Planurile Comisiei Europene de a obliga marile companii sa dea publicitatii taxele si profiturile castigate in fiecare tara au suferit joi o noua amanare dupa ce 13 state membre UE si-au exprimat opozitia fata de acest act legislativ.
Daca actul legislativ ar fi fost aprobat, ar fi putut fi demarate negocierile cu Parlamentul European in vederea finalizarii legii. Parlamentul European a aprobat versiunea sa a legii inca din 2017.
In pofida eforturilor Finlandei, tara care in prezent detine presedintia rotativa a Consiliului UE, o minoritate de blocaj compusa din 13 state a respins planul, multe din cauza mecanismului legal utilizat de UE, transmite Bloomberg.
"Pare sa existe un sprijin larg pentru ideea privind cresterea transparentei cu privire la raportarea taxelor companiilor dar este clar ca exista si o opozitie puternica fata de baza juridica a acestei propuneri. In consecinta, este nevoie de mai multa munca pentru aceasta propunere", a declarat ministrul finlandez al Muncii, Timmo Harakka.
Luxemburg, Irlanda, Suedia, Austria, Cipru si Malta se numara printre cele 13 state care insista ca acest act legislativ ar trebui sa fie considerat o lege in domeniul fiscal si nu ca o lege care vizeaza piata unica a UE. Uniunea Europeana a utilizat principiul juridic al pietei unice ca o baza legala pentru acest act legislativ si pentru ca, spre deosebire de o lege in domeniul fiscal, legile care vizeaza piata unica nu au nevoie de aprobarea unanima a statelor membre.... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 09:05
Pe 4 noiembrie 2019, BusinessMark organizeaza la Cluj-Napoca o noua editie a TAX & FINANCE FORUM. Evenimentul, la care vor participa experti din cele mai importante companii de consultanta fiscala, va avea loc la Grand Hotel Italia.
Aceasta conferinta este adresata atat companiilor din mediul privat, cat si celor din sectorul publici.
Specialisti din domeniu vor prezenta si analiza tendinte si politici la nivel international, armonizarea legislatiei romanesti, principalele aspecte privind impozitele directe si impozitele indirecte, modificari si reglementari ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala.
Alaturi de noi vor fi urmatorii speakeri:
STELA ANDREI, Director, People Advisory Services, EY Romania;
VIOREL SBORA, Partener preturi de transfer, ATIPIC Solutions;
SIMONA GOJE, Senior Manager, Taxe Directe, Deloitte Romania;
DANIEL HADAR, Tax Director, NNDKP;
ALINA ANDREI, Partener, Cabot Transfer Pricing;
MONICA TODOSE, Senior Manager, PwC Romania;
LELIA GRIGORE, Litigation Department Manager, Dobrinescu Dobrev SCA;
ALINA FANITA, CEO, PKF Finconta;
ALEXANDRA LUNGEANU, Senior Tax Consultant, Dobrinescu Dobrev SCA;
Mark your B2B opportunity, alaturi de BusinessMark. Mai multe detalii despre TAX & FINANCE FORUM CLUJ-NAPOCA 2019, modalitatea de inscriere si principalele teme de discutie, puteti afla AICI.
Proiectul, face parte dintr-o serie de evenimente ce vor continua in luna noiembrie si la Bucuresti (20-21 noiembrie), cat si la Timisoara... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 16:18
Administratia presedintelui american Donald Trump a impus taxe vamale in valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru bunuri provenite din tarile Uniunii Europene, care afecteaza, in principal, Spania, Germania, Franta si Marea Britanie.
Conform Departamentului pentru Comert Exterior al SUA (USTR), aceste taxe au intrat in vigoare vineri, la ora locala 00:01 (4:01 GMT), relateaza agentia EFE.
Taxarea exporturilor din UE a venit dupa decizia de la inceputul lunii octombrie a Organizatiei Mondiale a Comertului in favoarea SUA privind subventiile ilegale pe care le-a primit producatorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington sa aplice sanctiuni in suma de 7,5 miliarde de dolari (circa 6,900 miliarde euro) anual.
UE, la randul sau, asteapta ca OMC sa se pronunte intr-un caz similar legat de ajutoarele americane pentru Boeing si a avertizat SUA ca se vede obligata sa vina cu contramasuri similare.
Cele mai afectate patru tari sunt Spania, Franta, Germania si Marea Britanie, dar taxele vor afecta, in masura mai mica, si restul economiilor de pe piata unica europeana, ceea ce a declansat o etapa de tensiuni intre SUA si blocul comunitar.
