La numai o luna dupa ce a lansat mai multe stimulente pentru a sustine economia zonei euro, Banca Centrala Europeana se afla in fata unei perioade extrem de dificile avand in vedere ca prognozele estimate la finele anului si planul de combatere a pandemiei au fost date peste cap.
Noile cazuri de COVID-19, multe dintre ele puse pe baza noi tulpini de coronavirus din Marea Britanie, restrictiile din Franta si Germania, dar si din alte state europene, cumulate cu livrarea extrem de anevoioasa a vaccinului, pun la indoiala ritmul de recuperare economica a Uniunii Europene.
Potrivit sefei BCE, Christine Lagarde, revenirea economica s-ar putea produce chiar in 2021, dar numai daca restrictiile impuse la nivel national de diferite autoritati europene se vor ridica la finele primului trimestru, iar distribuirea vaccinurilor isi va relua fagasul normal si prognozat la sfarsitul anului trecut.
Cu toate acestea, UE pierde in fata Marii Britanii la capitolul distribuirii de vaccin tocmai printr-o birocratie stufoasa care impiedica masuri rapide. Intre timp, fanii Brexit-ului vad aceasta rupere de UE ca fiind una favorabila tocmai prin prisma faptului ca Marea Britanie a livrat mai multe vaccinuri la suta de locuitori decat UE.
Intr-un interviu pentru Reuters, Lagarde afirma ca un impact al restrictiilor se va vedea in previziunile Bancii Centrale Europene. Mai mult, o revenire la nivelul PIB-ului real de dinainte de pandemie ar trebui sa se produca undeva la mijlocul lui... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 14:45
Afacerile din turism, mai mari sau mai mici, au trait cu respiratia aproape taiata experienta pandemiei de coronavirus.
ATRA, un proiect exclusivist pe piata de turism din Romania, amplasat intr-un cadru natural desavarsit in Valea Doftanei, pe malul lacului Paltinu, la doar 90 de minute de Bucuresti, ne-a dezvaluit cum s-a derulat totul de partea lor a baricadei.
Si, pentru a ne ajuta sa ne facem o idee mai clara, cei de la ATRA si-au notat un mic jurnal de pandemie.
"Firescul oricarui business in turism este sa fie animat de oameni. Pandemia a redus la tacere si a incremenit totul brusc. Am inchis Atra si Uno cu cateva zile inainte de declararea starii de urgenta.
Incepuse deja agitatia cu fluxul mare de romani care se intorceau din tarile considerate zone rosii, cu carantina si autoizolarea.
Deja ne tulburau multe intrebari, simteam teama si lipsa de control a propagarii acestui virus.
Am inceput, din bun simt, la modul intuitiv, sa ii rugam pe oaspetii nostri sa completeze la intrarea in pensiune, o declaratie pe proprie raspundere, ca nu au calatorit in ultimile 14 zile in tari cu focare de infectie.
In weekend-ul 13 - 15 Martie, am avut ca oaspeti o familie formata dintr-un adult si un copil, care cand au ajuns la noi, au declarat ca venisera din Spania in urma cu 10 zile.
Era o ora tarzie, delicat de gestionat situatia mai ales ca inca nu existau inca reglementari oficiale pentru industria ospitalitatii.
Am decis imediat izolarea familiei... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 15:30
Coronavirusul poate veni insotit de frica, teama, anxietate, depresie, atacuri de panica. Chiar daca nu va stiti bolnavi, totusi frica de a nu lua acest virus precum si teama de a nu fi cumva pus in carantina, pot constitui adevarate traume.
De aceea, avem cativa pasi simpli prin care sa ne descotorosim de frica de boala dar si de sentimentul ciudat de izolare simtit in cazul carantinarii impuse de autoritati.
1. Urmariti stirile, urmati instructiunile, dar nu va intoxicati cu informatii. Informatiile sunt foarte utile, daca ma invata ce am de facut. Insa, excesul de informatii va poate insufla o seama intrega de tulburari de natura psihica.
2. Priviti lucrurile din perspectiva optimista. Ok, trebuie sa stau inchis in casa doua saptamani, sau cine stie, poate chiar o luna. Ce pot face in aceasta perioada, pentru a-mi usura trecerea timpului?
In primul rand, poate ar fi cazul sa ma gandesc ca sunt obligat de autoritati sa stau la domiciliu, pentru binele meu si al familiei mele. Nu stau inchis pentru ca sufar de o boala grava, pentru ca mi-am rupt piciorul, sau sunt sub un tratament ingrozitor.
3. Care sunt persoanele ce se pot bucura de acest timp petrecut in casa? Sotia, copilul, parintii, prietenii, vecinii. Astfel, statul in casa se poate transforma intr-un timp de calitate petrecut impreuna cu cei dragi. Poate fi timpul sa va demonstrati dragostea pentru familie, ascultandu-le povestile, temerile.
Copilul se va bucura cu siguranta daca va veti juca... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 15:51