ICDL – The Digital Skills Standard, cel mai răspândit program de certificare IT internațional este potrivit oricărui candidat sau companie care dorește să evolueze din punct de vedere digital. Este și cazul celor care pornesc deja cu o bază tehnologică solidă, dar și a celor care își doresc ca tehnologia să nu le mai fie străină în viața de zi cu zi.
Motivul pentru care Irinuca Văduva, General Manager ECDL Romania, își dorește să aducă acest certificat digital în atenția românilor este simplu: România merită șansa să devină o țară civilizată din punct de vedere digital, pentru că un viitor în care tehnologia își pune amprenta în mai multe domenii și arii de activitate nu ar trebui să îi sperie pe oameni: "Românii devin mai conștienți de impactul pe care îl poate avea tehnologia în viața lor, fiind mult mai deschiși să învețe și să înțeleagă că lucrurile evoluează mult mai rapid față de alte perioade, iar dezvoltarea unor competențe digitale devine esențială.", susține Irinuca.
ICDL vine în ajutorul românilor cu module personalizate. Fie că vorbim despre dezvoltarea unor competențe de bază sau avansate, ICDL include în portofoliul său module noi și potrivite nevoilor din parcursul academic sau profesional al fiecăruia. În funcție de natura fiecărui modul, cursanții pot regăsi diferite specializări și niveluri conforme cu așteptările lor.
De ce ICDL este soluția pentru obținerea... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 14:46
Pentru marea majoritate a romanilor competentele digitale se rezuma la cautarea de informatii pe internet (72%), la editarea unui text (65%) sau la cunoasterea unor notiuni de baza atunci cand vine vorba de securitatea datelor (55%), ne arata cel mai recent studiu local condus de ICDL impreuna cu Cult Market Research.
Mai mult decat atat, conform Eurostat, tara noastra se situeaza pe ultimul loc, in Europa, la capitolul competente digitale de baza. In practica, romanii inca nu cunosc ce presupune cu adevarat detinerea unor cunostinte profunde si complexe a competentelor digitale, lucru care explica si pozitia tarii noastre in clasamentul european. Din contra, termenul de "competente digitale" este confundat cu intelegerea unor notiuni de baza pe care ar trebui sa le aiba orice utilizator care detine un dispozitiv cu acces la internet, spune Paul Acatrini, cercetator Cult Market Research.
In mentalitatea romanilor, dobandirea unei certificari intr-un anumit domeniu este nu mai mult decat un act obligatoriu care sa le asigure viitorul (intrarea la facultate, avansarea in cariera, etc.), nicidecum o dovada a dobandirii reale ale unor anumite competente. Acelasi studiu condus de ICDL impreuna cu Cult Market Research ne arata ca aceasta realitate este construita inca de pe bancile primilor ani de scoala, cand elevii nu acorda destula atentie orelor de TIC sau informatica si ajung acum sa resimta carentele acumulate.
Insa, cu toate acestea, romanii devin mai constienti... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 17:46
Romania a ajuns pe locul 49, din 63, in clasamentul competitivitatii digitale, alcatuit de International Institute for Management Development (IMD) din Elvetia, una din cele mai prestigioase scoli de afaceri din lume.
Potrivit datelor IMD, Romania a cazut trei locuri in acest clasament, de pe 46, in 2019, pe 49 in 2020, relateaza Newsweek.ro.
IMD publica acest clasament din 2016, cand Romania era tot pe locul 49.
SUA, Singapore, Danemarca si Suedia ocupa primele pozitii.
Clasamentul IMD World Competitiveness Digital masoara capacitatea si disponibilitatea a 63 de economii de a adopta si de a explora tehnologiile digitale ca un factor cheie pentru transformarea economica in afaceri, guvern si societate.
Romania ocupa o pozitie catastrofala, 57 din 63, in ceea ce priveste managementul oraselor. In ceea ce priveste cheltuielile cu educatia, este pe locul 53. De asemenea, in ceea ce priveste atitudinea fata de globalizare ("Attitudes toward globalization"), este pe locul 57. La capitolul e-government, tara este pe locul 48 si este pe 60 la parteneriate public-private in sectorul IT. ...citeste mai departe despre "Romania a cazut trei locuri in clasamentul competitivitatii digitale, alcatuit de Institute for Management Development din Elvetia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 05:30
Cum ti-ar placea sa ai o singura pereche de pantofi potrivita pentru toate tinutele tale? Nu trebuie sa ai garderoba Cenusaresei, ci doar sa astepti pana cand pantofii Cameleon vor intra pe piata.
iShuu Tehnologies, o companiei lituaniana, a combinat atractia pantofilor eleganti cu versatilitatea tehnologiei digitale pentru a crea pantofii Volvorii Timeless Cameleon, care isi schimba modelul in functie de tinuta ta, potrivit Daily Mail.
