Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice acuza informatii "eronate si tendentioase" referitor la declaratiile deputatului PNL Florin Roman, care a spus ca prin noul proiect al Codului finantelor publice locale se va propune ca autoritatile locale sa fie obligate sa majoreze la maxim impozitele pentru persoanele fizice si juridice la cladiri rezidentiale si nerezidentiale.
Ministerul sustine ca proiectul va prevede aceleasi intervale de impozitare ca pana acum, dar ca structurile asociative ale administratiei publice locale au propus introducerea unui nivel unic (la nivel national).
In schimb, PNL arata ca asta inseamna o majorare si de sase ori a taxelor locale.
Intr-un comunicat de presa, ministerul arata ca "elaborarea Codului finantelor publice locale reprezinta un deziderat al celor 4 structuri asociative ale administratiei publice locale (Asociatia Comunelor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania), pentru a reglementa, in mod unitar, coerent si eficient, domeniile finantelor publice locale, crizei financiare si insolventei unitatilor administrativ-teritoriale, impozitelor si taxelor locale si a procedurilor fiscale locale".
Potrivit documentului citat, proiectul are prevazute aceleasi intervale de impozitare: 0,08% - 0,2% pentru cladirile utilizate in scop rezidential si 0,2% - 1,3% pentru cladirile utilizate in scop nerezidential.... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 20:55
Reprezentantii Primariei Botosani vor sa mareasca taxele locale cu 18%, dupa ce au crescut salariile angajatiilor, iar modificarea Codului Fiscal a facut ca institutia sa piarda 40 la suta din impozitul pe venit.
Conform primarului Catalin Flutur, ultimele modificari legislative in ceea ce priveste Codul Fiscal afecteaza drastic veniturile primariei, care vor scadea semnificativ anul viitor.
"Bugetul local se constituie din doua mari surse - impozitele si taxele locale si cotele care ne revin noua de la bugetul de stat, din impozitul pe venitul global platit de firme.
Impozitul pe venit, care venea in completarea bugetului nostru si era partea cea mai importanta, era de 16%, insa s-a redus la 10%. Impreuna cu colegii din Asociatia Municipiilor, am facut o serie de calcule si pierderile sunt extraordinar de mari. Pierdem, in cel mai bun caz, 40 la suta din aceste venituri", a declarat Flutur.
Pentru a mai reduce din pierderile preconizate odata cu aplicarea prevederilor noului Cod Fiscal si pentru a putea acoperi majorarile de salarii care au fost date din 1 iulie 2017, municipalitatea vrea sa creasca taxele si impozitele locale cu 18%, ultima majorare a acestora avand loc in 2013.
"Incercam sa gasim solutii de salvare ca sa putem functiona in cursul anului viitor. Pentru anul acesta am gasit solutii si ne-am descurcat, insa anul viitor sigur nu ne mai descurcam. (...) Indiferent cate economii facem, dupa ce ne vom achita toate o obligatiile pe care le avem,... mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 20:29
Impozitele si taxele locale vor fi indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si vor putea fi majorate cu pana la 50% fata de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.
Modificarile sunt prevazute in proiectul noului Cod Fiscal si confirma informatiile transmise de Mediafax in iulie anul trecut.
Conform modificarii pregatite de Guvern pentru anul viitor, cotele aditionale impozitelor si taxelor locale vor putea fi majorate cu pana la 50%.
Legislatia actuala stabileste ca impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani prin hotarare de guvern, in functie de rata inflatiei calculata de la ultima indexare, iar administratia locala poate majora suma de plata printr-o cota aditionala, dar nu mai mult de 20% fata de nivelul stabilit de Guvern.
Proiectul noului Cod Fiscal prevede insa ca indexarea in functie de inflatie o data la trei ani va fi efectuata in viitor de catre consiliile locale, nu de Guvern, si ca autoritatea deliberativa a administratiei locale, la propunerea autoritatii executive, poate stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale, in functie de criteriul economic, social, geografic, dar si de necesitatile bugetare locale.
Cota maxima permisa acum de Guvern pentru majorarea impozitelor si taxelor locale este de 50%, fata de 20% in prezent.
La sfarsitul anului 2013, Guvernul s-a angajat in fata Fondului... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 15:39
Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) ca nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autoritatilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumularii de arierate si inregistrarii unui deficit la nivel teritorial.
