Podului Calafat-Vidin, denumit si "Noua Europa", a depasit toate asteptarile, scrie luni cotidianul sofiot Standart. In cele sase luni de la inaugurare, podul a fost traversat de 250.000 de vehicule, a anuntat Vladimir Andreev, directorul executiv al companiei mixte romano-bulgare care administreaza podul.
Potrivit estimarilor Ministerului Transporturilor de la Sofia, in primul an de existenta podul urma sa fie folosit de 415.000 de vehicule, dar acum se vede ca numarul lor va fi mai mare.
In anul 2013 a fost finalizat unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura din Bulgaria, a caruia constructie a durat destul de mult. Inaugurarea oficiala nu a pus insa capat problemelor, comenteaza ziarul, adaugand ca mai sunt multe lucruri de facut pentru ca podul sa fie cu adevarat eficient, comenteaza ziarul.
De la semnarea primului acord bilateral intre Romania si Bulgaria cu privire la construirea podului au trecut 13 ani, startul lucrarilor de constructie a intarziat sapte ani, iar acestea au durat inca sase. In sfarsit, la 14 iunie 2013, doi muncitori, un roman si un bulgar, au taiat panglica noului pod.
Traficul mare de pe podul Calafat-Vidin, o surpriza si pentru oficiali
Discursurile oficiale rostite cu aceasta ocazie au aratat ca nimeni nu s-a asteptat la o asemenea revitalizare in ambele directii. Premierul bulgar Plamen Oresarski s-a limitat numai la calificarea podului drept "un simbol al sperantei", iar omologul sau roman Victor Ponta a fost si... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 14:22
Trenurile de pasageri si de marfa vor incepe sa traverseze Dunarea pe podul dintre Vidin si Calafat in februarie sau martie, a anuntat Kristian Krastev, directorul executiv al companiei bulgare de transport feroviar BDZ Holding, detinuta de stat.
Al doilea pod peste Dunare dintre Bulgaria si Romania face parte din coridorul IV de transport Pan-European.
Valoarea acestui proect se ridica la 282 de milioane de euro, din care 106 milioane de euro provin din fondurile europene. Proiectul a debutat la sfarsitul anilor '90 insa a lucrarile au fost oprite de mai multe ori.
Traficul feroviar va depasi 8.000 de garnituri pana in 2030
In primul an de functionare a noului pod dintre Romania si Bulgaria la intreaga sa capacitate, autoritatile se asteapta ca acesta sa fie traversat de peste 415.000 de autovehicule, dintre care 186.000 de automobile, 20.000 de autobuze si 209.000 de camioane, precum si de 4.745 de trenuri, dintre care 703 de pasageri si 4.015 de trenuri de marfa.
Traficul feroviar este asteptat sa atinga 8.504 garnituri pana in 2030.
Investitia in noul pod care face legatura dintre Romania si Bulgaria va fi amortizata, conform autoritatilor bulgare, in 12-15 ani.
Taxa pentru traversarea acestui pod este similara cu cea de la Ruse, fiind cuprinsa intre sase euro si 37 de euro, in functie de tipul vehicolului.
Acest pod are o lungime de 1,8 kilometri, iar traficul rutier se desfasoara pe patru benzi, in timp ce traficul feroviar pe o singura... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 15:27
Trenurile de calatori si marfa vor incepe sa circule pe Podul 2 peste Dunare intre Bulgaria si Romania din februarie 2014, informeaza Novinite.
Anuntul a fost facut duminica intr-un interviu pentru agentia de stiri Focus de catre Kristian Krastev, CEO al companiei Cailor Ferate de Stat, BDZ Holding. Krastev a declarat ca firma sa lucreaza foarte bine cu omologii din Romania si celalalt vecin - Serbia, dupa ce programul regulat al trenurilor de calatori cu acesta din urma a fost restabilit.
Podul 2 peste Dunare ce leaga Vidin in Bulgaria si Calafat in Romania este parte a coridorului de transport paneuropean IV. Peste 415.000 de vehicule sunt de asteptat sa treaca podul in primul sau an de functionare - 186.000 de automobile, 20.000 de autobuze, 209.000 de camioane, precum si 4.745 de trenuri - 730 de pasageri si 4.015 de marfa. Este de asteptat ca numarul lor sa ajunga la 8.504 pana in 2030. Valoarea totala a proiectului este de 282 de milioane de euro, din care 106 milioane au venit din fonduri europene, iar restul au fost finantari nationale si investitii private.
Proiectul a fost demarat la sfarsitul anilor 1990, dar a fost blocat de mai multe ori. Singurul pod existent intre cei doi vecini din Balcani, Podul 1 peste Dunare ce leaga Ruse de Giurgiu, a fost finalizat in 1954, aminteste Novinite.
