Romania are la anumite categorii de impozite printre cele mai mici rate, iar din acest punct de vedere, capitalul intern este prost investit. Din acest motiv, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a venit cu mai multe exemple de impozite care ar putea sa creasca.
Potrivit acestuia tot sistemul fiscal il incurajeaza pe om sa scoata banii din intreprindere, sa nu-i reinvesteasca si sa-i bage in imobiliare.
"Taxa pe dividende, care este de numai 5%, deci mai mica decat pe celelalte forme de castig de capital, te invita sa scoti bani din firma si, in loc sa ii reinvestesti in firma si in activitati productive, sa ii duci acasa. Fiind foarte slab impozitate proprietatile, e tot ca un fel de invitatie de a nu te duce cu banii in actiuni la Bursa sau in fonduri de pensii sau in asigurari sau chiar in investitii productive si, cel mai usor, din punct de vedere fiscal este sa investesti in imobiliare - pentru ca acolo vei fi taxat cel mai putin", spune Valentin Lazea.
Acesta afirma ca, daca vrei sa faci tranzactii imobiliare, odata ce ai investit in ele, iarasi esti ajutat fiscal, pentru ca primele, nu 90.000 euro, acum Parlamentul in intelepciunea sa a crescut la 140.000 euro vandute, sunt taxate cu TVA de numai 5%.
Lazea mai spune ca este normal ca economistii sa puna problema cresterii acestor taxe.
"Pai cum sa nu fii impins, in loc sa investesti in productie, in titluri de stat, in titluri cotate in pensii si in fonduri de investitii, cum sa nu fii tentat sa... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 15:56
Premierul Ludovic Orban a anuntat ca anul viitor nu vor creste taxele si impozitele, precizand ca obiectivul Guvernului este sa accelereze relansarea economica si astfel nu pot fi puse frane de tip fiscal in relansarea companiilor si in privinta taxarii muncii.
"In ceea ce priveste fiscalitatea, o spun din capul locului ca nu vom creste taxe si impozite. O mai spun o data pentru ca vad lansate, odata la doua zile apare cate o nazdravanie care este preluata fara sa aiba niciun fel de legatura. Sustinem categoric cota unica de impozitare si nu vom majora taxe si impozite. Este impotriva obiectivului fundamental pe care il are Guvernul, si anume acela de a accelera relansarea economica, pentru accelerarea relansarii economice nu poti sa pui frana de tip fiscal, bariere de tip fiscal in relansarea companiilor si in ceea ce priveste taxarea muncii. Dimpotriva, avem foarte multe programe de sprijin a companiilor, atat intreprinderilor mici si mijlocii, cat si companiile mari, am gandit un intreg sistem de sustinere a realizarii de noi investitii private, fie de investitori romani, fie de investitori straini", a declarat, vineri, Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa.
El a fost intrebat si despre rectificarea bugetara de la sfarsitul lunii noiembrie si de cati bani ar mai fi nevoie pentru sistemul medical.
"La ora actuala, analizam solicitarile fiecarui ordonator principal de credite. Pe domeniul sanatatii va fi o crestere cu siguranta. De altfel, noi am si facut o... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 13:24
PSD are de gand sa introduca impozitarea veniturilor pentru toate companiile din tara noastra, adica impozitul pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie 2018, in locul impozitului pe profit. In acelasi timp, insa, o mare economie a Europei, cea franceza, intra pe drumul reducerii taxelor.
Masura anuntata in programul de guvernare al PSD-ALDE a starnit numeroase controverse, alaturi de contributia de solidaritate si de taxa suplimentara pe zahar, printre altele.
Citeste si:
Sunteti de acord cu impozitul pe cifra de afaceri? Sondaj Ziare.comIsarescu revine cu explicatii despre impozitul pe cifra de afaceri: Merge la un restaurant, un birt, o firma micaIsarescu, despre impozitul pe cifra de afaceri: Nu cred ca a plecat de la noi. Puteti sa ii intrebati pe cei de la Guvern
Spre comparatie, premierul francez Edouard Philippe a anuntat, intr-un discurs sustinut marti in fata Adunarii Nationale, ca impozitul pe profit va fi redus de la 33 la suta (una dintre cele mai mari taxe de pe continent) la 25 la suta, etapizat, pana in anul 2022, astfel incat sa fie apropiat de media europeana, relateaza Les Echos.
