Guvernul ungar a decis prelungirea unui moratoriu privind plata ratelor bancare de catre persoanele fizice si juridice, pana in luna iulie, si reducerea la jumatate a unei taxe colectata de municipalitati de la companii, spre nemultumirea primarului Budapestei, care face parte din opozitie.
Premierul Viktor Orban a anuntat ca taxa locala pentru companiile mici si mijlocii va fi redusa la jumatate de la 1 ianuarie, pentru a sustine locurile de munca in timpul crizei coronavirusului, conform Reuters.
Aceasta taxa este insa o sursa importanta de venituri pentru municipalitati. Liderii opozitiei afirma ca reducerea taxei va pune in pericol serviciile publice si va permite guvernului nationalist sa isi exercite presiunea politica asupra oraselor.
Orban a afirmat ca orasele cu mai putin de 25.000 de locuitori vor primi sprijin din partea guvernului, in timp ce situatia oraselor mai mari va fi analizata individual.
"Reducerea acestei taxe nu va gestiona criza ci o va agrava", a afirmat pe Facebook primarul Budapestei, Gergely Karacson, un socialist liberal.
Orban, aflat la putere de un deceniu, se va confrunta cu alegeri dificile in 2022, confruntandu-se cu efectele pandemiei si cu o opozitie care s-a unit pentru prima oara pentru a-l infrange.
Orban a declarat, sambata, ca guvernul va acoperi doua treimi din costul salariilor companiilor din sectorul turismului, hotelurilor, restaurantelor si companiilor private de transport rutier nevoite sa isi opreasca... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 08:04
Taxele si impozitele locale vor creste in Bucuresti cu 3,8% in 2021, conform indicelui inflatiei, potrivit unui proiect de hotarare adoptat in sedinta de joi a Consiliului General al Capitalei, cu 33 de voturi "pentru", trei "impotriva" si 13 abtineri.
In raportul de specialitate sunt invocate prevederile Codului fiscal, conform carora, "in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-urile oficiale ale Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice".
Potrivit informatiilor publicate de MFP, pentru anul 2019, rata inflatiei este 3,8%.
Conform proiectului, se mentine si in 2021 prevederea conform careia bonificatia pentru plata cu anticipatie, pana la data de 31 martie, a impozitului pe cladiri, terenuri si mijloace de transport datorate de contribuabili pentru intregul an este de 10%.
In 2019, taxele si impozitele au fost majorate cu 4,6%, reprezentand indicele de inflatie. Primaria Capitalei explica intr-un comunicat, la momentul respectiv, ca prevederea legala este imperativa.
"Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul General al Municipiului Bucuresti adopta hotarari privind... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 15:53
Taxele si impozitele locale ar urma sa creasca cu 3,8% in 2021, conform indicelui inflatiei, potrivit unui proiect de hotarare pus in dezbatere publica de Primaria Capitalei.
In raportul de specialitate sunt invocate prevederile Codului Fiscal, conform carora, "in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-urile oficiale ale Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice".
Potrivit informatiilor publicate de Finante, pentru anul 2019 rata inflatiei este 3,8%.
Conform proiectului, se mentine si in acest an prevederea conform careia bonificatia pentru plata cu anticipatie, pana la data de 31 martie, a impozitului pe cladiri, terenuri si mijloace de transport datorate de contribuabili pentru intregul an este de 10%.
In 2019, taxele si impozitele au fost majorate cu 4,6%, reprezentand indicele de inflatie. Primaria Capitalei explica intr-un comunicat, la momentul respectiv, ca prevederea legala este imperativa.
"Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul General al Municipiului Bucuresti adopta hotarari privind impozitele si taxele locale pentru anul fiscal urmator.
Conform... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 12:10
Dupa ce a introdus in premiera taxiuri autonome pe strazile din SUA, UBER vrea sa mearga si mai departe si investeste in drone zburatoare autonome pentru transportul persoanelor.
Jeff Holden, seful compartimentului de productie al UBER, a dezvaluit ca firma lucreaza la dezvoltarea unor tehnologii capabile sa transforme in realitate visul de a comanda o mini-aeronava, care se conduce singura, direct in fata casei, relateaza Quartz.