Podul trebuia sa fie inaugurat pe 9 mai 2013
In februarie 2013, oficialii au declarat ca Podul 2 peste Dunare va fi inaugurat pe 9 mai, de Ziua Europei, dar... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 07:15
Romania si Bulgaria discuta construirea unei hidrocentrale pe Dunare, a declarat, pentru Agerpres, premierul Victor Ponta dupa intalnirea avuta sambata, la Sofia, cu omologul sau bulgar Plamen Oresarski.
Intrebat care ar fi proiectul pe care doreste sa-l inceapa impreuna cu Oresarski, dupa ce in urma cu o saptamana au inaugurat podul peste Dunare de la Calafat-Vidin, Ponta a raspuns: "O noua hidrocentrala". In opinia sa, aceasta va fi in mod sigur utila si pentru Romania si pentru Bulgaria.
"Avem potentialul, avem si investitori, trebuie doar s-o realizam", a declarat premierul roman. Victor Ponta a refuzat sa dezvaluie potentialul amplasament al acestei centrale, dar a precizat ca locul este cunoscut, desi nu ii poate face public numele.
Strategia Dunarii, aderarea la Schengen si transportul de energie, pe agenda intalnirii bilaterale
"Am profitat de aceasta vizita la Sofia pentru a discuta cu noul prim-ministru si noul guvern cele mai importante proiecte comune. In primul rand, eforturile comune privind Mecanismul de Cooperare si Verificare si pentru a putea intra in spatiul Schengen mult mai repede. Dar, mai important decat asta, este modul in care putem colabora in proiectele energetice.
Impreuna sustinem proiectul Nabucco, dar avem deja si alte proiecte de transport de energie, dinspre Romania spre Turcia, de exemplu, si spre zona Balcanilor de Vest. Am vorbit si despre proiectele realizate prin fonduri europene, Strategia Dunarii si despre cateva... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 18:26
Taxa pentru podul Fetesti-Cernavoda s-a majorat de doua ori in acest an. Printre principalii cotizanti se numara turistii de weekend si transportatorii, care vor umfla vistieria Companiei nationale de autostrazi (CNADNR) cu 16 milioane de euro doar in acest an.
Banii nu au o destinatie anume, sunt pusi laolalta cu celelalte venituri, pentru "proiectarea, repararea, administrarea si intretinerea drumurilor rutiere", dupa cum precizeaza CNADNR, la solicitarea Business24. Totusi, lucrarile de reabilitare a podului de la Cernavoda au costat pana in 340 de mii de euro anul trecut, spre deosebire de veniturile incasate de 14,5 milioane de euro.
Totusi, taxa a fost majorata in doua etape de la inceputul anului. Pentru masinile mici, costurile au crescut de la 11 la 13 lei pentru singura trecere a podului, dupa cum arata si tabelul de mai jos.
Si atunci ne intrebam, de ce este nevoie de majorarea taxei? CNADNR are si de data aceasta, raspuns: "Tarifele de trecere pentru utilizarea podului peste Dunare la Fetesti-Cernavoda au fost actualizate cu rata inflatiei pentru perioada 2008-2012".
Avand in vedere majorarea taxei, dar si dezvoltarea turismului pe litoral, Compania nationala de autostrazi estimeaza venituri in crestere cu 1,5 milioane de euro, in 2013.
La mai multe poduri
Un nou pod peste Dunare, Calafat-Vidin, fost inaugurat vineri, in baza unui proiect de colaborare intre Romania si Bulgaria. Totusi, tara noastra a contribuit doar cu 33 de milioane de... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 15:29
Taxa perceputa pentru traversarea noului pod de peste Dunare, la Calafat-Vidin, va fi cel mai probabil de 2 euro in cazul autoturismelor, iar pietonii si ciclistii vor trace gratuit.
Taxa pentru vehiculele cu masa intre 3,5 si 7,5 tone si maxim 23 locuri va fi de 12 euro, cele avand intre 7,5 si 12 tone vor plati 18 euro, camioanele de peste 12 tone cu maxim trei axe vor plati 25 euro, iar cele cu patru si mai multe axe - 37 euro, scrie joi cotidianul sofiot Sega, citand informatii publicate pe site-ul Agentiei de Infrastructura Rutiera din Bulgaria.
Taxele sunt comparabile cu cele percepute pentru traversarea podului Ruse-Giurgiu si de cateva ori mai mici fata de cele pentru traversarea Dunarii cu feribotul Calafat-Vidin care se ridicau pana la 92 euro, in cazul tirurilor.
Ziarul amintit mai scrie ca podul va fi inaugurat cel mai devreme la sfarsitul lunii mai. Miercuri, guvernul bulgar a adoptat o decizie prin care propune parlamentului sa ratifice acordul intre Romania si Bulgaria pentru infiintarea unei companii mixte care sa administreze noul pod.
Se asteapta ca propunerea sa fie una dintre primele votate de noul parlament bulgar care va rezulta din alegerile de pe 12 mai. Aceeasi procedura va trebui sa fie aplicata si in Romania.
