Tot mai multe tari adopta regimuri de impozitare indirecta ca raspuns la scaderea veniturilor si la inovatia digitala, conform raportului EY Indirect Tax in 2016, care analizeaza evolutiile si tendintele legate de taxarea indirecta in peste 100 de jurisdictii de la nivel global.
Raportul identifica evolutiile globale din zona impozitarii indirecte, incluzand taxa pe valoare adaugata (TVA), taxa pe bunuri si servicii (GST), taxele pe consum, accizele, taxele vamale, taxa pe primele de asigurare (IPT) si taxele de mediu.
De asemenea, raportul ajunge la concluzia ca tendinta globala de crestere a taxarii indirecte se mentine, si identifica noi riscuri pentru mediul de afaceri in efortul lor de adaptare la schimbari fara precedent ale peisajului taxarii, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Taxarea indirecta este legata in mod direct de productia, distributia si vanzarea de bunuri si servicii. Toate acestea sunt strans interconectate cu modelul de afaceri al oricarei companii. Insa, tocmai aceste modele de afaceri s-ar putea schimba profund in cursul unei a "patra Revolutii Industriale", care va transforma sisteme intregi de productie, distributie si consum, generand astfel provocari majore la adresa modelelor traditionale de taxare.
Iata cateva dintre cele mai noi tendinte si evolutii din zona impozitarii indirecte de la nivel global, asa cum reies din raportul EY Indirect Tax 2016:
Taxarea indirecta ramane o sursa importanta si sigura de venituri... mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 11:42
1Recentele taxe si impozite, introduse sa "hraneasca" sistemul bugetar, au creat incertitudinii in ceea ce priveste vulnerabilitatea sistemului bancar vis-a-vis de sistemul fiscal.
Noile taxe, dar si impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra economiei ar putea sa afecteze atat direct, cat si indirect sistemul bancar, sustin specialistii contactatii de Business24.
"Cu siguranta exista un impact atat direct, cat si indirect atunci cand vine vorba de taxe sau accize marite" a declarat economistul ING Bank, Mihai Tantaru.
In ce masura poate fi afectat sistemul bancar
Din punctul de vedere al analistilor, exista efecte nuantate "pe diverse ramuri si diversi operatori economici". Intr-o prima perspectiva, impactul este negativ asupra economiei, insemnand cel mai probabil o incetinire a revenirii economice.
"Evident ca toate modificarile si impactul pe care acestea il au asupra economiei ar putea sa afecteze indirect si sistemul bancar, deoarece sunt vreo cateva sute de milioane de euro care dispar din economie si se indreapta direct catre bugetul de stat. Odata ce dispar din economie, insemna ca dispar si din sistemul bancar. Astfel, circulatia prin sistemul bancar se va diminua cu aproximativ 500 de milioane euro" a declarat pentru Business24 analistul eonomic Aurelian Dochia.
Pe de alta parte, Banca Nationala a Romaniei a parut usor mai putin pesimista asupra perspectivei economice, insa in acelasi timp, nu a parut foarte ingrijorata de efectele... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:23
Romania are un impozit pe profit relativ scazut, ceea ce prezinta interes pentru investitori, dar o stabilitate crescuta a legislatiei fiscale ar aduce multe beneficii mediului de afaceri si economiei, se arata intr-un comunicat KPMG.
"Romania are un impozit pe profit relativ scazut, ceea ce prezinta interes pentru investitori. Totusi, una dintre dificultatile constante este reprezentata de schimbarile legislative dese, atat in sfera impozitelor directe, cat si a celor indirecte.
Desi provocarile Guvernului de a mentine veniturile la buget in aceasta perioada dificila sunt evidente, o stabilitate crescuta a legislatiei fiscale ar aduce multe beneficii mediului de afaceri si economiei per ansamblu. Oamenii de afaceri trebuie sa-si planifice activitatile pe termen mediu si lung si au nevoie ca taxele ce trebuie platite sa fie clare. Schimbarile neasteptate pot produce efecte nedorite in mediul de afaceri", a aratat Serban Toader, Senior Partner KPMG in Romania.
