Administratia Trump ameninta sa impuna taxe vamale suplimentare, ajungand pana la 100%, pe echivalentul a 2,4 miliarde de dolari de produse franceze ca raspuns la introducerea in Franta a unei taxe pe veniturile realizate de gigantii americani din domeniul Internetului, relateaza AFP.
Acest anunt este urmare a unei anchete deschise in iulie de reprezentantul american pentru Comert (USTR) care a ajuns la concluzia ca legislatia franceza numita GAFA (acronimul de la Google, Amazon, Facebook si Apple) aduce prejudicii firmelor americane.
In plus, USTR a facut cunoscut intr-un comunicat ca intentioneaza sa deschida o ancheta impotriva Austriei, Italiei si Turciei pentru a stabili daca taxele din domeniul digital ameninta firmele americane.
Franta nu da inapoi
Franta nu intentioneaza sa revina asupra deciziei de a introduce o taxa pe veniturile realizate de marile companii din domeniul Internetului, a declarat marti secretarul de stat in Ministerul francez al Economiei, Agnes Pannier-Runacher, dupa ce Washingtonul a amenintat ca va riposta prin introducerea unor tarife vamale suplimentare pentru o serie de produse franceze, transmite AFP.
"Este foarte clar ca nu trebuie sa dam inapoi in acest dosar care din punct de vedere economic are sens si care tine de justitia fiscala", a spus Agnes Pannier-Runacher pentru postul Sud Radio, facand referire la taxa digitala introdusa de Franta. "Trebuie sa fim combativi cu privire la acest subiect", a mai spus Agnes... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 11:11
Administratia presedintelui american Donald Trump a impus taxe vamale in valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru bunuri provenite din tarile Uniunii Europene, care afecteaza, in principal, Spania, Germania, Franta si Marea Britanie.
Conform Departamentului pentru Comert Exterior al SUA (USTR), aceste taxe au intrat in vigoare vineri, la ora locala 00:01 (4:01 GMT), relateaza agentia EFE.
Taxarea exporturilor din UE a venit dupa decizia de la inceputul lunii octombrie a Organizatiei Mondiale a Comertului in favoarea SUA privind subventiile ilegale pe care le-a primit producatorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington sa aplice sanctiuni in suma de 7,5 miliarde de dolari (circa 6,900 miliarde euro) anual.
UE, la randul sau, asteapta ca OMC sa se pronunte intr-un caz similar legat de ajutoarele americane pentru Boeing si a avertizat SUA ca se vede obligata sa vina cu contramasuri similare.
Cele mai afectate patru tari sunt Spania, Franta, Germania si Marea Britanie, dar taxele vor afecta, in masura mai mica, si restul economiilor de pe piata unica europeana, ceea ce a declansat o etapa de tensiuni intre SUA si blocul comunitar.
Conform OMC, cele patru tari cel mai afectate au oferit Airbus finantare la o dobanda de referinta mai mica decat cea de pe piata, ceea ce a permis companiei sa dezvolte unele dintre modelele sale cele mai recente si mai avansate.
Lista produselor supuse unor taxe aditionale de import de 25% "ad valorem" se... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 10:45
Statele Unite vor impune din 18 octombrie taxe vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus si de 25% pentru produse din Uniunea Europeana, inclusiv whisky din Scotia si Irlanda, vin din Franta si branzeturi din diverse regiuni, transmite Reuters.
Anuntul vine dupa ce miercuri Statele Unite au obtinut aprobarea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) pentru a impune taxe vamale suplimentare pentru produse europene in valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subventiilor ilegale acordate de Uniunea Europeana grupului aeronautic Airbus.
In sfarsit, dupa un litigiu care a durat 15 ani, Organizatia Mondiala a Comertului a confirmat ca SUA sunt indreptatite sa impuna contramasuri ca raspuns la subventiile ilegale ale UE.
"Ne asteptam sa negociem cu Uniunea Europeana pentru a rezolva aceasta problema intr-un mod care sa fie in beneficiul angajatilor americani", a declarat reprezentantul american pentru Comert, Robert Lighthizer.
Sunt vizate in special produse din cele patru tari care formeaza consortiul Airbus, inclusiv masline din Spania, pulovere, confectii din lana si whisky din Marea Britanie, unelte si cafea din Germania, vin din Franta. Sunt vizate si alte produse din UE, inclusiv branzeturi din diverse regiuni, dar sunt scutite vinul si uleiul de masline din Italia, alaturi de ciocolata europeana.
