Administratia presedintelui american, Donald Trump, a impus taxe vamale in valoare de 7,5 miliarde dolari pentru bunuri provenite din tarile Uniunii Europene, care afecteaza, in principal, Spania, Germania, Franta si Marea Britanie, relateaza agentia EFE.
Conform Departamentului Reprezentantului pentru Comert Exterior al SUA (USTR), aceste taxe au intrat in vigoare vineri, la ora locala 00:01 (4:01 GMT).
Taxarea exporturilor din UE a venit dupa decizia de la inceputul lunii octombrie a Organizatiei Mondiale a Comertului in favoarea SUA privind subventiile ilegale pe care le-a primit producatorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington sa aplice sanctiuni in suma de 7,5 miliarde dolari (circa 6,900 miliarde euro) anual.
UE, la randul sau, asteapta ca OMC sa se pronunte intr-un caz similar legat de ajutoarele americane pentru Boeing si a avertizat SUA ca se vede obligata sa vina cu contra masuri similare.
Cele mai afectate patru tari sunt Spania, Franta, Germania si Marea Britanie, dar taxele vor afecta, in masura mai mica, si restul economiilor de pe piata unica europeana, ceea ce a declansat o etapa de tensiuni intre SUA si blocul comunitar.
Conform OMC, cele patru tari cel mai afectate au oferit Airbus finantare la o dobanda de referinta mai mica decat cea de pe piata, ceea ce a permis companiei sa dezvolte unele dintre modelele sale cele mai recente si mai avansate.
Lista produselor supuse unor taxe aditionale de import de 25% "ad... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 09:04
China a confirmat ca va suspenda de la 1 ianuarie 2019 tarifele vamale suplimentare la masinile fabricate in SUA, o masura previzionata de presedintele Donald Trump dupa intalnirea din Argentina cu omologul sau chinez, Xi Jinping, transmite Reuters.
Ministerul de Finante de la Beijing a anuntat vineri ca va opri impunerea de tarife vamale suplimentare la masinile si componentele auto fabricate in SUA, in perioada ianuarie-martie 2019.
Este vorba de tarife vamale de 25% pentru 144 de modele de masini si componente auto din Statele Unite si tarife de 5% la 67 de produse auto.
De asemenea, oficialii de la Ministerul de Finante si-au exprimat speranta ca primele economii mondiale pot accelera negocierile pentru eliminarea tuturor tarifelor vamale suplimentare la bunurile fiecarei tari.
Anuntul urmeaza dupa prima achizitie majora de soia americana de catre China de la intalnirea dintre presedintele Donald Trump si omologul sau chinez, Xi Jinping, in data de 1 decembrie, la summitul G20 din Argentina.
Suspendarea tarifelor vamale suplimentare si achizitiile de soia reprezinta un indiciu ca razboiul comercial dintre China si SUA ar putea incetini.
In iulie, dupa introducerea taxelor vamale de catre SUA, China a reactionat majorand la 40% tarifele vamale la masinile fabricate in SUA, decizie care i-a fortat pe producatori sa creasca preturile la masini.
Vanzarile auto pe piata chineza au inregistrat in noiembrie cel mai semnificativ declin din ultimii peste... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 14:15
China si SUA au ajuns la un acord de a nu mai impune noi taxe vamale "dupa 1 ianuarie", au anuntat duminica media chineze, dupa intalnirea foarte asteptata dintre Donald Trump si Xi Jinping, relateaza AFP si dpa.
Intalnirea a "decurs foarte bine", a anuntat Casa Alba prin vocea consilierului economic Larry Kudlow, fara a furniza mai multe amanunte privind aceasta reuniune, unul dintre evenimentele cu greutate ale summitului G20 din Argentina.
Dineul celor doi presedinti a durat peste doua ore, mai mult decat fusese programat initial, potrivit dpa, care precizeaza ca SUA ar urma sa dea publicitatii in curand un comunicat pe tema discutiilor.
Inainte de intrevederea de la un hotel din Buenos Aires, Donald Trump a spus ca cele doua parti probabil "vor ramane cu ceva care va fi bun atat pentru China, cat si pentru Statele Unite".
Detaliile acordului nu sunt pentru moment disponibile, au precizat agentiile de stiri.
In primul rand, nu se stie cu certitudine daca Washingtonul a renuntat sa majoreze la 25% de la ianuarie, fata de 10% in prezent, taxele vamale pe jumatate din produsele chineze importate in SUA, sau daca Trump a renuntat doar la amenintarea sa de a taxa dupa acea data toate produsele importate din China.
