Adrian Caciu considera ca Romania nu a intrat foarte bine pregatita in acest "joc".
"Asta e un joc in care Romania intra si nu cred ca a intrat foarte bine pregatita. Aici nu e vorba de risc de securitate, sa ne intelegem, aici e vorba doar de GEOPOLITICA. Este o batalie geopolitica la nivel mondial. Razboiul tehnologic la momentul acesta si inainte de pandemie, era castigat de China."
Inteviul cu Adrian Caciu: https://bit.ly/3hlrhIU
Analistul a explicat ca cine pierde acest "tren" a iesit din economia globala.
"Toata aceasta amanare de doi ani ne-o plateste cineva? Doi ani sunt 6 miliarde lei, anul viitor vor mai fi 3 miliarde! Pierzi avantaj competitiv. Digitalizarea este epoca 2020-2030. Cine pierde trenul acesta... se intoarce in epoca de piatra! A iesit din economia globala", a subliniat Adrian Caciu.
Sursa:
https://www.dcbusiness.ro/caciu-despre-implementarea-5g-este-o-batalie-geopolitica-la-nivel-mondial-video_619688.html mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 12:13
Edwin Vermulst, expert in dreptul comertului international si al UE: Trebuie o noua consultare privitoare la proiectul de tehnologia 5G in Romania. Nu e nici macar un singur criteriu tehnic in acest proiect. Criteriile sunt pur politiceFoto: facebook Huawei
Noul proiect de lege privind tehnologia 5G in Romania ar trebui supus unei noi dezbateri publice, pentru a vedea in ce masura modificarile facute de Ministerul Comunicatiilor ia in considerare numeroasele comentarii si critici care au fost formulate in consultarea publica initiala, considera renumitul avocat Edwin Vermulst, cu o vasta experienta in dreptul comertului inernational, implicat in numeroase proceduri de solutionare a litigiilor la Organizatia Mondiala a Comertului.
Intr-un interviu pentru B1.ro Edwin Vermulst, care practica dreptul comertului international din anul 1985 si este fondator al companiei VVGB Advocaten, a explicat faptul ca proiectul legislativ privind desfasurarea retelelor 5G in Romania stabileste criterii exclusiv politice pentru a decide acceptarea sau respingerea echipamentelor de la un anumit furnizor. Acestea vin in contradictie atat cu strategiile unificate stabilite la nivelul UE, cat si cu criteriile luate in considerare de alte state europene precum Germania, care se bazeaza in special pe o abordare tehnica, si nu pe o abordare politica.
Edwin Vermulst considera faptul ca prezenta in legislatia romaneasca a unor prevederi care exclud in mod discriminatoriu un furnizor de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 12:08
Tarile europene, care mizeaza pe 5G ca sa le impulsioneze cresterea economica, vor sa combata teoriile conspirationiste care leaga tehnologia wireless de raspandirea noului coronavirus, teorii care au dus la incendierea catorva stalpi cu antene.
Conform grupurilor de lobby europene ETNO si GSMA, zvonurile false au dus la peste 140 de atacuri asupra stalpilor de telefonie mobila din 10 tari europene si la atacuri asupra personalului de intretinere.
In Marea Britanie au avut loc 87 de atacuri, in Olanda 30, dar au fost raportate cazuri si in Franta, Belgia, Italia si Germania.
Conform unui document al Uniunii Europene, tarile membre si-au exprimat ingrijorarea intr-o videoconferinta pe teme digitale, care a avut loc vineri.
Consiliul ministrilor Uniunii Europene "a subliniat importanta combaterii dezinformarii cu privire la retelele 5G, in special a zvonurilor care pretind ca aceste retele sunt periculoase pentru sanatate sau ca au vreo legatura cu COVID-19", se arata in document.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a demontat aceste zvonuri, spunand ca virusii nu pot fi transportati de undele radio sau pe retelele mobile si ca au fost raportate cazuri de COVID-19 si in tari care nu au retele 5G. Comisia Europeana, executivul Uniunii Europene, a respins si ea aceste zvonuri.
Uniunea Europeana spera ca tehnologia 5G sa ajute la revenirea dupa pandemie si sa concureze mai eficient Statele Unite si China.
Citeste si:
20 de antene de telecomunicatii din Marea... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2020, ora 18:17
Franta nu va exclude grupul chinez Huawei Tehnologies din viitoarea sa retea 5G, asa cum au procedat Statele Unite, dar va putea sa respinga producatorii de echipamente pentru orice posibil risc de securitate, a declarat luni un oficial al Ministerului Economiei.
