Membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) se declara dezamagiti de discursul care incearca sa sugereze ca "strainii" doresc sa faca rau Romaniei si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public, potrivit unui comunicat al organizatiei.
"Rolul in economie al companiilor romanesti cu capital strain este o tema care revine din ce in ce mai des in prim planul discursurilor publice si politice. Membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) sunt dezamagiti de acest discurs care incearca sa sugereze ca" strainii "doresc sa faca rau Romaniei, si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public. O tara cu o societate dezbinata nu este o tara mai usor de condus, ci pur si simplu este o tara mai saraca", se arata in document.
Conform comunicatului, companiile straine din Romania angajeaza aproximativ 1,3 milioane de oameni, un sfert din forta totala de munca a tarii, produc aproape jumatate din cifra de afaceri a Romaniei si mai mult de jumatate din exporturi.
Aceste companii au o contributie insemnata la veniturile statului roman prin impozite pe venit, pe profit, contributii sociale, TVA, accize si alte taxe speciale sau locale.
"Desi aceste informatii sunt publice, reprosurile complet nefondate in tonalitati cu intensitate diferita ating aceeasi tema, profiturile. Daca firmele straine au profituri mici, li se reproseaza ca nu... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 14:44
Intentia autoritatilor din Romania de a consolida bugetul cu o noua taxa ar trebui sa le reaminteasca bancilor straine prezente in Europa de Est cat de vulnerabile pot fi in aceasta regiune, noteaza Bloomberg.
Confruntat cu un deficit de aproximativ 30 miliarde lei, Guvernul de la Bucuresti s-a indreptat spre tinte cu buzunare adanci si nu a trebuit sa caute prea departe. Cu o singura exceptie, toate marile banci din Romania sunt detinute de grupuri mama din Austria, Franta, Italia sau Ungaria, care dupa cativa ani dificili in urma crizei financiare mondiale, se bucura din nou de marje mai bune si ritmuri de crestere mai mari decat acasa.
"In conditiile in care sistemul bancar este in mare parte detinut de banci straine, o taxa pe banci este un instrument convenabil din punct de vedere politic pentru a transfera povara inaspririi fiscale de la actorii interni spre cei straini. Cei care urmaresc evolutiile din Europa de Est ar trebui sa fie familiarizati cu acest model", spune analistul Morgan Stanley, Pasquale Diana.
Ungaria, Slovacia si Polonia se numara printre celelalte state ex-comuniste unde bancile straine care au castigat pozitie de piata sunt lovite cu taxe si, in cazul Ungariei, trebuie sa suporte costurile rezolvarii problemei creditelor ipotecare in franci elvetieni.
Ultimul soc la adresa sistemului financiar din Romania a venit marti cand ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca va introduce o taxa pe activele financiare ale bancilor... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 09:53
Bancile vor fi taxate la volumul activelor la o cota (0,9%) care este si cea mai ridicata din Uniunea Europeana si depaseste chiar si taxarea introdusa de Ungaria in 2010 (de 0,53% din activele bancare), care a adus pierderi sistemului bancar din tara vecina.
Amintim ca Ministerul de Finante a publicat, marti seara, proiectul de ordonanta privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare ce urmeaza sa fie aplicate incepand de anul viitor.
Potrivit proiectului de ordonanta, institutiile financiar-bancare sunt obligate la plata unei taxe pe active, pe care ministrul Finantelor nu s-a sfiit sa o numeasca "taxa pe lacomie", in situatia in care media trimestriala ROBOR depaseste pragul de 1,5%, denumit prag de referinta.
Citeste pe larg despre fiecare masura propusa prin OUG de Ministerul Finantelor:
Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 - a fost publicat proiectul de OUG
Profit.ro a facut o analiza a consecintelor taxei pe activele bancare impuse in Ungaria in 2010.
A dus la pierderi in perioada 2010-2012. In plus, pierderile din activitatea de creditare si taxele mai mari au provocat cresterea ratelor nete de dobanda.