Uniunea Europeana si SUA sunt implicate intr-o disputa comerciala care dureaza de peste un deceniu cu privire la subventionarea producatorilor de avioane... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 10:37
Statele Unite au obtinut miercuri aprobarea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) pentru a impune taxe vamale suplimentare pentru produse europene in valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subventiilor ilegale acordate de Uniunea Europeana grupului aeronautic Airbus, transmite Reuters.
Hotararea OMC este un nou capitol intr-o disputa comerciala care dureaza de peste un deceniu cu privire la subventionarea producatorilor de avioane Airbus si Boeing de catre autoritatile de la Bruxelles si Washington.
In decizia publicata miercuri, cei trei arbitri de la OMC au apreciat ca imprumuturile preferentiale acordate Airbus pentru dezvoltarea modelelor A350 si A380 au provocat un prejudiciu pentru SUA, evaluat la 7,5 miliarde de dolari. In consecinta, Washingtonul poate riposta prin introducerea unor tarife vamale suplimentare pentru produse europene cu aceeasi valoare.
Conform unei liste publicate anterior de autoritatile americane, tarifele ce vor fi impuse de Washington vor viza avioanele Airbus si componentele pentru aeronave, precum si o serie de bunuri cum ar fi vinul, branza si produse de lux din intreaga UE.
Insa, inainte ca tarifele sa fie impuse, organismul de solutionare a litigiilor din cadrul OMC trebuie sa adopte in mod oficial raportul arbitrilor intr-un proces care ar urma sa dureze intre 10 zile si 4 saptamani. Urmatoarea reuniune a acestui organism este programata pentru data de 28 octombrie dar Washingtonul ar putea cere o reuniune speciala la 10... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 10:00
Oficialii Uniunii Europene si-au pierdut speranta ca vor putea ocoli tarifele vamale suplimentare ce ar urma sa fie introduse de SUA pentru ceea ce Washingtonul considera a fi subventii ilegale acordate de Uniunea Europeana grupului aeronautic Airbus, transmite Bloomberg.
Comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, a declarat marti jurnalistilor prezenti la Bruxelles ca se asteapta ca Organizatia Mondiala a Comertului sa anunte in cursul acestei saptamani o cifra concreta cu privire la sanctiunile comerciale pe care SUA le poate impune pentru bunurile importate din Uniunea Europeana, ca reactie la subventii ilegale acordate Airbus.
"Nu am primit un raspuns pozitiv" la propunerea de solutionare amiabila, a declarat Malmstrom la finalul unei reuniuni cu ministrii Comertului din UE.
Noile tarife suplimentare ar urma sa intre in vigoare inca de luna aceasta, a mai spus Malmstrom. Daca acest lucru se va intampla, UE va reactiona la fel in 2020, atunci cand OMC va anunta o decizie in dosarul care priveste disputa dintre UE si SUA pe tema subventiilor acordate de Washington pentru constructorul aeronautic american Boeing Co.
"Analizam toate domeniile in care am putea reactiona dar atat timp cat tarifele vamale americane nu intra in vigoare dam prioritate unei solutii negociate", a declarat Cecilia Malmstrom intr-o conferinta de presa. "Exista intotdeauna riscul ca situatia sa escaladeze", a mai spus Malmstrom, adaugand ca decizia OMC cu privire la subventiile... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:30
Exportatorii americani de whiskey au probleme din cauza tarifelor punitive impuse in iunie 2018 de Uniunea Europeana, un exemplu fiind distileria Mountain Laurel Spirits, care a pierdut brusc 10% din vanzari dupa ce distribuitorul sau din Europa a renuntat sa mai cumpere premiatul Dad's Hat Pennsylvania Rye Whiskey.
Guvernele straine supuse unor tarife comerciale de catre presedintele Donald Trump au impus tarife de retorsiune distileriilor americane producatoare de bourbon si whiskey din secara, transmite Reuters.
Industria de profil este ingrijorata ca noile tarife analizate de guvernul american ar putea avea ca efect aplicarea unor tarife si mai mari produselor lor comercializate pe piata europeana.
"Am trecut de la o afacere usor profitabila la profit zero", a afirmat proprietarul Mountain Laurel, Herman Mihalich.
Exportatorii americani de whiskey incearca sa recupereze vanzarile pierdute dupa un declin al livrarilor de 21% incepand din iunie 2018, potrivit datelor Consiliului Bauturilor Spirtoase Distilate.
In cele 12 luni anterioare introducerii tarifelor, Statele Unite au exportat whiskey din secara si bourbon in valoare de 757 de milioane de dolari.
In perioada iulie 2018 - iunie 2019, exporturile au fost in valoare de 597 de milioane de dolari. Exporturile au o pondere considerabila in vanzarile de whiskey ale SUA, care au generat in 2018 venituri de 3,6 miliarde de dolari.