Holden a anuntat ca interesul companiei se indreapta tot mai mult catreaeronavele autonome de mici dimensiuni cu aterizare si decolare verticala (VTOL), ambitia celor de la UBER fiind ca in urmatorii 10 ani sa le poata folosi pentru un serviciu de taximetrie aeriana.
Pentru moment, UBER se poate lauda cu introducerea unor servicii de transport cu vehicule autonome pe strazile unor orase americane, precum si cu un nou laborator de robotica, dar pana la realizarea aerotaxiurilor autonome este cale lunga.
O astfel de aeronava ar trebui sa decoleze si sa aterizeze vertical la fel ca avioanele militare Harrier Jump Jet sau V-22 Osprey, dar sa consume mai putin decat acestea. mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 17:40
Reprezentantii Comisiei Europene si cei ai Autoritatii Vamale din Turcia vor relua de anul viitor negocierile pe tema liberalizarii totale a transportului terestru de marfa dintre cele doua piete.
Expertii UE si analisti independenti au si realizat un studiu in care beneficiile eliminarii restrictiilor vamale in transportul terestru de marfa ar creste valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua zone, arata liderii Asociatiei Transportatorilor din Turcia, citati de ziarul Hurriyet Daily News.
Castig de miliarde
Conform raportului, neprezentat inca oficial de Comisia Europeana, liberalizarea transportului de marfa pe cai terestre intre Europa si Turcia se traduce printr-o crestere a schimburilor comerciale cu 3,5 miliarde euro si dezvoltarea a 39.000 de noi locuri de munca.
Conform raportului, eliminarea restrictiilor la frontiera pentru marfurile care circula intre cele doua piete ar duce la o crestere a exporturilor de marfa din Turcia pe piata europeana de aproximativ 1,9 miliarde euro.
In acelasi timp, nivelul exporturilor din UE pe piata din Turcia ar putea creste cu aproximativ 1,6 miliarde euro, considera expertii care au realizat studiul.
Piata muncii ar urma sa fie si ea influentata de o astfel de masura, peste 25.000 de noi locuri de munca fiind asteptate sa apara in Turcia, in timp ce alte 14.000 s-ar putea dezvolta in UE, pe rutele frecventate de transportatori.
Trafic intens
Acelasi studiu estimeaza ca numarul curselor efectuate de... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 11:55
Transportatorii rutieri ameninta cu proteste in decembrie, daca Ministerul Transporturilor nu gaseste solutii de rezolvare a problemelor privind infrastructura rutiera, fiscalitatea exagerata, legislatia din domeniu completata lunar si lipsa de sustinere a activitatii de transport.
Reprezentantii Confederatiei Nationale Rutiere (CNR) arata marti, intr-un comunicat de presa, ca protestele anuntate in luna mai au fost suspendate atunci ca urmare a promisiunilor asumate si semnate de conducerea Ministerului Transporturilor.
"In textul minutei asumate, dar neindeplinite, ce doar a suspendat protestele din luna mai, se regasesc aceleasi probleme nerezolvate de infrastructura rutiera inexistenta, fiscalitate exagerata, deghizata in lupta impotriva firmelor pirat, legislatie rutiera nationala rectificata sau completata lunar si lipsa de sustinere a activitatii de transport", sustin reprezentantii CNR.
Potrivit acestora, ca urmare a neindeplinirii de catre Ministerul Transporturilor a promisiunilor asumate in luna mai, s-a luat hotararea sustinerii unui protest national organizat de transportatorii rutieri in luna decembrie.
"In conditiile in care nici angajamntele asumate in primavara si nici solicitarile curente ale transportatorilor nu vor fi puse in practica, exista premisele ca la inceputul lunii decembrie activitatea in transporturi sa se opreasca pentru o perioada nedeterminata", potrivit CNR.
