Dosarul deschis de Comisia Europeana in cazul Apple - Irlanda ascunde amanunte de-a dreptul socante.
In 2014, compania a platit un impozit pe profit de numai 0,005% pentru vanzarile in afara SUA. Cu alte cuvinte, pentru fiecare milion facut in europa, Apple platea impozit doar 50 de dolari, CNN Money.
Apple a negociat inca din 1991 o intelegere cu guvernul de la Dublin pentru redirectionarea profitului obtinut pe pietele globale catre birourile companiei din Irlanda, gratie unui artificiu din legislatia acestei tari care ii permite sa se declare fara apartenenta la un stat anume.
Majoritatea profiturilor din Europa, Orientul Mijlociu, Africa si India au fost directionate de-a lungul timpului prin sucursala irlandeza a Apple pentru a evita taxarea acestora in tarile in care produsele companiei s-au vandut ca painea calda.
Tarile membre UE au dreptul de a negocia cu marile firme internationale nivelul de impozitare, dar in acest caz Comisia Europeana a apreciat ca ajutorul financiar dat Apple de catre autoritatile de la Dublin este atat de mare incat ii dejavantajeaza pe alti concurenti din piata si poate fi interpretat drept ajutor de stat.
Amenda pe care reprezentantii CE au dictat-o impotriva companiei americane este uriasa, peste 13 miliarde de dolari, bani pe care Apple ar trebui sa ii verse in bugetul Irlandei.
In caz contrar, masurile care pot fi luate de corpul executiv al UE pot si mai drastice, Comisia Europeana avand dreptul sa retina 5% din... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 13:19
1Prin Ordinul Agentiei Nationala de Administrare Fiscala nr. 59/2014 a fost schimbata procedura de primire a cererilor de rambursare de TVA pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene, pe care le fac persoanele impozabile stabilite in Romania. Acest ordin a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 68 din 28 ianuarie 2014, cand a intrat in vigoare.
Actul normativ citat modifica Ordinul ANAF nr. 3/2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene.
Conform documentului, procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA se refera la taxa aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene de catre persoanele impozabile stabilite in Romania. Anterior, procedura se referea la TVA-ul achitat.
Citeste mai multe despre Procedura de rambursare a TVA la achizitiile si importurile din UE a fost modificata pe Avocatnet.ro mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 14:38
Fiscalitatea pentru Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si drepturi de autor nu va creste, a anuntat, vineri, Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"In ciuda faptului ca, inca din data de 8 august 2013, Ministerul Finantelor Publice a emis un comunicat prin care dezmintea informatiile aparute in presa, potrivit carora, in urma acordului cu FMI, ar urma sa creasca fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor, o parte din mass-media continua sa dezinformeze opinia publica. Angajamentele din Acordul cu Fondul Monetar International apar sub forma de actiuni prioritare, criterii structurale si tinte indicative, toate acestea avand termene precise de implementare.
In aceste conditii, Ministerul Finantelor Publice infirma, inca o data, zvonurile complet nefondate privind existenta unor masuri concrete, prin care ar creste fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor", se mentioneaza intr-un comunicat al ministerului de resort.
La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a intarit faptul ca fiscalitatea nu va creste nici pentru PFA-uri si nici pentru drepturile de autor.
"Nu creste fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor, nici de maine, nici de la 1 ianuarie 2014. Nu creste fiscalitatea, nici contributiile, nici alte taxe. De cate ori trebuie sa repetam aceasta informatie pentru a ramane la opinia publica? In scrisoarea de intentie nu exista niciun angajament al Guvernului de a creste fiscalitatea pentru aceste categorii de venituri",... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 11:54
Primarul Emil Boc a cerut, duminica, premierului Victor Ponta sa emita, de urgenta, o ordonanta a Guvernului care sa dea posibilitatea autoritatilor locale sa nu majoreze taxele si impozitele locale, iar in asteptarea raspunsului la Cluj nu se achita taxe.
Emil Boc a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca a decis ca la nivelul municipiului Cluj-Napoca sa nu se plateasca, in perioada 7-11 ianuarie, taxele si impozitele locale, asteptand o reglementare a situatiei.