Autoritatea franceza de reglementare a sectorului telecomunicatiilor a lansat joi mult-asteptata licitatie pentru vanzarea spectrului 5G, punand capat discutiilor intense din ultimele luni dintre operatorii de telecomunicatii din tara si autoritati, legate de modalitatea cea mai buna pentru a instala tehnologia de internet mobil ultra-rapid.
"Nu avem ca tinta un producator de echipamente. Nu exista o excludere", a spus viceministrul Economiei, Agnes Pannier-Runacher, la televiziunea BFM Business.
Pannier-Runacher a aratat ca in Franta exista trei producatori de echipamente activi. Huawei are o cota de piata de 25%, mai sunt prezenti Nokia si Ericsson. Samsung nu desfasoara inca activitati in Franta, dar este interesat de 5G.
Aceasta a subliniat ca guvernul nu va exclude pe nimeni si ca Franta nu va urma exemplul Statelor Unite, ci va proceda de la caz la caz.
Operatorii de telecomunicatii vor solicita permisiunea Guvernului pentru proiectele de retele 5G si vor primi aprobare in functie de considerentele de securitate nationala. ...citeste mai departe despre "Franta nu va exclude Huawei Tehnologies din viitoarea retea 5G" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 07:45
Grupul chinez Huawei Technologies, cel mai mare producator mondial de echipamente de telecomunicatii, se asteapta ca aproximativ 480 de milioane de gospodarii din intreaga lume sa aiba acces la servicii broadband 5G in anul 2025, a declarat marti directorul Huawei responsabil pentru operatiunile din Brazilia, transmite Reuters.
Cu ocazia unei conferinte organizate la Sao Paulo, Derrick Sun a dezvaluit ca, in conformitate cu prognozele Huawei, in peste 70 de tari vor fi alocate frecvente 5G pana in 2021. Pana in prezent, 56 de tari au implementat retele 5G si 40 au lansat unele servicii 5G.
Derrick Sun a mai spus ca in prezent exista peste 130 de dispozitive smart din partea unor diferiti producatori, care costa aproximativ 500 de dolari, fiind posibil ca preturile sa inceapa sa scada din a doua jumatate a anului urmator.
In Romania, la inceputul lunii octombrie, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Eduard Lovin, declara, pentru AGERPRES, ca pe partea de calendar asumat de catre reglementator privind procedura de licitatie pentru 5G lucrurile sunt respectate, insa este nevoie si de Hotararea de Guvern care include preturile de plecare, act normativ care ar trebui "sa iasa in cateva zile, maxim o saptamana".
ANCOM a anuntat, pe data de 7 iunie 2019, ca procedura de licitatie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil in benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generatie 5G... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 11:04
5G este cea de-a 5-a generatie de retele mobile si reprezinta o evolutie semnificativa a retelelor LTE 4G de astazi.
Aceasta generatie este proiectat pentru a face fata cresterii foarte mari a datelor si a conectivitatii societatii moderne de astazi, a internetului cu miliarde de dispozitive conectate si a inovatiilor de maine. La urma urmei este urmatorul pas natural dupa 4G si promite sa fie substantial mai rapid decat orice am vazut inainte.
Nu este vorba numai despre cresterea vitezei asa cum s-a sugerat ca 5G va fi de 100 de ori mai rapid decat standardul 4G.
In special in cazul unei case inteligente, tehnologia 5G are potentialul de a revolutiona in acest sens.
Casa inteligenta este un mediu in care traiesc un numar tot mai mare de locuitori - o gospodarie care, pe langa faptul ca detine laptopuri si smartphone-uri, contine si gadgeturi de la difuzoare inteligente, la becuri inteligente si incuietori inteligente.
Dispozitivele conectate reprezinta o modalitate excelenta de a rationaliza modul in care poti face lucrurile in jurul casei, dar este si limitat datorita restrictiilor de viteza si altor probleme. Ar putea 5G sa fie salvatorul pentru o casa inteligenta?
Dispozitive inteligente mai rapide si mai eficiente
Este important sa stii ca 5G nu este doar mai rapid. De asemenea, este mult mai eficient in modul in care abordeaza lucrurile. Ofera o latenta mai mica, astfel incat timpii de raspuns sunt mai rapizi si, de asemenea, sunt in general mai... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 11:52
Guvernul Romaniei a adoptat joi Strategia 5G pentru Romania, prin hotarare de guvern, la propunerea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).