Creatorii Cameleon au folosit display-uri e-ink pe fetele pantofilor, alaturi de receptoare bluetooth introduse in tapla, pentru a primi comenzile date din smartphone-ul tau.
Cu o simpla apasare de buton vei putea sa schimbi automat culoarea si modelul pantofilor, adaptandu-i la diverse tinute.
Aplicatia care permite schimbarea infatisarii incaltamintei Cameleon are diverse motive florale, animal print-uri sau un design mai simplu din care poti alege modelul preferat.
Pantofii suporta inclusiv accesorii in aceeasi tendinta smart. Pana acum, prototipurile realizate de lituanieni au fost executate in combinatii de alb si negru, dar creatorii pantofilor cameleonici sustin ca cerneala electronica le permite sa abordeze diverse nuante.
Compania lituaniana a demarat deja o operatiune de strangere de fonduri pentru demararea productiei pantofilor Volvorii Timeless Cameleon.
Cel mai probabil, acestia vor fi disponibili incepand cu decembrie 2015, iar pretul estimativ al unei perechi este de 249 de dolari.
mai mult
Sambata, 28 Martie 2015, ora 00:00
Daca secolele XIX si XX au uimit cu ce pot face mecanizarea, curentul electric, electronica, informatica sau stiinta nucleara, astazi tehnica digitala si Internetul fac ca viata noastra sa capete noi valente, nebanuite.
Demarate la sfarsitul secolului trecut, tehnologiile digitale se raspandesc rapid, reusind sa elaboreze in locul nostru calcule si proiecte, in mai toate domeniile.
Nu incape indoiala ca tehnica digitala, va reduce efortul uman, va mari productivitatea, va crea noi locuri de munca, va reduce somajul si va impulsiona cresterea economica.
Pare paradoxal, dar sporirea productivitatii nu genereaza neaparat someri. Cand lua avant mecanizarea, acum vreo doua secole, muncitorii distrugeau masinile, crezand ca acestea le vor face concurenta si vor crea cohorte de someri.
Dar necesitatea de a construi, manui si intretine masinile a creat nevoia de muncitori calificati, oferind milioane de locuri de munca noi. Manuirea computerului, a Internetului, softurilor, pe ...citeste mai departe despre "Merita sa aiba si Europa un fel de Silicon Valley al ei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Martie 2015, ora 13:35
Explozia noilor tehnologii si aplicatii mobile poate fi atragatoare, dar este cu siguranta si foarte primejdioasa pentru investitori. Cel putin asta crede Mark Cuban, unul dintre "supravietuitorii" crizei IT de la inceputul acestui mileniu.
Cuban, unul dintre miliardarii aparuti in perioada de boom a Internetului, afirma ca inflatia de afaceri stratup de pe piata a atras investitorii intr-un joc periculos, in care acestia pot ramane captivi si fara sanse de a-si recupera banii.
"Mai rea decat o piata cu cotatii prabusite nu poate fi decat o piata fara cotatii reale si fara lichiditati", a comentat Cuban pe blogul sau facand referire la investitile private care au alimentat piata industriei tehnologice in ultimii ani.
Un articol al agentiei Bloomberg arata ca si alti analisti impartasesc aceleasi temeri.
Investiile in startup-uri fara acoperire
Pentru Cuban, intre criza survenita in anul 2000 si cea care risca sa izbucneasca acum exista cateva diferente esentiale, iar acestea ar putea transforma actuala prabusire a sectorului tehnologic intr-un dezastru mult mai mare.
"Daca in 2000 am crezut ca era o prostie sa investesti in site-uri publice care nu aveau sanse de reusita, acum este mult mai rau. Nu am niciun dubiu ca finantarile publice si investitorii ingeri (business angels - n.rd.) s-au afundat mult sub nivelul investitiilor care puteau fi recuperate. Multe dintre aceste afaceri au zero lichiditati", arata Mark Cuban.
