Primariile care mentin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la aceasta masura decat daca nu au niciun fel de datorii si nu isi afecteaza astfel veniturile proprii, in caz contrar fiind obligate de Guvern sa indexeze taxele si impozitele prin noi hotarari.
Conditiile pe care autoritatile locale trebuie sa le indeplineasca in mod obligatoriu pentru a evita cresterea taxelor si impozitelor locale vor fi introduse de Guvern prin modificarea Codului Fiscal.
In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.
Ulterior, in ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanta care stabileste ca, pentru acest an, autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in hotararea de guvern aprobata in 2012 "cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012".
Premierul Victor Ponta declara ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 08:21
Consiliul Local Vaslui a aprobat, luni, in cadrul unei sedinte extraordinare, mentinerea impozitelor locale pentru 2013 la nivelul anului trecut, hotarare ce va afecta cu 900.000 de lei bugetul local, suma ce s-ar fi strans prin indexarea acestora cu 16 la suta, permisa de Ordonanta nr. 1/2013.
Taxele si impozitele locale vor ramane nemodificate pentru anul in curs, in municipiul Vaslui, dupa ce consilierii locali au votat in unanimitate, in cadrul unei sedinte extraordinare, propunerea venita din partea Executivului vasluian, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Hotararea aprobata in cadrul Consiliului Local Vaslui va afecta bugetul propriu al Primariei cu 900.000 de lei, suma ce s-ar fi strans daca s-ar fi aplicat indexarea de 16 la suta permisa de Guvern prin Ordonanta nr. 1/2013.
"Mentinerea taxelor si impozitelor locale la nivelul lui 2012 afecteaza bugetul municipiului Vaslui cu 900.000 de lei, suma ce va fi acoperita din alte surse, cum ar fi valorificarea unor bunuri, vanzari de terenuri sau concesionari. Nu vrem sa afectam populatia, insa nici sa venim cu venituri mai mici ca in 2012. Nevoia de surse financiare a municipalitatii este foarte mare pentru ca trebuie sa acoperim finantarea unor proiecte in derulare sau demararea altora noi", a declarat, luni, in cadrul Consiliului Local Vaslui, primarul municipiului Vaslui, Vasile Paval.
Pe de alta parte, autoritatile locale din Barlad, acestea au votat, luni, tot in cadrul unei sedinte extraordinare,... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 08:40
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, ca va propune Consiliului local mentinerea taxelor locale la nivelul celor din 2012, dupa ce Guvernul a adoptat o ordonanta prin care autoritatile locale pot sa reduca in 2013 nivelul acestora.
El a spus ca va propune in sedinta de joi a CL Suceava un proiect de hotarare prin care taxele locale vor fi aduse la nivelul minim stabilit prin HG 1903/2012 prin care acestea au fost indexate cu 16,05 la suta reprezentand rata inflatiei din ultimii trei ani, iar apoi, avand in vedere prevederile Ordonantei de Guvern adoptata in sedinta de miercuri, acestea se vor diminua la nivelul din 2012.
Consiliul Local (CL) Suceava a decis, marti, amanarea discutiilor privind stabilirea cuantumului taxelor locale si se va intruni, joi, asteptand ca Guvernul sa adopte o ordonanta care reglementeaza regimul taxelor si impozitelor locale.
Primarul propusese, la sedinta de marti, in baza HG 1309 din 27 decembrie 2012, majorarea cu 16,05 la suta a taxelor locale si un al doilea proiect de hotarare de reducere cu 25 la suta a taxei de salubritate.
Ion Lungu aprecia ca in acest fel taxarea locala nu va creste semnificativ, iar familiile cu peste cinci membri vor plati chiar mai putin.
Dupa decizia consilierilor locali de a amana o decizie privind stabilirea cuantumului taxelor locale, primarul si-a retras cele doua proiecte de hotarare.
Consiliul Local Suceava a votat, in 19 decembrie 2012, ca taxele locale pentru 2013 sa nu se... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 08:46
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a anuntat miercuri, inaintea sedintei de Guvern, ca va fi adoptata o ordonanta simpla privind taxele locale.
"Prin decizia autoritatii locale, taxele fie raman la nivelul din 2012, ori se maresc cu rata inflatiei pe ultimii trei ani", a declarat Victor Ponta.
Acesta a spus ca decizia maririi sau nu a taxelor locale va apartine consiliului local din fiecare localitate.
"Daca nu se maresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat", a spus Victor Ponta, referindu-se la faptul ca autoritatile locale nu vor primi bani in plus de la bugetul de stat.
"E, intr-adevar, autonomie locala. Daca le ajung banii din 2012, e foarte bine, daca nu, indexeaza cu rata inflatiei, este un lucru normal", a spus Victor Ponta.