"Companiile trebuie sa gaseasca dorinta de a se instala si de a se dezvolta pe pamantul nostru, mai degraba decat in alta parte", a spus prim-ministrul francez.
Aceasta reforma a fost unul dintre punctele importante ale programului fiscal anuntat de Emmanuel Macron si a fost inaintata si de ministrul Economiei, Bruno Le Maire. Macron insusi este fost ministru al... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 14:58
Autoritatile locale din Timisoara au adoptat un proiect care le permite oamenilor de afaceri din oras sa adopte o cladire monument istoric, pe care sa o restaureze. In schimb, firmele vor beneficia de reduceri de taxe si impozite.
Ideea a venit de la o asociatie a arhitectilor din oras si a fost pe placul autoritatilor locale, mai ales ca in oras cladirile istorice sunt, cele mai multe, intr-o stare avansata de degradare, arata Digi24.
Firmele au fost deja invitate sa adopte cate o cladire dintr-un catalog electronic. Au fost purtate discutii cu trei mari investitori din Timisoara si din alte orase, mai arata sursa.
Patrimoniul orasului Timisoara numara peste 14.000 de cladiri cu valoare istorica. Doar 5% dintre ele au avut parte de lucrari de reabilitare. Peste 1.000 sunt distruse iremediabil.
Initiatorii proiectului spera ca pana in 2021 sa fie readuse la viata prin acest program cel putin 30 de cladiri.
Totul depinde insa de cum vor decurge aceste restaurari, pentru ca sunt cunoscute cazurile unor monumente istorice mutilate sau chiar distruse de Dorel si dublurile sale. ...citeste mai departe despre "Orasul din Romania in care firmele care adopta o cladire platesc taxe si impozite mai mici" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 20:44
Chiar daca in ultimii doi ani in Romania a devenit mai facila plata taxelor, prin reducerea frecventei platilor acestora de la trimestrial la semestrial, tara noastra se afla in continuare la finalul clasamentului in ceea ce priveste costurile si usurinta de a plati darile catre stat, potrivit Raportului Doing Business, realizat in acest an de World Bank si IFC.
Din perspectiva acestui indicator, documentul citat ne plaseaza in 2014 pe locul 134 (din 189 de tari analizate), ceea ce inseamna ca mediul fiscal este in continuare neprietenos, antreprenorii din tara noastra pierzand mai mult timp si mai multi bani pentru crearea si cresterea unei afaceri.
Fiscalitatea este unul dintre factorii majori in decizia unui antreprenor de a investi intr-o afacere deoarece reprezinta un cost permanent, de neocolit, indiferent de tipul sau marimea acestei afaceri.
Citeste mai multe despre pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 16:59
Ministerul Finantelor a identificat recent 70 de taxe si tarife care pot fi eliminate, in conditiile in care in acest an au fost introduse unele noi si de impact, fapt care subliniaza inca o data marea lipsa de predictibilitate a fiscalitatii pentru mediul de business din Romania.
In acelasi timp, s-a introdus facilitatea fiscala de a scuti firmele de plata impozitului pentru profitul reinvestit, insa din aceasta perspectiva nici nu putem spune "una calda - una rece", intrucat ceea ce a obtinut mediul de afaceri este mult departe de ceea ce acesta si-a dorit, reglementarea avand o forma care creeaza discriminari.
Vorbind despre noi impozite, in calitate de consultant al clientilor din aproape toate industriile, pot spune ca impactul impozitarii contructiilor speciale este resimtit cel mai mult de catre companiile care administreaza parcuri logistice si imobiliare, unde acest procent majoreaza impozitele cu aproape 20%, iar in agricultura - in medie cu 8%.
