Un studiu dat recent publicității arată care sunt costurile statului român cu educarea și formarea cetățenilor, precum și beneficiile pe termen lung.
Fiecare leu pe care statul român îl investeşte într-un ciclu complet de educaţie (de la nivel preşcolar la postuniversitar) generează opt lei sub formă de venit la buget din taxe, impozite şi contribuţii, arată studiul 'Costul educaţiei: investiţie, randament, impact', realizat de Deloitte România la comanda Fundaţiei World Vision România.
Studiul a fost lansat marţi, 12 octombrie, într-o conferinţă despre finanţarea în educaţie, organizată de World Vision România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
"Investiţia în educaţie generează încasări importante pentru stat, ca administrator al bugetelor publice, cu un impact considerabil pentru societate în ansamblul acesteia, demonstrează studiul publicat de World Vision România.
De exemplu, statul cheltuieşte în total circa 168.000 de lei, în medie, pentru fiecare persoană care absolvă un masterat, de la grădiniţă până la acordarea diplomei. În acelaşi timp, statul încasează de la o astfel de persoană, pe toată durata vieţii acesteia, aproape 1,45 de milioane de lei din contribuţii, taxe şi impozite.
Cu alte cuvinte, la fiecare leu investit în educaţia unei persoane cu masterat, statul primeşte înapoi opt lei, echivalând cu un randament... mai mult
Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 15:45
Cuantumul taxelor pe care companiile din Romania le platesc in pretul benzinei este de 52% din total tarif, respectiv de 48% la motorina, iar Romania se afla, astfel, in Top 10 al tarilor cu cel mai ridicat nivel al taxelor pe acest segment, reiese din datele unui studiu de specialitate, dat publicitatii luni.
La nivel european, taxele reprezinta 59% din costul carburantilor din petrol, comparativ cu 50% media la nivel mondial. Conform cercetarii, nivelurile de taxe de la nivel european sunt mai mari decat in alte economii majore, inclusiv din SUA si Japonia.
Pe plan local, companiile platesc taxe cu 4% mai mari decat media la nivel mondial, exprimate ca procent din pretul combustibilului, "lucru ce genereaza un dezavantaj major pentru acestea si are potentialul de a incetini cresterea economica", se precizeaza in studiul realizat de UHY, reteaua internationala de experti in contabilitate si consultanta.
Realizatorii explica faptul ca, in Romania, taxele reprezinta in medie 52% din costul pretului benzinei si 48% din costul pretului motorinei, spre deosebire de media de la nivel mondial de 50%, respectiv 44%.
Ca exemple din alte state, este amintita Marea Britanie, unde taxele urca pana la 60% din costul pentru motorina, in vreme ce in Germania aceasta valoare este de 53% din cost. De asemenea, in Japonia taxele din costul benzinei reprezinta 42% din costul total si 33% in cazul motorinei, in timp ce in Canada procentajele sunt de 35% pentru benzina si 32% la... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 14:04
O amnistie fiscala poate fi un semnal negativ pentru romani, astfel incat acestia sa fie determinati sa nu-si mai plateasca taxele catre stat, a declarat, joi, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.
"Consider ca atunci cand vrei sa faci o politica publica trebuie sa te bazezi pe ceva, pe un studiu, pe o analiza de impact, pe o analiza economica. Am vrea sa vedem inainte aceasta analiza economica, sa vedem cati datori avem la stat. Noi stim ca, primele 100 de firme cu datorii, 80% sunt de stat, dar mai departe nu stim pe cine ajutam prin aceasta amnistie fiscala si nu ne bazam pe nicio cifra. Nu am vazut nicio cifra publica, iar lucrurile au luat-o pe repede-nainte", a spus el.
Jianu a precizat ca CNIPMMR va face un sondaj in randul membrilor sai in perioada imediat urmatoare pe acest subiect.
"Nu stiu daca e un semnal corect sa spui ca stergi datoriile unor oameni. Adica intreprinzatorii corecti isi platesc datoriile luna de luna, populatia corecta, si la un moment dat vine cineva si spune ca pentru unii care sunt mai egali facem o amnistie. Nu cred ca este corect acest tip de abordare. Abordarea trebuie sa fie unitara si trebuie sa fie constanta, pentru ca s-ar putea la un moment dat sa urmeze o alta amnistie si atunci nimeni nu-si va mai plati taxele la stat", a mai afirmat Jianu.
