Romania are la anumite categorii de impozite printre cele mai mici rate, iar din acest punct de vedere, capitalul intern este prost investit. Din acest motiv, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a venit cu mai multe exemple de impozite care ar putea sa creasca.
Potrivit acestuia tot sistemul fiscal il incurajeaza pe om sa scoata banii din intreprindere, sa nu-i reinvesteasca si sa-i bage in imobiliare.
"Taxa pe dividende, care este de numai 5%, deci mai mica decat pe celelalte forme de castig de capital, te invita sa scoti bani din firma si, in loc sa ii reinvestesti in firma si in activitati productive, sa ii duci acasa. Fiind foarte slab impozitate proprietatile, e tot ca un fel de invitatie de a nu te duce cu banii in actiuni la Bursa sau in fonduri de pensii sau in asigurari sau chiar in investitii productive si, cel mai usor, din punct de vedere fiscal este sa investesti in imobiliare - pentru ca acolo vei fi taxat cel mai putin", spune Valentin Lazea.
Acesta afirma ca, daca vrei sa faci tranzactii imobiliare, odata ce ai investit in ele, iarasi esti ajutat fiscal, pentru ca primele, nu 90.000 euro, acum Parlamentul in intelepciunea sa a crescut la 140.000 euro vandute, sunt taxate cu TVA de numai 5%.
Lazea mai spune ca este normal ca economistii sa puna problema cresterii acestor taxe.
"Pai cum sa nu fii impins, in loc sa investesti in productie, in titluri de stat, in titluri cotate in pensii si in fonduri de investitii, cum sa nu fii tentat sa... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 15:56
Romania are prea multe taxe, dar nu sunt benefice pentru ca ocupa si timp si costa ca sa le incasam, a declarat, marti, directorul Institutului de Economie Nationala, Gheorghe Zaman, la conferinta "Politici fiscale pentru restructurarea financiara si sustinerea mediului de afaceri".
"Romania are prea multe taxe, dupa parerea mea. Si aceste taxe nu sunt benefice. De ce? Pentru ca o buna parte dintre ele nu se incaseaza, consuma bani, timp si spatiu ca sa te ocupi de ele si in al doilea rand duce si la o rata de colectare scazuta. Poate ne gandim cum sa facem incat aceste taxe sa fie mai relevante, mai consistente astfel incat sa nu mai le punem pe hartie si de fapt in realitate nu le incasam", a spus Gheorghe Zaman.
El a afirmat ca trebuie luata in discutie problema arieratelor irecuperabile stabilite anual in Raportul Curtii de Conturi. Zaman a declarat ca din totalul arieratelor, cele irecuperabile ajung la 87%. mai mult
Marti, 25 Iunie 2019, ora 16:27
Conform unui studiu realizat de PwC, un roman circula de 17 ori in medie, pe an, cu taxiul, in timp ce acesta foloseste platformele de ride-sharing doar de 3 ori pe an. Piata de ride-sharing din Romania, desi este in crestere, nu reuseste sa opreasca inca expansiunea serviciilor de taxi.
Cel mai cautat serviciu de transport privat ramane serviciul de taximetrie in Romania, tronand asupra serviciilor de rent a car, car sharing sau altor tipuri de transport, cu o cota majoritara de 44%.
De ce prefera romanii taxiul?
Desi in ultima vreme stirile abunda de subiecte pe margina grevei taximetristilor, iata ca studiile arata ca romanii prefera inca taxiul, in detrimentul oricarui alt tip de transport. Doar in Bucuresti, cresterea anuala a serviciilor de taxi a fost de 4% acest an.
Romanii par a fi obisnuiti cu taxi-ul. Acest tip de serviciu le este la indemana, iar faptul ca o cursa cu taxiul nu necesita efortul si priceperea pentru instalarea unei aplicatii pe telefon pare a fi o cauza extrem de plauzibila a faptului ca romanii prefera taxiul.
