Ce faci cand ti se promite ajutor financiar si acesta nu mai vine?
"Astepti", acesta a fost raspunsul pe care contabilul i l-a dat unui antreprenor cand a intrebat ce face avand in vedere ca banii de la stat pentru somajul tehnic al angajatilor, aferent lunii martie, nu au intrat nici pana acum.
Iar in situatia lui se afla si alti proprietari de business-uri din Romania care au depus o solicitare de ajutor financiar pentru ca si-au intrerupt sau limitat activitatea in contextul pandemiei de COVID-19.
Am primit pe adresa redactiei o semnalare de acest gen, iar pe grupurile de antreprenori de pe social media sunt zeci de oameni de afaceri care sustin ca sumele de la stat nu le-au intrat deloc in conturi. Sau ca au intrat partial. Asta desi autoritatile au promis ca o vor face in termen de 15 zile de la depunerea documentelor.
Altii, (mai norocosi sau care au avut sume mai mici?) au primit toti banii: in una sau doua transe.
Prin urmare, am facut un sondaj ad-hoc, pe aceasta tema, vineri, intr-un grup de antreprenori romani de pe Facebook cu peste 68.000 de membri. Am primit 54 de raspunsuri in cateva ore. Dintre acestea, doar 16 au bifat optiunea "am primit banii integral", in timp ce 33 au raspuns cu "nu am primit niciun ban pana acum".
Sursa: Facebook/Grupul antreprenorilor din Romania
Poate ca acest sondaj nu are valoare din punct de vedere statistic, insa arata ca exista o sincopa in sistemul de alocare a banilor. Sau, daca e sa punem altfel... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 00:00
Freelancerii si antreprenorii se intalnesc luni, 27 ianuarie, la MATER sa discute despre noutatile contabile din 2020 si sa invete cum sa-si gestioneze eficient bugetul.
NO.MAD Talks - episodul 14 va avea loc la MATER (Splaiul Unirii nr. 160), incepand cu ora 18.30, si le are ca invitate pe Elena Munteanu, Consilier si planificator financiar, allfinanz si pe Valentina Saygo, Managing Partner, Ask for Accounting.
Evenimentul si-a propus sa le ofere antreprenorilor si freelancerilor tehnici eficiente de a-si tine evidenta bugetului, de a ii invata cum sa aiba in permanenta un cash flow, sa faca economii si sa invete care este diferenta intre banii personali si cei ai business-ului.
Potrivit specialistilor financiari, freelancerii obisnuiesc sa foloseasca banii business-ului in scopuri personale, lucru care duce de cele mai multe ori la colaps.
Pe langa partea practica sustinuta de Elena Munteanu, participantii vor afla si care sunt modificarile fiscale pentru 2020 de la Valentina Saygo - ce legi s-au modificat, care sunt actualizarile ce trebuie facute si incotro sa se indrepte daca vor sa-si deschida un business in 2020.
Specialistii cu peste 12 ani de experienta financiara vin la NO.MAD Talks
Elena Munteanu lucreaza in domeniul financiar de 12 ani si, chiar daca nu s-a vazut niciodata in postura de profesor sau contabil, astazi se poate considera un educator financiar prin prisma activitatii sale.
In prezent este planificator financiar allfinanz, adica... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 13:14
Justitia spaniola a declarat "abuziva" demiterea "din motive tehnice" a contabilei unui hotel din Insulele Canare, care a fost inlocuita in luna martie cu un program informatic de gestiune.
Un tribunal din Las Palmas de Gran Canaria "a declarat abuziva rezilierea contractului unei lucratoare de la o multinationala turistica, (...) demisa dupa ce a lucrat timp de 13 ani ca functionar, pentru a fi inlocuita cu un program informatic sau 'bot' de gestiune", conform comunicatului institutiei judiciare, preluat de AFP.
"Automatizarea prin 'boti' sau roboti, cu singura scuza ca scade costurile, reduce dreptul la munca in favoarea cresteriilibertatii companiei", a argumentat judecatorul in decizia sa.
Hotelul va trebui sa "reincadreze angajata in termen de cinci zile de la judecata" sau sa-i majoreze indemnizatia de somaj la peste 28.000 de euro, a decis magistratul.
Hotararea, ce poate fi atacata cu recurs, vizeaza o ramura a companiei Lopesa, cu sediul in Gran Canaria, care are "peste 4.000 de angajati", potrivit site-ului sau.
Aceasta multinationala este prezenta in diverse sectoare, precum turism, constructii, imobiliare, agrement si servicii.
Contabila a fost inlocuita cu un instrument de gestiune care, potrivit hotararii judecatoresti, "indeplineste sarcini intre orele 17:15 si 6:00" in zilele lucratoare si "lucreaza 24 de ore in timpul sarbatorilor".
Angajata a primit o scrisoare de concediere in martie, in care erau invocate "motive tehnice".... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 16:20
Majoritatea oamenilor isi doresc sa aiba propria afacere si au idei, de cele mai multe ori foarte bune, pentru dezvoltarea ei. Adesea, ideile bune se lovesc de o problema: o proasta organizare a banilor.
Chiar daca astazi se poate obtine un imprumut, iar banii sunt din ce in ce mai accesibili, contabilitatea si evidenta banilor poate sa fie un mare generator de stres.
Inainte de demararea unei afaceri, orice antreprenor trebuie sa isi puna o serie de intrebari despre contabilitate si modul in care aceasta trebuie sa evolueze. Cei de la regnskabspiloten.dk au facut o lista cu cele mai importante intrebari.