Societatea mixta va avea sediul la Vidin si o filiala la Calafat. Veniturile din taxe vor fi impartite intre Bulgaria si Romania proportional in functie de investitiile facute de fiecare dintre doua tari. Bulgaria a... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 10:47
Bulgaria doreste ca veniturile provenite din incasarea taxelor percepute pentru traficul de pe podul Calafat - Vidin sa fie impartite proportional cu investitiile, ceea ce inseamna ca tara de la sud de Dunare ar castiga de cateva ori mai mult decat Romania.
Investitiile Bulgariei in acest proiect sunt de circa 230 milioane de euro, in timp ce investitiile facute de Romania - de circa 50 milioane de euro, sustine ministrul bulgar al transporturilor Ivailo Moskovski, intr-un interviu publicat vineri de agentia Focus, potrivit Agerpres.
Parlamentul de la Sofia a adoptat joi demisia guvernului premierului Boiko Borisov, dar ministrii din actualul cabinet raman in functie pana alegerea unui nou executiv.
Moskovski afirma ca exista o intelegere intre partile romana si bulgara sa nu fie percepute taxe pentru traficul feroviar, in timp ce in cazul celui rutier taxele sa fie colectate pe teritoriul Romaniei, ceea ce nu inseamna insa ca toate veniturile vor fi incasate de aceasta tara.
In opinia oficialului, podul Calafat-Vidin este un proiect foarte complicat, atat din punct de vedere tehnic, cat si din cel politic. "Orice pas trebuie coordonat intre cele doua state, dar si sa corespunda legislatiei europene. Nu vreau sa ma intorc in trecut, dar problemele nerezolvate au fost numeroase. Orice s-ar intampla de acum inainte, cel mai important este ca podul sa fie inaugurat in mai 2013", adauga Moskovski, referindu-se la situatia politica complicata in Bulgaria. mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 17:50
Guvernul Romaniei se pregateste sa reduca taxele pentru trecerea podului peste Dunare si sa repare partea romaneasca a acestuia in 2012, a declarat, marti, Simeon Djankov, vice-prim ministru si ministru de Finante al Bulgariei, la intoarcerea din vizita efectuata in Romania, transmite BTA.
Podul leaga orasul bulgaresc Ruse de municipiul Giurgiu din Romania, peste Dunare.
Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice din Romania, l-a asigurat pe Djankov ca bugetul pe 2012 prevede fonduri pentru reconstructia partii romanesti a podului, dupa ce Bulgaria a reparat portiunea sa de pod. Intregul pod urmeaza sa fie renovat pana in primavara anului viitor, a dat asigurari oficialul bulgar.
Djankov a afirmat ca Ministerul de Finante si cel al Transporturilor din Romania se pregatesc sa trimita Parlamentului o motiune prin care taxa pentru trecerea podului peste Dunare sa fie redusa pentru autoturisme. Djankov l-a asigurat pe omologul sau roman ca bugetul Bulgariei a inregistrat o crestere de 250% a veniturilor obtinute in urma taxelor pentru trecerea podului peste Dunare, in urma reducerii lor semnificative.
In martie, guvernul bulgar a aprobat propunerea ca taxa pentru trecerea podului sa fie redusa pentru autoturisme de la 6 la 2 euro si pentru microbuze cu pana la 23 de locuri - de la 12 euro la 6 euro. mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 09:02
Guvernele Romaniei si Bulgariei au discutat vineri, la Sofia, despre reducerea si ulterior eliminarea taxelor impuse la trecere podului Giurgiu-Ruse, potrivit declaratiei premierului bulgar, Boiko Borisov, care a spus ca asteapta un raspuns din partea partii romane, relateaza NewsIn."Este vorba despre ridicarea taxelor pentru masinile care trec peste podul de la Ruse si despre posibilitatea de a repara podul respectiv astfel incat, pana se face podul de la Calafat-Vidin, cel de la Ruse sa fie functional. (...) Supunem aceasta problema atentiei ministrilor, asteptam si pozitia partii romane ca, pe etape, sa scadem aceste taxe pentru ca pe viitor sa le eliminam", a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, dupa intrevederea cu prim-ministrul roman Emil Boc.
La intrevederea de la Sofia au mai participat ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, si ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea. Radu Berceanu si premierul Emil Boc viziteaza vineri santierul podului peste Dunare de la Calafat - Vidin. In prezent, intre Romania si Republica Bulgaria exista un singur pod la Giurgiu - Ruse.
La darea in exploatare, Podul de la Calafat - Vidin va deveni al doilea pod peste Dunare intre Romania si Republica Bulgaria. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a comunicat ca proiectul noului Pod de la Calafat-Vidin reprezinta o optiune strategica prioritara, atat pentru Romania, cat si pentru Republica Bulgaria, de aliniere la sistemul de transport... mai mult
Vineri, 26 Februarie 2010, ora 13:11