Ultimul eveniment din seria "Tax & Finance Forum" din aceasta an a avut loc, pe 28 noiembrie 2019, la Timisoara.
Conferinta, organizata cu sprijinul Camerei Consultantilor Fiscali, s-a desfasurat la Hotel Timisoara si a fost adresata atat companiilor din mediul privat, cat si celor din sectorul public.
Astfel, expertii din cele mai importante companii de consultanta fiscala au prezentat si analizat tendinte si politici fiscale romanesti si internationale, in cadrul a doua sesiuni.
TAX & FINANCE FORUM TIMISOARA 2019, SESIUNEA I
Prima sesiune a fost deschisa de Geanina Ciorata, Manager, EY Romania, care a vorbit despre provocarile angajatorilor in 2020, cu accent pe planurile de retentie si facilitatile fiscale disponibile.
In acest context, ea a introdus conceptul de "Stock Option Plan" (n.r - planul de actiuni), ce reprezinta un excelent instrument de motivare, care aliniaza interesele angajatilor cu cele ale actionarilor, atrage si retine pe termen mai lung cei mai valorosi angajati.
Acesta este flexibil, astfel ca poate fi personalizat conform obiectivelor societatii, dar si eficient din punct de vedere fiscal, intrucat angajatul poate obtine un salariu net mai mare.
In continuare, ea a punctat o serie de alte beneficii pentru angajati: oportunitati de dezvoltare a carierei, bilete de valoare (tichete cadou, tichete culturale, vouchere de vacanta), activitati in echipa (team building), asigurari facultative de pensii (asigurari voluntare de... mai mult
Sambata, 07 Decembrie 2019, ora 01:36
Ordinul pentru aprobarea procedurii de acordare a bonificatiei pentru plata cu anticipatie a sumelor reprezentand contributia individuala de asigurari sociale de sanatate a fost publicat in Monitorul Oficial.
Acesta se adreseaza persoanelor fizice ce au realizat venituri extrasalariale aflate in sfera contributiei la sanatate pentru perioada anilor 2014 - 2016 inclusiv.
Potrivit legislatiei in vigoare in perioada amintita, termenul de plata la contributia de sanatate a fost 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere. Desigur, deciziile de impunere au fost emise foarte tarziu in perioada anilor 2018 - 2019, fapt ce a condus la dificultati financiare asupra acestor categorii de persoane.
Prin OUG nr. 31 din 23 mai 2019, s-a modificat scadenta platii contributiei in sensul ca aceasta a devenit 120 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei ordonante cu acordarea unei bonificatii de 10%.
In mod similar, pentru deciziile de impunere emise ulterior adoptarii ordonantei, termenul de plata al contributiei la sanatate este 120 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, iar daca plata se efectueaza in termen de 60 de zile se acorda o bonificatie de 10%.
OMFP nr. 2806/2019 stabileste procedura efectiva de acordare a bonificatiei, astfel organele fiscale competente identifica lista persoanelor ce au dreptul la aceasta bonificatie prin utilizarea softului de evidenta.
Aceasta lista cuprinde:
a) datele de identificare ale persoanei fizice;
b) numarul... mai mult
Joi, 29 August 2019, ora 11:43
Accizarea bauturilor racoritoare este o alta masura luata de Guvern sub presiunea lipsurilor bugetare si, nicidecum, din grija pentru sanatatea romanilor, si ar putea determina scumpirea unei categorii de produse si cresterea consumului de alimente din import, afirma reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara din Romania (FNSIA).
"In Romania acciza pe vinuri linistite (nesampanizate) este de zero lei/hectolitru, acciza pe bere este de 3,40 lei/hl si 1,88 lei/hl (pentru micii producatori) . De la 1 septembrie, acciza introdusa pentru sucuri este de 100 lei/hl si 80 lei/hl. Prin aceasta masura 'gandita' de 'specialistii' puterii, ministrul Finantelor Orlando Teodorovici descurajeaza consumul de sucuri si il incurajeaza pe cel de alcool, gandind ca alcolul este mult sanatos.
Stabilirea valorilor de 100 lei/hl si, respectiv, 80 lei/hl este absolut arbitrara. Expunerea de motive care insoteste proiectul de Ordonanta nu face nicio referire la acest aspect si nici nu este insotita de un studiu de impact. In aceste conditii, vorbim despre o alta masura luata de Guvern sub presiunea lipsurilor bugetare si, nicidecum, din grija pentru sanatatea romanilor", se arata intr-un comunicat al FNSIA.
