Se ia un grup de femei din mediul rural, se adauga un psiholog experimentat si implicat, se extrag marturiile doamnelor cu multa grija si atentie, dupa care se creeaza un spectacol de teatru care sa reflecte tot ce s-a spus si nu s-a spus in cadrul sedintelor de terapie. Produsul final se serveste gratuit la ceas de seara, intr-un teatru primitor!
Aceasta este reteta dupa care a luat nastere spectacolul BabyBlues, in regia si dramaturgia lui Victor Olahut. Spectacolul exploreaza universul matern, cu bucuriile si greutatile ce deriva de aici si atinge un subiect sensibil si putin discutat la noi: depresia post-natala si efectele sale asupra intregii familii.
Tema este tratata cu delicatete si umor in 10 tablouri diferite ce surprind povesti uluitoare ale unor femei care au avut curajul si dorinta de a-si expune povestile de viata pentru a fi transformate intr-un spectacol de teatru.
Spectacolul este bazat pe intamplari reale si a rezultat in urma desfasurarii unui proiect mai amplu, intitulat "Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru", in cadrul caruia 210 femei din mediul rural au beneficiat de consiliere psihologica profesionista gratuita. In urma sedintelor de terapie sustinute de psihologul Alina Caprioara au fost documentate mai multe marturii ce au devenit baza acestui spectacol.
(Foto: Cristi Cimpeanu)
La sfarsitul lunii octombrie, BabyBlues merge in turneu national!
31 octombrie - Teatrul "Andrei Muresanu", Sfantu Gheorghe1 noiembrie - Teatrul Tineretului,... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 12:30
"Cultura'n Sura", proiectul care a dus teatrul in peste 50 de sate din Romania, a initiat o noua campanie menita sa faca legatura dintre lumea satului si cea a orasului, printr-un demers unic in peisajul cultural de la noi.
In cadrul campaniei #TeatruImplicat, 6 reprezentatii ale spectacolului "Doctor fara voie" de Moliere vor fi oferite publicului din mediul rural, in timp ce spectacolul "BabyBlues", creat dupa marturisirile mai multor femei din lumea satului despre experienta de a fi mama, se va juca in 6 orase din tara.
In perioada 19-21 iulie a.c., peste 650 de spectatori din comunele Merisani, Albestii de Arges si Buzoiesti, judetul Arges au participat la 3 reprezentatii gratuite ale spectacolului "Doctor fara voie", in regia lui Victor Olahut.
86 de copii au fost prezenti la atelierele de teatru sustinute de actorii Iulian Glita si Florentina Nastase. Aceste ateliere au menirea de a face o scurta incursiune in lumea teatrului, dar si de a le oferi tinerilor participanti cateva sfaturi in ceea ce priveste conduita in timpul unui spectacol.
La sfarsitul acestei saptamani, #TeatruImplicat va ajunge pentru prima data in judetul Braila, in doua spatii idilice alese de initiatorul proiectului, Victor Olahut, in colaborare cu partenerii locali, bibliotecile si primariile din comunele Unirea si Mircea Voda: in curtile a doi localnici care vor deveni amfitrioni ai teatrului pentru o seara.
Duminica, "Cultura'n Sura" revine in judetul Dambovita, de data aceasta... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 16:30
Cultura'n Sura aduce teatrul de la oras la sat. Surile si curtile satenilor, gradinile si parcurile de vara devin sali de spectacol. In cadrul acestui proiect, mii de spectatori din satele si comunele tarii au vazut pana acum in mijlocul comunitatii lor piese de teatru clasice sau contemporane.
In fiecare vara, o trupa formata din actori profesionisti traverseaza tara in lung si-n lat aducand magia teatrului in cele mai neasteptate locuri.
Din iunie pana in septembrie se desfasoara programul "Teatru de vara la tara". In timpul zilei au loc ateliere de teatru pentru copiii, iar seara este asteptata la spectacol intreaga familie.
Spectacolul "Doctor fara voie" de Moliere, in regia lui Victor Olahut, isi incepe turneul in judetul Dambovita. Actorii Marin Grigore, Ioana Rufu, Marius Costache, Iulian Glita, Bogdan Costea, Lavinia Cosma si Florentina Nastase dau viata personajelor din celebra satira comica.
Spectacolul este o reinterpretare moderna a piesei clasice, in care se cauta raspunsul la intrebarea: "In ce masura haina il face pe om? (sau, in cazul nostru - halatul pe medic?) ". Spectacolul a fost premiat in cadrul Festivalului International de Teatru "Atelier", editia 2018.
Programul caravanei in perioada imediat urmatoare este detaliat mai jos, urmand ca pe masura ce apar noi date acestea sa fie publicate pe site-ul www.culturansura.ro si pe pagina de facebook/culturansura.