"Nivelul taxelor pe proprietate pentru persoane fizice poate fi majorat la latitudinea autoritatilor locale", este asigurarea transmisa de Guvern catre FMI, in scrisoarea de intentie convenita in aceasta luna. Modificarea va fi argumentata prin "dificultatile financiare" ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri, potrivit Mediafax.
Guvernul vrea sa introduca o noua prevedere, prin care acest plafonul maxim, de 20%, pana la care pot fi majorate suplimentar impozitele si taxele locale, va fi mentinut doar in cazul persoanelor juridice.
Pricipiul liberalizarii nu este rau pentru Romania
Eliminarea acestei cote presupune, mai exact, o "liberalizare" a taxelor locale. Teoretic, edilii vor putea sa reduca, dar si sa creasca de cateva ori nivelul taxelor, daca este oportun pentru bugetul local si pentru comunitate.
Un argument in favoarea acestei liberalizari este dat de discrepantele economice existente intre regiunile tarii. Daca puterea de cumparare in Bucuresti se afla la un nivel care depaseste media europeana, regiunile din nord-estul si sud-vestul tarii sunt cele mai sarace din Europa.
"Sistemul de taxe locale unitare nu tine cont de puterea... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 16:30
Liberalizarea taxelor locale, prin desfiintarea cotei maximale de 20% pana la care autoritatile locale pot majora suplimentar taxele si impozitele, nu va ajuta bugetul primariilor, dar poate deschide portile unei serii de abuzuri, considera lectorul universitar in politici publice, Vasile Ostaciuc.
Guvernul are in vedere eliminarea cotei care stabilea ca taxele si impozitele locale pot fi majorate cu cel mult 20%, insa doar pentru persoane fizice, urmand sa fie pastrata in cazul firmelor, potrivit unui document oficial.
Modificarea va fi facuta prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal si argumentata prin "dificultatile financiare" ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri.
"Avand in vedere dificultatile financiare ale autoritatilor locale si cresterea autonomiei locale in luarea deciziilor, ca masura de protectie a mediului de afaceri, limita maxima a cotelor aditionale de 20% a fost mentinuta numai pentru persoanele juridice", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta, la capitolul "schimbari preconizate".
"Nu mai trebuie sa stabileasca Guvernul central nivelul taxelor. Autoritatile locale vor avea dreptul ca, la un moment dat, sa se consulte cu cetatenii si sa spuna daca reduc sau maresc taxele", a intarit si premierul Victor Ponta, in cadrul unei emisiuni televizate, adaugand ca schimbarea se inscrie in principiul descentralizarii.
Pricipiul liberalizarii nu este rau pentru Romania... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:10
Primarul municipiului Craiova Olguta Vasilescu a declarat vineri ca a cerut derogare de la Guvern pentru a nu mari taxele locale in acest an.
"Eu astept o derogare, ca si anul trecut Craiova a cerut o derogare sa nu se mareasca taxele locale cu rata inflatiei, 16%. Anul trecut ne-a venit aceasta derogare, am putut sa ne descurcam foarte bine, avem 180 de miliarde in plus la bugetul localitatii si speram din toata inima ca si anul acesta vom beneficia de aceasta derogare pentru ca noi nu vrem sa marim taxele locale, noi vrem sa ramana asa cum sunt ele la ora actuala.
Sigur ca sunt si unele primarii care nu se pot descurca fara sa creasca taxele locale pentru ca altfel intra in insolventa, dar e de la caz la caz, eu as prefera derogarea ca sa nu maresc taxele nici anul acesta", a spus Olguta Vasilescu la Palatul Parlamentului.
Ea a adaugat ca nu este important daca noile impozite pe constructiile speciale raman la bugetul central sau se duc spre bugetele locale, important este ca acesti bani sa se colecteze. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 16:16
Consiliul Local Ploiesti a adoptat, miercuri, o hotarare care prevede majorarea cu 16 procente a taxelor si impozitelor locale, majorarea fiind aprobata prin votul consilierilor USL, in vreme ce alesii locali ai PDL si PPDD s-au opus ori s-au abtinut de la vot.