Consiliul Bauturilor Spirtoase Distilate a aratat ca 63% din... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 10:10
Uniunea Europeana este pregatita sa elimine taxele sale vamale pentru automobilele importate din SUA, intr-o incercare de a rezolva actuala disputa comerciala cu Washingtonul, a declarat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, transmite DPA.
"Prin aceasta masura vom inlatura acuzatiile ca taxele vamale americane la masini sunt mai scazute decat cele europene", a afirmat Altmaier intr-un interviu acordat publicatiei Welt am Sonntag.
In luna februarie a acestui an, ministrul american al Comertului a remis Casei Albe un raport cu privire la industria auto, in care sustinea ca introducerea unor taxe vamale suplimentare pentru automobilele importate ar putea fi justificata pe motiv ca aceste importuri constituie o amenintare pentru securitatea nationala americana. Argumentul a fost respins de Comisia Europeana si de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
In prezent sunt aplicate taxe vamale de 2,5% pentru automobilele din UE importate in SUA. Pe de alta parte, UE aplica taxe vamale de 10% la importurile de masini mai mici din SUA, in timp ce pentru camionete taxele sunt de 25%.
In timpul unei recente vizite in SUA, unde s-a intalnit cu Robert Lighthizer, reprezentantul special pentru comert (USTR) al presedintelui american, Altmaier si-a exprimat optimismul ca pana la sfarsitul anului se va ajunge la un acord.
Comisia Europeana a promis un raspuns "rapid si adecvat" daca Washingtonul isi va pune in practica amenintarile de a introduce... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:56
Introducerea de catre SUA a unor taxe vamale suplimentare pentru importurile de autoturisme ar incalca reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si nu reprezinta o solutie la actualul conflict dintre Bruxelles si Washington, a avertizat luni Erik Jonnaert, seful Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite DPA.
Vineri, presedintele SUA, Donald Trump, a amanat cu sase luni impunerea unor astfel de taxe.
Termenul limita pana la care presedintele Trump urma sa decida daca va impune sau nu taxele vamale suplimentare de pana la 25% pentru automobilele importate era 18 mai, insa surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca o serie de consilieri de la Casa Alba au discutat o amanare pentru a se evita o escaladare a tensiunilor comerciale cu Uniunea Europeana si Japonia.
In luna februarie a acestui an, ministrul american al Comertului a remis Casei Albe un raport cu privire la industria auto, in care sustinea ca introducerea unor taxe vamale suplimentare pentru automobilele importate ar putea fi justificata pe motiv ca aceste importuri constituie o amenintare pentru securitatea nationala americana. Argumentul a fost respins de ACEA, precum si de Comisia Europeana (CE).
Erik Jonnaert si-a exprimat sprijinul pentru "eforturile constructive ale CE de a rezolva problema barierelor tarifare si non-tarifare cu care se confrunta comertul transatlantic de automobile".
"Impunerea unor taxe vamale suplimentare pentru... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 10:42
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, anunta ca va excepta Uniunea Europeana de la taxele vamale asupra otelului si aluminiului, daca aceasta va renunta la propriile bariere impuse produselor americane.
Taxele vamale de 25% asupra importurilor de otel si de 10% la asupra celor de aluminiu, anuntate de Donald Trump, sunt contestate de europeni si alti parteneri comerciali ai Statelor Unite ca Japonia, insa acestia au esuat in a obtine o intelegere intr-o serie de intrevederi desfasurate sambata la Bruxelles, relateaza AFP.
"Uniunea Europeana, tari minunate care trateaza foarte rau Statele Unite in comert, se plange de taxele asupra otelului si aluminiului" a scris Donald Trump pe Twitter.
"Daca abandoneaza obstacolele lor ingrozitoare si taxe vamale asupra produselor americane, le vom abandona si noi pe ale noastre. Daca nu, vom taxa masinile etc. Corect!", a adaugat el.
Europenii i-au facut cunoscute nemultumirile lor sambata reprezentantului american pentru comert, Robert Lighthizer, prezent la Bruxelles pentru o reuniune prevazuta cu mult timp inainte cu comisarul pentru comert, Cecilia Malmstrom, si ministrul japonez al economiei, Hiroshige Seko. Japonia, ca si Uniunea Europeana, cere sa fie scutita de taxele americane.
"Discutia a fost sincera", dar "nu am obtinut imediat claritate asupra procedurii de a fi exceptati si discutiile vor continua saptamana viitoare", a anuntat Cecilia Malmstrom intr-un mesaj pe Twitter la finalul reuniunii care a durat... mai mult
Luni, 12 Martie 2018, ora 10:50