Tarifele americane pentru importurile de automobile ar taia aproximativ 6 miliarde de euro din productia economica a Germaniei, a declarat vineri presedintele Camerelor de Comert din Germania (DIHK), Eric Schweitzer.
Administratia presedintelui american Donald Trump ia in considerare introducerea unor tarife de pana la 25% pentru importurile de automobile si componente din UE.
Aceasta taxa vamala ar majora costurile vehiculelor, ar afecta vanzarile de automobile si ar pune in pericol locurile de munca din industria de profil.
Schweitzer a afirmat la postul german de televiziune ZDF ca ia foarte in serios avertismentele exprimate de Trump si a adaugat ca astfel de tarife ar fi contrare legislatiei internationale.
Seful DIHK a spus ca astfel de tarife nu ar provoca pierderea de locuri de munca numai in Germania si Europa, ci ar afecta si locurile de munca si investitiile din Statele Unite, transmite Reuters.
Uniunea Europeana analizeaza introducerea de tarife pentru carbunele si produsele farmaceutice si chimice din Statele Unite, daca presedintele Donald Trump va restrictiona importurile de automobile din UE.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va pleca saptamana viitoare in Statele Unite, iar pe 25 iulie se va intalni cu presedintele Trump.
In functie de rezultatul discutiilor, statele membre UE vor decide strategia lor comerciala, a relatat in aceasta saptamana revista germana Wirtschaftswoche.
Citeste si:
Presedintele american... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 11:54
Uniunea Europeana incearca sa obtina despagubiri din partea SUA de pe urma taxelor impuse de administratia americana la importurile de otel si aluminiu, desi Washingtonul sustine ca acestor taxe nu li se aplica regulile Organizatiei Mondiale a Comertului.
Urmand o procedura demarata deja de China, UE a informat ca nu accepta argumentul SUA potrivit carora introducere taxelor a fost motivata de considerente ce tin de securitatea nationala, adaugand ca potrivit normelor OMC este vorba de taxe destinate protejarii pietei interne, informeaza Reuters.
La inceputul acestei luni, China a solicitat si ea consultari cu SUA pentru a rezolva disputa privind taxele pentru importurile de otel si aluminiu, deoarece masura violeaza prevederile Acordului General pentru Taxe si Comert (GATT) din 1994 si ale Acordului privind salvgardarea ale organizatiei multilaterale.
Solicitarea privind derularea de consultari demareaza oficial o disputa in OMC.
Consultarile vor acorda celor doua parti oportunitatea de a discuta timp de 60 de zile in legatura cu aceasta disputa si de a gasi o solutie reciproc satisfacatoare fara a fi nevoie sa fie initiata o noua etapa a conflictului la OMC.
Daca in termen de 60 de zile consultarile nu avanseaza, partea care a demarat procedura poate cere OMC sa se stabileasca un organ de solutionare a litigiilor, iar SUA poate bloca o singura data instituirea acestui organ.
In data de 8 martie, presedintele SUA a anuntat introducerea unor taxe de 25%... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 10:39
Ministrul german al economiei, Philipp Roesler, a calificat miercuri drept o "eroare grava" decizia Comisiei Europene de a introduce o taxa provizorie asupra importurilor de panouri solare chineze.
"Germania a afirmat intotdeauna in mod clar ca noi, guvernul, privilegiem dialogul si nu confruntarea", a declarat el pentru postul de televiziune german ARD. Obiectivul ar trebui sa fie "impiedicarea, indiferent de situatie, a unui razboi comercial, care ar afecta mult mai multe sectoare pe langa cel fotovoltaic", a explicat ministrul potrivit France Presse.
La sfarsitul lunii mai, primindu-l la Berlin pe premierul chinez Li Keqiang, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca vrea sa faca "tot ce ii sta in putinta pentru a gasi o solutie pe calea dialogului".
"Opozantii taxelor vamale au avut doi ani la dispozitie pentru a gasi o solutie la problema", a reactionat vicepresedintele grupului parlamentar al opozitiei social-democrate Ulrich Kelber, pe site-ul de internet al cotidianului economic Handelsblatt, aminteste AFP.
Responsabilul SPD a salutat decizia luata de Bruxelles, apreciind ca UE trebuia sa actioneze in fata "dumpingului" chinez.
