Statele Unite ale Americii au decis sa impuna taxe pe importurile de otel si de aluminiu din Uniunea Europeana, Canada si Mexic. Anuntul, care se refera la o taxa de 25% pentru importurile de otel si de 10% pentru cele de aluminiu, a fost facut joi de secretarul pe comert al administratiei Trump, Wilbur Ross, si a intrat in vigoare de la 1 iunie.
Raspunsul tarilor vizate nu a intarziat. Mexic a anuntat ca va impune, la randul sau, taxe pe importurile din SUA. De asemenea, comisarul UE pentru Comert, Cecilia Malmstrom, a transmis ca Europa va lua masuri de "reechilibrare", ceea ce ar putea insemna, printe altele, majorari de taxe pentru exporturile de bourbon, blugi si motociclete ale SUA.
Riscam sa ne indreptam, asadar, catre un razboi comercial in care partile se intrec in masuri de retorsiune, iar consecintele pot fi dezastruoase atat pentru SUA, cat si pentru restul lumii. Si chiar daca nu se ajunge pana in acel punct, impunerea de tarife afecteaza Statele Unite pe plan politic, deteriorandu-i relatia cu vecinii sai si cu cei mai importanti parteneri europeni, scrie Vox.
Exista intr-adevar o problema reala pe piata globala a otelului, repectiv o capacitate excedentara de productie. Prin urmare, o tara care are mult otel si nu are o piata de desfacere adecvata va fi tentata sa apeleze la practici comerciale prin care sa le asigure producatorilor sai un avantaj pe piata internationala.
Problema este insa ca principalul vinovat pentru supraproductia de otel... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2018, ora 14:57
Casa Alba a fost de acord sa prelungeasca pana la 1 iunie perioada de scutire provizorie de la taxe vamale aupra importurilor de otel si aluminiu din Canada, Mexic si Uniunea Europeana (UE), evitand o escaladare in conflictul comercial, relateaza AFP.
"Administratia (Trump) a prelungit cu 30 de zile negocierile cu Canada, Mexicul si Uniunea Europeana", potrivit unui comunicat emis luni seara, in care se subliniaza ca negocierile vor continua, cu scopul apararii securitatii nationale a Statelor Unite.
Un purtator de cuvant al Guvernului britanic si-a exprimat satisfactia fata de aceasta decizie. "Vom vontinua sa lucram strans cu partenerii nostri din UE si Guvernul american pentru a ajunge la o scutire definitiva, pentru a ne asigura ca importurile noastre industriale de otel si aluminiu sunt pastrate", a reactionat el.
Presedintele american Donald Trump a promulgat pe 8 martie tarife de 25% asupra importurilor de otel si de 10% asupra celor de aluminiu, scutind imediat Canada si Mexicul. La sfarsitul lui martie, el a scutit provizoriu si UE.
Aceasta scutire temporara initiala urma sa se incheie pe 1 mai.
In cazul Ottawei si Ciudad de Mexico, presedintele american a legat o eventuala scutire definitiva de renegocierea tratatului de liber-schimb nord-american (NAFTA/ALENA).
Acest scurt ragaz intervine in contextul in care europenii si-au multiplicat cererile de scutire defintiva in ultimele saptamani si au anuntat ca sunt "pregatiti" sa riposteze in cazul... mai mult
Marti, 01 Mai 2018, ora 09:59
De la 1 mai, SUA ar putea majora taxele vamale pentru importurile europene de otel si aluminiu. Ce inseamna acest lucru pentru UE si pentru Germania?
O face sau nu o face? Presedintele american Donald Trump ii lasa pe europeni in suspans pana in ultimul minut. Pe 1 martie, Trump a dat UE un termen de gratie pana la 1 mai in disputa privind majorarea taxelor vamale la importurile de otel si aluminiu. Va prelungi el acest termen? Sau va decide chiar exceptarea produselor europene de la noile prevederi? Sau asta a fost si acum vin taxele mai mari?
Ar fi o lovitura grea pentru UE si mai ales pentru Germania daca de la 1 mai ar intra in vigoare taxe vamale de 25% pentru otel si de 10% pentru aluminiu. UE este al doilea producator mondial de otel, cu 177 de milioane de tone anual. Este vorba de 11% din intreaga productie mondiala. Germania este principalul exportator european in SUA, urmata de Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie si Suedia.
Este vorba de miliarde
Potrivit datelor Comisiei Europene, in 2017 UE a vandut in SUA produse din otel si aluminiu in valoare de 14 miliarde de euro. Adica 14% din totalul acestor produse importate de America. Noile taxe vamale majorate nu ar afecta insa toate grupele de produse tranzactionate. Raportat la 2017, noile impozite punitive ar afecta produse de otel in valoare de 5,3 miliarde de euro si de aluminiu de 1,1 miliarde.
