Uniunea Salvati Romania propune ca statul sa renunte la taxele aplicate pe salariul minim si impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, fara a fi taxata insa componenta de pensie contributiva.
"In aceasta perioada de criza, statul trebuie sa sprijine in primul rand romanii si sa protejeze locurile de munca. Cea mai buna metoda este transferul de resurse de la stat spre populatie, altfel incat oamenii sa nu isi mai faca griji pentru ziua de maine. Concret, statul poate sa renunte la taxele aplicate pe salariul minim si fiecare roman ramane cu 830 de lei in plus in mana.
In plus, statul poate sa acorde 830 de lei ajutor de criza pentru fiecare angajat care si-a pierdut locul de munca incepand cu 1 martie. Impactul bugetar al acestor masuri propuse de USR este suportabil pe termen scurt si similar cu impactul masurilor anuntate de catre Guvern. Doar ca solutia USR presupune o distributie mai simpla si mai echitabila a resurselor", arata USR, intr-o postare pe Facebook.
Uniunea propune si alte masuri de "ajustare a cheltuielilor statului roman", printre care:
- pensii speciale impozitate cu 90% (componenta de pensie contributiva nu va fi taxata);
- impozit de 90% pe orice venit de la stat (salarii plus altele surse, inclusiv pensiile cumulate cu salariul) care depaseste salariul presedintelui Romaniei;
- accelerarea intrarii fondurilor europene in economie;
- digitalizare si revizuirea "labirintului" de agentii, autoritati, companii de stat (municipale sau... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 11:59
Liderul PSD Liviu Dragnea afirma, intr-un interviu pentru Reuters, ca masurile de reducere a impozitelor si taxelor si de crestere a salariului minim si a pensiilor vor continua, el comentand ca "au fost prea multi ani de austeritate".
De asemenea, spune ca ar putea deveni optionale contributiile la fondurile private de pensii si anunta ca majoritatea companiilor de stat vor fi listate la bursa.
Guvernul roman isi va mentine politica de reducere a taxelor si de crestere a salariului minim si a pensiilor pana in 2020 in incercarea de a imbunatati standardul de viata a declarat presedintele PSD Liviu Dragnea pentru Reuters.
De asemenea, conform Reuters, in privinta contributiilor la sistemul privat de pensii, Dragnea a afirmat ca Guvernul ar putea decide ca acestea sa devina optionale, in conditiile in care in prezent sunt obligatorii pentru persoanele sub 35 de ani, iar orice modificare ar putea afecta piata de capital, avand in vedere ca fondurile de pensii se numara printre cei mai mari investitori.
Dragnea este vazut ca cel mai puternic politician din Romania, desi nu poate deveni premier din cauza unei condamnari pentru fraude electorale, comenteaza Reuters.
"Necesitatea relaxarii fiscale, atat pentru sectorul privat, cat si pentru angajati, a fost stringenta. Si va continua, pentru ca vom reduce atat numarul taxelor, cat si cuantumul lor", a declarat liderul PSD pentru Reuters, adaugand ca vor continua si investitiile pentru a genera venituri la buget si... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 09:21
Angajatorii ar trebui sa creasca salariul brut cu 20% pentru a nu afecta suma neta pe care o primeste angajatul in prezent, in urma transferului contributiilor, sustine Raluca Bontas, partener Deloitte Romania.
"Proiectul de modificare a Codului Fiscal stabileste reducerea impozitului pe venit la 10% si a contributiilor totale cu 2 p.p. Angajatul va datora contributia sociala de 25% si contributia de sanatate de 10%, iar angajatorul contributia asiguratorie de munca de 2,25%.
Calculele arata ca, in cazul unui salariu net de 3.000 de lei, costul complet (insemnand pe langa suma neta platita angajatului, contributiile datorate de angajator, respectiv de angajat si impozitul pe venit) va scadea anul viitor, daca se aplica aceste modificari, cu 0,3% (17 lei).
Avand in vedere ca va avea loc un transfer aproape integral al contributiilor sociale si de sanatate in sarcina angajatului, angajatorii ar trebui sa creasca salariul brut cu 20% pentru a nu afecta suma neta pe care o primeste acesta in prezent", a declarat, pentru AGERPRES, Bontas.
In caz contrar, spune ea, salariul net ar fi 2.502 lei.
"O consecinta a modificarilor va fi o crestere cu 13% (220 lei) a sumei aferente contributiilor pentru un salariu net de 3.000 lei virata bugetului de asigurari sociale, in timp ce suma aferenta impozitului pe venit virata bugetului de stat va scadea cu 42% (238 lei) ", a explicat oficialul Deloitte Romania.
