Bancile de investitii ar putea pierde venituri de 17 miliarde de dolari, pana in 2016, din cauza taxelor si a noilor reglementari privind derivatele, arata raport realizat de Deutsche Bank.
Majoritatea acestei erodari a veniturilor va fi suportata de bancile de investitii din Europa, vanzarile si volumul tranzactiilor urmand sa fie reduse de taxa pe tranzactiile financiare, considera analistii Deutsche Bank, transmite Bloomberg.
Urmatorul val de reglementari, pentru operatiunile cu derivate si de cliring, ar putea determina companiile mai mici sa renunte la acestea.
"Exista riscuri ca reglementarile multiple, in special taxa pe tranzactiile financiare, sa duca la o reducere substantiala a veniturilor in Europa. Vedem deja semne de modificare a pietei in favoarea bancilor americane de investitii si ne asteptam ca acest trend sa continue", au scris analistii.
Banci precum Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank si UBS au taiat costurile prin reducerea personalului si vanzarea de active, pentru a respecta regulile in domeniul capitalului prevazute in standardele internationale Basel III, in timp ce criza din zona euro le afecteaza cresterea veniturilor.
Uniunea Europeana a prezentat in februarie o propunere de introducere a unei taxe pe tranzactiile financiare de 0,1% in cazul operatiunilor cu actiuni si obligatiuni si de 0,01% pentru instrumente derivate. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 18:25
Cele mai mari economii ale zonei euro vor colecta intre 30 si 35 de miliarde de euro din taxa pe tranzactii financiare, conform planurilor Comisiei Europene.
Institutiile europene si guvernele a 11 tari, inclusiv Franta si Germania, incearca sa ajunga la un acord cu privire la modul in care se va institui asa numita "taxa Tobin" pe tranzactiile cu actiuni, obligatiuni si instrumente derivate, scrie Financial Times.
Taxa este numita dupa economistul James Tobin, care in anii 1970 a propus o taxa globala pe tranzactiile valutare.
Aceasta taxa europeana a creat diferende ireconciliabile intre membrii UE, ceea ce a dus la aparitia unui bloc mai mic de state din zona euro, sustinatoare a acestei taxe, care ignora astfel opozitia Marii Britanii si Suediei.
Taxa va cuprinde astfel doua treimi din output-ul economiei UE, excluzand-o pe cea a Marii Britanii.
Proiectul pentru instituirea acestei taxe este pregatit de comisarul pentru impozitare, uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta, si adauga mai multe masuri care sa previna evitarea acestei taxe de catre companii prin migratia catre paradisuri fiscale.
Cuantumul taxei va fi de 0,1% la tranzactiile cu actiuni si obligatiuni si de 0,01 la tranzactiile cu instrumente derivate, pentru toate tranzactiile in care cel putin una din parti va avea sediul in tara care a introdus taxa sau tranzactioneaza in numele unui client dintr-o astfel de tara.
O alta posibilitate pentru a preveni evitarea acestei... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 13:00