Taxele si impozitele locale vor creste in Bucuresti cu 3,8% in 2021, conform indicelui inflatiei, potrivit unui proiect de hotarare adoptat in sedinta de joi a Consiliului General al Capitalei, cu 33 de voturi "pentru", trei "impotriva" si 13 abtineri.
In raportul de specialitate sunt invocate prevederile Codului fiscal, conform carora, "in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-urile oficiale ale Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice".
Potrivit informatiilor publicate de MFP, pentru anul 2019, rata inflatiei este 3,8%.
Conform proiectului, se mentine si in 2021 prevederea conform careia bonificatia pentru plata cu anticipatie, pana la data de 31 martie, a impozitului pe cladiri, terenuri si mijloace de transport datorate de contribuabili pentru intregul an este de 10%.
In 2019, taxele si impozitele au fost majorate cu 4,6%, reprezentand indicele de inflatie. Primaria Capitalei explica intr-un comunicat, la momentul respectiv, ca prevederea legala este imperativa.
"Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul General al Municipiului Bucuresti adopta hotarari privind... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 15:53
O serie de impozite si taxe locale din Bucuresti ar urma sa fie majorate incepand cu anul 2020, conform unui proiect de hotarare supus dezbaterii publice pe site-ul Primariei Capitalei pana la data de 1 aprilie.
Cladiri si terenuri
Pentru cladirile cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida, care beneficiaza de instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, valoarea impozabila ar urma sa creasca de la 1.013 lei/metru patrat la 1.060 lei/metru patrat.
Pentru cladirile cu pereti exteriori din lemn, piatra naturala, caramida nearsa, care beneficiaza de instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, valoarea impozabila ar urma sa creasca de la 304 lei/metru patrat la 318 lei/metru patrat.
Valoarea impozabila va creste si pentru terenurile amplasate in intravilan: zona A (de la 10.488 lei/metru patrat la 10.970 lei/metru patrat), zona B (de la 8.709 lei/metru patrat la 9.110 lei/metru patrat), zona C (de la 6.583 lei/metru patrat la 6.886 lei/metru patrat), zona D (de la 4.505 lei/metru patrat la 4.712 lei/metru patrat).
Pentru terenuri inregistrate in registrul agricol, valoarea impozabila ar urma sa fie majorata cu 1-2 lei/metru patrat, in functie de categorie.
Masini
Pentru autoturismele inmatriculate cu capacitate cilindrica intre 1.601 - 2.000 centimetri cubi inclusiv, impozitul va creste de la 18 la 19 lei/200 centimetri cubi.
Pentru autoturismele cu capacitate cilindrica intre 2.001 - 2.600 centimetri cubi... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 12:55
Robert Negoita isi incalca una dintre principalele teme si promisiuni din campaniile sale in urma carora a fost ales primar al Sectorului 3 - desfiintarea taxei de gunoi. Administratorii de blocuri din Sectorul 3 au fost deja notificati ca, de la 1 septembrie, aceasta taxa a fost reintrodusa.
In 2012, aproape ca nu era stalp in Sectorul 3 pe care sa nu fie un afis care sa anunte ca, in mandatul lui Robert Negoita, taxa de gunoi pentru cetateni va fi anulata. E una dintre promisiunile cu care acesta a castigat in fata rivalului sau, Liviu Negoita.
"Asa cum am promis in campania electorala, am reusit sa rezolvam problema taxei pentru ridicarea gunoiului menajer. Este un angajament pe care mi l-am asumat si l-am dus la indeplinire. Am incheiat un protocol cu firma de salubritate (Rosal - n. red.) si, incepand cu 1 octombrie (2012), cetatenii din Sectorul 3 sunt scutiti de la plata acestei taxe", se lauda acum 5 ani edilul proaspat ales, Robert Negoita.
Si inainte de castigarea celui de-al doilea mandat, Negoita i-a asigurat pe bucurestenii din Sectorul 3 ca aceasta taxa va ramane anulata.
Locuitorii Sectorului 3 n-au scapat oricum de toate costurile in ce priveste ridicarea gunoiului, asta pentru ca de cand a fost scoasa taxa ei nu au mai primit pubele gratuite. Practic, o taxa a fost inlocuita cu o alta, chiar daca mai mica.
Citeste si Robert Negoita, acuzat ca minte ca a taiat taxa de salubritate in Sectorul 3
"Dupa ce a castigat prima data, a scos taxa si... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 13:19
Primariile de sector din Bucuresti vor putea creste impozitele cu pana la 500% pentru imobilele si terenurile neingrijite din intravilan.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a adoptat, joi, un proiect de hotarare in acest sens.
"Potrivit art. 489, alin. 5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul Local poate majora impozitul pe cladiri si impozitul pe teren cu pana la 500% pentru cladirile si terenurile neingrijite situate in intravilan", se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare.