Impozitul pe constructiile speciale impacteaza foarte mult mediul de business dar, in acelasi timp, constructiile, terenurile si chiar constructiile speciale nu intra in categoria investitiilor pentru care profitul reinvestit este scutit de impozit. Iar daca aici sunt afectate firmele mari - care ar fi investit in astfel de active, nici in ceea ce priveste IMM-urile situatia nu este foarte favorabila, intrucat acestea asteptau scutiri pentru lucruri "marunte", dar foarte importante pentru dezvoltarea lor-cum ar... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 08:30
Scaderea numarului de taxe si impozite pe care o firma din Romania le plateste anual de la 39 la 13, cate se platesc in Bulgaria, ar aduce castigarea a zece locuri in clasamentul competitivitatii globale, a declarat marti Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, in cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate.
"Daca Romania ar avea, la nivelul companiilor, o simplificare a sistemului de taxe si impozite si sa ajungem sa avem acelasi numar de taxe ca in Bulgaria, adica 13 in loc de 39, am urca cu 10 pozitii in clasamentul competitivitatii globale", a explicat Dumitru.
In opinia sa, Romania se pozitioneaza foarte prost in raport cu tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), pe partea de plata a taxelor, nu din cauza nivelului taxelor ci din perspectiva birocratiei aferente platii acestora. "In Romania, o companie medie trebuie sa faca 39 de plati pe an, in comparatie cu o medie de 12 in tarile OECD si o medie de 26 in tarile Europei si Asiei Centrale. In tarile din ECE, sunt mai putine plati decat in Romania. In Bulgaria, 13 plati pe an, in Ungaria, 12, in Cehia, doar opt plati pe an", a mai spus Dumitru.
El sustine ca in Romania se fac cate 12 plati lunare pentru TVA si CAS si patru plati pe an pentru impozitul pe profit, in timp ce in tarile din regiune se face cate o singura plata pe an pentru fiecare categorie. In plus, in toate tarile din regiune este posibila completarea online a declaratiilor respective. In Romania doar partial se poate face acest... mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 17:21
Compania de consultanta Ernst&Young a realizat o agenda a obligatiilor fiscale pentru anul 2013, de unde firmele pot afla ce taxe trebuie platite in fiecare luna.
Agenda obligatiilor fiscale are un caracter pur consultativ, dar ofera o imagine clara firmelor asupra termenelor de depunere a declaratiilor fiscale si a taxelor care trebuie platite catre statul roman.
Documentul se adreseaza tuturor firmelor din Romania, indiferent de domeiul de activitate.
Numarul total de companii din Romania a fost de 430.608 anul trecut, in scadere cu 8,4% fata de 2010, potrivit Institutului National de Statistica.
Cele mai multe companii au fost in sectorul "servicii", respectiv 40%. Sectorul "comert" a fost reprezentat de 38,3% dintre companii, sectorul "industrie" de 11,6% dintre companii si sectorul "constructii" de 10,1% dintre companii. mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 10:45
Peste 20% dintre firmele care activeaza in turism ar putea intra in insolventa inca din primul trimestru al anului viitor daca taxele si impozitele locale vor creste, potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
"Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) nu sustine cresterea taxelor locale cu 16% si considera ca este o masura total nepotrivita in momentul de fata, deorece firmele nu mai pot suporta crestera taxelor sau introducerea unor taxe noi", a spus Mohammad Murad, presedintele FPTR, intr-un comunicat transmis MEDIAFAX.
Guvernul a aprobat miercuri majorarea taxelor si impozitelor locale cu 16,05% incepand de anul viitor, potrivit legii, prin indexarea cu rata cumulata a inflatiei din ultimii trei ani.
Premierul Victor Ponta a declarat ulterior ca nu va publica hotararea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana cand nu se va intelege foarte clar ca Executivul nu mareste aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca doresc.
Ponta a precizat ca Guvernul nu face decat sa comunice rata cumulata a inflatiei autoritatilor locale, insa nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.
Impozitele depasesc rata profitului
Practic, Guvernul majoreaza girla de impozitare prin indexarea cu inflatia, dar autoritatile locale pot decide sa aplice taxe mai mari sau mai mici... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 11:34