Germania numara circa 10.000 de companii cu activitati in sectorul solar, care angajeaza in total 120.000 de persoane. Dar dintre acestea, doar 350 sunt producatori de panouri, restul fiind mai degraba comercianti intermediari sau instalatori care profita de pe urma panourilor chinezesti ieftine.
Comisia Europeana a... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 12:45
Comisia Europeana (CE) a anuntat marti infiintarea unor taxe provizorii pe panourile solare chinezesti, in pofida reticentelor mai multor state ale Uniunii Europene (UE) si a temerilor de represalii comerciale din partea Beijingului.
"Astazi, Comisia Europeana a decis in unanimitate impunerea de taxe pe importurile de panouri solare chinezesti", a declarat comisarul pentru comert Karel De Gucht, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Bruxelles, informeaza AFP.
Anuntul survine intr-un context in care litigiile comerciale intre Uniunea Europeana si China s-au multiplicat, avand ca obiect de la echipamente de telecomunicatii la panouri solare sau vesela din ceramica.
La 10 mai, Beijingul a anuntat lansarea unei anchete privind tevi turnate importate din UE, Japonia si SUA, la scurt timp dupa ce Comisia Europeana a propus statelor membre sa taxeze puternic importurile de panouri solare chineze.
Statele membre ale UE au adoptat ulterior pozitii divizate privind aceste sanctiuni asupra panourilor solare importate din China, constrangand Bruxellesul sa caute o solutie negociata cu Beijing pentru a evita represalii comerciale. mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 17:35
1Uniunea Europeana (UE) intentioneaza sa impuna taxe vamale de pana la 67,9% la importurile de panouri solare din China, pentru a combate politica de dumping a companiilor chineze, sustine un oficial european.
Taxele de import vor afecta peste 100 de companii din China si se vor situa in medie la 47,6%. Introducerea taxelor reprezinta rezultatul preliminar al unei investigatii antidumping deschisa de Comisia Europeana in luna septembrie a anului trecut, a spus oficialul citat de Bloomberg.
Ancheta se va incheia in luna decembrie, iar pana atunci guvernele UE vor decide daca introduc tarife antidumping pentru o perioada de cinci ani.
Investigatia CE vizeaza importuri de 21 de miliarde de euro in UE in 2011, constand din panouri solare si coponente ale acestora provenind din China. Companiile europene cer introducerea de tarife ridicate pentru a se proteja de concurenta intensa din China, dupa ce Statele Unite au adoptat masuri similare. Europa reprezinta mai mult de jumatate din piata globala a panourilor solare fotovoltaice.
China se opune introducerii oricaror bariere comerciale si va incerca a protejeze interesele companiilor chineze din domeniu, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Comertului de la Beijing.
Companiile din China controleaza peste 80% din piata europeana a echipamentelor folosite in productia energiei solare, inclusiv panouri solare, fata de aproape 0% in 2004, potrivit datelor EU. mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 15:13
Dupa o investigatie care a durat 15 luni, UE a constatat ca guvernul chinez a subventionat semnificativ industria hartiei, acordand credite ieftine, facilitati fiscale si terenuri sub pretul pietei, practici ilegale dupa standardele Organizatiei Mondiale a Comertului, informeaza Comisia Europeana, potrivit Newsin. Uniunea Europeana a impus, sambata, taxe compensatorii variind intre 4% ?i 12% la importurile de hartie de tipar de inalta calitate din China.
Ancheta a mai stabilit ca producatorii chinezi de hartie de calitate superioara i?i exporta produsele la preturi de dumping in Uniunea Europeana, ceea ce va determina UE sa impuna taxe antidumping variind de la 8% la 35,1%, in functie de producator.
"Este pentru prima data cand luam masuri impotriva subventionarii strategice ?i directionate a unei industrii specifice, de catre guvernul chinez. Niciuna dintre aceste subventii nu este in concordanta cu obligatiile pe care China ?i le-a asumat in 2001, cand s-a alaturat Organizatiei Mondiale a Comertului.
Masurile instituite astazi (sambata, n.r.) vor restabili conditiile echitabile de comert pe piata UE", a declarat purtatorul de cuvant pe probleme de comert al UE, John Clancy.
Investigatia, lansata in februarie 2010, a stabilit ca exporturile din China au exercitat presiuni asupra preturilor pe piata UE, cu efecte negative semnificative asupra performantelor financiare ?i operationale ale producatorilor europeni de hartie de tipar de inalta calitate, folosita mai ales... mai mult
Sambata, 14 Mai 2011, ora 12:27