Lituania, Bulgaria, Letonia, Romania, Slovacia si Irlanda aveau, in 2012, cele mai reduse poveri fiscale din Uniunea Europeana, in timp ce ponderea in Produsul Intern Brut a veniturilor din taxe si impozite la nivelul UE a urcat la 39,4%, de la 38,8% in 2011, conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2012, ponderea taxelor in Produsul Intern Brut s-a situat la 27,2% in Lituania, la 27,9% in Bulgaria si Letonia, 28,3% in Romania si Slovacia, 28,7% in Irlanda, la polul opus fiind Danemarca (48,1%), Belgia (45,4%), Franta (45%) si Suedia (44,2%).
Cele mai mari surse ale veniturilor din taxe in UE au fost, in 2012, taxele pe forta de munca, consum si capital.
Cea mai ridicata cota a taxelor pe forta de munca in 2012 s-a inregistrat in Suedia (58,6%), Olanda (57,5%), Austria (57,4%) si Germania (56,6%), iar cele mai scazute in Bulgaria (32,9%), Malta (34,6%), Cipru (37,1%) si Marea Britanie (38,9%).
Taxele pe consum au reprezentat cea mai mare sursa de venituri din taxe in 2012 in patru state membre ale UE: Bulgaria, Croatia, Malta si Romania.
Cea mai ridicata cota a taxelor pe forta de munca in 2012 s-a inregistrat in Bulgaria (53,3%), Croatia (49,1%) si Romania (45,1%), iar cele mai scazute in Belgia (23,7%), Franta si Italia (ambele cu 24,7%). mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 15:12
Un numar de 92 de taxe parafiscale si tarife urmeaza sa fie eliminate si comasate, se mentioneaza intr-un comunicat remis ieri de Ministerul Finantelor. Mai exact, ministerul a lansat marti in dezbatere publica doua proiecte de acte normative in acest sens care vor fi coroborate cu alte acte secundare pentru punerea in practica a acestei masuri.
Printre taxele care vor fi eliminate se numara anumite tarife practicate de Registrul Comertului, precum si unele pentru eliberarea pasapoartelor. Dispozitiile propuse de MFP vin in conditiile in care Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, a anuntat aceasta masura inca de la sfarsitul lunii aprilie, cand a precizat insa ca va fi vorba de 70 de taxe si tarife.
Citeste mai multe despre Un numar de 92 de taxe vor fi eliminate si comasate. Pe lista sunt incluse si unele tarife de la ONRC pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 16:25
Guvernul Ponta nu are in vedere, in acest an, implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii si nici extinderea bazei de calcul a acestora asupra veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, a declarat marti seara Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta.
"Este o discutie care se repeta an de an fara a avea nicio fundamentare reala in politicile fiscale propuse de Guvern. Viziunea noastra este de a impulsiona cresterea economica si crearea de locuri de munca prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit si reducerea CAS de la 1 iulie 2014. In plus, va fi curatat sistemul de taxe parafiscale prin eliminarea a 70 taxe care nu se justifica din punct de vedere economic si fiscal", a aratat sursa citata.
Premierul Victor Ponta sustinea, la sfarsitul lunii trecute, ca reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) la angajator se afla in topul listei subiectelor care vor fi abordate in cadrul intalnirii de la inceputul lunii iunie cu delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
In prezent, cotele de contributii de asigurari sociale platite de angajator sunt: pentru conditii normale de munca (pensii) - 20,8%, asigurari de sanatate - 5,2%, fond concedii si indemnizatii - 0,85%, fond de somaj-0,5%, fond de garantare a creantelor salariale - 0,25%.