El a mai spus ca, desi a mai existat o amnistie si in... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 15:48
Raluca Turcan, prim-vicepresedintele PNL, a declarat, vineri, ca impactul masurilor fiscale luate in ultimul an de PSD-ALDE a adus "o povara fiscala uriasa pusa pe umerii mediului de afaceri" si s-a ajuns ca "munca sa fie cea mai fiscalizata in Romania din intreaga Uniune Europeana".
"Impactul este deja vizibil. Este o povara fiscala uriasa pusa pe umerii mediului de afaceri, am ajuns ca munca sa fie cea mai fiscalizata in Romania din intreaga Uniune Europeana si, din ceea ce se vede pana in momentul de fata, din veniturile stranse la bugetul statului ca urmare a impozitului pe profit in anul 2017, am avut venituri mai mici decat in 2016.
Asta inseamna ca la nivelul de ansamblu companiilor romanesti nu le merge bine, iar ca urmare a acestei supra-taxari pe munca si poveri in plus pentru agentii economici, cel mai probabil veniturile din impozitul pe profit vor fi mai mici in 2018 decat in 2017, inca o dovada ca agentilor economici le merge rau", a afirmat Raluca Turcan, intr-o conferinta de presa.
Liderul PNL Sibiu a mentionat ca un alt indicator al problemelor pe care le intampina agentii economici este scaderea investitiilor. "La nivel de ansamblu de investitii in Romania, iarasi stam foarte prost, ca si cuantum al investitiilor publice facute, ca si cuantum al investitiilor private, romanesti si straine.
La nivel de investitii straine in Romania suntem in scadere, ca sa nu mai vorbesc de partea de atragere de fonduri europene, unde anul trecut nu am fost in... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 15:55
Romania a urcat opt pozitii, pana pe locul 42 din 190, in clasamentul global PwC Paying Taxes 2018, care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie obisnuita.
Clasamentul Paying Taxes este parte integranta a raportului Doing Business realizat in fiecare an de Banca Mondiala si este unul dintre indicatorii cei mai urmariti de investitori, atunci cand decid strategia de investitii globala. Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 50.
"Aceasta este cea mai buna clasare a Romaniei de cand se realizeaza clasamentul Paying Taxes de catre PwC, ceea ce denota progresele facute in ultimii ani de Romania in privinta usurarii procesului de plata a taxelor, prin facilitarea platilor online si reducerea sarcinii fiscale totale. Practic, Romania a devenit acum cea mai bine clasata tara din Europa Centrala si de Est in clasamentul Paying Taxes, daca exceptam tarile Baltice, care sunt performere la nivel mondial in privinta usurintei platii taxelor", a precizat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Clasamentul pentru editia 2018 a raportului Paying Taxes se bazeaza pe analiza indicatorilor fiscali valabili pentru anul 2016.
Performanta Romaniei este cu atat mai notabila, cu cat o serie de tari din Europa Centrala si de Est au inregistrat o deteriorare a pozitiei in clasament, in principal pe fondul majorarii fiscalitatii. Astfel, Croatia a coborat de pe locul 49 pe pozitia 95, Ungaria a coborat de pe 77... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 14:08
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, ca "statul roman ne fura", in ce priveste contributiile pe care firmele le platesc pentru angajatii lor. El a incercat sa explice, astfel, de ce sunt mutate contributiile la CAS si CASS de la angajat la angajator.
"Acum exista trei valori in interiorul unui salariu: salariul net, salariul brut, care e mai mare decat cel net si, peste, este suma care reprezinta cheltuiala totala a angajatorului. Pana la salariul brut se platesc contributiile pentru angajat.
Intre salariul brut si cheltuiala totala a angajatorului exista contributiile pe care le plateste firma, dar in contul cui, si parerea mea, am spus-o din campanie, am spus-o si acum, ca aici statul roman ne fura.
