Administratia presedintelui american Donald Trump a impus taxe vamale in valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru bunuri provenite din tarile Uniunii Europene, care afecteaza, in principal, Spania, Germania, Franta si Marea Britanie.
Conform Departamentului pentru Comert Exterior al SUA (USTR), aceste taxe au intrat in vigoare vineri, la ora locala 00:01 (4:01 GMT), relateaza agentia EFE.
Taxarea exporturilor din UE a venit dupa decizia de la inceputul lunii octombrie a Organizatiei Mondiale a Comertului in favoarea SUA privind subventiile ilegale pe care le-a primit producatorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington sa aplice sanctiuni in suma de 7,5 miliarde de dolari (circa 6,900 miliarde euro) anual.
UE, la randul sau, asteapta ca OMC sa se pronunte intr-un caz similar legat de ajutoarele americane pentru Boeing si a avertizat SUA ca se vede obligata sa vina cu contramasuri similare.
Cele mai afectate patru tari sunt Spania, Franta, Germania si Marea Britanie, dar taxele vor afecta, in masura mai mica, si restul economiilor de pe piata unica europeana, ceea ce a declansat o etapa de tensiuni intre SUA si blocul comunitar.
Conform OMC, cele patru tari cel mai afectate au oferit Airbus finantare la o dobanda de referinta mai mica decat cea de pe piata, ceea ce a permis companiei sa dezvolte unele dintre modelele sale cele mai recente si mai avansate.
Lista produselor supuse unor taxe aditionale de import de 25% "ad valorem" se... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 10:45
Statele Unite vor impune din 18 octombrie taxe vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus si de 25% pentru produse din Uniunea Europeana, inclusiv whisky din Scotia si Irlanda, vin din Franta si branzeturi din diverse regiuni, transmite Reuters.
Anuntul vine dupa ce miercuri Statele Unite au obtinut aprobarea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) pentru a impune taxe vamale suplimentare pentru produse europene in valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subventiilor ilegale acordate de Uniunea Europeana grupului aeronautic Airbus.
In sfarsit, dupa un litigiu care a durat 15 ani, Organizatia Mondiala a Comertului a confirmat ca SUA sunt indreptatite sa impuna contramasuri ca raspuns la subventiile ilegale ale UE.
"Ne asteptam sa negociem cu Uniunea Europeana pentru a rezolva aceasta problema intr-un mod care sa fie in beneficiul angajatilor americani", a declarat reprezentantul american pentru Comert, Robert Lighthizer.
Sunt vizate in special produse din cele patru tari care formeaza consortiul Airbus, inclusiv masline din Spania, pulovere, confectii din lana si whisky din Marea Britanie, unelte si cafea din Germania, vin din Franta. Sunt vizate si alte produse din UE, inclusiv branzeturi din diverse regiuni, dar sunt scutite vinul si uleiul de masline din Italia, alaturi de ciocolata europeana.
Uniunea Europeana si SUA sunt implicate intr-o disputa comerciala care dureaza de peste un deceniu cu privire la subventionarea producatorilor de avioane... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 10:37
Oficialii Uniunii Europene si-au pierdut speranta ca vor putea ocoli tarifele vamale suplimentare ce ar urma sa fie introduse de SUA pentru ceea ce Washingtonul considera a fi subventii ilegale acordate de Uniunea Europeana grupului aeronautic Airbus, transmite Bloomberg.
Comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, a declarat marti jurnalistilor prezenti la Bruxelles ca se asteapta ca Organizatia Mondiala a Comertului sa anunte in cursul acestei saptamani o cifra concreta cu privire la sanctiunile comerciale pe care SUA le poate impune pentru bunurile importate din Uniunea Europeana, ca reactie la subventii ilegale acordate Airbus.
"Nu am primit un raspuns pozitiv" la propunerea de solutionare amiabila, a declarat Malmstrom la finalul unei reuniuni cu ministrii Comertului din UE.
Noile tarife suplimentare ar urma sa intre in vigoare inca de luna aceasta, a mai spus Malmstrom. Daca acest lucru se va intampla, UE va reactiona la fel in 2020, atunci cand OMC va anunta o decizie in dosarul care priveste disputa dintre UE si SUA pe tema subventiilor acordate de Washington pentru constructorul aeronautic american Boeing Co.
