Retelele de generatia a cincea (5G) vor fi lansate in 2019 si se vor extinde la scara larga, oferind o conexiune mai buna consumatorilor si companiilor si aducand noi oportunitati de dezvoltare pentru industria de telecomunicatii, potrivit celei de-a 18-a editii a studiului Deloitte Previziuni in Tehnologie, Media & Telecomunicatii (TMT) .
Studiul urmareste zece teme care vor duce la transformari majore atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru consumatorii din intreaga lume in urmatorii cinci ani, potrivit expertilor in aceste domenii.
Conform studiilor recente, operatorii de telefonie mobila se asteapta ca investitiile pentru implementarea tehnologiei 5G sa aiba o valoare similara cu cheltuielile actuale alocate pentru tehnologia 4G, in principal ca urmare a investitiilor pe care le-au facut deja pentru dezvoltarea retelelor.
Luand in considerare faptul ca 72 de operatori din toata lumea au testat tehnologia 5G in 2018, Deloitte preconizeaza ca aproximativ 50 de operatori vor lansa servicii 5G pana in anul 2020 cel putin in anumite zone, in special in orase mari.
In ceea ce priveste terminalele 5G, Deloitte estimeaza ca aproximativ 20 de furnizori vor lansa in 2019 echipamente compatibile 5G si vor vinde aproximativ un milion de unitati.
Difuzoarele inteligente cu asistenti vocali digitali integrati vor deveni cele mai vandute dispozitive conectate la nivel global in 2019, cu vanzari estimate de peste 164 de milioane de unitati pana la finalul anului.... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 10:43
Ericsson si Apple au semnat un contract de licenta pentru anumite tehnologii folosite la iPhone si iPad, iar actiunile producatorului suedez de telefoane au crescut cu 7% in primele ore de la aflarea vestii.
Reprezentratii Ericsson nu au dezvaluit valoarea contractului, dar analistii estimeaza ca veniturile obtinute din drepturile de proprietate intelectuala ar putea ajunge la 1,6 miliarde de dolari, cu 50% mai mult decat in 2014, relateaza Reuters.
Analistii bancii ABG Sundal Collier apreciaza ca Apple ar putea fi taxata cu 0,5 procente din veniturile obtinute in urma vanzarii de iPhone si iPad.
Kasim Alfalahi, unul dintre directorii Ericsson, a explicat ca noul contract de licenta este unul larg care acopera atat tehnologia 4G, cat si versiunile 3G si 2G intalnite pe generatiile mai vechi de iPhone sau iPad.
"Acest lucru inseamna ca vom putea colabora in continuare cu Apple la dezvoltarea retelei 5G si la optimizarea acesteia", a declarat Alfalahi.
La inceputul acestui an, Ericsson a depus o plangere impotriva folosirii fara licenta a tehnologiei 2G, 3G si 4G de catre Apple.
Analistii cred ca, in functie de cifra vanzarilor, Apple ar putea ajunge sa plateasca anual intre 230 si 700 de milioane de dolari pentru licenta tehnologiei 4G. mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 14:37
Vodafone Romania a lansat miercuri o tehnologie care utilizeaza retelele de date pentru a transmite traficul de voce si a testat un serviciu care permite apelantului sa adauge mai multa informatie pe ecranul terminalului persoanei apelate, lansarea fiind programata la inceputul anului viitor.
"Dezvoltarile noastre tehnologice ne permit sa inovam in continuare in domeniul serviciilor de voce si sa evoluam de la apelurile traditionale la vocea HD si acum, prin intermediul VoLTE, la Call+. Noul serviciu le permite utilizatorilor sa comute fara intreruperi intre apelurile de voce si video in cadrul aceleiasi conversatii si sa partajeze fisiere multimedia. Din nou, transformam smartphone-urile utilizatorilor nostri in terminale si mai inteligente", a declarat seful Vodafone Roamnia, Ravinder Takkar, intr-o conferinta de presa, transmite Mediafax.
VoLTE (Voice over Long-Term Evolution) foloseste retelele de date 4G pentru a transmite traficul de voce, spre deosebire de retelele traditionale celulare, care au canale diferite pentru serviciile de voce si cele de date.
Call+ este un serviciu Vodafone bazat pe tehnologia VoLTE, care permite apelantului sa adauge mai multa informatie pe ecranul persoanei apelate, cum ar fi prioritatea apelului, subiectul discutiei si o imagine.
