ca SUA "sa preia controlul asupra companiilor finlandeza Nokia si suedeza Ericsson, fie direct, fie printr-un consortiu de intreprinderi private americane si aliate" si "cei mai apropiati aliati ai nostri si noi insine trebuie sa avem in vedere aceasta abordare in mod activ", a spus Barr intr-un colocviu la Washington, citat de AFP.
Washingtonul desfasoara o campanie activa - chiar agresiva - pentru a incerca sa-si convinga aliatii sa nu lase Huawei sa participe la construirea retelei 5G in tarile respective.
In pofida dezmintirilor repetate ale companiei chineze, lider in aceasta tehnologie care urmeaza sa revolutioneze telefonia mobila, Washingtonul sustine ca o tehnologie Huawei ar permite accesul serviciilor de informatii chineze la date sensibile care tranziteaza prin reteaua respectiva.
Americanii au suferit un esec odata cu autorizarea partiala acordata recent de Londra - unul dintre aliatii cei mai fideli ai SUA - pentru utilizarea tehnologiei Huawei la anumite parti ale viitoarei retele 5G a Regatului Unit.
Marea... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 20:37
Ericsson si Apple au semnat un contract de licenta pentru anumite tehnologii folosite la iPhone si iPad, iar actiunile producatorului suedez de telefoane au crescut cu 7% in primele ore de la aflarea vestii.
Reprezentratii Ericsson nu au dezvaluit valoarea contractului, dar analistii estimeaza ca veniturile obtinute din drepturile de proprietate intelectuala ar putea ajunge la 1,6 miliarde de dolari, cu 50% mai mult decat in 2014, relateaza Reuters.
Analistii bancii ABG Sundal Collier apreciaza ca Apple ar putea fi taxata cu 0,5 procente din veniturile obtinute in urma vanzarii de iPhone si iPad.
Kasim Alfalahi, unul dintre directorii Ericsson, a explicat ca noul contract de licenta este unul larg care acopera atat tehnologia 4G, cat si versiunile 3G si 2G intalnite pe generatiile mai vechi de iPhone sau iPad.
"Acest lucru inseamna ca vom putea colabora in continuare cu Apple la dezvoltarea retelei 5G si la optimizarea acesteia", a declarat Alfalahi.
La inceputul acestui an, Ericsson a depus o plangere impotriva folosirii fara licenta a tehnologiei 2G, 3G si 4G de catre Apple.
Analistii cred ca, in functie de cifra vanzarilor, Apple ar putea ajunge sa plateasca anual intre 230 si 700 de milioane de dolari pentru licenta tehnologiei 4G. mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 14:37
Romtelecom si Cosmote au semnat un contract pe sapte ani cu Ericsson, in urma caruia compania suedeza va asigura servicii de suport integrat in zona de operare si intretinere retea si va prelua aproximativ 730 de angajati ai celor doi operatori telecom.
"Unitatile Intretinere Retea Pasiva, respectiv Monitorizare si Operare Retea Fixa si Mobila vor fi transferate la Ericsson Romania", a anuntat, printr-un comunicat, Romtelecom.
Compania suedeza a fost selectata in urma unei licitatii la care au participat jucatori importanti de pe piata de telecomunicatii locala si internationala.
"Incepand cu perioada urmatoare, un numar de aproximativ 730 angajati din echipele Romtelecom si Cosmote anterior mentionate se vor alatura organizatiei Ericsson Global Services", se arata in comunicat.
Potrivit unor surse din piata telecomunicatiilor la inceputul lunii iunie, la licitatie au mai participat subsidiarele locale ale Alcatel Lucent si Huawei.
Contractul pe sapte ani prevede ca Ericsson sa preia responsabilitatea pentru operarea si intretinerea retelelor cu si fara fir, transmisie, domenii core si IP, precum si operarea retelelor pentru sistemele de suport operatiuni ale Romtelecom si Cosmote Romania.
"Romania este o piata foarte importanta pentru Ericsson, motiv pentru care aceasta tara gazduieste unul dintre cele patru Centre Globale de Servicii. Acest acord ne va inlesni cunoasterea pietei din Romania, sustinand in acelasi timp acesti operatori sa isi optimizeze... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 14:35
Ericsson, cel mai mare producator de echipamente telecom din lume, a anuntat ca va da in judecata Samsung Electronics pentru incalcarea patentelor, dupa ce negocierile pe care cele doua firme le-au purtat timp de doi ani pe acest subiect au esuat.