Prin implementarea acestei strategii, Romania va cataliza dezvoltarile economice si sociale induse de tehnologie, va dezvolta capitalul uman, estimandu-se crearea a peste 250.000 locuri de munca si a unui efect de multiplicare a integrarii noilor tehnologii in viata economica de peste 4,7 miliarde euro, contribuind astfel la realizarea obiectivelor UE de a deveni lider global in tehnologia 5G, potrivit ministerului.
"Guvernul isi propune un program ambitios de implementare a noii generatii tehnologice in comunicatiile mobile, prin adoptarea Strategiei 5G pentru Romania si proiectia urmatoarelor decenii de evolutie in domeniul comunicatiilor. Noua generatie de tehnologie mobila, 5G, va crea un mediu de conectivitate mult superior generatiei 4G si va contribui in mod semnificativ la incluziune si cresterea productivitatii in economie", a declarat ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu.
Documentul are ca obiectiv fundamental stabilirea parcursului implementarii tehnologiei mobile 5G in conditii de securitate informatica, pentru a valorifica oportunitatile pe care dezvoltarea sectorului comunicatiilor le aduce economiei, societatii, cetatenilor si stiintei.
"Strategia 5G pentru Romania a facut subiectul unei largi consultari publice si a inglobat propunerile si... mai mult
Joi, 20 Iunie 2019, ora 19:14
SUA au cerut joi "guvernelor cu viziuni similare" prudenta si coordonare in materie de retele 5G, in contextul suspiciunilor legate de gigantul chinez de telecomunicatii Huawei, relateaza AFP.
"Numai sub conducerea unor guverne cu viziuni similare cu noi vom putea dezvolta, desfasura si gestiona infrastructuri de comunicatii 5G sigure si fiabile", a declarat Joshua Steinman, asistent al presedintelui american Donald Trump pentru securitatea informatica, in cadrul unei conferinte la Praga.
Securitatea nationala este un criteriu obligatoriu in alegerea furnizorilor de tehnologii de comunicatii, a afirmat el, fara a pronunta numele Huawei.
Steinman a indemnat guvernele care impartasesc aceasta idee sa nu se angajeze fata de un sistem sau fata de un furnizor inainte de a evalua tehnologiile disponibile si posibilele riscuri pe intreaga durata a ciclului de viata al unei retele 5G.
Guvernul american a interzis agentiilor sale sa achizitioneze echipamente produse de compania Huawei, de teama ca serviciile de informatii chineze ar putea sa spioneze comunicatiile acestora si sa acceada la infrastructura esentiala din tara.
Washingtonul invoca o lege chineza care obliga Huawei sa ajute autoritatile in colectarea de informatii si in furnizarea altor servicii.
Comisarul european pentru securitate Julian King a avut o interventie in acelasi sens printr-un mesaj video. 'Avem nevoie urgenta de o actiune coordonata pentru a ne proteja infrastructurile digitale... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 18:03
Intel, nu Qualcomm, este producatorul pe care Apple pare sa-l fi ales pentru modemul 5G pe care viitoarele modele de iPhone il vor folosi.
Conform unor surse apropiate companiei americane, Apple a inceput sa planifice trecerea la 5G, colaborand deja in acest sens cu Intel. In acelasi timp, se pare ca discutiile cu Qualcomm, care este cel mai mare producator de chipuri mobile, nu au dus deocamdata la niciun rezultat.
Qualcomm are la acest moment avantajul unui modem 5G mai avansat, in timp ce la Intel acelasi modem este in lucru, compania directionand mai multe mii de angajati catre dezvoltarea modemului 5G.
Intel si-a prezentat prima oara modemul 5G in cadrul targului CES de la inceputul anului, iar recent a anuntat ca a realizat prima conexiune intre doua dispozitive de test care folosesc propriul modem.
Tehnologia 5G va fi capabila, la nivel teoretic cel putin, sa asigure viteze de conectare de un gigabit pe secunda sau mai mult. Implementarea acesteia necesita insa timp, primul iPhone cu 5G fiind asteptat in 2019 sau chiar 2020.
Apropierea de Intel este logica pentru Apple, companie aflata in litigiu cu Qualcomm. Cele doua companii se judeca dupa ce Apple a incetat sa mai plateasca taxe prea mari pentru brevete pe care, considera Apple, Qualcomm nu are niciun merit.
De altfel, nu doar Apple este de parere ca politicile Qualcomm nu sunt corecte. Autoritatile de stat din China, Coreea de Sud si chiar Statele Unite au amendat cu sume importante Qualcomm... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 08:38