Proiectul de hotarare privind imputernicirea consiliilor locale de sector de a majora impozitele pentru cladiri si terenuri a fost adaugat suplimentar pe ordinea de zi.
Grupul USR s-a abtinut de la vot, consilierii spunand ca au primit proiectul in timpul sedintei de consiliu, chiar in momentul in care se vota adaugarea acestuia pe ordinea de zi, neavand, astfel, timp sa il studieze.
Proiectul nu se regaseste nici pe site-ul primariei.
O decizie similara a fost adoptata si de consilierii locali din Zalau. ...citeste mai departe despre "Impozite mai mari cu pana la 500% pentru cladirile si terenurile neingrijite din Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Aprilie 2017, ora 14:20
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, ca impozitele pentru case, terenuri si masini vor fi majorate si in Bucuresti cu 16%, ca urmare a ordonantei de guvern ce obliga la acest lucru orasele cu datorii.
Edilul a explicat ca in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) de marti va fi supus la vot proiectul de hotarare privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale in Capitala incepand cu 2013.
Intrebat daca taxele si impozitele in Bucuresti vor creste, Oprescu a precizat ca "vor creste cu 16%, respectiv 16,1% in unele cazuri, taxele pentru case, terenuri si masini. Pentru ca asa a hotarat Guvernul".
"Eu nu m-am razgandit deloc. Am zis in decembrie ca noi nu crestem (taxele - n.r.), insa Guvernul a stabilit obligativitatea. In schimb, ce a fost la latitudinea noastra, si anume taxele care nu sunt prevazute de ordonanta Guvernului si care tin strict de municipalitate, respectiv CGMB, nu vor creste", a declarat Oprescu.
Primarul general a explicat ca, desi trei dintre cele sase sectoare nu au datorii si, practic, nu s-ar incadra in prevederile ordonantei ce stabileste indexarea cu 16 procente a impozitelor, potrivit interpretarilor Ministerului de Finante, "Bucurestiul este tratat unitar".
"Am discutat azi dimineata cu primarii sectoarelor. Am stabilit impreuna ca ceea ce este imperativ este imperativ si trebuie sa ne conformam, iar ce tine de CGMB, ca taxa, nu crestem. Bucurestiul este tratat unitar din... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 08:36
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ca nu are niciun sens sa se mareasca taxele si impozitele in Bucuresti, pentru ca nu ar fi niciun beneficiu, dar decizia va fi luata de CGMB, dupa ce apare ordonanta privind reactualizarea taxelor si impozitelor.
"Am dat in analiza la finantisti, la contabili. Nu are niciun sens (majorarea taxelor si impozitelor - n.r.). Beneficiul pentru Primarie e mic. (...) Eu nu-i mai incarc pe bucuresteni. Eu, personal, nu, dar o sa dau in analiza, in Consiliul General", a precizat Oprescu, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro TV, intrebat daca vor creste taxele si impozitele.
El a adaugat ca pe cetateni nu-i intereseaza ca este vorba de o reactualizare a taxelor si impozitelor.
Intrebat cand se va discuta in Consiliul General, Oprescu a raspuns: "Intai sa apara ordonanta (...) Ordonanta am vazut-o, e coerenta, dar e tarziu, bugetul are nevoie, dar nu aceasta este resursa".
Guvernul a adoptat o hotarare privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana nu se va intelege foarte clar ca Guvernul nu mareste aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca doresc.
"Azi in sedinta de Guvern a revenit acea Hotarare promovata de Guvernul Ungureanu, in conformitate... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 14:15
Majorarea taxelor ar fi o eroare si o masura prociclica care nu ar ajuta la relansarea economiei, a afirmat ministrul Economiei, Adriean Videanu, inainte de intalnirea cu expertii Fondului Monetar International (FMI) din echipa de evaluare a acordului stand-by, precizeaza Mediafax."Din punctul meu de vedere ar fi o eroare majorarea taxelor, ar fi o masura prociclica, care nu ar ajuta la relansarea economica. Din contra, ar stopa relansarea economica, iar in ceea ce priveste cota unica stiti dintotdeauna punctul meu de vedere, ca initiator", a spus Videanu inainte discutiilor cu reprezentantii FMI.
Ministrul Economiei a venit luni la Ministerul Finantelor pentru a discuta cu echipa de experti ai Fondului, condusa de Jeffrey Franks, despre evolutia companiilor monitorizate de catre institutia financiara internationala.
Seful misiunii FMI de evaluare a acordului incheiat cu Romania s-a aflat si vineri la sediul Ministerului Finantelor pentru a discuta despre evolutia pierderilor companiilor detinute de stat.
Videanu a precizat ca Ministerul Economiei are in portofoliu trei companii monitorizate de catre FMI, respectiv Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica si Elcen Bucuresti, care s-au incadrat in criteriile de performanta negociate pentru primul trimestru al acestui an. mai mult
Luni, 03 Mai 2010, ora 16:43