La solicitarile anterioare, transportatorii au adaugat o noua... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 11:05
Asociatia Profesionala a Transportatorilor in Regim de Taxi si Inchiriere (APTTI) va face demersuri la Consiliul Concurentei in legatura cu softul "Clever Taxi", aflat in proprietatea societatii comerciale "Clever Tech", deoarece sunt incalcate articolele 5, 6 si 9 din Legea 21/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
"Societatea comerciala 'Clever Tech', proprietara softului 'Clever Taxi', nu detine autorizatie de dispecerat taxi, insa si-a instalat in interiorul terminalului Sosiri 2 al Aeroportului Henri Coanda aparate digitale cu ajutorul carora clientii pot comanda prin intermediul unui soft taxiuri de la companiile partenere ale societatii mai sus amintite.
Clever Tech a facut multe presiuni la adresa dispeceratelor taxi autorizate in Bucuresti si Ilfov, pentru ca acestea sa foloseasca softul amintit, numai ca acele dispecerate ulterior si-au dat seama ca respectiva firma nu face altceva decat sa 'fure' prin intermediul softului comenzile si clientii acelor dispecerate.
Aplicatia foloseste serverul societatii, si o data ce clientii sau soferii de taxi si-au instalat aplicatia, acestia devin dependenti de societatea si softul respectiv in cazul comenzilor facute de catre clientii care utilizeaza acele terminale", se arata in comunicatul citat.
APTTI a sesizat acest aspect si in scrisoarea deschisa trimisa ministrului Transporturilor si Infrastructurii, Relu Fenechiu, acuzand, totodata, instalarea din nou a unei situatii de monopol pe "Aeroportul... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 16:44
Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a declarat vineri, la Cluj, ca va introduce controlul cu cantarul pe podul de la Fetesti-Cernavoda si ca pregateste pentru transportatori taxe similare cu cele platite in statele europene, transmite corespondentul NewsIn. Berceanu a afirmat ca transportatorii nu au de ce sa fie nemultumiti, in conditiile in care ei sunt aceia care nu respecta prevederile legale.
"In continuare, lucrurile de acolo vor ramane exact asa cum sunt si in plus vom introduce un cantar permanent, ca sa nu mai mearga cu 60 de tone cand trebuie sa mearga cu 40 de tone si sa strice drumurile si dupa aia tot ei sa se planga ca nu sunt drumurile bune.
O sa introducem controlul la rovigneta, controlul la tahometre, adica toate controalele care, in alte tari, cand trec, le respecta cu mare sfintenie, iar aici nu le respecta niciodata", a afirmat ministrul
In plus, acesta a declarat ca doreste sa le demonstreze transportatorilor ca Romania nu este "the land of nobody" si ca se vor introduce, in curand, taxele pentru transportatori aplicate in Europa de Vest.
"In afara de prima zi, nu a fost niciodata niciun fel de coada, in general sunt 1-2 masini, eventual 3-4. Le transmit soferilor care cred ca in continuare o sa fie in Romania ca am de gand ca taxele care trebuie platite si pe care, cand trec in Ungaria sau in Austria, le platesc cu mare sfintenie, incetul cu incetul sa le plateasca si aici.
Acolo nu e atat problema care se prezinta, ci dorinta in continuare a... mai mult
Vineri, 14 August 2009, ora 13:52
Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat, miercuri, ca plata taxei de drum se face incorect si ca doar aproximativ 25-30% dintre transportatorii rutieri achita aceasta taxa, relateaza NewsIn. "Transporatorii se plang ca rovinietele sunt scumpe si ca drumurile sunt proaste, in conditiile in care ei supraincarca vehiculele de mare tonaj odata si jumatate", a spus ministrul transporturilor.
Acesta a explicat ca, atata timp cat transportatorii eludeaza legea si nu platesc taxa de drum, nu vor fi fonduri suficiente pentru reparatia drumurilor nationale si a autostrazilor.
"Autostrada este un serviciu si cei care utilizeaza drumul trebuie sa plateasca.
Drumurile nationale in Romania vor fi mai bune atunci cand o sa ne obisnuim ca toata lumea sa plateasca atat cat utilizeaza", a adaugat Berceanu. mai mult
Miercuri, 13 Mai 2009, ora 16:02