Conform OMC, cele patru tari cel mai afectate au oferit Airbus finantare la o dobanda de referinta mai mica decat cea de pe piata, ceea ce a permis companiei sa dezvolte unele dintre modelele sale cele mai recente si mai avansate.
Lista produselor supuse unor taxe aditionale de import de 25% "ad valorem" se... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 10:45
Administratia presedintelui american, Donald Trump, a impus taxe vamale in valoare de 7,5 miliarde dolari pentru bunuri provenite din tarile Uniunii Europene, care afecteaza, in principal, Spania, Germania, Franta si Marea Britanie, relateaza agentia EFE.
Conform Departamentului Reprezentantului pentru Comert Exterior al SUA (USTR), aceste taxe au intrat in vigoare vineri, la ora locala 00:01 (4:01 GMT).
Taxarea exporturilor din UE a venit dupa decizia de la inceputul lunii octombrie a Organizatiei Mondiale a Comertului in favoarea SUA privind subventiile ilegale pe care le-a primit producatorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington sa aplice sanctiuni in suma de 7,5 miliarde dolari (circa 6,900 miliarde euro) anual.
UE, la randul sau, asteapta ca OMC sa se pronunte intr-un caz similar legat de ajutoarele americane pentru Boeing si a avertizat SUA ca se vede obligata sa vina cu contra masuri similare.
Cele mai afectate patru tari sunt Spania, Franta, Germania si Marea Britanie, dar taxele vor afecta, in masura mai mica, si restul economiilor de pe piata unica europeana, ceea ce a declansat o etapa de tensiuni intre SUA si blocul comunitar.
Conform OMC, cele patru tari cel mai afectate au oferit Airbus finantare la o dobanda de referinta mai mica decat cea de pe piata, ceea ce a permis companiei sa dezvolte unele dintre modelele sale cele mai recente si mai avansate.
Lista produselor supuse unor taxe aditionale de import de 25% "ad... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 09:04
Statele Unite vor impune din 18 octombrie taxe vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus si de 25% pentru produse din Uniunea Europeana, inclusiv whisky din Scotia si Irlanda, vin din Franta si branzeturi din diverse regiuni, transmite Reuters.
Anuntul vine dupa ce miercuri Statele Unite au obtinut aprobarea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) pentru a impune taxe vamale suplimentare pentru produse europene in valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subventiilor ilegale acordate de Uniunea Europeana grupului aeronautic Airbus.
In sfarsit, dupa un litigiu care a durat 15 ani, Organizatia Mondiala a Comertului a confirmat ca SUA sunt indreptatite sa impuna contramasuri ca raspuns la subventiile ilegale ale UE.
"Ne asteptam sa negociem cu Uniunea Europeana pentru a rezolva aceasta problema intr-un mod care sa fie in beneficiul angajatilor americani", a declarat reprezentantul american pentru Comert, Robert Lighthizer.
Sunt vizate in special produse din cele patru tari care formeaza consortiul Airbus, inclusiv masline din Spania, pulovere, confectii din lana si whisky din Marea Britanie, unelte si cafea din Germania, vin din Franta. Sunt vizate si alte produse din UE, inclusiv branzeturi din diverse regiuni, dar sunt scutite vinul si uleiul de masline din Italia, alaturi de ciocolata europeana.
Uniunea Europeana si SUA sunt implicate intr-o disputa comerciala care dureaza de peste un deceniu cu privire la subventionarea producatorilor de avioane... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 10:37
De la 1 mai, SUA ar putea majora taxele vamale pentru importurile europene de otel si aluminiu. Ce inseamna acest lucru pentru UE si pentru Germania?
O face sau nu o face? Presedintele american Donald Trump ii lasa pe europeni in suspans pana in ultimul minut. Pe 1 martie, Trump a dat UE un termen de gratie pana la 1 mai in disputa privind majorarea taxelor vamale la importurile de otel si aluminiu. Va prelungi el acest termen? Sau va decide chiar exceptarea produselor europene de la noile prevederi? Sau asta a fost si acum vin taxele mai mari?
Ar fi o lovitura grea pentru UE si mai ales pentru Germania daca de la 1 mai ar intra in vigoare taxe vamale de 25% pentru otel si de 10% pentru aluminiu. UE este al doilea producator mondial de otel, cu 177 de milioane de tone anual. Este vorba de 11% din intreaga productie mondiala. Germania este principalul exportator european in SUA, urmata de Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie si Suedia.
Este vorba de miliarde
Potrivit datelor Comisiei Europene, in 2017 UE a vandut in SUA produse din otel si aluminiu in valoare de 14 miliarde de euro. Adica 14% din totalul acestor produse importate de America. Noile taxe vamale majorate nu ar afecta insa toate grupele de produse tranzactionate. Raportat la 2017, noile impozite punitive ar afecta produse de otel in valoare de 5,3 miliarde de euro si de aluminiu de 1,1 miliarde.