Joi, 20 iunie ora 21:30 - la Marin al Popii, comuna RaciuVineri, 21 iunie... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 10:30
O trupa de teatru profesionist a pornit intr-o aventura culturala in jurul Bucurestiului. 8 artisti si-au propus sa scoata teatrul din centrul capitalei si sa il transfere dincolo de centura Bucurestiului, in satele, comunele si orasele ce graviteaza in jurul acestuia fara a avea insa avantajele culturale directe ce rezulta de aici: un acces facil si constant la manifestari artistice, mai precis accesul la un spectacol de teatru.
"Cultura'n sura. Teatru pe soseaua de centura" a devenit proiectul care a dus gratuit, pentru prima data, un spectacol de teatru profesionist in 10 localitati din judetul Ilfov.
Au fost sustinute 11 reprezentatii ale spectacolului "Doctor fara voie" de Moliere in 10 localitati din proximitatea centurii capitalei: Domnesti, Cretesti, Buftea, Afumati, Cornetu, Chitila, Voluntari, Branesti, Islaz, Glina. Aproape 2000 de spectatori au asistat la reprezentatiile spectacolului "Doctor fara voie" de Moliere, ce au avut loc in cadrul proiectului.
Victor Olahut, initiatorul si managerul proiectului, alaturi de dramaturgul Flavius Lucacel si actrita Florentina Nastase, a conceput un proiect care si-a demonstrat necesitatea si utilitatea in mediul rural.
Institutiile de cultura sunt in marea lor majoritate aflate la oras, iar in ceea ce priveste teatrele, acestea sunt fara exceptie situate in centrele urbane.
Spectacolele de teatru sunt o necunoscuta in mediul rural, asa ca vizita unei trupe profesioniste de actori este o curiozitate si un... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 11:15
Daca nu poti merge tu la teatru, vine teatrul la tine! In lunile decembrie, ianuarie si februarie, spectatori din 10 localitati aflate in proximitatea Bucurestiului vor primi vizita caravanei teatrale "Cultura'n Sura", care va prezenta gratuit spectacolul "Doctor fara voie" de Moliere, regia Victor Olahut, o comedie alerta de moravuri al carei subiect este valabil si astazi: impostura. In ce masura haina il face pe om, sau, in cazul nostru, halatul pe medic?
Proiectul debuteaza in luna decembrie cu reprezentatii in comunele Vidra si Domnesti:
joi, 13 decembrie, ora 19:00, la Club Bistro din Cretesti, comuna Vidravineri, 14 decembrie, ora 18:30, la gradinita "Taramul prieteniei" din DomnestiSpectacolul "Doctor fara voie" este destinat tuturor categoriilor de varsta, asa ca sunt invitati copii, tineri si adulti deopotriva, pentru o seara de terapie prin ras. INTRAREA ESTE LIBERA!
Aflata sub coordonarea regizorului Victor Olahut, echipa artistica a proiectului "Cultura'n Sura" este formata din profesionisti ce activeaza in teatre din Bucuresti si provincie: Marin Grigore, Ioana Rufu, Marius Costache, Iulian Glita, Lavinia Cosma, Bogdan Costea, Rodica Pasca, Florentina Nastase.
Harta proiectului "Cultura'n Sura - Teatru pe soseaua de centura" urmeaza sa fie completata de comuna Clinceni si alte 7 localitati din proximitatea capitalei, unde vor fi sustinute reprezentatii ale spectacolului "Doctor fara voie" in lunile ianuarie si februarie.
Puteti urmari traseul... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 10:05
"Cultura'n Sura", un proiect artistic indraznet si inedit, se prezinta ca un act de normalitate in satele romanesti, prin intermediul caruia spectacole de teatru variate sunt transferate din salile de teatru de la oras si prezentate in mod gratuit in surile din curtile satenilor, care devin, pentru o seara, amfitrioni inediti ai teatrului si totodata spectatori pentru prima data.
Anul acesta caravana "Cultura'n Sura" isi propune sa traverseze tara de la sud la nord, ducand teatrul atat in satele care au devenit gazde constante ale proiectului, cat si in locuri necalcate pana acum de trupe de teatru profesioniste.
Initiat in urma cu 6 ani de regizorul Victor Olahut, proiectul "Cultura'n Sura" a pornit in anul 2013 din sura badei Florea din Hida si a ajuns cu pasi repezi sa fie prezent in 24 de sate romanesti, cu 40 de reprezentatii sustinute.
Proiectul redefineste spatiul teatral si largeste segmentul de public caruia teatrul din Romania i se adreseaza preponderent. Sateni din localitati izolate, aflate departe de scenele din marile orase au vazut pentru prima data in viata lor spectacole de teatru pe texte clasice de Moliere sau Cehov, sau contemporane, scrise de Ion Baiesu sau Flavius Lucacel.
Regizorul Victor Olahut concepe comedii alerte, cu subiecte actuale ce au un impact imediat asupra celor mici si raman totodata in constiinta spectatorilor adulti.