"Analizam toate domeniile in care am putea reactiona dar atat timp cat tarifele vamale americane nu intra in vigoare dam prioritate unei solutii negociate", a declarat Cecilia Malmstrom intr-o conferinta de presa. "Exista intotdeauna riscul ca situatia sa escaladeze", a mai spus Malmstrom, adaugand ca decizia OMC cu privire la subventiile... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:30
Introducerea de catre SUA a unor taxe vamale suplimentare pentru importurile de autoturisme ar incalca reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si nu reprezinta o solutie la actualul conflict dintre Bruxelles si Washington, a avertizat luni Erik Jonnaert, seful Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite DPA.
Vineri, presedintele SUA, Donald Trump, a amanat cu sase luni impunerea unor astfel de taxe.
Termenul limita pana la care presedintele Trump urma sa decida daca va impune sau nu taxele vamale suplimentare de pana la 25% pentru automobilele importate era 18 mai, insa surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca o serie de consilieri de la Casa Alba au discutat o amanare pentru a se evita o escaladare a tensiunilor comerciale cu Uniunea Europeana si Japonia.
In luna februarie a acestui an, ministrul american al Comertului a remis Casei Albe un raport cu privire la industria auto, in care sustinea ca introducerea unor taxe vamale suplimentare pentru automobilele importate ar putea fi justificata pe motiv ca aceste importuri constituie o amenintare pentru securitatea nationala americana. Argumentul a fost respins de ACEA, precum si de Comisia Europeana (CE).
Erik Jonnaert si-a exprimat sprijinul pentru "eforturile constructive ale CE de a rezolva problema barierelor tarifare si non-tarifare cu care se confrunta comertul transatlantic de automobile".
"Impunerea unor taxe vamale suplimentare pentru... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 10:42
Uniunea Europeana va adopta la randul sau taxe vamale produselor americane, daca Statele Unite impun astfel de taxe produselor europene, asa cum a anuntat presedintele Donald Trump, a avertizat miercuri comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom, citata de AFP.
Trump a scris marti un mesaj pe contul sau de Twitter in care ameninta UE cu aplicarea de taxe vamale asupra unor produse in valoare de 11 miliarde de dolari, daca europenii nu elimina subventiile pentru Airbus.
Intr-o conferinta de presa la Tokyo, alaturi de ministrul japonez de externe Taro Kono, Malmstrom a declarat ca implementarea unei taxari reciproce de catre SUA si UE "ar fi o escaladare foarte regretabila in relatiile noastre comerciale". Ea a insistat ca Uniunea Europeana este dispusa sa negocieze intregul subiect cu Statele Unite.
Presedintele american a argumentat ca impactul subventiilor europene asupra SUA a fost recunoscut de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) . O sursa din cadrul Comisiei Europene a replicat inca de marti, conform AFP, ca UE va aplica rapid masuri de retorsiune.
AFP reaminteste ca intre Airbus si Boeing exista de 14 ani un conflict, in care cele doua companii producatoare de aeronave sunt sustinute de UE si, respectiv, de SUA si se acuza reciproc, la OMC, de primirea de ajutoare neconforme cu reglementarile. mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 16:53
Presedintele american Donald Trump a amenintat miercuri sa impuna noi taxe vamale pentru importurile de masini europene daca negocierile intre Washington si Bruxelles nu vor duce la incheierea unui nou acord comercial.
"Incercam sa ajungem la un acord. Este foarte dificil sa ajungi la un acord cu ei, cu UE. Daca nu ajungem la un acord, vom impune tarife vamale", le-a declarat jurnalistilor liderul de la Casa Alba, care a primit duminica un raport al Ministerului Comertului privind industria automobila al carui continut a ramas pana acum confidential, relateaza AFP si Reuters.
El dispune acum de un termen de 90 de zile pentru a impune sau nu taxe suplimentare asupra masinilor si echipamentelor auto europene.
Anterior in cursul acestei saptamani, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca presedintele SUA a promis ca nu va impune noi tarife de import asupra masinilor europene pentru moment.
Trump a vorbit miercuri despre raportul Ministerului Comertului, numindu-l studiu.
"L-am analizat foarte atent. Am vazut rezultatele. Problema este daca putem incheia sau nu un acord cu UE care sa fie corect", a spus presedintele SUA. mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 09:29
Masurile de raspuns ale Uniunii Europene la tarifele introduse de administratia Trump vor intra in vigoare vineri, 22 iunie, a anuntat miercuri Comisia Europeana.