Desi platesc mai mult decat in cadrul unor platforme de ride sharing sau decat in cazul UBER, de multe ori, acestia prefera confortul si raman traditionalisti in ceea ce priveste modalitatea preferata de transport privat.
Iar acest lucru se reflecta si in cadrul numarului total de soferi de taxi care inca nu folosesc nicio aplicatie de mobilitate urbana. Peste 50.000 de astfel de soferi practica taximetria in Romania, in... mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 11:14
Senatorul PNL Forin Citu afirma ca dupa ordonanta de urgenta anuntata de ministrul de Finante, care va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019, Liviu Dragnea pregateste o noua taxa pentru romani.
Potrivit acestuia, se doreste taxarea romanilor care au studiat gratuit in tara si apoi au emigrat.
"Dragnea mai are o taxa pentru romani! Exact cum am spus: ARMAGHEDON! Ordonanta care a aruncat economia in haos este doar inceputul.
Dragnea pregateste inca o taxa pentru romaniii care castiga ventiuri in alta tara. O taxa de "patriotism" sau "solidaritate". Inca nu s-au hotarat pe titlu. Dragnea si Valcov doresc sa-i taxeze pe romanii care au "benficiat" de educatie gratuita in Romania si au emigrat", scrie Florin Citu pe Facebook.
Senatorul PNL precizeaza ca noile masuri vor fi prezentate cu cateva zile inainte de votul pe buget.
"In acelasti timp Teodorovici vine cu o propunere concreta de limitare a dreptului la circulatie a Romanilor. Aceste masuri vor fi prezentate cu cateva zile inainte de votul pe buget. Revin cu detalii.
Cine nu voteaza aceasta motiune, voteaza pentru Dragnea, Valcov, Dancila si pentru instauraea unui regim socialist totalitar in Romania!", completeaza Citu.
Amintim ca, Florin Citu avertizase inca de ieri dimineata ca guvernul pregateste o ordonanta de urgenta "care va dinamita tot sectorul privat".
"ARMAGEDON pentru sectorul privat! In sedinta de guvern de maine Dragnea si... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 17:43
Romania ocupa locul 49 din 190 de economii in clasamentul global Paying Taxes, intocmit de PwC, tara fiind chiar printre performerii Europei Centrale si de Est in ceea ce priveste timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, cu 163 de ore pe an in conditiile in care, la nivel global este nevoie, in medie, de 237 de ore, se arata intr-un comunicat al PwC, remis marti AGERPRES.
Fata de anul trecut Romania a pierdut, totusi, 7 pozitii.
In Raportul PwC Paying Taxes, care masoara usurinta cu care o companie medie isi poate plati taxele si impozitele, Romania se claseaza inaintea altor tari din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste usurinta cu care companiile isi pot plati taxele, devansand Bulgaria (locul 92), Ungaria (locul 86) si Polonia (locul 69), insa in urma performerilor regionali - tarile Baltice (Letonia - locul 13, Estonia - 14, Lituania - 18).
In privinta numarului platilor de impozite si taxe, o companie de talie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati anual, similar cu situatia de anul trecut. Statele baltice, impreuna cu Polonia sunt printre cele mai eficiente din acest punct de vedere. Media globala este de 24 - similara cu anul trecut.
Potrivit PwC, in clasamentul din acest an, rata totala de impozitare in Romania este de 40%, printre cele mai mici la nivel regional, in linie cu media globala de 40,4%. Rata totala de impozitare masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit.... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 11:24
Romania a urcat opt pozitii, pana pe locul 42 din 190, in clasamentul global PwC Paying Taxes 2018, care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie obisnuita.
Clasamentul Paying Taxes este parte integranta a raportului Doing Business realizat in fiecare an de Banca Mondiala si este unul dintre indicatorii cei mai urmariti de investitori, atunci cand decid strategia de investitii globala. Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 50.