Startul acestei editii va fi dat cu o reprezentatie la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 20:46
Festivalul National de Teatru Independent (FNTi) - editia a II-a va fi deschis luni la Teatrul de Arta Bucuresti cu spectacolul "Dreaming Romania", regia Mihai Pintilei si Radu Horghidan, productie a Teatrului Fix din Iasi, castigatorul marelui premiu la prima editie.
Tot in prima zi a evenimentului vor fi prezentate spectacolele "Zic Zac", coregrafia Andrea Gavriliu, productie UNATC "I.L. Caragiale", de la ora 19,00, la Godot Cafe-Teatru; "Cel mai frumos roman din lume", regia Alexandra Penciuc, productie Unteatru, de la ora 20,00, la Unteatru; "Novecento", regia Alessandro Barrico, productie Teatrul Plai, de la ora 20,00, la Godot Sub Scena; si "Ne vom revedea in anul care a trecut", regia Alexandru Nagy, productie Teatrul de Sufragerie, de la ora 21,30, la Godot Cafe-Teatru.
Juriul festivalului, format din Coca Bloos, Ana-Maria Nistor, Ioana Moldovan, Cristian Theodor Popescu si Pompilius Onofrei, va acorda o serie de distinctii care vor avea ca scop principal sustinerea in plan profesional a tinerilor artisti si dezvoltarea viitoarelor proiecte ale acestora.
FNTi are loc in perioada 3 - 9 noiembrie la Bucuresti
In cadrul festivalului vor fi prezentate productii independente din toata tara, vor avea loc workshop-uri pe teme relevante legate de functionarea si sustenabilitatea in zona de teatru independent, vor avea loc intalniri, dezbateri si dialoguri pe teme legate de organizarea si functionarea sectorului de teatru independent.
Prin crearea unei... mai mult
Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 12:23
A saptea editie a Festivalului de Teatru Independent Undercloud, va fi deschisa, pe 1 septembrie, cu spectacolul "Absolut", o productie a Teatrului Act din Capitala, in regia lui Alexandru Dabija si interpretarea actorului Marcel Iures.
Anul acesta este prima editie internationala si prima data cand festivalul se transforma in bursa de spectacole, informeaza Mediafax.
Pana pe 11 septembrie, la Muzeul National al Taranului Roman, festivalul aduce in fata publicului 32 de spectacole, productii ale teatrelor independente din Bucuresti si spectacole independente reprezentative din Marea Britanie (spectacolul "Blind Hamlet", prezentat in Festivalul de la Edinburgh), Franta (spectacolul "A l'ombre de core", prezentat in Festivalul de la Avignon) si Ungaria (spectacolul "Asteptandu-l pe Godot").
Editia de anul acesta a festivalului va reuni actori precum Marcel Iures, Oana Pellea, Marian Ralea, Magda Catone, Maia Morgenstern, Claudiu Bleont, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Serban Pavlu, Medeea Marinescu si multi artisti tineri si foarte tineri.
Printre spectacolele prezentate in festival se numara si "Un tramvai numit dorinta", "Cel mai frumos roman din lume", "Voyeur", "Fidelitate", "Suntem ceea ce iubim" etc.
Juriul celei de-a saptea editii este format din actorul George Ivascu, regizorul Sanda Manu, criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu, jurnalistul Cristina Bazavan, teatrologul Irina Ionescu.
"Undercloud a aparut din dorinta de a da o sansa reala teatrului... mai mult
Joi, 28 August 2014, ora 13:51
Actorul George Constantinescu conduce astazi un teatru independent deschis in urma cu un an, intr-un loc care la 1950 era grajdul unui domeniu boieresc.
Scopul sau nu este recuperarea investitiei si nici acela de a transforma Teatrul de Arta Bucuresti intr-o afacere.
"Ceea ce am investit eu in Teatrul de Arta reprezinta pe langa bani, si foarte multa munca, din pasiune. Si nu-mi doresc recuperarea lor. In schimb, imi doresc o justa rascumparare a tuturor oamenilor ce muncesc la acest vis. Sunt constient ca doar asa lucrurile pot capata trainicie, iar noi ne vom putea ocupa de arta nestresati de probleme financiare", a declarat George Constantinescu
Ce inseamna sa fii manager de teatru independent in Romania, care sunt impedimentele cu care s-a confruntat si despre care sunt sansele ca teatrul sa poata deveni o afacere in Romania, vorbeste actorul si managerul Teatrului de Arta Bucuresti, intr-un interviu pentru Business24.
Intr-o tara in care cultura si arta nu sunt tocmai cele mai profitabile meserii, dumneavoastra ati infiintat un teatru independent. Cum ati reusit acest lucru? Cum a luat nastere acest teatru?
Teatrul de Arta Bucuresti inseamna in acest moment o sansa acordata artei autentice, productiilor independete, actorilor care isi doresc sa joace si, nu in ultimul rand, o intoarcerea la adevarata menire a meseriei de actor.
Teatrul de Arta Bucuresti nu a inceput ca o afacere, si imi doresc sa nu devina niciodata in sensul clasic al cuvantului.... mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 00:00