Cand apelul este in curs, interlocutorii pot partaja continut multimedia, care va fi afisat pe ecranele celor doua terminale, precum si sa treaca fara intreruperi din apel de voce in convorbire... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 15:45
Cosmote Romania, al treilea mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, va lansa primele servicii comerciale prin intermediul tehnologiei 4G, de mare viteza, la sfarsitul lunii aprilie, au declarat, luni, reprezentantii operatorului.
Serviciile Cosmote prin intermediul retelei 4G vor fi disponibile in Bucuresti si alte cateva orase din tara.
Serviciile 4G oferite de Cosmote pot fi testate incepand de astazi, pana la sfarsitul lunii aprilie, in magazinul operatorului din Baneasa Shopping City Bucuresti.
Furnizorii Cosmote pentru infrastructura si echipamentele pentru reteaua 4G sunt Ericsson si ZTE.
Cosmote Romania si-a extins viteza oferita de reteaua de date pana la 43,2 Mbps la nivel national.
Mai precis, reteaua Cosmote de 43,2 Mbps va fi disponibila in 153 de orase si 900 de localitati din Romania, acoperind 47% din populatie, pana la finalul primului trimestru din 2013.
La sfarsitul lunii decembrie 2012, COSMOTE Romania oferea viteze de descarcare de pana la 43,2 Mbps pentru Internetul mobil in 74 de orase importante din tara, reprezentand peste 41% din populatie.
Cosmote Romania avea aproximativ 6,4 milioane de clienti la 30 septembrie 2012. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 12:35
Operatorul japonez DoCoMo a anunta ca numarul utilizatorilor de tehnologie 4G a depasit patru milioane de persoane saptamana aceasta. In ultimele sase saptamani, utilizatorii tehnologiei LTE oferita de DoMoCo a crescut cu un milion de persoane.
Oficialii DoCoMo, cel mai mare operator de telefonie mobila din Japonia, cu 60 de milioane de utilizatori, spun ca aceasta crestere se datoreaza lansarii ultimei game de dispozitive compatibile cu tehnologia LTE vara aceasta, care a dus la dublarea numarului de Xi-phone-uri de pe piata, potrivit The Next Web.
Si operatorul coreean SK Telecom a depasit patru milioane de utilizatori pentru reteaua sa 4G.
Livrarile de smartphone-uri si tablete compatibile cu tehnologia 4G vor atinge 61 milioane de unitati pana la sfarsitul acestui an, conform unui studiu realizat de ABI Research. Cresterile cele mai mari s-au inregistrat in Asia de Est si Statele Unite ale Americii. mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 16:20
Korea de Sud devine tara care adopta in totalitate tehnologia 4G, toti operatorii de telefonie mobila oferind servicii prin intermediul acestei tehnologii.
Tehnologia 4G inseamna viteze de download foarte mari, de pana la 100 Mbps.
Operatorul de telefonie mobila KT a devenit cel de-al treilea operator din Korea de Sud care ofera servicii bazate pe tehnologia 4G, potrivit The Verge.
KT are in oferta patru telefoane mobile care suporta 4G, Pantech Vega, Samsung Galasy S II LTE, Galaxy S II HD LTE si Galaxy Note LTE.
Pe langa viteza de download si upload foarte mari, reteaua de tip 4G are avantajul ca nu se blocheaza, chiar si cand este suprasolicitata.
Serviciul oferit de KT incepe de la 30 de dolari pe luna, pentru 500 MB trafic de date, 160 de minute si 200 de mesaje. Mesajul de marketing al KT este agresiv pentru planul tarifar de 54 de dolari, cu 3GB trafic de date si 350 de minute incluse.
Extinderea retelei 4G a insemnat pentru KT renuntarea la reteaua de tip 2G, in ciuda protestelor clientilor si a mai multor procese intentate companiei.
4G in Romania
In Romania operatorii de telefonie mobila nu se grabesc sa treaca la tehnologia 4G. Spre exemplu, Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala vede lansarea de servicii bazate pe tehnologia 4G in urmatorii 10 ani.