Presedintelui FNSIA, Dragos Frumosu, catalogheaza masura accizarii sucurilor drept "aberanta" si arata, in context, ca aceasta va duce la scumpirea unei categorii de produse si va creste procentul consumului de alimente din import.
"Efectele noii... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 21:05
Majorarea accizei la tutun a fost necesara pentru armonizarea unei Directive Europene, altfel Romania risca deschiderea unei proceduri de infringement, a afirmat, marti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa, adaugand ca "nu are darul de a pune taxe si impozite".
"La acciza pe tutun este vorba de notificari venite din partea Comisiei Europene sub amenintarea deschiderii unui infringement pentru Romania pentru nearmonizarea sau neactualizarea cu directiva respectiva. Nu face Ministerul de Finante - si v-am mai spus si o repet in continuare - nu am darul de a pune taxe si impozite. Oricat s-ar stradui unii si altii sa imi bage pe gat OUG 114, oricat ar dori unii si altii, cand discutam concret, dar concret, nu au niciun fel de argument. Nu imi plac taxele si impozitele si nu am sa cresc nici numarul, nici cuantumul lor. Oricati nebuni ar scrie pe Facebook, oricati habarnisti o sa intalniti si o sa va spuna fel de fel despre mine, nu au argumente. Intrebati-i de argumente concrete", a spus Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, notificarea a venit de la comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
"Pe bauturile racoritoare, daca ministerul de resort - ca Ministerul Finantelor nu se apuca si de sanatate si de continutul de zahar la bauturi si asa mai departe - daca ministerul de resort are studii in spatele acestei propuneri de decizii, studii care arata cum este situatia in... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 14:12
Intentia Guvernului de a introduce o taxa suplimentara pentru bauturile racoritoare cu continut de zahar este o masura discriminatorie si disproportionata, pentru ca bauturile racoritoare reprezinta, in medie, doar 3% din aportul caloric zilnic al unui adult, iar unicul sau scop pare sa fie cresterea incasarilor la bugetul de stat, afirma Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare (ANBR), intr-un comunicat remis joi.
"Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare (ANBR) a aflat cu mare surprindere, din presa, de intentia Guvernului Romaniei de a introduce o taxa suplimentara pentru bauturile racoritoare cu continut de zahar. Consideram ca aceasta masura ar fi discriminatorie si disproportionata, iar unicul sau scop pare sa fie cresterea incasarilor la bugetul de stat. Initiativa Guvernului Romaniei reprezinta o suprataxa ce va afecta direct consumatorul roman", spun producatorii de bauturi racoritoare.
ANBR aminteste ca, in urma cu patru luni, aceeasi majoritate parlamentara a respins prin vot in plen o initiativa similara a USR, de taxare suplimentara a bauturilor racoritoare.
"Respingerea a fost motivata de faptul ca masura era discriminatorie. ANBR considera ca taxa este ineficienta din cauza impactului negativ in economie si pentru ca nu genereaza schimbari care sa duca la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Totodata, taxa este discriminatorie pentru ca bauturile racoritoare reprezinta, in medie, doar 3% din aportul caloric zilnic al unui adult",... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 20:08
Guvernul a negat in repetate randuri ca a ajuns la fudul sacului dar, potrivit unor surse, pregateste o serie de masuri menite sa aduca bani la buget.
Mai exact, Executivul vrea sa majoreze acciza la tigari si sa introduca o taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar. Si dupa ce aceste masuri vor intra in vigoare, cel mai probabil se vor reflecta si in preturile la raft.
Totodata, se urmareste si impozitarea pensiilor speciale, reducerea posturile de secretari de stat la nivelul ministerelor si a cabinetelor acestora, blocarea posturilor din sectorul bugetar si abrogarea sporului de 15% din salariul de baza pentru conditii grele si vatamatoare.
Taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar
In sedinta de luni, Guvernul va lua in discutie o ordonanta de urgenta prin care va fi introdusa, printre altele, o taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar, potrivit unor surse citate de Agerpres.
Astfel, la propunerea Ministerului Sanatatii se are in vedere introducerea sub forma de acciza nearmonizata a unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar de cel putin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs.