Unii investitori straini, in lipsa profitabilitatii, au plecat din Ungaria. Spre exemplu, in 2014, GE Capital si Bayerische Landesbank au vandut bancile locale catre stat. In 2016, statul a preluat, impreuna cu BERD, 30% din actiunile Erste Ungaria. De altfel, cota... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 09:36
Raluca Turcan, prim-vicepresedintele PNL, a declarat, vineri, ca impactul masurilor fiscale luate in ultimul an de PSD-ALDE a adus "o povara fiscala uriasa pusa pe umerii mediului de afaceri" si s-a ajuns ca "munca sa fie cea mai fiscalizata in Romania din intreaga Uniune Europeana".
"Impactul este deja vizibil. Este o povara fiscala uriasa pusa pe umerii mediului de afaceri, am ajuns ca munca sa fie cea mai fiscalizata in Romania din intreaga Uniune Europeana si, din ceea ce se vede pana in momentul de fata, din veniturile stranse la bugetul statului ca urmare a impozitului pe profit in anul 2017, am avut venituri mai mici decat in 2016.
Asta inseamna ca la nivelul de ansamblu companiilor romanesti nu le merge bine, iar ca urmare a acestei supra-taxari pe munca si poveri in plus pentru agentii economici, cel mai probabil veniturile din impozitul pe profit vor fi mai mici in 2018 decat in 2017, inca o dovada ca agentilor economici le merge rau", a afirmat Raluca Turcan, intr-o conferinta de presa.
Liderul PNL Sibiu a mentionat ca un alt indicator al problemelor pe care le intampina agentii economici este scaderea investitiilor. "La nivel de ansamblu de investitii in Romania, iarasi stam foarte prost, ca si cuantum al investitiilor publice facute, ca si cuantum al investitiilor private, romanesti si straine.
La nivel de investitii straine in Romania suntem in scadere, ca sa nu mai vorbesc de partea de atragere de fonduri europene, unde anul trecut nu am fost in... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 15:55
Schimbul de replici acide dintre Varsovia si Bruxelles a aruncat intr-un con de umbra perspectivele economice ale Poloniei, iar Romania ar trebui sa profite cat mai mult de pe urma acestei situatii.
Desi tara noastra se afla pe locul al doilea in topul european al saraciei, dupa Bulgaria, acesta ar putea fi momentul oportun pentru relansarea economiei romanesti, a declarat ministrul de Finante, Anca Dragu, agentiei Bloomberg.
"Anumite evenimente in derulare din regiunea noastra au dat alarma in randul investitorilor. Prin comparatie, cresterea economica a Romaniei este echilibrata si sustenabila.
Avem o populatie educata si stabilitate politica, un lucru de apreciat in conditiile in care pe scena politica romaneasca nu exista partide extremiste de genul celor aparute in tarile vecine", a apreciat ministrul Dragu.
Romania este in plin proces de captare a atentiei investitorilor internationali, dupa ce acestia au inceput sa se retraga masiv de pe piata din Polonia.
Competitia este dura insa, Cehia dovedindu-se si ea atractiva prin prisma costurilor reduse la creditele pe o durata de minim 10 ani, rata dobanzilor practicata in aceasta tara fiind doar un pic mai ridicata fata de cea din Japonia, Elvetia, Germania sau Olanda.
In competitia directa cu Polonia, Romania pare sa fi trecut cu bine peste turbulentele inregistrate pe pietele de capital din China sau Brazilia, leul romanesc castigand 0,3 procente in fata monedei euro in prima luna a lui 2016, spre... mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 14:40
Chiar daca reusesc totusi sa faca bani in Romania, firmele straine prezente in tara noastra au mult de furca din cauza haosului legislativ si a modului in care statul roman isi face treaba.
Cele mai mari provocari pe care trebuie sa le infrunte sunt schimbarea frecventa a legislatiei (54%), obtinerea unui sprijin adecvat din partea statului (51%) si implementarea exigentelor legislative (49%), arata rezultatele studiului "La ce sa te gandesti cand faci afaceri in Romania" realizat de TMF Group Romania.