Compania suedeza, al carui echipament este responsabil pentru 40% din traficul mobil de telecomunicatii, a intentat proces Samsung in Statele Unite, pe baza faptului ca firma sud-coreeana ar fi refuzat sa semneze o licenta de a utiliza tehnologia Ericsson in conditiile FRAND (acronim pentru termeni corecti, rezonabili si non-discriminatorii).
Ericsson detine peste 30.000 de patente si peste 100 de acorduri de licenta cu marii reprezentanti ai acestei industrii, transmite Reuters.
Cresterea de pe piata smartphone-urilor si tabletelor a condus la inversarea raportului din punct de vedere al traficului dintre serviciile de voce si cel de date, mai ales continut video si muzica, care necesita o capacitate mult mai mare.
Aceasta pune o presiune suplimentara pe operatorii de servicii de telecomunicatii, care nu isi pot permite sa perceapa tarife mult mai mari consumatorilor finali.
Ericsson a suferit o scadere majora a vanzarilor de echipamente de retea, cu 17% in trimestrul trei al acestui an, si isi indreapta atentia spre mentinerea veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala, un trend tot mai intalnit pe piata de tablete si smartphone-uri. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 16:25
Compania Ericsson, furnizoare de tehnologie si servicii telecom in jurul lumii, prevede o crestere de zece ori a traficului mobil de date in urmatorii cinci ani, clipurile video avand cea mai mare pondere din cifra estimata de companie.
Pana in 2016, Ericsson prezice ca numarul abonamentelor la broadband va atinge 5 miliarde, conform celui mai recent raport. Cu putin timp in urma, compania a prezis ca numarul abonamentelor va trece de 1 miliard in 2011, iar pentru anul in curs sustine un numar de 900 de milioane de noi abonati.
Cantitatea de trafic mobil se va dubla in cursul acestui an, in principal datorita cresterii vanzarilor de smartphone, tablete si alte gadget-uri.
Raportul se bazeaza pe masuratorile de voce mobila si volume de data, inregistrate de Ericsson in peste 180 de tari de-a lungul anilor. mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 13:09
Sony Ericsson nu va fi implicat in bataliile legale ale brevetelor care ii acapareaza pe rivalii sai datorita portofoliului consistent de patente si datorita politicii de licenta incrucisata, explica Bert Nordberg, CEO Sony Ericsson.Disputele privind brevetele s-au intensificat in ultima vreme, Apple lansand un numar mare de procese rivalului sud-coreean Samsung Electronics, prin care il acuza ca i-ar fi copiat produsele iPhone si iPad, scrie The Wall Street Journal. Apple are procese in Australia, Germania, Japonia, Franta, Coreea de Sud si a reusit chiar sa interzica temporar comercializarea Galaxy Tab de la Samsung in Uniunea Europeana."In acest moment, industria tehnologica se afla in mijlocul celui mai mare 'razboi' al brevetelor pe care l-am vazut vreodata", declara Nordenberg, un adevarat veteran, dupa cei 26 de ani de experienta in domeniu.Cu toate acestea, Bert Nordberg nu se teme ca ar trebui sa isi apere propriul portofoliu de produse si isi descrie compania drept "una dintre cele mai sigure companii din punctul de vedere al brevetelor"."In afara de cele 6.000 de brevete proprii, avem licenta pentru a folosi si un portofoliu combinat al celor doi proprietari ai nostri, Sony si Ericsson", adauga CEO-ul companiei.
Mai mult decat atat, el arata o urma de intelegere pentru reactia unor jucatori de pe piata. "Daca ar fi sa investesc miliarde intr-un proiect de dezvoltare, normal ca as fi dezamagit daca cineva care nu a investit niciun ban imi foloseste... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 21:23
Circa 86% dintre romani detin un telefon mobil care costa sub 100 euro, a declarat Adrian Cioroianu, key account manager al Sony Ericsson Romania, care se astepta la o revenire a pietei locale de profil incepand cu semestrul al doilea al acestui an, relateaza NewsIn."Este o tendita manifestata de cumparatorii romani, care se indreapta in special catre telefoanele mobile cu preturi mai mici, astfel incat circa 86% dintre romanii care detin un telefon au optat catre unul cu un cost sub 100 euro", a spus Cioroianu.