Contributiile sociale vor trece de la angajatori la angajati... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 19:48
1Impozitul pe venit va scadea de la 16% la 10%, dar in acelasi timp vor creste taxele sociale, de la 16,5% la 35%, a declarat marti, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la iesirea de la Consiliul National Tripartit.
"Salariul nu se taie, pentru ca, potrivit legislatiei in vigoare, discutam de un salariu brut. Problema este ca prin transfer am acelasi salariu brut, numai ca fiscalitatea mea, ca si lucrator, creste. E adevarat ca scade impozitul pe venit, de la 16% la 10%, dar in acelasi timp taxele sociale pe care le suport ca lucrator cresc de la 16,5% la 35%.
Din acest punct de vedere e o crestere de fiscalitate, care se va reflecta nu in valoarea salariului brut, ci in valoarea salariului net, cu care voi pleca acasa.
Angajatorii nu si-au luat angajamentul ferm ca vor creste, Guvernul se bazeaza pe promisiunea si bunele lor intentii legate de acest lucru, dar discutam de 3 milioane, nu de salariatii care sunt astazi la salariul minim pe economie, care vor vedea o crestere de 97 de lei pe net, nu discutam de sectorul bugetar, care are prevazuta o crestere de 25%, ceea ce inseamna pe net o crestere de circa 4%, ci discutam de restul lucratorilor din Romania care vor fi afectati", a explicat Hossu.
De asemenea, acesta a mai afirmat ca partea patronala a aprobat toate masurile guvernamentale.
"CNT (Consiliul National Tripartit - n.red.), intr-un anumit festivism, as putea spune, partea patronala a aprobat toate masurile guvernamentale. Pe partea sindicala,... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 19:44
De la 1 ianuarie 2017 intra in vigoare cateva scutiri si eliminari de taxe importante, dar noul an va aduce si cresteri salariale pentru unii angajati. In plus, e posibil ca benzina si motorina sa se ieftineasca, la fel si curentul electric, insa mancarea, electronicele si electrocasnicele se vor scumpi.
Desi coalitia PSD-ALDE si-a exprimat dorinta de a amana intrarea in vigoare a unor reduceri sau anulari de taxe prevazute in Codul Fiscal, aceasta se va putea intampla doar dupa instalarea noului guvern la Palatul Victoria.
Vom plati rate mai mari la inceputul lui 2017, din cauza cresterii ROBOR
Drept urmare, masurile prevazute in Codul Fiscal intra in vigoare neschimbate la 1 ianuarie 2017.
In primul rand, asta inseamna ca se va reduce cota generala de TVA de la 20% la 19%, ceea ce ar trebui sa duca si la o scadere a preturilor la majoritatea produselor si serviciilor.
De asemenea, supraacciza la carburanti de 7 eurocenti va fi eliminata, iar nivelul accizelor va fi redus ...citeste mai departe despre "Semne bune anul are? 2017 vine cu reduceri de taxe, cresteri de salarii si unele scumpiri" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Ianuarie 2017, ora 09:23
Reducerea impozitelor si taxelor va putea fi aplicata prin inghetarea chelutielilor bugetare in 2016 la nivelul din acest an, iar din 2017 circa 40% din impactul bugetar al cresterii PIB va merge spre relaxare fiscala si 60% spre cheltuieli bugetare, a declarat ministrul Finantelor, Darius Valcov.
Ministrul Finantelor a aratat ca pana la mijlocul anului vor fi introduse standarde de cost pentru administratia centrala si nu a exclus si alte reforme administrative.
Potrivit ministrului Finantelor, golul de venituri estimat pentru 2016 din reducerile programate la TVA si accize si eliminarea taxei pe stalp si a impozitului pe veniturile din dividende va fi acoperit din impactul pozitiv al cresterii economice asupra veniturilor bugetare.
In aceste conditii, bugetul pe 2016 va urma in linii mari nivelul cheltuielilor stabilit in 2015.
Ministerul Finantelor estimeaza pentru anul viitor un minus aritmetic de 16,4 miliarde lei, din care se asteapta sa recupere venituri de 9,4 miliarde lei, ceea ce ar duce la un deficit suplimentar de 7 miliarde lei.
Cele mai recente prognoze ale Comisiei Nationale de Porgnoza, luate in calcul la constructia bugetara, indica un PIB de 748,6 miliarde lei in 2016, comparativ cu 709,7 miliarde lei in acest an, corespunzator unei cresteri economice de 3% pentru anul viitor.