Donald Trump argumenteaza ca masurile vizeaza surplusurile comerciale europene si mai ales germane.... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2018, ora 17:24
Uniunea Europeana incearca sa obtina despagubiri din partea SUA de pe urma taxelor impuse de administratia americana la importurile de otel si aluminiu, desi Washingtonul sustine ca acestor taxe nu li se aplica regulile Organizatiei Mondiale a Comertului.
Urmand o procedura demarata deja de China, UE a informat ca nu accepta argumentul SUA potrivit carora introducere taxelor a fost motivata de considerente ce tin de securitatea nationala, adaugand ca potrivit normelor OMC este vorba de taxe destinate protejarii pietei interne, informeaza Reuters.
La inceputul acestei luni, China a solicitat si ea consultari cu SUA pentru a rezolva disputa privind taxele pentru importurile de otel si aluminiu, deoarece masura violeaza prevederile Acordului General pentru Taxe si Comert (GATT) din 1994 si ale Acordului privind salvgardarea ale organizatiei multilaterale.
Solicitarea privind derularea de consultari demareaza oficial o disputa in OMC.
Consultarile vor acorda celor doua parti oportunitatea de a discuta timp de 60 de zile in legatura cu aceasta disputa si de a gasi o solutie reciproc satisfacatoare fara a fi nevoie sa fie initiata o noua etapa a conflictului la OMC.
Daca in termen de 60 de zile consultarile nu avanseaza, partea care a demarat procedura poate cere OMC sa se stabileasca un organ de solutionare a litigiilor, iar SUA poate bloca o singura data instituirea acestui organ.
In data de 8 martie, presedintele SUA a anuntat introducerea unor taxe de 25%... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 10:39
Administratia Trump a prezentat conditiile prin care producatorii de automobile, operatorii de conducte si alte companii pot solicita sa fie exceptati de la plata noilor tarife pentru otel si aluminiu, care ar putea fi de ordinul miliardelor de dolari.
Departamentul pentru Comert a publicat vineri seara o regula interimara care invita companiile si persoanele care furnizeaza otel companiilor din SUA care folosesc metalul in constructii, industria prelucratoare sau in alte activitati de afaceri, sa trimita cereri de exceptare.
Masura marcheaza deschiderea oficiala a procesului de exceptare de la aceste tarife, pe care companiile de ambalare a alimentelor, producatorii de bere si alte companii s-au pregatit sa il foloseasca inca de la anuntul presedintelui Donald Trump privind introducerea unor tarife de 2% pentru importurile de otel si de 10% pentru cele de aluminiu.
Potrivit noii reguli, o companie poate solicita Departamentului pentru Comert sa fie scutita de tarife daca produsul respectiv nu este fabricat in Statele Unite intr-o cantitate suficienta sau la o calitate satisfacatoare. De asemenea, poate fi folosit si argumentul securitatii nationale.
Citeste si:
Carbunele si otelul ne-au unit. Acum aluminiul si otelul risca declansarea unui razboi comercial globalRazboiul comercial declansat de Trump: Seful SUA se infoaie la UE, chinezii vorbesc despre un dezastru economicTrump scuteste Australia de noile taxe la importuri si ar putea urma si alte stateJaponia... mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 11:00
Dezechilibrele interne, macroeconomice si structurale, ale economiei romanesti amplifica vulnerabilitatea Romaniei fata de un eventual "razboi comercial", potrivit economistilor consultati de cursdeguvernare.ro.
Cu cat sunt mai mici, economiile emergente ar suferi cu atat mai mult, din cauza confruntarii marilor puteri economice ale lumii cu alte arme decat cele consacrate de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
Costurile finantarii deficitului bugetar si ale deprecierii leului ar putea primi o noua amploare, dupa ce, si fara turbulenetele externe, acestea au abordat deja o panta mai abrupta, mai ales din septembrie incoace, cand piata monetara a sanctionat drastic, cu dobanzi mai mari, politica fiscala si salariala a Guvernului.
Anuntul presedintelui Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale mai mari la importurile de otel si aluminiu a fost unul din factorii care "au condus la cresterea ratei de dobanda la titlurile de stat (americane) pe scadenta 10 ani cu 1% la 2,897% (plus 20,5% de la inceputul anului) ", potrivit unui raport semnat de Andrei Radulescu (FOTO), directorul de analiza macroeconomica al Bancii Transilvania (BT).
Tot vineri, "climatul din pietele internationale de titluri de stat si evolutiile din plan intern au determinat cresterea ratei de dobanda la obligatiunile suverane la 10 ani cu 1% la 4,59% (plus 6,4% in 2018) ", mai spune raportul BT.