"Daca actiunile unei companii... mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 12:00
Cel mai mare show dedicat gadgeturilor si tehnologiilor de ultima ora, CES 2015, isi deschide portile, marti, in Las Vegas. Evenimentul va ridica si valul de pe noile tehnologii ce se pregatesc sa intre in viata noastra, 3500 de companii fiind prezente in cadrul show-ului.
"Nu cred ca vom vedea multe produse revolutionare in cadrul acestui targ, ci mai degraba o serie de gadgeturi interconectate", apreciaza Patrick Moorhead, analist tehnologic la Moor Insights and Strategy, pentru ABC News
"Conexiunea diferitelor dispozitive prezente in viata noastra", a descris Moorhead pentru postul ABC News tendinta care va domina tehnologia in acest an. Iata si categoriile unde impactul se va resimti curand.
Televizor pentru popor
Anul 2015 va fi probabil si anul in care televizoarele de ultima generatie vor deveni mai accesibile publicului larg. Pentru aceeasi bani poti spune deja adio televizorului tau cu 1080 de pixeli, deschizand usa larg catre tehnologia 4K. Ceea ce s-ar traduce printr-o rezolutie de vis cu 4000 de pixeli pe un ecran mare la un pret convenabil.
Interfata cu automobilele
BMW, Audi, Chrysler, Ford, GM, Mercedes, Toyota si Volvo sunt doar cateva nume mari din industria auto care vor prezenta in cadrul CES 2015 modele de automobile cu o interfata mult mai accesibila soferului care le opereaza, dar si o interconectivitate mai mare cu alte dispozitive digitale.
Pe de alta parte, Google nu va rata sa isi prezinte prototipul masinii autonome in forma... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 08:15
Gigantii tehnologiei, inclusiv Samsung, Sony si Panasonic, se numara printre companiile care inca folosesc substante chimice periculoase in produsele lor, potrivit unui raport Greenpeace Green Gadgets.
In ciuda progreselor din ultimii ani, raportul arata ca cele mai cunoscute companii din domeniul electronicelor continua sa foloseseasca substante toxice in crearea telefoanelor, televizoarelor, tabletelor, calculatoarelor sau cablurilor, potrivit The Independent.
Raportul evalueaza progresul realizat de 16 companii de top din domeniul electronicelor in demersul eliminarii substantelor toxice. Insa, potrivit rezultatelor, in 50% din industria telefoanelor mobile, se folosesc substante periculoase precum polivinilclorid (PVC) si substante ignifuge brominate (BFR).
Potrivit raportului, Samsung, cea mai mare companie de electronice din lume, nu a reusit sa-si atinga obiectivele in privinta eliminarii substantelor chimice periculoase din produsele sale, in timp ce compania ...citeste mai departe despre "Telefoane, tablete si televizoare toxice pentru mediu si sanatatea ta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 12:28
Majoritatea angajatilor din firmele romanesti considera ca tehnologiile digitale mobile sunt critice pentru succesul afacerii si ca firmele din care fac parte ar fi mai competitive pe piata daca ar utiliza astfel de echipamente, potrivit unui studiu Ipsos Mori, comandat de Microsoft.
"Intr-o proportie foarte mare (85%), angajatii din firmele romanesti considera ca tehnologiile mobile ii ajuta sa aiba un randament mai mare la serviciu si 64% dintre angajati considera ca solutiile bazate pe cloud sunt cruciale pentru companiile mici cu ambitii de crestere. De asemenea, 85% dintre angajati considera ca tehnologiile digitale moderne sunt critice pentru succesul business-ului si 66% cred ca firmele din care fac parte ar fi mai competitive in piata daca ar folosi tehnologii moderne", reiese din studiul care evalueaza rolul pe care tehnologiile digitale il au pentru cresterea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, prezentat vineri la Conferinta MEDIAFAX talks about SMEs, de Gabriela Matei, director comercial Microsoft Romania.
Intrebati de beneficiile solutiilor IT moderne, 42% din angajatii romani se refera la servicii mai bune pentru clienti, 40% la cresterea productivitatii muncii, 39% la acces in timp rapid la informatii critice de business si 38% la o mai buna comunicare si colaborare interna.
"Investitiile in sisteme IT moderne ar trebui sa imbunatateasca securitatea informatiilor (35%), satisfactia angajatilor fata de locul de munca (33%) si... mai mult
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 14:45