In consecinta, companiile ajung sa externalizeze serviciile de asistenta fiscala si contabilitate (67%), salarizare si administrare resurse umane (40%) si administrare legala (17%), pentru a se concentra asupra activitatilor lor de baza, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Dincolo de aceste provocari majore, cele mai dificile aspecte ale business-ului companiilor straine prezente pe piata din Romania sunt considerate adaptabilitatea politicilor corporative la exigentele legislatiei locale (41%), gasirea unor angajati competenti si implementarea proceselor standardizate in functie de diverse jurisdictii (36%) si transpunerea rapoartelor financiare locale si a rapoartelor specifice intr-un mod accesibil managementului (26%).
Cu toate acestea, se mai arata in comunicatul citat, majoritatea firmelor fac fata acestor provocari deoarece beneficiaza de o crestere accelerata a economiei nationale si de un dinamism al pietei, care inseamna si numeroase... mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 10:38
Reducerea fiscalitatii din noul Cod Fiscal, fara un studiu de impact, fara a asigura sustenabilitatea fiscala, poate duce in situatia din 2008, cu deficite excesive, cu bani aruncati pe fereastra, cu nevoia de masuri dure pentru a reveni pe o anumita traiectorie stabila, atrage atentia expertul financiar Lucian Isar.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Lucian Isar a apreciat ca scaderea TVA la 19% este sustenabila in masura in care Guvernul va lua masurile care sa compenseze aceasta reducere: debirocratizare, stimularea conformarii voluntare si a economiei, reducerea evaziunii.
Lucian Isar pune rezervele partenerilor straini la reducerea fiscalitatii pe seama neincrederii in demersul anticoruptie din Romania: "faptul ca un premier anchetat ramane premier si are un sejur in Istanbul nu stiu ce comunica, seriozitate sau neseriozitate? (...) E ca si cum ai ambala motorul, dar cu frana de mana trasa. Daca vei continua asa, rupi masina".
Pe ansamblu, Codul Fiscal si cel de ...citeste mai departe despre "100 de investitori mari privesc Romania. Incotro, spre Baku sau spre Washington? Interviu cu expertul Lucian Isar" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 07:35
Romania impoziteaza diferit companiile straine fata de cele romanesti, "scapare" sesizata de Comisia Europeana. Ce regim "special" aplica Romania investitorilor straini?
Practic, strainii plateau taxe pentru fiecare sediu ca pentru o companie separata, in timp ce romanii platesc impozite la nivel de companie, indiferent de numarul de sedii.
Romania are la dispozitie doua luni sa schimbe legislatia, iar daca lucrurile nu se schimba dupa acesta data, legislatia romanesca intra in discutie la Curtea de Justitie a UE.
Avocatii contactati de Business24 au precizat care sunt consecintele aplicarii acestui sistem de impozitare pentru companiile straine.
"Practic, o societate straina care face un sediu permanent in Romania plateste impozit pe profit. Daca firma are trei santiere, conform gandirii de la minister, are trei sedii permanente si plateste impozit pe profit pentru fiecare dintre ele.
Daca pe un sediu permanent face profit si pe altul pierdere nu se pot compensa. Pe cand o companie romaneasca cu trei sedii poate sa isi compenseze pierderea si sa plateasca impozit pe profit per total mai mic", a declarat Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate, pentru Business24.
Avocatul a adaugat ca Romania nu poate spune ca este o "scapare sau o neatentie" pentru ca aceasta tema a fost de multe ori adusa in atentia autoritatilor.
"Este o gandire eronata pentru ca nu este vorba de o eroare de tehnica legislativa, subiectul fiind discutat de mult timp. Nu... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:59
Romania se afla pe locul patru dintr-un total de 120 de tari studiate in ceea ce priveste nivelul TVA, arata un studiu KPMG.
Potrivit studiului, Romania este intrecuta de Ungaria, unde nivelul TVA este de 27%, de Islanda cu 25,5% si Croatia, Danemarca, Norvegia si Suedia, toate cu 25%.
Pe de alta parte, statul roman a punctat la capitolul impozit pe profit. In Bulgaria se percep doar 10% impozit pe profit, in timp ce sarbii percep 20 %. Emiratele Arabe Unite taxeaza cel mai mult, 55%, in timp ce in Bahamas profitul obtinut are impozit zero.
Autorii studiului sustin ca nivelul impozitului pe profit si schimbarile dese ale legislatiei in domeniu sperie posibilii investitori, mentioneaza Digi24. mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 16:25