Piata romaneasca de telefoane mobile a scazut in primele luni ale acestui an cu 20-25% comparativ cu perioada similara din 2009, o revenire a acesteia putand avea incepand cu cel de-al doilea semestru al acestui an, a apreciat managerul.
Astfel, potrivit reprezentantului Sony Ericsson, piata interna de profil ar putea stagna in acest an, la acelasi nivel inregistrat in 2009.
"In luna ianuarie, vanzarile de telefoane mobile au scazut cu 20%, in februarie cu 25%, deci piata nu da inca semne de redresare in acest prim semestru al anului, astfel ca, cel mai probabil, o revenire a acesteia ar putea avea loc abia pe parcursul celui de-al doilea semestru al anului", a explicat Cioroianu.
Sony Ericsson a lansat oficial miercuri cinci modele de telefoane mobile, X10, X10 mini, X 10 mini pro, Vivaz si Vivaz pro, care vor fi prezente pe plan local incepand cu luna aprilie 2010.
Pretul telefoanelor variaza intre 1.099 lei si 2.099 lei. Aceasta gama de telefoane introduce un... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2010, ora 12:41
Al patrulea mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, Sony Ericsson, a raportat rezultate financiare imbunatatite pentru trimestrul patru din 2009, dar managerii raman retinuti in privinta perspectivelor de a obtine cresterea in 2010, datorita situatiei economice dificile.Compania joint venture intre gigantul japonez Sony si suedezii de la Ericsson este in ultimii ani intr-un proces de restructurare si a mers in pierdere mult timp. Noile modele de telefoane mobile, avansate tehnologic si nu foarte scumpe, au permis companiei sa isi reduca pierderile de Sarbatori.
Totusi, oferta Sony Ericsson ramane limitata pe segmentul smartphone, spun analistii. Concurenta este tot mai mare cu Apple, Research in Motion (Blackberry), dar si jucatorii traditionali, Nokia, Samsung sau LG.
Pierderile nete Sony Ericsson s-au redus pe trimestrul patru la 167 milioane de euro, sub cifrele estimate de analisti, ceea ce a dat un semnal bun in piata. Piederea este sub nivelul de 187 milioane de euro in trimestrul patru al 2008.
Reducerile de costuri si terminalele avansate au ajutat Sony Ericsson sa recastige teren. Sony Ericsson merge in pierdere din trimestrul al doilea al 2008.
Marja de profit operational a crescut pe T4 la 23% de la 15 procente in trimestrul patru al 2008. Sony Ericsson a vandut 14,6 milioane de telefoane mobile, la un pret mediu de 120 de euro, in scadere fata de 24,2 milioane de telefoane vandute in T4 2008, la un pret mediu de 121 de euro.
Incasarile nete au... mai mult
Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 22:57
Dupa o serie de ani dificili, in care s-a luptat pentru supravietuire si a ramas in pierdere, Sony Ericsson incearca sa impuna un suflu nou in a doua parte a anului cu o serie de schimbari in management, care includ aducerea directorului Sony, Howard Stringer, in boardul companiei joint venture.Directorul executiv actual, Dick Komiyama, va fi inlocuit din octombrie de Bert Nordberg, care a activat in managementul Ericsson.
Producatorul de echipamente telecom evolueaza peste asteptari si in ciuda crizei economice a afisat rezultate foarte bune, fiind numarul unu pe piata de profil, la mare distanta de competitori.
Sony Ericsson este un joint venture detinut 50 – 50% de gigantul japonez Sony si producatorul de tehnologie Ericsson.
Bert Nordberg va intra in management de la 1 septembrie, pe post de co-presedinte al Sony Ericsson, iar obiectivul numarul unu este revenirea in profitabilitate.
Producatorul de telefoane mobile a fost puternic afectat de criza economica, conform studiilor de piata au scazut puternic in vanzari telefoanele de nivel mediu, iar cota de piata a Sony Ericsson s-a diminuat sub 5% la nivel mondial, volumele fiind cu 40% sub nivelul de anul trecut.
Sony Ericsson a raportat astfel pierderi semnificative, iar presa business a vorbit chiar de posibilitatea de a se renunta de tot la joint venture.
Deocamdata insa, companiile au dezminitit aceste zvonuri si spun ca sunt pregatite sa sprijine financiar producatorul de terminale.
Bert Nordberg a declarat... mai mult
Marti, 18 August 2009, ora 10:30