Conform unui studiu realizat de PwC, un roman circula de 17 ori in medie, pe an, cu taxiul, in timp ce acesta foloseste platformele de ride-sharing doar de 3 ori pe an. Piata de ride-sharing din Romania, desi este in crestere, nu reuseste sa opreasca inca expansiunea serviciilor de taxi.
Cel mai cautat serviciu de transport privat ramane serviciul de taximetrie in Romania, tronand asupra serviciilor de rent a car, car sharing sau altor tipuri de transport, cu o cota majoritara de 44%.
De ce prefera romanii taxiul?
Desi in ultima vreme stirile abunda de subiecte pe margina grevei taximetristilor, iata ca studiile arata ca romanii prefera inca taxiul, in detrimentul oricarui alt tip de transport. Doar in Bucuresti, cresterea anuala a serviciilor de taxi a fost de 4% acest an.
Romanii par a fi obisnuiti cu taxi-ul. Acest tip de serviciu le este la indemana, iar faptul ca o cursa cu taxiul nu necesita efortul si priceperea pentru instalarea unei aplicatii pe telefon pare a fi o cauza extrem de plauzibila a faptului ca romanii prefera taxiul.
Desi platesc mai mult decat in cadrul unor platforme de ride sharing sau decat in cazul UBER, de multe ori, acestia prefera confortul si raman traditionalisti in ceea ce priveste modalitatea preferata de transport privat.
Iar acest lucru se reflecta si in cadrul numarului total de soferi de taxi care inca nu folosesc nicio aplicatie de mobilitate urbana. Peste 50.000 de astfel de soferi practica taximetria in Romania, in... mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 11:14
Romania ocupa locul 49 din 190 de economii in clasamentul global Paying Taxes, intocmit de PwC, tara fiind chiar printre performerii Europei Centrale si de Est in ceea ce priveste timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, cu 163 de ore pe an in conditiile in care, la nivel global este nevoie, in medie, de 237 de ore, se arata intr-un comunicat al PwC, remis marti AGERPRES.
Fata de anul trecut Romania a pierdut, totusi, 7 pozitii.
In Raportul PwC Paying Taxes, care masoara usurinta cu care o companie medie isi poate plati taxele si impozitele, Romania se claseaza inaintea altor tari din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste usurinta cu care companiile isi pot plati taxele, devansand Bulgaria (locul 92), Ungaria (locul 86) si Polonia (locul 69), insa in urma performerilor regionali - tarile Baltice (Letonia - locul 13, Estonia - 14, Lituania - 18).
In privinta numarului platilor de impozite si taxe, o companie de talie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati anual, similar cu situatia de anul trecut. Statele baltice, impreuna cu Polonia sunt printre cele mai eficiente din acest punct de vedere. Media globala este de 24 - similara cu anul trecut.
Potrivit PwC, in clasamentul din acest an, rata totala de impozitare in Romania este de 40%, printre cele mai mici la nivel regional, in linie cu media globala de 40,4%. Rata totala de impozitare masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit.... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 11:24
Romania a urcat opt pozitii, pana pe locul 42 din 190, in clasamentul global PwC Paying Taxes 2018, care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie obisnuita.
Clasamentul Paying Taxes este parte integranta a raportului Doing Business realizat in fiecare an de Banca Mondiala si este unul dintre indicatorii cei mai urmariti de investitori, atunci cand decid strategia de investitii globala. Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 50.
"Aceasta este cea mai buna clasare a Romaniei de cand se realizeaza clasamentul Paying Taxes de catre PwC, ceea ce denota progresele facute in ultimii ani de Romania in privinta usurarii procesului de plata a taxelor, prin facilitarea platilor online si reducerea sarcinii fiscale totale. Practic, Romania a devenit acum cea mai bine clasata tara din Europa Centrala si de Est in clasamentul Paying Taxes, daca exceptam tarile Baltice, care sunt performere la nivel mondial in privinta usurintei platii taxelor", a precizat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Clasamentul pentru editia 2018 a raportului Paying Taxes se bazeaza pe analiza indicatorilor fiscali valabili pentru anul 2016.
Performanta Romaniei este cu atat mai notabila, cu cat o serie de tari din Europa Centrala si de Est au inregistrat o deteriorare a pozitiei in clasament, in principal pe fondul majorarii fiscalitatii. Astfel, Croatia a coborat de pe locul 49 pe pozitia 95, Ungaria a coborat de pe 77... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 14:08
Romania se claseaza pe pozitia 55 in clasamentul global PwC Paying Taxes 2016, care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie tipica in 189 de economii din intreaga lume.
