Uniunea Europeana va analiza posibilitatea de a introduce tarife vamale pentru carbunele, produsele farmaceutice si chimice provenite din SUA, in situatia in care presedintele Donald Trump va impune restrictii pentru automobilele europene, informeaza joi revista germana Wirtschaftswoche citand surse diplomatice.
"In functie de progresele inregistrate in timpul vizitei presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, statele membre vor decide care va fi strategia lor viitoare la finele saptamanii urmatoare", a declarat un diplomat european care a dorit sa isi pastreze anonimatul. Tot atunci ar putea fi convenita lista masurilor de raspuns, sustine Wirtschaftswoche.
Jean-Claude Juncker se va deplasa la Washington saptamana viitoare pentru a discuta despre relatiile comerciale tensionate dintre UE si SUA, dupa ce presedintele Donald Trump a impus tarife vamale suplimentare pentru importurile de otel si aluminiu din UE si a amenintat in mod repetat ca va extinde masurile si asupra automobilelor din Europa. In replica, Comisia Europeana a introdus tarife vamale suplimentare de 25% pentru o lista de produse americane in valoare de 2,8 miliarde euro, lista care include produse precum jeans, bourbon sau motociclete.
Wirtschaftswoche subliniaza ca orice masuri adoptate de UE ca reactie la tarifele americane pentru automobilele din Europa vor fi mai mari decat contramasurile pentru tarifele americane aplicabile importurilor de otel si aluminiu.
Juncker are... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 10:59
Consecintele razboiului comercial in care Statele Unite si China tocmai s-au angajat in mod oficial se extind dincolo de interesele celor doua tari. Printre cei care au motive de ingrijorare se afla si companiile europene, acest razboi reprezentand cea mai mare amenintare la adresa redresarii economice a Europei, sustin analistii.
In teorie, sunt si companii care ar putea beneficia de ostilitatile dintre China si SUA, patrunzand pe nise din piata in conditiile in care companiilor chineze li se refuza accesul pe piata din SUA. Insa vorbim doar de cateva companii sau sectoare, se arata intr-o analiza ABCNews.
Cand intreaga economie este dependenta de comert, o incetinire a comertului global cauzata de taxe vamale impuse ca masuri de retorsiune genereaza frica si deterioreaza increderea. Acest lucru se intampla acum in Europa, unde, in tari precum Germania, increderea mediului de afaceri a scazut.
Administratia Trump a decis sa impuna taxe vamale prohibitive pentru produse din China in valoare de 34 miliarde de dolari, masuri care au intrat in vigoare vineri, in timp ce Beijingul a promis ca va riposta cu taxe echivalente pentru produsele importate din SUA.
In acelasi timp, Europa este implicata in propria disputa comerciala cu SUA, care a impus taxe vamale pe importurile de otel si aluminiu din UE. Washingtonul ia in considerare posibilitatea de a impune taxe similare si pentru importurile de masini, existand astfel riscul sa se ajunga la un conflict de mari... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2018, ora 13:32
Oficialii europeni se gandesc sa poarte discutii cu alte state mari exportatoare de automobile in ideea ajungerii la un acord pentru eliminarea tarifelor vamale si evitarii unui razboi comercial total, informeaza Financial Times care citeaza o serie de diplomati din apropierea acestui dosar.
Aceasta propunere este analizata de oficialii de la Bruxelles, inaintea unei intalniri programate a avea loc la Washington, la sfarsitul acestei luni, intre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si liderul de la Casa Alba, Donald Trump.
Potrivit diplomatilor citati de Financial Times, Comisia Europeana "studiaza daca ar fi fezabil sa se negocieze un acord cu alti mari exportatori de automobile, precum SUA, Coreea de Sud si Japonia". Un astfel de acord ar raspunde criticilor formulate de Donald Trump, potrivit caruia sectorul auto american este tratat in mod incorect si de asemenea ar reduce costul exporturilor pentru sectoarele auto ale altor state participante.
"In conformitate cu acest acord, participantii ar reduce tarifele pana la nivele convenite pentru un set specific de produse, un concept cunoscut in comertul international sub denumirea de 'acord plurilateral' care permite statelor sa incheie acorduri cu privire la tarife fara a include toate tarile membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului", subliniaza Financial Times.
Publicatia sustine ca Bruxelles-ul incearca sa obtina puncte de vedere din partea capitalelor statelor membre cu privire la... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 12:06
Uniunea Europeana a introdus de vineri taxe pentru importurile din SUA, o contramasura fata de taxele impuse de Trump anterior, in timp ce Jean-Claude Juncker a lansat un nou atac la adresa presedintelui american.
