CFR SA informeaza ca, din cauza unor probleme tehnice neprevazute, se inregistreaza mici intarzieri in circulatia trenurilor pe ruta ruta directa Gara de Nord - Aeroportul Henri Coanda.
"Dat fiind faptul ca este prima sectie de cale ferata, pe care se aplica sistemul de operare de tip "cadentat", pe o linie noua si cu o instalatie noua, au aparut aceste probleme tehnice, insa ele au fost deja identificate si vor fi rezolvate in scurt timp, astfel incat circulatia trenurilor spre si dinspre Aeroport sa se desfasoare in conditii normale de trafic".
Compania feroviara a anuntat, miercuri, ca trei operatori de transport feroviar vor asigura serviciul public de transport feroviar de calatori intre Gara de Nord si Aeroportul International Henri Coanda, cu 72 de trenuri, odata cu intrarea in vigoare a noului Mers de Tren, valabil pentru perioada 13 decembrie 2020 (ora 00:00) - 11 decembrie 2021 (ora 00:00).
Conform unui comunicat, legatura directa intre Gara de Nord si Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti va fi asigurata pe relatia Bucuresti Nord - Mogosoaia - Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (si retur) de 72 de trenuri (36 de perechi), care apartin SNTFC CFR Calatori, Regio Calatori si Transferoviar Calatori.
Astfel, SNTFC CFR Calatori (operatorul national de transport feroviar de calatori) va avea pe aceasta ruta 42 de trenuri, dintre care 20 de trenuri vor circula intre orele 0:00 - 10:16 si 22 de trenuri intre orele 14:30 - 24:00, Regio... mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2020, ora 10:21
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat luni seara, 9 noiembrie, ca unele masuri luate de Guvern, cum ar fi somajul tehnic, IMM Invest sau amanarea platii ratelor, au functionat anul acesta si ca vor putea continua anul viitor, dar "poate nu vor avea aceeasi forma".
"Masura somajului tehnic a functionat, dureaza pana la finalul anului, nu a fost niciodata oprita anul acesta. Pe timpul anului au fost companii care... sau au fost decizii ale Guvernului care au fost luate in urma acestei crize de sanatate si daca a fost inchis un anumit sector sau o anumita zona, acestea au beneficiat de somaj tehnic. Sa nu uitam ca este o masura care va ramane, zic eu, si dupa aceasta criza, acea masura a muncii flexibile. Sunt masuri pentru a sustine forta de munca care functioneaza. Pe partea cealalta, de sustinere a investitiilor, IMMInvest continua si anul viitor. Plafonul este epuizat pana la 15 miliarde, mai sunt 5 miliarde de lei de epuizat, deci inca nu s-a epuizat, deci aceste masuri continua si sunt masurile care au ajutat la cresterea economica in aceasta perioada", a declarat Florin Citu la B1TV, luni seara.
Intrebat cum sunt ajutati cei din HoReCa, Citu a explicat ca programul IMM Invest a fost o masura care a ajutat si acest sector.
"Pana acum, pentru domeniul Hoteca s-a eliminat plata impozitului specific, pana la finalul anului. Au fost si alte masuri. IMM Invest a fost o masura care a ajutat foarte mult acest sector si ajuta exact angajatorii pentru ca... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 23:13
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat vineri ca pentru somajul tehnic au fost facute plati de peste 4,8 milioane de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari, iar cele mai multe au fost facute in Bucuresti, Cluj si Timis.
"La sfarsitul lunii august situatia aplicarii acestor m-suri este dupa cum urmeaza: pentru somajul tehnic la inceputul starii de urgenta, avand o serie de domenii carora ne-am adresat cu aceasta masura si care domenii au presupus o mobilizare extraordinara din partea tuturor angajatilor, am efectuat plati de peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari. Reamintesc e vorba de salariati avand contractele de munca suspendate si profesionisti", a afirmat ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a precizat ca cele mai multe plati au fost facute in Bucuresti, Cluj si in Timis.
"Nu este surprinzator probabil faptul ca cele mai multe plati s-au facut in Bucuresti, in Cluj, in Timis, orase cu mare angajatori cu care am tinut legatura in aceasta perioada si care din cate inteleg de la domniile lor au beneficiat in mod prompt de sprijinul acordat prin somajul tehnic. Au ramas dupa incetarea starii de urgenta un numar redus de domenii, iar acum mentinem masura doar pentru cateva, ca urmare a deciziei de ieri luata in Guvern raman inchise barurile, discotecile, cluburile in spatii inchise, doar salariatilor acestor unitati economice urmand sa li se aplice masura somajului tehnic", a mai afirmat ministrul Muncii.... mai mult
Vineri, 28 August 2020, ora 13:51
Comisia Europeana propune Consiliului UE sa acorde o suma totala de 81,4 miliarde de euro sub forma de imprumuturi la dobanzi scazute pentru mai multe state membre UE pentru a le ajuta sa combata efectele pandemiei pe piata fortei de munca, potrivit unui comunicat al executivului european.