"Cer premierului Victor Ponta sa adopte, de urgenta, ordonanta care da posibilitatea autoritatilor locale sa nu indexeze cu 16 la suta taxele si impozitele locale si cer Guvernului sa respecte promisiunile facute public pentru a nu induce in eroare populatia. Pana la reglementarea situatiei, in perioada 7 - 11 ianuarie Primaria Cluj-Napoca nu va incasa impozitele pe cladiri si terenuri, in conditiile in care in 3 si 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au platit taxele si impozitele locale la nivelul anului trecut, si eu nu imi permit sa vad ca acestia sunt nevoiti sa mai stea o data la coada. Guvernul se balbaie si nu are curajul sa spuna clar daca aceste taxe si impozite nu trebuie majorate. E balbaiala, nestiinta, ipocrizie, nu stiu. Daca eram prim-ministru, ardeau televiziunile de cateva zile incoace", a spus Boc.
Acesta a adaugat ca, daca nu va aparea ordonanta solicitata, va convoca, la sfarsitul saptamanii, Consiliul Local Cluj-Napoca pentru indexarea taxelor si impozitelor locale cu... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 16:06
Nivelul taxelor si al impozitelor locale creste cu 16,05%, dupa ce vor fi actualizate cu rata inflatiei, se arata intr-un proiect initiat de Ministerul Finantelor si aprobat miercuri, in sedinta de Guvern.
"In concordanta cu prevederile Codului fiscal, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului, incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012", se arata in document.
Ministerul estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creste cu 891 milioane lei.
Impozitul auto, pentru o masina Dacia, creste de la 48 de lei la 55 de lei. Masinile cu o capacitate de 1.600 cmc vor fi impozitate cu 72 de lei, fata de 64 de lei, iar
cele cu o capacitate de 2.400 cmc vor fi impoziate cu 1008 lei, fata de 864 de lei.
In ceea ce priveste impozitul pentru locuinte, proprietarii unui apartament de doua camere, cu o suprafata de 80 de metri patrati, in zona A, vor plati de la 193 lei la 224 lei, cat achita in prezent. Apartamentele cu aceasi suprafata, din zona C, vor avea un impozit de 206 lei, de la 178 de lei.
Proprietarii apartamentelor de patru camere vor scoate din buzunar 232 de lei, cu 32 de lei mai mult fata de cat platesc acum.
Buget 2013: Ponta estimeaza ca va avea prima versiune pe 20... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 14:30
Guvernul ar urma sa supuna dezbaterii in sedinta de miercuri un proiect de hotarare privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013.
Pe agenda se afla si un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal.
Ministrii vor dezbate si un proiect de ordonanta de urgenta pentru aprobarea Acordului de garantie intre Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, semnat la Bucuresti, la 28 noiembrie 2012, privind garantarea in proportie de 100% a obligatiilor aferente Acordului de imprumut (Restructurarea financiara a Companiei Nationale de Cai Ferate ''CFR'' SA ) intre Compania Nationala de Cai Ferate ''CFR'' SA si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in valoare de pana la 175.000.000 euro.
Alt act normativ vizeaza cadrul institutional pentru coordonarea, implementarea si gestionarea asistentei acordate Romaniei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European si prin Mecansimul Financiar Norvegian pe perioada de programare 2009-2014.
De asemenea, Guvernul ar putea modifica Ordonanta de urgenta 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Cabinetul ar mai urma sa aprobe si finantarea din bugetul alocat Ministerului Afacerilor Externe a unor compensatii financiare pentru pierderile materiale suferite de personalul Ambasadei Romaniei la Tripoli in contextul... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 11:01
Impozitele pe venit, obsesia americanilor, se afla in Statele Unite in centrul dezbaterilor pentru reducerea deficitului bugetar, dar se situeaza la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani, de la sfarsitul presedintiei Ronald Reagan, relateaza AFP.
Odata cu apropierea "varfului fiscal", un plan de majorari de taxe si reduceri ale cheltuielilor care va intra automat in vigoare in ianuarie, in lipsa unui acord de reducere a deficitului bugetar.Toata clasa politica de la Washington promite sa mentina impozitele la nivelul actual pentru aproape toti americanii.