"Faptul ca Romania se claseaza pentru al doilea an consecutiv in prima treime a clasamentului Paying Taxes este un lucru pozitiv. Prin reducerea CAS din toamna anului 2014, Romania a reusit sa scada rata totala de impozitare fata de anul trecut de la 43,2% la 42%", a declarat Mihaela Mitroi, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica la PwC Romania.
In editia din acest an, tara noastra se claseaza inaintea Bulgariei (88), Republicii Cehe (122), Slovaciei (73), Poloniei (58) si Ungariei (95), insa in urma Croatiei (38), Sloveniei (35) si tarilor baltice (Estonia 30, Letonia 27 si Lituania 49), dar si in spatele Peru si Guatemala (locul 50).
"Acest lucru subliniaza necesitatea continuarii in ritm sustinut a reformelor inregistrate in ultimii ani, iar intrarea in vigoare a ...citeste mai departe despre "Romania cade 3 locuri in topul mondial referitor la plata taxelor: Suntem sub Croatia, Peru si Guatemala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 11:53
Nivelul de colectare a taxelor si impozitelor din Romania este de 75-80%, mult mai redus decat in alte state din UE, cresterea acestuia la 90%, cum este in Spania, putand face ca mediul fiscal sa arate diferit, a declarat Peter de Ruiter, partener al companiei de audit si consultanta PwC.
"Colectarea impozitelor in Romania este prea redusa fata de alte state din Uniunea Europeana. Este la niveluri nedorite. Avem un procent de 75-80% de colectare a taxelor. Daca am ajunge la 90% ca in Spania sau in alte tari, mediul fiscal al Romaniei ar arata diferit", a afirmat de Ruiter.
"O rata de impozite mare nu impiedica oamenii de afaceri. In Suedia exista un nivel de impozitare mare, dar mediul de afaceri este sprijinit. Problemele sunt mai mici in Suedia decat in Romania. Simplificarea regulilor fiscale trebuie sa aiba loc chiar daca va avea loc o crestere a impozitelor", a explicat de Ruiter.
El a aratat ca administratia trebuie sa fie credibila si a mentionat ca in Romania nu exista un parteneriat intre Guvern si administratie. mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 15:33
Neadoptarea de catre Romania a propunerii Comisiei Europene privind introducerea unei taxe pe tranzactii financiare reprezinta un lucru bun, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Mihaela Mitroi, tax partner al companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.
"In ceea ce priveste taxa pe tranzactiile financiare, este important de spus ca Romania a declarat, prin vocea lui Claudiu Doltu (secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, n.r.), in ianuarie, ca nu intentioneaza sa introduca aceasta taxa, ceea ce este un lucru bun", a afirmat Mitroi.
Pe de alta parte, consultantul PwC Romania a apreciat faptul ca "introducerea coplatii in sanatate, cu o contributie neplafonata, trece orice limita" in conditiile in care "Romania are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale contributiilor sociale din Uniunea Europeana, de 44,5%".
Propunerea CE de adoptare a unei taxe pe tranzactiile financiare (TTF) a generat numeroase discutii publice si politice si numai trei dintre cele 27 state membre ale Uniunii Europene o sustin clar, releva un sondaj al KPMG publicat la inceputul anului trecut.
Conform estimarilor initiale ale Comisiei Europene, taxa pe tranzactii financiare ar putea genera venituri de aproximativ 57 miliarde de euro anual la nivelul UE. In pofida acestor beneficii preconizate, forul european a estimat un impact negativ asupra Produsului Intern Brut, ce ar urma sa se situeze intre 0,53% si 1,76%.
Proiectul de... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 13:45
Romania a inregistrat o imbunatatire a pozitiei sale in clasamentul Paying Taxes 2013, raportul Bancii Mondiale, al IFC si al PwC.
Introducerea declaratiei unice pentru contributiile sociale si a obligativitatii depunerii in format electronic a declaratiilor fiscale pentru intreprinderile mari si mijlocii au urcat Romania cu 18 pozitii in clasamentul Paying Taxes 2013, tara noastra fiind a treia din punct de vedere al progreselor inregistrate dintre tarile din Europa Centrala dupa Slovacia si Slovenia.
In acelasi timp, cele mai multe dintre statele din regiune au inregistrat un regres in ultimul an in clasamentul Paying Taxes. Introducerea posibilitatii platii online a taxelor va continua sa imbunatateasca pozitia Romaniei in acest clasament.
Raportul Paying Taxes 2013 analizeaza regimul fiscal din 185 de economii din intreaga lume si masoara usurinta platii taxelor luand ca studiu de caz o companie de dimensiune medie, cu acelasi profil de activitate, acelasi numar de angajati si aceeasi cifra de afaceri in toate tarile evaluate.
Raportul ia in calcul trei mari indicatori: rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse, si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 16:30