Pe de alta parte, Finantele au calculat un impact pozitiv asupra cresterii economice din masurile de relaxare fiscala de 1,7 puncte procecntuale in 2016, ceea ce... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 09:55
Anul viitor nu va creste nicio taxa si niciun impozit, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, premierul Victor Ponta.
"Deci vreau sa spun foarte clar si sa fac un apel la seriozitate desi, in ultimele zile, am vazut foarte multa ipocrizie si neseriozitate din partea celor trei candidati ai domnului Basescu - Elena Udrea, Klaus Iohannis si Monica Macovei: anul viitor nu schimbam nimic la niciun fel de taxa. Nu se schimba cota unica, nu se schimba TVA-ul decat in jos, daca reusim si cred ca reusim sa reducem TVA la 9 % pentru fructe, legume, produse bio si carne, nu se schimba nimic din ceea ce priveste filozofia fiscala. Tot ceea ce am adoptat pana acum este incadrat in veniturile pe care le avem in acest moment, citeaza Agerpres.
Daca incepem cu prostii si minciuni gen "tot TVA-ul il ducem la 19 %, scadem cota unica la 10 %" - prostii si minciuni pe care le-am vazut la dl. Iohannis, pentru ca dansul nu cunoaste si nu stie-acelea ar fi 6,5 miliarde de euro pe care, sigur, nimeni nu le poate acoperi de undeva. Dar asta este daca vine dansul la guvernare, ceea ce cu siguranta nu se va intampla, pentru ca nu il voi numi prim-ministru, cum nu l-am numit nici vicepremier cand si-a dorit acest lucru de curand, in februarie", a sustinut Victor Ponta.
El a dat asigurari ca, in cazul in care actuala coalitie va ramane la guvernare pana in 2016, nu va creste nicio taxa si niciun impozit pentru ca tot ceea ce Guvernul a adoptat se incadreaza in veniturile avute in acest... mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 10:15
Guvernul Ponta nu are in vedere, in acest an, implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii si nici extinderea bazei de calcul a acestora asupra veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, a declarat marti seara Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta.
"Este o discutie care se repeta an de an fara a avea nicio fundamentare reala in politicile fiscale propuse de Guvern. Viziunea noastra este de a impulsiona cresterea economica si crearea de locuri de munca prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit si reducerea CAS de la 1 iulie 2014. In plus, va fi curatat sistemul de taxe parafiscale prin eliminarea a 70 taxe care nu se justifica din punct de vedere economic si fiscal", a aratat sursa citata.
Premierul Victor Ponta sustinea, la sfarsitul lunii trecute, ca reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) la angajator se afla in topul listei subiectelor care vor fi abordate in cadrul intalnirii de la inceputul lunii iunie cu delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
In prezent, cotele de contributii de asigurari sociale platite de angajator sunt: pentru conditii normale de munca (pensii) - 20,8%, asigurari de sanatate - 5,2%, fond concedii si indemnizatii - 0,85%, fond de somaj-0,5%, fond de garantare a creantelor salariale - 0,25%.
Angajatul plateste contributii sociale astfel: asigurari de sanatate - 5,5%, fond de somaj - 0,5% si contributii... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 08:37
Scaderea numarului de taxe si impozite pe care o firma din Romania le plateste anual de la 39 la 13, cate se platesc in Bulgaria, ar aduce castigarea a zece locuri in clasamentul competitivitatii globale, a declarat marti Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, in cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate.
"Daca Romania ar avea, la nivelul companiilor, o simplificare a sistemului de taxe si impozite si sa ajungem sa avem acelasi numar de taxe ca in Bulgaria, adica 13 in loc de 39, am urca cu 10 pozitii in clasamentul competitivitatii globale", a explicat Dumitru.
In opinia sa, Romania se pozitioneaza foarte prost in raport cu tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), pe partea de plata a taxelor, nu din cauza nivelului taxelor ci din perspectiva birocratiei aferente platii acestora. "In Romania, o companie medie trebuie sa faca 39 de plati pe an, in comparatie cu o medie de 12 in tarile OECD si o medie de 26 in tarile Europei si Asiei Centrale. In tarile din ECE, sunt mai putine plati decat in Romania. In Bulgaria, 13 plati pe an, in Ungaria, 12, in Cehia, doar opt plati pe an", a mai spus Dumitru.
El sustine ca in Romania se fac cate 12 plati lunare pentru TVA si CAS si patru plati pe an pentru impozitul pe profit, in timp ce in tarile din regiune se face cate o singura plata pe an pentru fiecare categorie. In plus, in toate tarile din regiune este posibila completarea online a declaratiilor respective. In Romania doar partial se poate face acest... mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 17:21