Impozitul pe profit, mai scazut decat media europeana
Daca, in Romania, impozitul pe profitul companiilor si persoanelor fizice este la acelasi nivel, de 16%, media europeana se situeaza la 20,39% - pentru firme si de 34,86% pentru persoane fizice.
In Europa de Est, cel mai mic impozit pe venit pentru persoane fizice este in Bulgaria (10%), iar cel mai ridicat - in Polonia (32%).
Pentru companii, Bulgaria aplica tot un impozit de 10%, in schimb, Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia sunt aliniate la... mai mult
Luni, 04 Februarie 2013, ora 17:42
Guvernul Ponta a decis reducerea cu 5% a contributiei angajatorului la CAS si impozit maxim de 16%. Masuri care, in acceptiunea antreprenorilor, inseama o crestere salariala prin reducerea impozitului.
Maria Grapini, presedintele Grup Pasmatex si membru al asociatiei FEPAIUS, spune ca antreprenorii au solicitat de mult timp reducerea contributiei CAS din partea angajatorului.
Grapini considera ca antreprenorii au fost pacaliti, pentru ca Gheorghe Pogea (ministru de finante in perioada 2008-2009) a sustinut ca majorarea CAS va fi implementata doar pentru anul 2009, insa, ea a ramas in vigoare pana acum.
Cresc taxele, creste munca la negru
Cresterea acestor taxe are efecte directe in munca la negru, dar si in imposibilitatea ca angajatorul sa opereze majorari salariale, sustine Maria Grapini, care considera ca actuala decizie va schimba situatia. Ea este convinsa ca decizia de a reduce contributia CAS pentru firme nu va avea efect direct asupra bugetului, decat in primele doua, trei luni, dupa care lucrurile se vor regla.
Maria Grapini sustine mentinerea impozitului maxim la 16% si aplicarea impozitului degresiv, pentru ca, spune ea, in Romania inca nu poate fi oferit un salariu minim care sa asigure un trai decent.
Antreprenoarea este de parere ca daca guvernul ar fi optat pentru o majorare a impozitului maxim ar fi avut loc doua efecte: unul psihologic si cel al costurilor. Cel psihologic ar fi creat o si mai mare neincredere in mediul de afaceri... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 12:49
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca este posibil ca incepand din 2013 sa fie introdus impozitul forfetar in functie de venitul agricol, acest lucru urmand a fi discutat la inceputul anului viitor.
"Celelalte sectoare imputa agriculturii ca primeste mai multi bani si participa mai putin la buget. Aceasta afirmatie este nedreapta, deoarece cea mai mare parte din TVA vine din produsele agroalimentare. Este o contributie indirecta. Deci, pastram un TVA mare la produsele agroalimentare si la produsele agricole care au o contributie insemnata la buget. Cred ca, dupa combustibili, agricultura este al doilea contribuabil la buget", a spus Tabara, pentru NewsIn.
Potrivit acestuia, "ca impozit direct trebuie sa fie un sistem de fiscalizare specific pentru agricultura, avand in vedere si specificitatea agriculturii. Ma refer la intervalele mari de timp in circuitul agricol. Pe de alta parte, cred ca se poate merge pe un impozit forfetar care sa fie pus in functie de venitul agricol.
Este greu, si m-am opus la vremea respectiva la ceea ce se vehicula de la Ministerul Finantelor, legat de impozitarea venitului net pentru micii fermieri. In primul rand, nu se poate calcula un astfel de venit. In al doilea rand, nu sunt ei (micii fermieri n.r.) cei care fac evaziunea fiscala mare pe produsele agricole".
Ministrul Agriculturii a subliniat ca marea evaziune fiscala in agricultura este facuta de "cei care importa si duc in circuitul negru" poduse care intra... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 13:30