Fondul Monetar International estimeaza ca PIB-ul mondial ar putea fi redus cu 0,75% din cauza cresterii tensiunilor comerciale. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 10:37
Razboiul comercial dintre Statele Unite si China reprezinta un risc real de a transforma lumea intr-un loc "mai sarac si mai periculos", se arata in cel mai recent comunicat emis de catre Fondul Monetar International.
De asemenea, FMI si-a diminuat asteptarile pentru o crestere economica anul acesta si anul viitor. Conform raportului, continuarea disputei comerciale dintre SUA si China va afecta grav recuperarea, relateaza BBC.
Economistii estimeaza ca impunerea mai multor sanctiuni va afecta si mai profund economia, cetatenii si companiile.
"Politicile comerciale reflecta politica, iar politica este un lucru nepotolit in multe tari, acest lucru fiind un risc enorm", a declarat economistul Maurice Obstfeld.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a intalnit cu ministrul chinez de Externe si consilierul de stat, Wang Yi, cei doi oficiali subliniind necesitatea cooperarii dintre cele doua tari.
Administratia din China a anuntat pe 18 septembrie impunerea de taxe vamale suplimentare pentru importuri in valoare de 60 de miliarde de dolari din Statele Unite, ca reactie la tarifele anuntate de presedintele american.
Decizia Chinei este o riposta la masurile aplicate de Administratia Trump, care aplica tarife vamale intre 10% si 25% pentru 5.000 de tipuri de produse din China, cu o valoare de 200 de miliarde de dolari.
Citeste si:
Lagarde (FMI): SUA si China ar putea declansa un razboi comercial cu consecinte importante asupra economiei... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 12:07
Presedintele american Donald Trump a anuntat luni seara ca vor fi taxate cu 10% alte importuri din China in SUA in valoare de 200 de miliarde de dolari, informeaza agentiile internationale de presa.
Intr-un comunicat transmis de Casa Alba, Trump a afirmat ca a cerut reprezentantului SUA pentru comert sa stabileasca produsele care vor fi supuse noilor taxe si a explicat ca acestea vor fi aplicate ca reactie la decizia Chinei de a majora tarifele asupra unor marfuri americane care valoreaza 50 de miliarde de dolari.
"Dupa ce se va incheia procesul legal, aceste tarife vor intra in vigoare daca China refuza sa isi modifice practicile si de asemenea daca insista sa continue cu noile tarife anuntate recent", a precizat presedintele. "Aparent, China nu are intentia de a-si schimba practicile incorecte legate de achizitionarea proprietatilor intelectuale si tehnologiei americane. In loc sa modifice aceste practici, ameninta acum firme, muncitori si fermieri din Statele Unite care nu au facut nimic rau", a adaugat el.
Vinerea trecuta, Trump a declarat ca va continua procesul de taxare cu 25% a unor produse chinezesti in valoare de 50 de miliarde de dolari. Beijingul a reactionat prin masuri de retorsiune.
SUA si China par sa se indrepte spre un conflict comercial deschis, remarca Reuters. Negocierile nu au reusit sa rezolve plangerile partii americane privind politica industriala a Chinei, accesul pe piata chineza si deficitul de 375 de miliarde de dolari inregistrat... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 11:09
Presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat vineri introducerea unor tarife vamale de 25% pentru importuri chineze in valoare de 50 de miliarde de dolari, o decizie care risca sa declanseze un razboi comercial intre primele doua economii ale lumii.
"Relatia mea formidabila cu presedintele chinez Xi si relatia dintre SUA si China sunt importante pentru mine. Cu toate acestea, schimburile comerciale intre tarile noastre sunt foarte inechitabile de mult timp. Aceasta situatie nu mai poate dura", a spus Donald Trump.
Acesta a avertizat ca "SUA vor impune noi tarife vamale daca China va adopta masuri de represalii precum impunerea unor noi taxe pentru bunurile americane, servicii sau produse agricole", transmit Reuters si AFP.
Printre importurile vizate de noile taxe anuntate vineri figureaza bunuri care au legatura cu planul strategic dMade in China 2025', care "stimuleaza cresterea economica a Chinei dar penalizeaza economia SUA", subliniaza Donald Trump.
Din produsele chineze in valoare 50 de miliarde de dolari, un prim lot in valoare de 34 miliarde de dolari ar urma sa fie taxate incepand din data de 6 iulie, a precizat reprezentantul american pentru comert exterior (USTR), intr-un comunicat separat.
Cel de-al doilea lot de importuri chineze in valoare de 16 miliarde de dolari ar urma sa fie supus unui examen suplimentar care va include o perioada de consultari si audieri publice, a precizat USTR.