Executivul european a precizat ca a adoptat, in mod formal, o lege prin care sunt introduse tarife vamale suplimentare de 25% pentru o lista de produse americane in valoare de 2,8 miliarde euro, lista care include produse precum jeans, bourbon sau motociclete, informeaza AFP si Reuters.
Decizia Comisiei Europene vine dupa ce administratia Trump a anuntat ca a introdus tarife vamale suplimentare in valoare de 25% pentru importurile de otel si de 10% pentru importurile de aluminiu. Dupa ce initial a beneficiat de o scutire temporara, Uniunea Europeana a vazut cum aceste tarife vamale se aplica si pentru otelul si aluminiul sau, incepand de la 1 iunie 2018.
"Decizia unilaterala si nejustificata a SUA de a introduce tarife vamale nu ne lasa alta alegere. Raspunsul nostru este unul masurat, proportional si in linie cu prevederile OMC. Daca SUA elimina tarifele sale, masurile noastre vor fi si ele eliminate", a declarat comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom.
Comisia Europeana subliniaza ca masurile sale au fost luate pe baza valorii exporturilor UE de otel si aluminiu afectate de masurile americane. Aceste exporturi au o valoare de 6,4 miliarde euro. Comisia Europeana a decis sa vizeze imediat importuri americane in valoare de 2,8 miliarde euro urmand ca ulterior sa fie adoptate masuri si... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 14:38
Uniunea Europeana (UE) a confirmat ca intentioneaza sa adopte din iulie masuri de retorsiune la decizia SUA de a impune taxe vamale la importurile de otel si aluminiu.
Majoritatea statelor membre sprijina planul Comisiei Europene (CE) de a impune taxe la unele produse importate din SUA, in valoare totala de aproximativ 2,8 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari), transmit DPA, Reuters si Financial Times.
"CE se asteapta sa finalizeze inainte de sfarsitul lunii iunie procedura relevanta in coordonare cu statele membre astfel incat noile taxe sa fie aplicate din iulie", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru uniunea energetica, Maros Sefcovic.
Acesta a apreciat ca decizia SUA din 31 mai de introducere a unor tarife de 25% la importurile de otel si de 10% la aluminiul importat "a fost unilaterala si ilegala" si a necesitat raspunsul UE.
Lista pregatita de Comisia Europeana include aproximativ 200 de produse importate din SUA, inclusiv bourbon, pasta de arahide, suc de portocale, precum si otel, imbracaminte, vase de agrement, motociclete si produse industriale. Ulterior, lista va putea fi extinsa.
Oficialii de la Bruxelles sustin ca taxele au fost calibrate pentru a provocate SUA pagube economice echivalente cu cele suferite de UE din cauza impunerii taxelor vamale la importurile de otel si aluminiu. mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 14:18
Ultimul an a fost presarat cu adevarate socuri incasate de liderii politici din UE. De la votul britanicilor de iesire din Uniune si pana la alegerea unui imprevizibil presedinte in Statele Unite, toate au parut sa mearga pe dos.
Dar, politicienii europeni nu stau nici ei cu mana in san, iar "razbunarea" lor pentru cele doua evenimente politice majore ale anului 2016 este pe cale sa fie pusa in practica cu ajutorul unor taxe speciale, informeaza Quartz.
Razboi pe clima
Unul dintre punctele contrversate ale campaniei lui Donald Trump a fost cel legat de politica de mediu si accelerarea fenomenului de incalzire globala, despre care presedintele ales din SUA sustine ca nu are ar avea nimic de-a face cu poluarea industriala.
O astfel de atitudine risca sa dinamiteze intreaga politica de mediu intretinuta in ultimii ani de administratia Obama, dar si acordul global pentru reducerea emisiilor de carbon convenit anul trecut intre statele participante la summitul ONU de la Paris.
"A fost nesabuit sa implementam acordul de la Paris inaintea alegerilor", a comentat o sursa din echipa lui Donald Trump, semn ca noul presedinte are de gand sa mearga pana la capat cu amenintarea de a retrage SUA din randul statelor semnatare ale acestui document.
O replica imediata a venit din partea ex-presedintelui francez Nicholas Sarkozy, candidat pentru inca un mandat in fruntea statului francez. "Voi cere ca Europa sa aplice o taxa de poluare de 1-3 procente pentru produsele... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 15:02