Taxele vor fi impuse pentru bunuri valorand in total 2,8 miliarde de euro si vor intra in vigoare de vineri, scrie BBC.
Taxele de 25% sunt valabile pentru produse precum whisky, motociclete si sucul de portocale.
De asemenea, taxe de 50% au fost introduse pentru produse precum incaltamintea, anumite tipuri de imbracaminte si masinile de spalat.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca taxele impuse de SUA asupra UE sunt "impotriva logicii si istoriei" si ca "raspunsul UE trebuie sa fie clar dar masurat".
El a adaugat, vorbind in fata parlamentului de la Dublin: "Vom face ce trebuie sa facem pentru a proteja" Uniunea Europeana.
In paralel, India a crescut taxele pentru 29 de produse importate din SUA drept raspuns la masurile lui Trump.
Noile taxe ale Indiei vor intra in vigoare de la 4 august si vor afecta importurile de migdale, nuci si naut.
Administratia lui Trump a anuntat in martie ca va introduce taxe de 25% pentru importurile de otel si 10% pentru cele de aluminiu. Aceste taxe au intrat in vigoare incepand cu 1 iunie.
Citeste si:
Presedintele american impune tarife vamale de 25% pentru importuri chineze in valoare de 50 de miliarde de dolariAsa incep razboaiele comerciale: De ce sunt foarte periculoase... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 07:35
De la 1 mai, SUA ar putea majora taxele vamale pentru importurile europene de otel si aluminiu. Ce inseamna acest lucru pentru UE si pentru Germania?
O face sau nu o face? Presedintele american Donald Trump ii lasa pe europeni in suspans pana in ultimul minut. Pe 1 martie, Trump a dat UE un termen de gratie pana la 1 mai in disputa privind majorarea taxelor vamale la importurile de otel si aluminiu. Va prelungi el acest termen? Sau va decide chiar exceptarea produselor europene de la noile prevederi? Sau asta a fost si acum vin taxele mai mari?
Ar fi o lovitura grea pentru UE si mai ales pentru Germania daca de la 1 mai ar intra in vigoare taxe vamale de 25% pentru otel si de 10% pentru aluminiu. UE este al doilea producator mondial de otel, cu 177 de milioane de tone anual. Este vorba de 11% din intreaga productie mondiala. Germania este principalul exportator european in SUA, urmata de Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie si Suedia.
Este vorba de miliarde
Potrivit datelor Comisiei Europene, in 2017 UE a vandut in SUA produse din otel si aluminiu in valoare de 14 miliarde de euro. Adica 14% din totalul acestor produse importate de America. Noile taxe vamale majorate nu ar afecta insa toate grupele de produse tranzactionate. Raportat la 2017, noile impozite punitive ar afecta produse de otel in valoare de 5,3 miliarde de euro si de aluminiu de 1,1 miliarde.
Donald Trump argumenteaza ca masurile vizeaza surplusurile comerciale europene si mai ales germane.... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2018, ora 17:24
Statele Unite ar trebui sa construiasca masini mai atractive, nu sa penalizeze concurenta, a afirmat ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, raspunzand avertismentului dat de presedintele american ales Donald Trump, ca va impune o taxa vamala de 235% vehiculelor importate in Statele Unite.
"Cand mergi pe Fifth Avenue, toata lumea are parcat in fata casei un Mercedes-Benz. Cate Chevrolet-uri vedeti in Germania? Nu prea multe, poate niciunul. Este o strada cu sens unic", a afirmat Trump intr-un interviu acordat publicatiei londoneze The Times si revistei germane Bild.
Gabriel, care este vicecancelar german, a raspuns afirmand ca Statele Unite ar trebui sa se concentreze pe a construi modele de automobile mai atractive, in loc sa penalizeze concurenta.
"Industria auto americana devine mai slaba, mai costisitoare. Daca americanii aleg sa cumpere modele germane, asa cum ...citeste mai departe despre "Ministrul german al Economiei, catre Trump: Construiti voi masini mai bune, nu ne sanctionati pe noi!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 19:24
Producatorul auto nipon Nissan cere garantii suplimentare de la guvernul britanic inainte de a continua investitiile in fabrica de la Sunderland.
Conform cotidianului The Independent, compania nu are de gand sa realizeze noi investitii in uzina din Marea Britanie fara o garantie clara privind acordarea unor despagubiri pentru eventualele pierderi pe care le-ar suferi in cazul limitarii accesului pe piata unica din UE.