Intrebari si raspunsuri despre contabilitatea prezentului
1. Merita achizitionat un program de contabilitate?
Cu siguranta, da! In trecut, contabilitatea se facea pe hartie, responsabilitatea cazand exclusiv asupra contabilului. Acesta era supus riscului de a gresi si de multe ori, riscului de a primi amenzi de la autoritatile din domeniu.
Utilizarea unui program reprezinta unul dintre cele mai mari avantaje ale antreprenorialului modern.
Partea buna este ca se poate opta pentru un program gratuit de contabilitate (gratis regnskabsprogram) cel putin la inceput, asadar riscurile sunt zero.
2. Cand este suficient sa se ofere bon si cand este nevoie si de factura?
Legislatia din Romania este destul de stufoasa iar bonul fiscal este unul dintre instrumentele care o simplifica destul de mult.
Totusi, multi antreprenori nu stiu cum sa il... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 11:58
A fi contabil necesita pregatire profesionala continua. De aceea, cele mai recente modificari din legea contabilitatii, dar si din Codul fiscal nu trebuie sa-ti lipseasca din biblioteca.
BookLand a ales cele mai importante trei manuale intocmite de specialisti Rentrop&Straton. Fii la curent cu noutatile din meseria ta:
Manual de politici contabile
Modificarile facute in legea contabilitatii au adus ca noutate o amenda de pana la 4.000 de lei pentru nerespectarea reglementarilor cu privire la aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie.
Ca urmare a acestei modificari, Corpul Expertilor Contabili Rentrop&Straton a elaborat in luna martie un Manual - model de politici contabile care sa vina in ajutorul contabililor din Romania.
Manualul contine legislatia actuala si respecta normele in vigoare, este editabil, adaptabil specificului societatilor din Romania si in acord cu reglementarile CEE, aprobate prin O.U.G. nr. 3.055/2010.
Completarea manualului - model se face in doar cateva ore, in functie de particularitatile societatii. Intocmirea corecta a propriului Manual de politici contabile este extreme de importanta, atat pentru a evita amenzi costisitoare, cat si pentru caracterul sau de ghid util si complet si in ceea ce priveste tratamentul unor operatii cu care societatea nu s-a confruntat pana acum, dar cu care s-ar putea confrunta in viitorul apropiat.
Manualul prezentat pe CD este un ghid util si complet si in ceea... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 19:31
Producatorul de energie Complexul Energetic Turceni va trimite in somaj tehnic in perioada imediat urmatoare 150 din cei 4.600 de angajati, a declarat pentru Agentia NewsIn directorul general al companiei, Octavian Graure. "Am demarat un program de reducere a cheltuielilor la toate capitolele, care se va derula pana in 2012.
Am decis sa destituim opt directori, patru contabili-sefi si inca opt sefi de departamente.
Si inca mai este loc inca pentru astfel de masuri.
De asemenea, 150 dintre angajatii nostri care ar fi ajuns la pensie in urmatorii doi ani vor intra in concediu prelungit de asteptare, un fel de somaj tehnic.
Acestia vor fi platiti cu 75% din salariul de incadrare al fiecaruia, plus sporul de vechime", a spus Octavian Graure.
Acesta a precizat ca decizia a fost luata pentru eficientizare si din cauza ca, incepand cu 2013, compania trebuie sa-si cumpere din surse proprii certificatele de emisii dioxid de carbon, potrivit normelor europene.
"Odata cu intrarea acestor angajati in concediu prelungit, cheltuielile cu personalul se vor reduce cu 5-6%.
Nu vom mai plati pentru ei transportul la si de la locul de munca, nu vor mai primi nici primele pentru sarbatorile legale, nu primesc nici diurna de deplasare.
Aceasta masura s-a stabilit printr-un protocol pe care l-am incheiat cu sindicatele.
Cei 150 de salariati nu vor fi penalizati la pensie, ci isi vor primi pensia integral", a mentionat seful Complexului Energetic Turceni.
Octavian Graure a afirmat totodata... mai mult
Marti, 08 Martie 2011, ora 11:02
Vrei sa-ti cumperi un business, insa nu dispui de prea multi bani? Negocierea este arma cea mai puternica in achizitia unei afaceri. Fii atent la tehnicile pe care le folosesti pentru a obtine cele mai avantajoase rezultate. Expertii citati de inc.com iti vand cele mai tari ponturi in negocierea unui business.Consulta piata Metodele de negociere difera in functie de industria in activezi. Daca lucrezi in domeniul serviciilor industriale si al materialelor de constructii, tine cont de schimbarile ce au loc pe piata. Studiaza publicatiile din domeniul tau si participa la evenimentele de networking, astfel ai posibilitatea sa fii la current cu tot ce e nou din industria in care activezi. Expertii te sfatuiesc ca atunci cand incepi negocierile sa folosesti factorii economici in avantajul tau. Ii poti spune vanzatorului: "Ma intereseaza aceasta afacere, insa preturile cresc si nu pot sti ce va fi peste cativa ani. Traim vremuri de incertitudine si nu iti pot oferi decat acest pret". Fa-ti primele contacte Daca locuiesti intr-un oras mic, apeleaza la cunostiinte. Ia in calcul posibilitatea de a ajunge la potentialii vanzatori prin intermediul retelelor sociale sau a site-urilor de anunturi. Inainte insa de a face o oferta oficiala vanzatorului, expertii te sfatuiesc sa consulti un specialist. Angajeaza un broker Nici Google si nici cartile de pe Amazon nu iti vor oferi informatii relevante despre pasii pe care trebuie sa-i parcurgi atunci cand cumperi o afacere. Primul lucru... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 14:55