Premierul Ludovic Orban a anuntat ca anul viitor nu vor creste taxele si impozitele, precizand ca obiectivul Guvernului este sa accelereze relansarea economica si astfel nu pot fi puse frane de tip fiscal in relansarea companiilor si in privinta taxarii muncii.
"In ceea ce priveste fiscalitatea, o spun din capul locului ca nu vom creste taxe si impozite. O mai spun o data pentru ca vad lansate, odata la doua zile apare cate o nazdravanie care este preluata fara sa aiba niciun fel de legatura. Sustinem categoric cota unica de impozitare si nu vom majora taxe si impozite. Este impotriva obiectivului fundamental pe care il are Guvernul, si anume acela de a accelera relansarea economica, pentru accelerarea relansarii economice nu poti sa pui frana de tip fiscal, bariere de tip fiscal in relansarea companiilor si in ceea ce priveste taxarea muncii. Dimpotriva, avem foarte multe programe de sprijin a companiilor, atat intreprinderilor mici si mijlocii, cat si companiile mari, am gandit un intreg sistem de sustinere a realizarii de noi investitii private, fie de investitori romani, fie de investitori straini", a declarat, vineri, Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa.
El a fost intrebat si despre rectificarea bugetara de la sfarsitul lunii noiembrie si de cati bani ar mai fi nevoie pentru sistemul medical.
"La ora actuala, analizam solicitarile fiecarui ordonator principal de credite. Pe domeniul sanatatii va fi o crestere cu siguranta. De altfel, noi am si facut o... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 13:24
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a realizat o analiza cu valoarea tuturor taxelor pe care le platesc companiile cu capital strain din Romania catre bugetul de stat, bugetele locale sau bugetele de asigurari sociale. Mai mult, FIC a explicat si ce ar fi putut face statul cu acesti bani.
Analiza, precizeaza Consiliul, vine dupa ce in ultimii ani investitorii straini s-au confruntat cu un discurs public care sugereaza faptul ca societatile comerciale cu capital strain nu isi platesc taxele si impozitele pe care le datoreaza statului conform legii si ca nu au o contributie la crearea de bunastare in Romania.
"Trebuie spus inca de la inceput, faptul ca FIC nu vorbeste in numele tuturor companiilor cu capital strain din Romania, ci doar a membrilor sai. Analiza a fost realizata prin colectarea datelor de la 46 de grupuri de companii (aproximativ 68 entitati) inregistrate la Registrul Comertului din Romania.
Ne-am fi dorit sa putem analiza intreg mediul de afaceri, toate companiile din Romania, inclusiv cele cu capital strain, din perspectiva taxelor pe care le platesc, dar datele necesare nu sunt publice, acestea se afla doar in posesia Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala", se arata in comunicatul Consiliului Investitorilor Straini.
FIC subliniaza ca datele folosite in aceasta analiza sunt pentru anul 2017 si au fost colectate direct de la companii.
Un angajat FIC castiga cu peste 60% fata de salariul mediu net pe economie
In anul 2017, un... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 10:32
Regimul fiscal din Romania nu se modifica, iar taxele si impozitele nu cresc in urma semnarii acordului cu FMI, a declarat, vineri, la Romania TV, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"Noul acord cu FMI nu prevede majorarea sau aparitia de noi taxe sau impozite. Am senzatia ca s-a intrat intr-o campanie in care se incearca sa se acrediteze ideea ca in Romania se schimba regimul fiscal si cresc taxele si impozitele. Nici vorba. Se modifica si se introduc cateva accize pentru alcool si pentru produsele de lux", a spus Voinea.
Acesta a precizat ca informatiile vehiculate in ultima perioada in spatiul mediatic cu privire la presupusul continut al Scrisorii de intentie catre FMI nu provin din surse oficiale.
"Informatiile vehiculate in ultima perioada in spatiul mediatic cu privire la presupusul continut al scrisorii de intentie catre FMI nu provin din surse oficiale siastfel ele nu pot fi confirmate. Pana in acest moment, proiectul scrisorii de intentie, respectiv cel al memorandumului cu FMI, nu sunt inca documente publice. Regulile partenerilor nostri internationali asa spun: pana nu se duc in boardul Fondului nu pot fi facute publice", a explicat Liviu Voinea.
Acordul cu FMI nu implica modificarea regimului fiscal
Ministerul Finantelor Publice a precizat intr-un comunicat de presa ca scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite.
"Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 11:49
Romania impoziteaza diferit companiile straine fata de cele romanesti, "scapare" sesizata de Comisia Europeana. Ce regim "special" aplica Romania investitorilor straini?
Practic, strainii plateau taxe pentru fiecare sediu ca pentru o companie separata, in timp ce romanii platesc impozite la nivel de companie, indiferent de numarul de sedii.
Romania are la dispozitie doua luni sa schimbe legislatia, iar daca lucrurile nu se schimba dupa acesta data, legislatia romanesca intra in discutie la Curtea de Justitie a UE.
Avocatii contactati de Business24 au precizat care sunt consecintele aplicarii acestui sistem de impozitare pentru companiile straine.
"Practic, o societate straina care face un sediu permanent in Romania plateste impozit pe profit. Daca firma are trei santiere, conform gandirii de la minister, are trei sedii permanente si plateste impozit pe profit pentru fiecare dintre ele.
Daca pe un sediu permanent face profit si pe altul pierdere nu se pot compensa. Pe cand o companie romaneasca cu trei sedii poate sa isi compenseze pierderea si sa plateasca impozit pe profit per total mai mic", a declarat Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate, pentru Business24.
Avocatul a adaugat ca Romania nu poate spune ca este o "scapare sau o neatentie" pentru ca aceasta tema a fost de multe ori adusa in atentia autoritatilor.
"Este o gandire eronata pentru ca nu este vorba de o eroare de tehnica legislativa, subiectul fiind discutat de mult timp. Nu... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:59
Exxon Mobil, una dintre cele mai profitabile corporatii din lume, sustine ca a platit peste 45% din venituri in taxe, desi cifrele raportate de acestia sunt criticate de specialisti care sustin ca exagereaza.
De altfel, si in Romania, Petrom este principalul contributor la bugetul statului.
Insa in SUA, problema taxarii companiilor energetice a devenit deja un joc politic, pe masura ce presedintele Obama anunta ca vrea sa taie din beneficiile acestora, referindu-se la scutiri de taxe care insumeaza peste 40 miliarde de dolari. Astfel, Exxon, Chevron si Conoco vor trebui sa scoata mai multi bani din cufere, scrie Reuters.
"Companiile petroliere fac mai multi bani acum decat au facut vreodata. Pe langa banii pe care ii primesc de la consumatori la benzinarie, mai vor si bani de la buget", sustine Obama. La randul lor, companiile din domeniu reclama ca sunt cele mai taxate corporatii.
"Suntem cea mai taxata industie din cate stiu", declara la inceputul lunii martie directorul Chevron, John Watson.
Raspunsul dilemei sta in metoda de calcul, lucru care e din ce in ce mai important pe masura ce atat pretul petrolului, cat si profiturile companiilor petroliere cresc.
Diferentele intre calculele companiei si cele ale criticilor ei, grupul "Cetateni pentru taxare corecta", sta in luarea in faptul ca Exxon ia in calcul si taxele platite statelor straine, dar si impozitul amanat. De altfel, alte variatii tehnice apar la calcularea valorii impozitelor.
In... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 08:32