Miercuri dupa-amiaza, Consiliul Local Ploiesti a adoptat, in sedinta extraordinara, o hotarare care prevede majorarea cu 16 la suta a taxelor si impozitelor locale, reprezentand rata inflatiei din perioada 2010 - 2012, decizie aprobata in baza Hotararii Guvernului nr. 1309 din 27 decembrie 2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013.
Hotararea privind majorarea taxelor si impozitelor a fost votata de 14 dintre cei 27 de consilieri locali, cei care au votat pentru majorarea taxelor si impozitelor pe case si terenuri fiind consilierii USL, in timp ce consilierii din partea PDL si PP-DD fie s-au abtinut de la vot, fie au votat impotriva.
Taxele si impozitele majorate cu 16 procente se incaseaza la Ploiesti inca din data de 3 ianuarie, prima zi de program cu publicul a Serviciului de Finante Locale.
Primarul municipiului Ploiesti, Iulian Badescu, le-a cerut consilierilor, in cadrul sedintei Consiliului Local, inaintea votului, "sa ia in calcul aprobarea acestei hotarari", invocand dificultati de ordin financiar ale primariei cauzate de fosta administratie locala, dificultati create din... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 08:37
Consiliul Local Vaslui a aprobat, luni, in cadrul unei sedinte extraordinare, mentinerea impozitelor locale pentru 2013 la nivelul anului trecut, hotarare ce va afecta cu 900.000 de lei bugetul local, suma ce s-ar fi strans prin indexarea acestora cu 16 la suta, permisa de Ordonanta nr. 1/2013.
Taxele si impozitele locale vor ramane nemodificate pentru anul in curs, in municipiul Vaslui, dupa ce consilierii locali au votat in unanimitate, in cadrul unei sedinte extraordinare, propunerea venita din partea Executivului vasluian, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Hotararea aprobata in cadrul Consiliului Local Vaslui va afecta bugetul propriu al Primariei cu 900.000 de lei, suma ce s-ar fi strans daca s-ar fi aplicat indexarea de 16 la suta permisa de Guvern prin Ordonanta nr. 1/2013.
"Mentinerea taxelor si impozitelor locale la nivelul lui 2012 afecteaza bugetul municipiului Vaslui cu 900.000 de lei, suma ce va fi acoperita din alte surse, cum ar fi valorificarea unor bunuri, vanzari de terenuri sau concesionari. Nu vrem sa afectam populatia, insa nici sa venim cu venituri mai mici ca in 2012. Nevoia de surse financiare a municipalitatii este foarte mare pentru ca trebuie sa acoperim finantarea unor proiecte in derulare sau demararea altora noi", a declarat, luni, in cadrul Consiliului Local Vaslui, primarul municipiului Vaslui, Vasile Paval.
Pe de alta parte, autoritatile locale din Barlad, acestea au votat, luni, tot in cadrul unei sedinte extraordinare,... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 08:40
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a anuntat miercuri, inaintea sedintei de Guvern, ca va fi adoptata o ordonanta simpla privind taxele locale.
"Prin decizia autoritatii locale, taxele fie raman la nivelul din 2012, ori se maresc cu rata inflatiei pe ultimii trei ani", a declarat Victor Ponta.
Acesta a spus ca decizia maririi sau nu a taxelor locale va apartine consiliului local din fiecare localitate.
"Daca nu se maresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat", a spus Victor Ponta, referindu-se la faptul ca autoritatile locale nu vor primi bani in plus de la bugetul de stat.
"E, intr-adevar, autonomie locala. Daca le ajung banii din 2012, e foarte bine, daca nu, indexeaza cu rata inflatiei, este un lucru normal", a spus Victor Ponta.
Pana in prezent, autoritatile locale aveau obligatia sa actualizeze impozitele si taxele locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, adica 16,05%.
O serie de primari din mari orase ale Romaniei au anuntat deja ca nu vor majora taxele locale.
Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, a anuntat, vineri, ca nu va fi majorat niciun impozit local in oras atat timp cat el va fi edil, spunand ca el este "un liberal autentic si, implicit, un adept al fiscalitatii reduse".
La mijlocul lunii decembrie si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, se pronunta impotriva maririi taxelor locale. El a anuntat ca nu are niciun sens sa se mareasca taxele si impozitele in Bucuresti, pentru ca nu ar fi niciun beneficiu, dar decizia... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 13:42