Angajatul plateste contributii sociale astfel: asigurari de sanatate - 5,5%, fond de somaj - 0,5% si contributii... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 08:37
Ministerul Finantelor a identificat 70 de taxe care doar creeaza un hatis birocratic si pot fi eliminate intr-o singura zi fara a afecta bugetul de stat, urmand sa fie promovat un act normativ pentru eliminarea acestora, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Am gasit 70 de taxe pe care le putem scoate intr-o singura zi fara sa sufere bugetul de stat, dar care ne ajuta sa nu mai innebunim oamenii cu 70 de proceduri si 70 de drumuri birocratice", a spus Ponta, in sedinta de guvern, adaugand, intr-o discutie cu ministrul Finantelor, ca el crede ca mai pot fi gasite inca 30-40 taxe care pot fi eliminate.
El a cerut ministrului de Finante, Ioana Petrescu, ca saptamana viitoare, pe baza datelor pe care le va primi de la fiecare minister, sa prezinte Guvernului actele normative necesare pentru "destelenirea" zonei de taxe. mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 14:59
Planificarea fiscala este o practica legala, pe care firmele o pot folosi cu scopul de a-si reduce impozitele si taxele. Mai exact, ele pot alege solutia favorabila oferita de legislatia fiscala, cu conditia de a se incadra in limita legii.
Tocmai de aceea, atunci cand apeleaza la o astfel de metoda firmele trebuie sa fie atente la caracteristicile operatiunilor pe care le desfasoara, pentru ca pragul dintre planificare fiscala si evitarea platii impozitelor si taxelor este foarte fin. Astfel, pentru a nu intra in conflict cu ANAF, societatile pot tine cont de cateva lucruri.
Planificarea fiscala reprezinta ansamblul de masuri/strategii fiscale menite sa reduca sarcina fiscala viitoare a unei societati sau a unui grup de societati, in conditiile legii, a declarat pentru AvocatNet.ro Mihaela Popescu, managing director, Schoenherr Tax.
Aceasta a adaugat ca planificarea fiscala este o practica legala si se foloseste cel mai adesea in contextul alocarii profiturilor unui grup de societati intre jurisdictii sau al structurilor de tip holding care permit un transfer eficient al cash flow-urilor/resurselor financiare (de tipul dividendelor, finantarii prin imprumut, castigurilor de capital din vanzare/lichidare societati) intre diversele societati din grup.
Citeste mai multe despre Planificarea fiscala: masura de reducere a impozitelor sau de evitare a platii acestora pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 11:15
Autoritatile intentioneaza sa reduca numarul de taxe si sa introduca o atmosfera de relaxare fiscala, insa trebuie mai intai identificat rolul si impactul bugetar al fiecareia, a declarat, sambata, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu.
Intrebata daca intentioneaza sa reduca numarul taxelor si impozitelor, ministrul de Finante a raspuns: "Da. Avem de gand sa facem asta si chiar inainte sa stiu ca sunt ministrul Finantelor am avut de gand sa propun anumite masuri in acest sens, acum am o mai mare putere de decizie".
"Acum sunt in procesul de a identifica toate aceste taxe si chiar vreau sa le identific. In prezent, ma uit exact care este impactul bugetar al fiecareia din aceste taxe. Sunt 200 si ceva. Daca le luam si pe cele parafiscale... Ma uit la toate, dar trebuie identificat care este al fiecareia (impactul - n.r.). Este un pic complicat de vazut, pentru ca se duc mai multe intr-un singur cont si, de aceea, nu pot sa va spun acum, dar asta fac. Deci, o data impactul bugetar si nu toate se duc la bugetul de stat. Unele contribuie la buna functionare a mai multor agentii si atunci trebuie stiut care este rolul lor si daca, intr-adevar, ele sunt necesare sau daca doar platim niste costuri administrative. Deci, sunt in procesul de identificare a acestor taxe, pentru ca ar fi o idee buna sa mai taiem din ele, daca se poate", a explicat Ioana Petrescu, la Antena3. mai mult
Sambata, 15 Martie 2014, ora 15:17
Cotele de impozit pe venitul personal au inregistrat o crestere de 0,3% in media globala a cotelor maxime de impozit pe venit, arata un studiu KPMG, care precizeaza ca aceasta crestere este o consecinta a lipsei masurilor de redresare economica.