Donald Trump argumenteaza ca masurile vizeaza surplusurile comerciale europene si mai ales germane.... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2018, ora 17:24
Guvernul italian vrea sa reduca fiscalitatea pentru angajatii cu venituri medii, sa stimuleze angajarile prin deduceri fiscale, sa inlesneasca reducerea creditelor neperformante din sectorul bancar si sa impoziteze suplimentar pensiile mari si castigurile de capital.
Proiectul de buget, discutat marti de guvern, cuprinde masuri pentru reducerea cheltuielilor publice, dar si a taxelor, executivul vizand incadrarea intr-un deficit bugetar agreat de Uniunea Europeana si totodata revigorarea economiei. Bugetul ar putea fi revizuit inainte de a fi trimis Comisiei Europene spre avizare. Proiectul ar putea fi modificat dupa ce va ajunge in Parlament.
Guvernul italian vrea sa reduca deficitul bugetar la 2,5% din PIB anul viitor, aproximativ 1,5% din PIB in 2015 si mai putin de 0,1% din PIB in 2016, potrivit unei variante a proiectului de buget, citata de Wall Street Journal. Pentru acest an, deficitul bugetar este previzionat la 3% din PIB.
Aceste promisiuni au fost aplaudate de catre premierul finlandez Jyrki Katainen, care s-a deplasat luni la Roma si a consultat proiectul de buget impreuna cu premierul Letta. Katainen considera ca Italia transmite astfel un semnal puternic investitorilor ca situatia economica din zona euro se amelioreaza. Totodata, masurile din buget combat divergentele economice dintre nordul si sudul Europei, considera liderul finlandez.
Proiectul de buget, discutat marti de guvern, cuprinde masuri pentru reducerea cheltuielilor publice, dar si a... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 09:52
Autoritatile din Italia planuiesc sa aplice deduceri de taxe si alte masuri fiscale pentru stimularea economiei, pentru a incuraja firmele si companiile sa realizeze investitii si sa faca angajari, dupa 18 luni de masuri de austeritate, care au contribuit la adancirea recesiunii.
Executivul de la Roma discuta, vineri, mai multe propuneri privind un plan de revigorare a economiei, transmite Bloomberg.
Printre propunerile ce vor fi analizate de guvernul italian se numara eliminarea TVA pentru proiectele mari de infrastructura, precum constructia de autostrazi sau porturi maritime. Ministerul Economiei vrea sa realizeze deduceri de taxe de pana la 50 miliarde euro pe parcursul urmatorilor opt ani in domeniul infrastructurii.
Oficialii ministerului Economiei estimeaza ca astfel de reduceri de taxe ar putea incuraja in urmatorii opt ani investitii in valoare de 300 miliarde euro. Principala organizatie patronala din industria italiana, Confindustria, se numara printre sustinatorii planului.
De asemenea, ministrii vor sa introduca masuri de sprijinire a afacerilor initiate recent si de promovare a destinatiilor turistice din Italia, potrivit La Stampa, care nu a precizat sursa informatiilor.
Totodata, Trezoreria a prezentat un plan de reducere a datoriei de stat cu pana la 20 miliarde euro pe an prin vanzarea de active ale statului.
Declinul economic s-a adancit in timpul guvernarii Monti, dupa ce premierul a fost constrans de turbulentele de pe pietele... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 15:38
Biserica Catolica din Italia ar putea plati anual taxe de sute de milioane de euro, ca urmare a planurilor guvernului de a-i retrage scutirile de taxe.
Premierul italian Mario Monti a anuntat ca Vaticanul trebuie sa plateasca taxe pe proprietatile ce nu au caracter religios. Pana in prezent, biserica era scutita in Italia de la plata unor astfel de taxe.
Costul anual ar putea fi de pana la 720 de milioane de euro, potrivit autoritatilor.
Biserica Catolica din Italia detine aproximativ 110.000 de proprietati, in valoare de circa noua miliarde de euro. Printre acestea se afla centre comerciale si proprietati rezidentiale.
In decembrie, guvernul a reintrodus un impozit pe proprietatile imobiliare, de care biserica este scutita.
Tot mai multi italieni se opun acestor scutiri, pe care le considera le considera privilegii in contextul austeritatii, noteaza BBC.
Dupa ultimul pachet de masuri de austeritate, peste 130.000 de italieni au semnat o petitie online in care cereau revocarea statutului de scutire de taxe pentru biserica. mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 07:59