Si ce este de la salariul brut pana la cheltuiala totala a angajatorului vor fi platite tot de firma, dar in contul angajatului. Salariul brut devine egal cu cheltuiala totala a angajatorului", a spus Dragnea.
Acesta a subliniat ca nu se pune problema ca vreun cetatean roman sa-si plateasca singur CAS si CASS, in conditiile in care firmele vor avea aceasta obligatie, urmand ca angajatul sa aiba contributiile mai mari la sanatate si la pensii.
"Nu se pune problema ca vreun cetatean roman angajat undeva sa mearga singur sa-si plateasca singur contributia CAS si CASS. Tot angajatorul, tot firma va face aceste plati.
Da, le vom face in contul angajatului, adica angajatul va avea o contributie la sanatate si o contributie la pensie mai... mai mult
Luni, 17 Iulie 2017, ora 19:42
Taxele pe munca in Romania se afla la un nivel similar cu cel inregistrat in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana. In plus, in regiunile sarace de la noi, statul e cel mai mare angajator.
Castigul salarial mediu net in Romania pe 2015 a fost de 1.859 lei (echivalentul a 418 euro) pe luna, in crestere cu 9,5% fata de anul precedent.
Datele prezentate de INS arata si costul salarial aferent pentru plata acestui salariu, respectiv 3.189 lei (717,5 euro) pe salariat, indicator care a crescut cu doar 6,7% in urma reducerii fiscalitatii la angajator.
Astfel, pentru fiecare 100 de lei achitati cu acte in regula, un angajator a trebuit sa aloce 171,50 lei pe costurile salariale, ceea ce inseamna ca statul roman a taxat munca depusa cu o cota de 41,70%.
Este o valoare situata peste media de circa 35% a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, care grupeaza cele mai dezvoltate economii din lume, putin sub nivelul din marile economii europene precum Germania sau ...citeste mai departe despre "Munca romanilor e taxata la fel ca-n tarile bogate ale UE - Statul, cel mai mare angajator in regiunile sarace" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 09:28
Romania a urcat 82 de pozitii in topul Paying Taxes 2015, realizat de PwC si de Banca Mondiala si care masoara usurinta platii taxelor in 189 de economii din lume in cazul unei firme de dimensiuni medii.
In 2014, tara noastra ocupa locul 52, in timp ce anul trecut a fost pe 134, iar in 2012 pe 136, arata Ziarul Financiar.
Performanta Romaniei se datoreaza imbunatatirii sistemului de plata a taxelor, care a insemnat scaderea numarului de plati realizate intr-un an. De asemenea, a contat si reducerea numarului de ore necesare pentru achitarea impozitelor ce se datoreaza realizarii sistemului electronic pentru firme.
Pe ce loc se ...citeste mai departe despre "Cat de usor iti platesti taxele in Romania? Topul mondial spune ca am evoluat mult" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 12:28
Numarul de burse alocate de statul roman pentru elevii si studentii din R.Moldova va fi suplimentat de la 2.150 la 5.000, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, seful Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac.
"MECTS a initiat o HG care se afla deja in circuit pentru suplimentarea numarului de burse acordate pentru elevii si studentii din R.Moldova.
Va fi organizata, la o data care va fi stabilita, o a doua sesiune de depunere de candidaturi", a explicat el.
Tomac a precizat ca statul roman doreste sa ofere astfel o a doua sansa celor care nu se vor califica din prima sesiune.
"Sunt tineri care nu si-au evaluat corect sansele din prima incercare si s-au inscris la institutii de invatamant unde concurenta este foarte mare.
Dorim sa le mai acordam inca o sansa, ca si anul trecut, si sa ne indeplinim astfel angajamentul constant de a oferi cat mai multor tineri basarabeni sansa de a studia in Romania", a explicat el.
A doua sesiune va fi deschisa tuturor celor care doresc sa se inscrie si nu numai celor care au depus un dosar in prima sesiune.
Tomac a mai precizat ca in cele aproximativ 3.000 de burse suplimentare nu va intra suma forfetara de aproximativ 60 de euro pe luna, ci va cuprinde doar taxa de scolarizare, cazarea in camin si reducerile care se aplica tuturor elevilor si studentilor.
mai mult
Sambata, 06 August 2011, ora 10:06