Pe de alta parte, reactia economiilor emergente mai mici ar fi, "probabil, un raspuns... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 11:11
Presedintele american, Donald Trump, a impus joi taxe pe importurile de otel si de aluminiu, ignorand avertismentele repetate ale mai multor aliati, in frunte cu Uniunea Europeana, asupra riscurilor unui razboi comercial cu consecinte imprevizibile.
"Daca vreti sa evitati aceste tarife, instalati-va fabrica de otel in America si veti beneficia si de reduceri de taxe", a declarat Trump.
Dupa mai multe zile de intense speculatii, Trump a semnat, la Casa Alba, documentele controversate care marcheaza o schimbare protectionista clara, noteaza AFP, la 13 luni de la preluarea puterii.
Decizia de joi a fost anuntata in aceeasi zi in care 11 state au resuscitat, in Chile, Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), considerat terminat in urma cu un an odata cu retragerea Statelor Unite.
Aceste taxe, de 25% pe importurile de otel si de 10% pentru cele de aluminiu, vor intra in vigoare in 15 zile.
Canada, primul partener comercial si primul furnizor de otel al Statelor Unite, va fi totusi exceptata "pentru moment", la fel ca si Mexicul. O decizie pe termen mediu privind cele doua tari vecine SUA va depinde in special de rezultatul negocierilor in curs asupra Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA).
Potrivit unui oficial al executivului american, toate tarile vizate vor putea incepe discutii cu Statele Unite pentru a negocia, la randul lor, o eventuala exceptare.
Citeste si:
Trump anunta tarife suplimentare la importurile de otel si aluminiu. Bursa se prabuseste... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 23:55
Razboiul dintre Donald Trump si oficialii europeni, pe tema taxelor vamale simetrice, nu pare a fi ajuns la final, iar deciziile ambelor parti risca sa fie incalcari ale reglementarilor internationale.
Ultima veste priveste chiar motocicletele Harley-Davidson si whisky-ul american, care ar putea fi vizate de restrictiile europene.
In replica la amenintarea presedintelui american privind impunerea de tarife suplimentare la importurile de otel si aluminiu, Bruxelles-ul vrea sa aplice sanctiuni vizand importuri de produse americane in valoare de 2,8 miliarde de euro (3,5 miliarde dolari), prin impunerea unei taxe vamale de 25%, scrie Bloomberg.
Liderul de la Casa Alba a anuntat ca va impune tarife mai mari cu 25% la importurile de otel si de 10% la cele de aluminiu, dar nu este clar daca aceste taxe vor fi valabile la toate importurile ori doar la cele din anumite tari.
Uniunea Europeana si China au avertizat in mod repetat ca vor introduce masuri simetrice daca Administratia Donald Trump va impune tarife la aluminiu si otel. Oficiali europeni citati de presa germana si de agentia Bloomberg au declarat ca UE poate adopta rapid masuri de retorsiune vizand produse exportate de Statele Unite.
Conform unor surse citate de agentia de presa DPA, de publicatia Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) si de agentia Bloomberg, Bruxelles-ul a alcatuit deja o lista a produselor americane care vor fi vizate de restrictii.
Pe lista figureaza produse de genul sucurilor de... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 17:12
Europa se pregateste sa impuna tarife pentru bourbon, motocicletele Harley-Davidson si blugii Levi's, ca reactie la taxele vamale anuntate de presedintele american Donald Trump pentru importurile de otel si aluminiu.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a identificat produsele care ar putea forma obiectivul "unor contramasuri" pregatite de Uniunea Europeana, a declarat un purtator de cuvant al Executivului UE, relateaza CNN Money.
Trump a spus joi ca va impune tarife de 25% pentru importurile de otel si tarife de 10% pentru importurile de aluminiu, masura condamnata vocal de principalii aliati si parteneri comerciali ai Statelor Unite.
Uniunea Europeana a anuntat anterior ca raspunsul va fi rapid, ferm si proportional.
Harley-Davidson a refuzat sa comenteze decizia de vineri a Comisiei Europene, dar Levi Strauss a emis un comunicat in care si-a exprimat sprijinul pentru libertatea comertului.
"Sustinem pietele deschise si libertatea comertului acolo unde toata lumea respecta regulile; aceste masuri nu vor afecta doar marcile si angajatii americani, dar vor avea reverberatii la nivelul economiei mondiale", a afirmat un purtator de cuvant al companiei.
Justificarea pentru tarife - problemele de securitate nationala - au fost la randul lor criticate cu asprime. Ministerul german de Externe Sigmar Gabriel a descris motivele administratiei americane ca "de neinteles".
"UE trebuie sa raspunda cu hotarare la tarifele punitive ale Statelor... mai mult
Sambata, 03 Martie 2018, ora 09:17