Pana in prezent, autoritatile locale aveau obligatia sa actualizeze impozitele si taxele locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, adica 16,05%.
O serie de primari din mari orase ale Romaniei au anuntat deja ca nu vor majora taxele locale.
Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, a anuntat, vineri, ca nu va fi majorat niciun impozit local in oras atat timp cat el va fi edil, spunand ca el este "un liberal autentic si, implicit, un adept al fiscalitatii reduse".
La mijlocul lunii decembrie si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, se pronunta impotriva maririi taxelor locale. El a anuntat ca nu are niciun sens sa se mareasca taxele si impozitele in Bucuresti, pentru ca nu ar fi niciun beneficiu, dar decizia... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 13:42
Guvernul ar urma sa supuna dezbaterii in sedinta de miercuri un proiect de hotarare privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013.
Pe agenda se afla si un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal.
Ministrii vor dezbate si un proiect de ordonanta de urgenta pentru aprobarea Acordului de garantie intre Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, semnat la Bucuresti, la 28 noiembrie 2012, privind garantarea in proportie de 100% a obligatiilor aferente Acordului de imprumut (Restructurarea financiara a Companiei Nationale de Cai Ferate ''CFR'' SA ) intre Compania Nationala de Cai Ferate ''CFR'' SA si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in valoare de pana la 175.000.000 euro.
Alt act normativ vizeaza cadrul institutional pentru coordonarea, implementarea si gestionarea asistentei acordate Romaniei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European si prin Mecansimul Financiar Norvegian pe perioada de programare 2009-2014.
De asemenea, Guvernul ar putea modifica Ordonanta de urgenta 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Cabinetul ar mai urma sa aprobe si finantarea din bugetul alocat Ministerului Afacerilor Externe a unor compensatii financiare pentru pierderile materiale suferite de personalul Ambasadei Romaniei la Tripoli in contextul... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 11:01
Guvernul Ponta creste impozitele si taxele locale, precum si amenzile pentru neplata acestora, in speranta de a atrage inca 531,62 de milioane de lei la bugetele locale, incepand cu 2013.
Nota de fundamentare a hotararii de guvern prevede actualizarea nivelului taxelor si impozitelor la o crestere a inflatiei de 16,05% pentru perioada 2010-2012, desi in cazul autoturismelor cu peste 2000 cm3, taxele s-au dublat.
Impozitele pentru motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 1600 cm3, dar si pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica intre 1601 cm3 si 2000 cm3, se vor mentine la acelasi nivel: de 8, respectiv 18 lei/ 200 cm3, sau fractiune din aceasta.
In schimb, prin dublare, impozitele la autoturismele cu capacitatea cilindrica intre 2001 cm3 si 2600 cm3 inclusiv, la autoturismele cu capacitatea cilindrica intre 2601 cm3 si 3000 cm3 inclusiv, precum si la autoturismele cu capacitatea cilindrica de peste 3.001 cm3, au crescut la 72, 144, respectiv 290 lei/ 200 cm3, sau fractiune din aceasta.
Insa celelalte taxe, inclusiv cele pe terenuri si imobile, s-au marit in functie de cresterea inflatiei, cu 16,05%.
Vezi cum a crescut cuantumul taxelor in hotararea de guvern. mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 14:10
Ministerul Finantelor va transmite Guvernului propunerea de ridicare de la 20% la 50% a limitei pana la care pot fi majorate impozitele si taxele locale sau eliminarea pragului maxim actual, de 20%, cu posibilitatea ca taxele sa poata fi crescute in raport cu puterea financiara a locuitorilor.
Propunerea va fi inaintata Guvernului in sedinta de miercuri, sub forma unei ordonante de urgenta.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a aratat, marti, ca aceste propuneri au fost primite din partea asociatiilor de primari.
"Au fost doua variante trimise de asociatia primarilor, respectiv eliminarea cotei de 20% si sa poata majora in functie de puterea financiara a locuitorilor, iar a doua sa majoram de la 20% la 50%. Pana acum, nu s-a luat nicio decizie. Ministerul Finantelor va merge maine (miercuri-n.r.) in guvern cu ordonanta de urgenta, mai sunt si altele de aprobat", a spus Ialomitianu, intr-o conferinta de presa.
In forma actuala, Codul Fiscal stabileste ca nivelul impozitelor si taxelor locale poate fi majorat anual cu pana la 20% de consiliile locale, judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, cu exceptia taxelor pe mijloacele de transport.
Guvernul a propus ca primarii sa poata majora taxele si impozitele in functie de necesitatile locale
In primavara acestui an, Mediafax a anuntat intentia Guvernului de a permite primarilor sa majoreze taxele si impozitele in functie de necesitatile locale si de "gradul de suportabilitate" al... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 18:06