Acciza va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml si de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame pe 100 ml si va fi datorata de producatori, de importatori sau de cei ce vor achizitiona intracomunitar. Masura, argumenteaza oficialii, are ca scop descurajarea consumului de... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 11:07
Guvernul va lua in discutie in sedinta de luni o Ordonanta de Urgenta cu o serie de masuri fiscal-bugetare, una dintre acestea vizand introducerea unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar, potrivit unei surse oficiale.
Astfel, la propunerea Ministerului Sanatatii se are in vedere introducerea sub forma de acciza nearmonizata a unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar de cel putin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs.
"Masura are ca scop descurajarea consumului de produse nesanatoase (...) . O astfel de masura exista in mai multe state europene, ca de exemplu in Marea Britanie (model pe care l-a avut si Romania in vedere), Danemarca, Franta, Ungaria si Finlanda", au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, acciza nearmonizata va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml si de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame pe 100 ml si va fi datorata de producatori, de importatori sau de cei ce vor achizitiona intracomunitar.
"Impactul este semnificativ, de 320 milioane lei in patru luni de aplicare. In principiu se are in vedere aplicarea din luna septembrie", au mai spus sursele citate, care au subliniat ca in Romania consumul de bauturi racoritoare este 80 de litri/persoana/an. ...citeste mai departe despre "Guvernul vrea sa introduca o taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar (surse)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 23:55
Unii dintre cei mai bogati oameni din SUA, printre care George Soros, co-fondatorul Facebook, Chris Hughes, si mosternitorii imperiilor Hyatt si Disney, au facut luni un apel pentru introducerea unei taxe pe averile lor.
Intr-o scrisoare publicata online luni, si adresata candidatilor la alegerile prezidentiale, acest grup de miliardari americani a anuntat ca sprijina ideea unei taxe federale pe avere care sa ajute la reducerea inegalitatii veniturilor si sa genereze veniturile necesare pentru combaterea incalzirii globale si imbunatatirea sistemului public de sanatate, relateaza AFP.
"Scriem tuturor candidatilor la presedintie, fie ca sunt republicani sau democrati, sa sustina o taxa moderata pe averile a 1/10 din cei mai bogati 1% dintre americani, adica asupra noastra", se arata in scrisoarea semnata de 19 persoane si publicata luni online.
In prezent, averea combinata a celor mai bogati 0,1% dintre americani este echivalenta cu cea a 90% din populatia SUA.
Mai multi candidati la postul de presedinte al SUA, precum Elizabeth Warren, Pete Buttigieg si Beto O'Rourke, si-au exprimat deja sprijinul fata de o astfel de taxa. Elizabeth Warren a propus deja o taxa de 2% pentru averile mai mari de 50 de milioane de dolari, adica aproximativ 75.000 de familii din SUA, la care ar urma sa se adauge o taxa suplimentara de 1% pentru activele mai mari de un miliard de dolari. Se estimeaza ca o astfel de taxa ar genera venituri de aproape 2.7500 de miliarde de dolari pe o... mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 19:27
Persoanele care obtin venituri din chirii si au primit de la Fisc in prima parte a anului decizii de impunere neactualizate cu contributia de 5,5% pentru sanatate, prevedere introdusa din 2014, ar trebui sa-si calculeze procentul din veniturile realizate si sa achite suma, potrivit unui director ANAF.
"Stiu ca a existat o problema, o mica intarziere in emiterea deciziilor privind contributiile la fondul de sanatate, este intr-adevar neplacut pentru toata lumea, dar se poate face un calcul aproximativ, adica in momentul cand un contribuabil are decizia de impunere poate sa-si calculeze un procent de 5,5% la venitul respectiv si sa se duca sa plateasca", a declarat joi directorul general adjunct al Directiei Asistenta Constribuabili in cadrul ANAF, Mihaela Hutanu.
Ea a aratat ca, desi pentru prima transa a contributiilor procesul de actualizare a deciziilor de impunere a fost putin intarziat, obligatia contribuabilului de a plati este prevazuta in legislatie.
Cei care obtin venituri din chirii trebuie sa plateasca contributii de sanatate
"Orice obligatie fiscala se achita in mod normal pe baza de impunere, nu stiu sa va spun daca vor fi penalitati sau nu (pentru cei care nu vor plati contributia la sanatate pentru primul trimestru daca nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5% - n.r.), dar legea imi spune ca am obligatia platii la data de 25 martie", a precizat Hutanu, intrebata daca vor fi penalitati in aceste cazuri, din vina Fiscului.
Persoanele care... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 15:00