Romania ar urma sa primeasca 4 miliarde de euro prin intermediul instrumentului numit SURE. Doar Spania, Italia, Belgia si Polonia ar urma sa primeasca imprumuturi mai mari decat Romania, conform sursei citate.
Imprumuturile vor ajuta statele membre sa acopere costurile legate direct de finantarea sistemelor nationale de somaj tehnic si a altor masuri similare puse in aplicare ca raspuns la pandemia de coronavirus, in special pentru lucratorii independenti.
Cati bani vor primi celelalte tari:
Belgia- 7,8 miliarde de euro;
Bulgaria - 511 milioane euro;
Cehia - 2 miliarde de euro;
Grecia - 2,7 miliarde de euro;
Spania - 21,3 miliarde euro;
Croatia - 1 miliard de euro;
Italia - 27,4 miliarde euro;
Cipru - 479 milioane euro;
Letonia - 192 milioane euro;
Lituania - 602 milioane euro;
Malta - 244 milioane euro;
Polonia - 11,2 miliarde de euro;
Romania - 4 miliarde de euro;
Slovacia - 631 milioane euro;
Slovenia - 1,1 miliarde de euro.
Ce este instrumentul SURE
Instrumentul SURE este un element esential al strategiei cuprinzatoare elaborate de UE pentru protejarea cetatenilor si atenuarea consecintelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus.... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 14:11
1.100 de angajati de la sectiile Presaj si Mecanica de la uzina Dacia din Mioveni intra in somaj tehnic in perioada 2-30 iunie, din cauza lipsei comenzilor. Compania declara ca activitatea este adaptata cererii comerciale.
Masura vine la nici o luna de zile de cand in fabrica a fost reluata integral activitatea. In fabrica lucreaza 15.000 de oameni.
Potrivit liderilor de sindicat, cei 1.100 de salariati care vor sta acasa in somaj tehnic sunt din sectiile care produc piese si subansamble pentru fabricile din Rusia, Maroc, Brazilia si Franta, care sunt inchise.
"Cei care sunt in somaj tehnic fac piese pentru altii. Atunci, nelucrand ei, n-au ce sa lucreze nici ai nostri. (...) Din 15 mii de oameni, stam acasa 1.100. Am convenit ca Presajul sa lucreze doar in doua schimburi. Fiecare echipa, cand ii vine randul la schimbul trei, sta acasa", a declarat, pentru Mediafax, Nicolae Pavelescu, lider de sindicat Dacia.
760 de angajati din Sectia Motoare nu vor mai veni la munca pana la finalul lunii iunie.
Dacia si-a reluat activitatea integral din data de 4 mai, insa acum se produc doar 1.180 de masini pe zi, potrivit sindicalistilor.
"Industria auto a fost afectata odata cu declansarea crizei sanitare si in Romania, inca din luna februarie, cand a fost inregistrat primul caz de infectie cu COVID - 19 in tara. Activitatea de fabricatie pe platforma industriala Dacia de la Mioveni a fost suspendata si reluata gradual, incepand din 21 aprilie, in acord cu partenerii... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 23:41
De la 1 iunie, odata cu incetarea somajului tehnic asigurat de stat si redeschiderea majoritatii sectoarelor economice, sunt cel putin 130.000 de companii care nu stiu daca vor relua activitatea si ce vor face cu angajatii platiti pana acum de stat, indica o analiza a companiei de consultanta Frames, care arata ca totusi economia este, cu siguranta, mult mai solida ca acum zece ani.
"Radarele economice ale Comisiei Europene si FMI indica faptul ca Romania survoleaza o atmosfera tot mai incarcata. Dinspre Vest se acumuleaza norii unei crize economice de proportii, o depresiune economica care, potrivit celebrului economist Nouriel Roubini, se va intinde pe urmatorii 10 ani. Nici in tara, atmosfera economica nu este tocmai senina, dincolo de buletinele meteo (economice) pozitive promovate de autoritati", afirma analistii companiei.
In primul rand, spun analistii "aeronava romaneasca" are prea putin "kerosen" (bani), care sa-i permita sa survoleze criza in conditii sigure.