Pe loc repaus in industria auto
Carlos Ghosn, presedintele Aliantei Nissan-Renault, a apreciat ca fiecare producator auto din Marea Britanie are dreptul la despagubiri in cazul impunerii unor taxe pentru exporturile in UE dupa iesirea tarii din blocul comunitar.
Investitia Nissan din Sunderland asigura o treime din productia de automobile a Marii Britanii, iar relatia cu piata europeana este vitala pentru producator.
Marea Britanie exporta peste 500.000 de automobile anual in UE, reprezentand o treime din productia auto a tarii, iar reprezentantii industriei avertizeaza ca orice soc transmis in acest sector poate aduce pierderi economice serioase.
Sunderland reprezinta si cea mai mare capacitate de productie deschisa de Nissan in Europa, dar planurile de extindere ale companiei sunt puse acum sub semnul intrebarii.
"In cazul in care ar trebui sa fac o investitie in cursul lunilor urmatoare si nu pot astepta pana la finalizarea procesului Brexit, atunci am nevoie de o intelegere ferma cu guvernul britanic. Daca vor fi taxe vamale adaugate... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 16:33
2Noua forma a taxei auto omite sa acopere situatia masinilor vechi si poluante care nu vor mai fi revandute, acestea putand circula oricat de mult fara a face obiectul nou-propusei taxe, motiv pentru care aceasta nu este decat o alta forma de impozitare a tranzactiilor cu masini, potrivit Mediafax. Guvernul a aprobat, miercuri, noua forma a taxei auto, incercand, prin prevederile acesteia, sa repare discriminarea indirecta sesizata de Curtea Europeana de Justitie de la Luxembourg.
Judecatorii instantei europene au apreciat ca vechea forma ii dezavantajeaza pe proprietarii de masini second-hand din alte state UE fata de cei din Romania atunci cand taxeaza doar cumpararile de masini de pe piata europeana, nu si pe cele din piata romaneasca.
In noua forma a taxei auto, Cabinetul a incercat, fara succes insa, aplicarea principiului european "poluatorul plateste" si in acest domeniu.
Mijlocul prin care a gasit de cuviinta s-o faca este insa unul nu tocmai acoperitor: Guvernul a decis ca, la prima cumparare de catre un cetatean roman, orice masina pentru care nu s-a platit o taxa de poluare sa faca obiectul impozitarii, indiferent daca vanzatorul este roman sau strain si indiferent de vechimea, provenienta masinii sau data la care ea a primit pentru prima data numere romanesti. Apar insa doua probleme.
Pe de-o parte, masinile aduse in tara inainte de 1 ianuarie 2007, cand Romania a introdus taxa de prima inmatriculare, au facut obiectul taxei vamale pentru import, pe-atunci... mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 19:08
Rusia va majora treptat taxele vamale aplicate masinilor straine, pentru a incuraja constructorii auto sa infiinteze fabrici pe teritoriul tarii, a declarat, luni, premierul Vladimir Putin, transmite Reuters, precizeaza Mediafax."Vom incepe sa marim treptat taxele vamale, mai intai pentru importurile de vehicule de ocazie si apoi si pentru cele noi. Nu vrem sa va lezam afacerile in Rusia, ci sa veniti sa va dezvoltati productia", a afirmat premierul la postul de televiziune Rossia-24.
De la inceputul anului trecut, Rusia a majorat taxele vamale pentru masini de la 20% la 25%, pentru a sustine producatorii locali.
Grupul rus AvtoVAZ, la care Renault are o participatie de 25%, a fost salvat de stat de la faliment, in 2009, si ulterior a condus redresarea pietei.
Daimler si Fiat au intrat la randul lor pe piata rusa ca parteneri ai producatorilor locali KAMAZ si Sollers.
"Vrem sa transferati treptat tehnologie, sa cresteti productivitatea si nivelul de pregatire al specialistilor nostri", a mai spus Putin, adresandu-se producatorilor straini.
Rusia a adoptat o serie de initiative de sustinere a vanzarilor auto, de la declansarea crizei, cea mai importanta fiind programul de casare.
Seful AvtoVAZ, Igor Komarov, a declarat saptamana trecuta ca pretul automobilelor Lada va fi majorat in septembrie.
Grupul a anuntat, luni, ca va cere angajatilor sa lucreze si sambata, ca urmare a cererii ridicate. mai mult
Marti, 31 August 2010, ora 09:20