Dupa Chile si Mexic, Statele Unite au cele mai reduse impozite din cele 34 de state din Organizaia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), cu taxe obligatorii echivalente cu numai 25,1% din PIB, fata de 44,2% in Franta, a treia cea mai impozitata tara din OCDE.
Incasarile fiscale ale SUA nu au mai fost asa de slabe din 1950, potrivit Casei Albe, explicatia partiala fiind recesiunea din 2008 si redresarea economica lenta.
Pentru americanii cei mai bogati, impozitele pe venit nu au mai fost atat de reduse de la sfarsitul anilor 80. In anii 50, nivelul maxim al impozitului pe venit atingea 91%, iar in 1981 depasea 70%.
Pragul maxim al impozitului pe venit a scazut ulterior la 50%, pentru a ajunge la 28% in presedintia Ronald Reagan. In timpul mandatului lui Bill Clinton, limita superioada a acestui impozit a urcat la 39,6%, dar a coborat la 35% in perioada lui George Bush, nivel mentinut si de... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 10:55
Voturile nu se dau niciodata gratis, de aceea oamenii de afaceri, precum Ioan Neculaie, le dau politicienilor sfaturi "economice" pentru a castiga alegerile.
Intr-un interviu acordat Business24, Ioan Neculaie a vorbit despre economia romaneasca "din interior", dar si despre masurile pe care politicienii ar trebui sa le ia pentru a oferi o "gura de aer" mediului privat.
"Ca principala problema, care ar trebui dezvoltata de politicieni, care in mod cert le-ar aduce capital politic, este scaderea imediata a numarului de impozite si taxe", a declarat acesta.
Ioan Neculaie nu este de acord ca Romania se afla doar intr-o recesiune tehnica.
"De ce sa fie doar o recesiune tehnica? Suntem intr-una extrem de profunda. Nu cred ca tehnica este cuvantul potrivit", este de parere propietarul Roman SA Brasov.
Omul de afaceri brasovean a gasit si vinovatul pentru starea actuala a economiei romanesti: clasa politica. Acesta sustine ca daca politicienii ar fi sprijinit investitiile care sa genereze cel putin o mie de locuri de munca, Romania n-ar fi simtit "fiorul rece" al recesiunii.
Realitatea, insa, este mai dura decat analizele economice.
"Politicienii nici nu s-au aplecat catre astfel de investitii...si atunci ne-au bagat intr-o criza...nici nu stiu cum vom mai iesi si nici nu cred in balivernele economistilor, pentru ca realitatea din industrie este cu totul alta", sustine Neculaie.
Patronul Roman SA spune ca vinovati pentru starea actuala a economiei sunt... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 08:01
Premierul Emil Boc a afirmat ca Guvernul are in vedere scaderea unor taxe si impozite, printre care se numara contributiile la asigurarile sociale, Boc spunand ca prin scaderea acestor taxe Guvernul urmareste sa incurajeze crearea de noi locuri de munca, potrivit Mediafax.Prezent, marti, la Ploiesti, unde si-a prezentat motiunea cu care candideaza pentru un nou mandat de presedinte al PDL, Emil Boc a afirmat, la finalul discutiilor cu reprezentantii PDL Prahova, ca Guvernul are "in vedere" scaderea unor taxe si impozite, printre care se numara contributiile la asigurarile sociale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Avem in vedere scaderea unor taxe si impozite, printre care scaderea contributiilor la asigurarile sociale, ceea ce inseamna inca un pas in plus in directia sustinerii muncii", a spus Boc. Acesta nu a precizat cand anume ar urma sa fie pusa in practica o astfel de masura.
"In esenta, Guvernul are in vedere diminuarea poverii fiscale, cu legislatia muncii, unde consideram ca in viitor trebuie diminuata povara fiscala tocmai pentru a ajuta la crearea multor altor locuri de munca in Romania", a mai spus seful Guvernului. mai mult
Marti, 26 Aprilie 2011, ora 23:45