"Retelele 4G sunt o investitie foarte mare pe care trebuie sa o facem pentru urmatorii zece ani sau chiar mai mult. De aceea, ma astept sa avem, din... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 12:52
Intr-o lume a smartphone-urilor, tehnologia 4G este acum esentiala, asa ca producatorii de telefonie mobila fac miscari importante pentru a inlocui 3G cu 4G.Avantajul este ca aceasta tehnologie va permite transferul de date la o viteza superioara, garanteaza o performanta mai mare in retea si asigura o experienta mai buna pentru utilizatorul final. Tehnologia LTE (long term evolution - evolutie pe termen lung), cunoscuta si ca tehnologia 4G, a fost demonstrata si in Romania, urmand ca in viitorul apropiat sa se si implementeze. Compania care a dezvoltat aceasta tehnologie la noi in tara este Alcatel-Lucent, firma ce a demonstrat la inceputurile acestui an capacitatile noii retele. Cum tehnologia 4G ia un avant de nestavilit, pentru a fi gata sa o imbratisati, trebuie sa aveti si un telefon pe masura. Iata astfel un top al celor mai tari telefoane 4G, realizat de PC World.1. HTC Thunderbolt Telefonul se poate lauda cu o viteze incredibila la Internet, un ecran mare, de 4,5 inchi, o memorie de 8GB pentru stocare si 768 MB RAM. De asemenea, are o camera de 8 MP si una secundara de 1,3 MP. Neajunsul sau este cel legat de baterie, care tine putin, avand in vedere ca are un acumulator standard, Li-Ion 1400 mAh.
2. Samsung Galaxy S II De laudat este procesorul sau rapid, Dual-core 1.2GHz si camera de 8 MP, 3264x2448 pixeli, cu autofocus. Dezavantajele sale constau in faptul ca rezolutia ecranului nu este de ultima ora si ii lipseste un movie store. Bateria este... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 00:22
Tehnologia de comunicatii din generatia a patra (4G LTE) va introdusa in Romania in urmatorii 3-5 ani si va permite operatorilor sa faca fata cresterii exponentiale a traficului de date mobile si sa isi diminueze costurile operationale, a declarat, luni, seful Alcatel-Lucent Romania, Raoul Ros, anunta Mediafax."Pentru ca tehnologia 4G sa devina comerciala trebuie indeplinite trei conditii, si anume terminale specifice, cerere din partea clientilor si alocarea benzilor de frecventa. Cred ca in urmatorii 3-5 ani vor fi lansate in Romania si astfel de servicii.
In Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc in 2010, ma astept ca Orange Moldova sa lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la inceputul anului 2012", a spus Ros.
El a adaugat ca Alcatel-Lucent a avut deja discutii cu grupurile Vodafone, Orange si Deutsche Telekom cu privire la introducerea tehnologiei 4G in subsidiarele acestora.
Alcatel-Lucent a efectuat, luni, pentru prima data in Romania, o demonstratie publica a capabilitatilor tehnologiei 4G LTE, care permite transferuri de date la viteze de pana la 100 MB/s intr-o retea radio. Spre comparatie, retelele actuale ale operatorilor locali mobili asigura transferuri de date cu viteze de pana la 21,6 MB/s.
Viteza ridicata de transfer a datelor va permite operatorilor sa furnizeze prin 4G LTE servicii de video streaming de inalta definitie (HD), supraveghere video HD, videoconferinta HD cu apel video si apel mobil, jocuri... mai mult
Luni, 21 Februarie 2011, ora 14:42
Introducerea tehnologiei de comunicatii din generatia a patra (4G) va permite operatorilor sa faca fata cresterii exponentiale a traficului de date mobile in urmatorii ani si sa isi diminueze costurile operationale, a declarat directorul general al Nokia Siemens Networks (NSN) Romania, Dragos Chivu.
"Nokia previzioneaza o crestere de 300 de ori a traficului de date mobile la nivel international pana in 2015. In Romania, conform datelor furnizate de trafic.ro, numarul de vizitatori unici a crescut de la 40 milioane, in 2007, la 71 milioane in noiembrie 2009. In acest context, introducerea unei tehnologii 4G, respectiv Long Term Evolution (LTE), va trece de la stadiul dorinta la cel de necesitate", a afirmat Chivu, potrivit Mediafax.
El a adaugat ca LTE va permite operatorilor sa faca fata cererii din ce in ce mai ridicate de largime de banda si viteza pentru traficul de date mobile.
"LTE ofera mai multa eficienta operatorilor si, drept consecinta, costuri reduse si mai multe beneficii pentru consumator. Daca operatorii vor continua sa investeasca in dezvoltarea retelelor 2G si 3G, care necesita fonduri mai ridicate in comparatie cu LTE, costurile operationale ale acestora nu vor putea fi acoperite de venituri, in conditiile in care consumatori sunt tot mai pretentiosi si vor mai multe servicii la acelasi pret sau chiar mai scazut", a spus Chivu.
Long Term Evolution (LTE) este o tehnologie de comunicatii wireless (fara fir) din ultima generatie, capabila sa asigure viteze... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 15:27