Actiunile adoptate de administratia Trump impotriva Chinei ar... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2018, ora 18:55
Statele Unite ale Americii au decis sa impuna taxe pe importurile de otel si de aluminiu din Uniunea Europeana, Canada si Mexic. Anuntul, care se refera la o taxa de 25% pentru importurile de otel si de 10% pentru cele de aluminiu, a fost facut joi de secretarul pe comert al administratiei Trump, Wilbur Ross, si a intrat in vigoare de la 1 iunie.
Raspunsul tarilor vizate nu a intarziat. Mexic a anuntat ca va impune, la randul sau, taxe pe importurile din SUA. De asemenea, comisarul UE pentru Comert, Cecilia Malmstrom, a transmis ca Europa va lua masuri de "reechilibrare", ceea ce ar putea insemna, printe altele, majorari de taxe pentru exporturile de bourbon, blugi si motociclete ale SUA.
Riscam sa ne indreptam, asadar, catre un razboi comercial in care partile se intrec in masuri de retorsiune, iar consecintele pot fi dezastruoase atat pentru SUA, cat si pentru restul lumii. Si chiar daca nu se ajunge pana in acel punct, impunerea de tarife afecteaza Statele Unite pe plan politic, deteriorandu-i relatia cu vecinii sai si cu cei mai importanti parteneri europeni, scrie Vox.
Exista intr-adevar o problema reala pe piata globala a otelului, repectiv o capacitate excedentara de productie. Prin urmare, o tara care are mult otel si nu are o piata de desfacere adecvata va fi tentata sa apeleze la practici comerciale prin care sa le asigure producatorilor sai un avantaj pe piata internationala.
Problema este insa ca principalul vinovat pentru supraproductia de otel... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2018, ora 14:57
Statele membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) trebuie sa colaboreze pentru a preveni ca Statele Unite sa nimiceasca OMC si trebuie sa se opuna taxelor suplimentare anuntate de Washington, ca raspuns la presupuse incalcari ale drepturilor de proprietate intelectuala de catre China, a afirmat Zhang Xiangchen, reprezentantul Beijingului la OMC.
"Statele membre OMC trebuie impreuna sa inchida bestia inapoi in cusca regulilor OMC", a declarat Zhang Xiangchen la o reuniune a organismului comercial mondial, referindu-se la un angajament anterior al SUA ca nu vor utiliza astfel de taxe fara a obtine intai aprobarea Organizatiei Mondiale a Comertului, transmit Reuters si Xinhua.
"Unilateralismul este in mod fundamental incompatibil cu OMC, cum ar fi focul si apa. Pe o mare deschisa, daca barca se rastoarna, nimeni nu este sigur ca nu se va scufunda. Nu ar trebui sa stam si sa ne uitam cum cineva nimiceste barca. OMC este sub asediu si toti trebuie sa o aparam", a explicat reprezentantul Beijingului la OMC.
Vineri, China a cerut SUA "sa se retraga de pe marginea prapastiei", in timp ce ambasada sa la Washington a dat asigurari ca Beijing-ul "va lupta pana la sfarsit" in orice razboi comercial cu Statele Unite, dupa ce presedintele Donald Trump a semnat, joi, un decret prezidential privind introducerea de tarife vamale care vor viza importuri venite din China in valoare de pana la 60 de miliarde de dolari.
Washingtonul acuza China de furt de proprietate... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 16:04
Administratia Trump ar urma sa anunte pana vineri noi tarife pentru importurile din China, in valoare de pana la 60 de miliarde de dolari, in domeniul tehnologiei, telecomunicatiilor si proprietatii intelectuale, au anuntat doi oficiali sub protectia anonimatului.
Pana la introducerea oficiala a tarifelor va exista o perioada in care grupurile industriale si companiile isi vor prezenta obiectiile, transmit Bloomberg si Reuters.
Astfel, va exista o diferenta considerabila fata de implementarea rapida a tarifelor impuse la importurile SUA de otel si aluminiu, care vor intra in vigoare la 23 martie, dupa 15 zile de la data semnarii proclamatiei de catre Donald Trump.
Amanarea ar oferi timp pentru negocieri cu Beijingul pentru a rezolva problemele comerciale legate de investigatia demarata in august de autoritatile de la Washington legata de presupuse incalcari ale drepturilor de proprietate intelectuala de catre China, in baza sectiunii 301 a Legii comertului din 1974.
Autoritatile chineze au amenintat ca vor recurge la represalii.
China inregistreaza un excedent comercial de 375 miliarde de dolari pe relatia cu SUA, iar administratia Trump face presiuni pentru reducerea excedentului.
Washingtonul este ingrijorat din cauza sistemului "intreprinderilor mixte" (joint-ventures) impus de Beijing firmelor americane: in schimbul accesului la piata chineza, aceste firme ar fi obligate sa transmita partenerilor locali o parte din cunostintele lor tehnologice.... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 14:43