"Multe state au considerat necesar sa creasca cotele maxime de impozit pe venit, adoptand una din urmatoarele doua abordari: fie aplicarea unor noi cote de impozit pentru veniturile foarte mari, fie introducerea unor impozite temporare pentru situatii urgente de deficit bugetar", precizeaza studiul amintit.
Cele mai relevante exemple in acest sens, evidentiate in studiu, pot fi observate in recentele reforme introduse in Franta si Spania.
Reformele aplicate in Franta s-au concretizat prin introducerea a doua noi cote de impozit pe venit pentru persoanele cu venituri foarte mari, ceea ce a condus la cresterea cotelor maxime de la 41% la 45%. Aceste cresteri sunt in general considerate ca o "contributie exceptionala" care afecteaza persoanele cu venituri anuale ce depasesc 250.000 de Euro.
"S-ar putea sa aiba loc majorari suplimentare, in conditiile in care presedintele Francois Hollande preconizeaza introducerea unei cote de impozit de 75% pentru contribuabilii cu venituri de peste 1.000.000 de Euro", mai arata studiul.
In alte parti ale Europei, schimbarile au fost nesemnificative. Europa de Vest continua sa aiba cele mai mare cote de impozit pe venitul personal comparativ cu orice alta sub-regiune la nivel global... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 12:55
Proiectul de hotarare care reglementeaza o majorare a fost scos de pe site-ul ministerului, dupa ce premierul a declarat ca nu stia nimic despre o astfel de masura. O majorare ar fi posibila doar in urma deciziei autoritatilor locale, sustine Victor Ponta.
"Cand am vazut stirea - caci eu n-am vazut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu si am spus: Domnule, ati innebunit, ce aveti? El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe secretarul de stat Liviu Voinea. Il suna pe Voinea care spune: nu stiu nimic. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca intr-o "scrisoare pierduta", a declarat joi premierul Victor Ponta.
Seful Guvernului a explicat ca nu este exclusa o majorare a taxelor si impozitelor, insa aceasta decizie apartine autoritatilor locale si nu este obligatorie.
"O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa care, de la anul, primarul, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, impreuna cu consiliul local, poate sa mareasca anumite taxe", a adaugat Ponta.
Ponta: Primarii decid daca majoreaza impozitele din 2013
Potrivit informatiilor postate marti, 2 octombrie pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice, majoritatea impozitelor, taxelor locale si amenzilor ar fi trebuit sa creasca de la 1 ianuarie 2013 cu 16,05%, prin... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 14:00
Romania are una dintre cele mai reduse poveri fiscale din UE, potrivit Eurostat, dar este prost repartizata, spune analistul Mircea Cosea, care a declarat pentru Business24 ca e nevoie de reforma sistemului de impozite si taxe.
Lituania si Romania aveau, in 2010, cea mai redusa povara fiscala din Uniunea Europeana (UE), ponderea taxelor in Produsul Intern Brut fiind de 27,1% in cazul Lituaniei si de 27,2% in cazul Romaniei.
"In Romania exista un numar foarte mare de impozite si taxe. Ele nu sunt concentrate in cateva capitole. Problema Romaniei este rearanjrea sistemului fiscal in asa fel incat sa putem sa acoperim crearea de locuri de munca, afirma Mircea Cosea.
"La persoanele juridice se impoziteaza foarte mult facilitatea crearii de locuri de munca, adica angajatorul plateste foarte mult. La persoanele fizice este un impozit mare pe consumul curent, plus un mix nu foarte bine gandit intre impozitele si taxele locale si cele pentru bugetul national".
Analistul spune ca in Romania impozitele sunt mari in conditiile in care de multe ori serviciile pentru care se platesc nu exista.
"Ma gandesc la proprietatea pe case, la proprietatea pe terenuri, la tot ceea ce inseamna cheltuielile pentru asigurarile sociale si taxele si impozitele locale care cateodata sunt pur si simplu la buna vointa a factorului local, care nu are o viziune generala asupra economiei", spune analistul.
Mircea Cosea spune ca sistemul de impozite si taxe din Romania trebuie regandit in... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 08:05