"Aceasta este cea mai buna clasare a Romaniei de cand se realizeaza clasamentul Paying Taxes de catre PwC, ceea ce denota progresele facute in ultimii ani de Romania in privinta usurarii procesului de plata a taxelor, prin facilitarea platilor online si reducerea sarcinii fiscale totale. Practic, Romania a devenit acum cea mai bine clasata tara din Europa Centrala si de Est in clasamentul Paying Taxes, daca exceptam tarile Baltice, care sunt performere la nivel mondial in privinta usurintei platii taxelor", a precizat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Clasamentul pentru editia 2018 a raportului Paying Taxes se bazeaza pe analiza indicatorilor fiscali valabili pentru anul 2016.
Performanta Romaniei este cu atat mai notabila, cu cat o serie de tari din Europa Centrala si de Est au inregistrat o deteriorare a pozitiei in clasament, in principal pe fondul majorarii fiscalitatii. Astfel, Croatia a coborat de pe locul 49 pe pozitia 95, Ungaria a coborat de pe 77... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 14:08
In Romania, foarte putini fura foarte mult - aceasta este concluzia unui studiu recent.
Institutul Universitar European, prin Centrul Robert Schuman pentru Studii Avansate, a realizat o cercetare sociologica in 4 tari - Marea Britanie, Italia, Suedia si Statele Unite- cu scopul de a intelege de ce anumiti oameni isi platesc taxele de buna-voie si altii nu, si care ar fi mecanismele care conduc la acest comportament.
Atrasi de ineditul studiu, cercetatorii de la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti s-au raliat la acest studiu, au folosit acelasi algoritm de calcul si aceiasi parametri pentru a introduce in ecuatie si Romania.
Rezultatele puse in contextul studiului original in cele ce urmeaza.
Potrivit studiului, romanii au o tendinta peste media europeana de conformare voluntara, posibila concluzie fiind aceea ca, si ajutati de slaba capacitate administrativa a statului, un numar mic de evazionisti sunt responsabili de faptul ca evaziunea ajunge la 20 miliarde ...citeste mai departe despre "In Romania, foarte putini fura foarte mult - studiu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 August 2016, ora 11:24
Romanii din diaspora ar putea scapa de o mare bataie de cap atunci cand platesc taxele si impozitele in tara.
Mai exact, ei vor putea achita birurile si cu cardurile emise de banci din afara Romaniei, a promis, luni, ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, citat de Profit.ro.
De asemenea, el a precizat ca aceasta facilitate a fost ceruta cu subiect si predicat de catre cei plecati in strainatate.
"Inainte sa fiu ministru, in cadrul unor intalniri cu romani din diaspora, acestia au cerut ca plata taxelor si impozitelor sa fie posibila si cu carduri emise de banci din afara Romaniei.
In cel mult o luna, romanii plecati la munca in afara tarii vor putea achita aceste obligatii cu carduri de la banci straine", a spus Bostan, prezent la o conferinta.
El a adaugat ca lipsa acestei facilitati a condus la situatii "mari consumatoare de timp si ...citeste mai departe despre "Romanii din diaspora scapa de o bataie de cap: Cum isi vor putea plati taxele in tara" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Mai 2016, ora 12:08
Romania se plaseaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana la ponderea veniturilor bugetare obtinute din taxe si contributii sociale obligatorii, cu doar 27,4% din PIB, potrivit raportului Taxation Trends in the European Union pe anul 2015, care prezinta sintetic datele comparabile pentru tarile membre dupa definitivarea PIB (ceea ce inseamna situatia pentru anul 2013).
Pentru a vedea care sunt explicatiile acestei stari de fapt, am selectat pentru fiecare din statele UE cifrele care arata contributia capitalului si a muncii la bugetul public (am utilizat ordinea tarilor in functie de consumul individual pe locuitor, care descrie cel mai bine nivelul de trai).
Citeste mai departe despre "Taxele Romaniei si incasarea lor: Solutiile altora si cele pe care (NU) ni le permitem" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 08:50