"Situatia bugetara este extrem de grava, cu un deficit care creste de la o ora la alta si care poate fi acoperit doar in parte din imprumuturile pe banda rulanta lansate de Guvernul Orban, la cele mai ridicate costuri din UE. Sa nu uitam faptul ca Romania a reusit performanta, unica la nivelul UE, ca toti banii din taxe si impozite adunati intr-o luna sa ii foloseasca pentru plata salariilor si pensiilor", arata analiza Frames.
Sansele de redresare stau in in principal in fondurile de salvare ce... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 14:19
O societate de fabricare a mobilei a fost amendata cu suma de 200.000 lei, dupa ce zeci de angajati care aveau contractele de munca suspendate au fost gasiti la lucru.
Sefa Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Prahova, Dumitra Ionescu, a declarat, luni, ca inspectorii au aplicat amenda maxima, in conditiile in care 40 de persoane care aveau contractele suspendate se aflau la munca.
Actiunea de control a avut loc in urma unei reclamatii.
De asemenea, o alta firma din judet a fost amendata anterior cu 60.000 de lei, dupa ce trei persoane care aveau contractele suspendate au fost gasite la punctul de lucru.
Citeste si:
Guvernul a decis sa prelungeasca somajul tehnic pana la 1 iunie. Ce obligatii au companiile cu peste 50 de angajatiMinistrul Muncii: Toate cererile de somaj tehnic vor fi verificate. Suntem pregatiti sa dam sanctiuni ...citeste mai departe despre "200.000 de lei amenda pentru o fabrica din Prahova: Angajatii munceau, desi erau in somaj tehnic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Mai 2020, ora 12:34
Economia romaneasca risca sa se confrunte cu un val semnificativ de insolvente dupa data 1 iunie, data probabila la care statul va opri finantarea somajului tehnic in majoritatea domeniilor economice, cu exceptia HORECA.
In absenta capitalului de lucru si pe fondul scaderii semnificative a cererii, multe dintre companii si-ar putea inchide activitatea si vor recurge la disponibilizari de personal, estimeaza analistii de la Sierra Quadrant, care considera ca planul de sustinere a economiei, pregatit de autoritati, va fi unul esential pentru evitarea unei adevarate pandemii economice.
Dupa ce, in 2019, numarul societatilor comerciale si persoanelor fizice autorizate intrate in insolventa a scazut cu peste 20%, la 6.524 de cazuri, de la 8.304 in 2018, perspectivele S2 2020 nu se anunta deloc promitatoare.
Dupa ce, potrivit estimarilor, peste 150.000 de firme si-au suspendat sau inchis activitatea, urmare a restrictiilor impuse de pandemia de coronavirus, iar peste 1,2 milioane de angajati au fost trimisi in somaj tehnic sau disponibilizati, expertii estimeaza ca numarul noilor insolvente ar putea atinge in 2020 pragul de 10.000 de dosare.
,,In vizor se afla cele aproape 150.000 de companii (28% din totalul firmelor active) care inregistrau deja pierderi financiare la finalul lui 2019. Aceste firme, cele mai multe din comert, servicii, HORECA, industria prelucratoare si transporturi, care angajeaza 850.000 de salariati (21% din totalul angajatilor din sectorul... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:21
Guvernul va acorda o suma pentru persoanele care au fost in somaj tehnic si care revin in activitate in companiile in care au lucrat, ca masura activa de ocupare a fortei de munca, a declarat, marti, prim-ministrul Ludovic Orban.
"In ceea ce priveste masurile active de ocupare a fortei de munca, cu siguranta, vom apela la un instrument pentru persoanele care au fost in somaj tehnic si care revin in activitate in companiile in care au lucrat. Vom acorda, practic, plata unei sume, inca nu am stabilit cuantumul, depinde de resursele de care dispunem, de 35 si 45%, ca o masura activa pentru reluarea activitatii de catre angajatii care au fost in somaj tehnic", a anuntat Orban, la reuniunea Consiliului National Tripartit.
El a adaugat ca perioada de acordare a somajului tehnic va fi prelungita pana la 1 iunie.
"Dupa data de 1 iunie vom mentine somajul tehnic numai catre angajatii companiilor din domenii in care se mentin restrictiile. De exemplu, in domeniul spectacolelor, evenimentelor culturale, restaurantelor, adica, unde se vor mentine restrictii in ceea ce priveste derularea activitatii", a completat premierul.
Potrivit acestuia, se lucreaza si la elaborarea unui instrument pentru a sustine angajarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca.
"Va depinde de categoria in care se afla aceste persoane, un instrument e folosit pentru persoanele de peste 50 de ani, un alt instrument pentru absolventi si un alt instrument pentru populatia de varsta adulta... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 14:02