Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) este surprinsa de decizia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene "de a trata cu rigiditate" decizia Guvernului privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiei de asigurari sociale pentru angajatori, arata un comunicat AOAR.
AOAR considera ca masura poate genera noi locuri de munca si "se asteapta ca, atat specialistii romani cat si cei ai FMI, BM, si CE sa aiba o abordare mai larga a acestei masuri".
"AOAR continua sa sustina ferm adoptarea de catre Guvern a acestei masuri, chiar in divergenta cu opiniile troicii, cu atat mai mult cu cat chiar Parlamentul European a constatat in 2014 existenta unor divergente intre politica FMI si obiectivele UE. AOAR considera ca Romania trebuie sa-si stabileasca o politica ambitioasa de stimulare a factorilor de crestere economica, printre care munca si numarul locurilor de munca, domeniu in care fiscalitatea este impovaratoare", arata comunicatul.
Oamenii de afaceri cer, de asemenea, Guvernului "sa-si asume raspunderea unor masuri care sa consolideze cresterea economica realizata pana in prezent, amanand aplicarea altor masuri de protectie sociala, asigurand in primul rand reluarea finantarii investitiilor si a a cofinantarilor necesare utilizarii fondurilor din bugetul UE".
CAS scade cu 5 puncte din octombrie, fara acordul FMI
Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca Guvernul va trimite saptamana viitoare Parlamentului proiectul de lege privind reducerea CAS cu... mai mult
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 15:53
Largirea bazei de impozitare nu inseamna noi taxe si impozite, ci inseamna ca vor incepe sa isi plateasca darile si cei care pana acum s-au eschivat, a declarat joi pentru Agerpres Cristian Socol, consilierul primului-ministru Victor Ponta.
El a sustinut ca Executivul nu va introduce noi taxe si impozite, ci se urmareste o largire a bazei de impozitare, ceea ce inseamna ca vor fi create noi categorii de contribuabili si nu vor fi afectati cei deja existenti.
''Presa a speculat tot timpul negativ pe tema noului acord cu FMI. Am vazut tot felul de informatii legate de introducerea de noi taxe si impozite, iar acestea nu s-au adeverit. Nu este adevarat ca cetateanul de rand va fi impovarat cu noi taxe si impozite. Cine isi plateste acum darile catre stat este cinstit cu societatea in care traieste, va plati in continuare aceleasi taxe si impozite. Putem vorbi insa despre o largire a bazei de impozitare, ceea ce inseamna ca cei care azi nu platesc nimic in curand vor plati si ei. Asta inseamna ca toata lumea va fi tratata egal, deoarece pana la urma si cei care platesc taxe si impozite si cei care nu platesc beneficiaza de aceleasi servicii ale statului, merg pe aceleasi drumuri, isi duc copiii la aceleasi scoli si tot asa'', a detaliat Cristian Socol. mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 19:00
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat marti ca FMI se insala sustinand ca reducerea CAS nu era posibila in acest an.
"Gresesc (...). Se insala. CAS se putea reduce si de acum, dar, intr-adevar, este preferabil din semestrul II cu 5%, decat cu 3%", a declarat Antonescu, inainte de sedinta Biroului Politic National al PNL care se desfasoara la Palatul Parlamentului.
In ceea ce priveste faptul ca FMI a aratat ca reducerea CAS nu este prinsa in proiectia bugetara pe 2014, liderul PNL a spus ca nu cunoaste aceste detalii.
"Eu am comentat aseara lucrurile pe care le-au adus la cunostinta opiniei publice primul-ministru, ministrul Finantelor. Nu este vorba de proiectia bugetara, ci este vorba de scrisoarea de intentie, despre asta s-a vorbit, acolo este mentionat acest lucru", a precizat Antonescu, adaugand ca ar putea sa dea mai multe detalii la sfarsitul sedintei BPN.
Reducerea cotelor de contributii de asigurari sociale constituie o cale de a sprijini piata muncii, dar la acest moment era prea devreme, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, seful Misiunii Fondului Monetar International, Andrea Schaechter. mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 14:00
Introducerea impozitului forfetar nu este prevazuta in acordul convenit cu Fondul Monetar International, ci este o initiativa a Guvernului, aflata in prezent in Parlament spre adoptare, a declarat premierul Victor Ponta.
"Forfetarul nu e prevazut in acordul cu FMI, este initiativa a Guvernului preluata, si din punctul meu de vedere bine gestionata, de ministrul Grapini, care a discutat de sase luni cu IMM-urile si a venit cu proiectul de lege. Daca Parlamentul il va adopta, va insemna ca pentru anumite tipuri de servicii - hotel, restaurant, frizerie- nu mai iti iau niciun fel de impozit pe profit, toate celelalte, ai o taxa pe care o platesti anual si nu mai vin sa te intreb nimic altceva, cat ai facut profit. Deci, asta nu e in acordul cu FMI", a spus Ponta la Antena 3.
Proiectul de lege privind impozitul forfetar a fost aprobat de Guvern
Proiectul de lege privind impozitul forfetar a fost aprobat, miercuri, de Guvern si va fi transmis catre Parlament. In acest sistem de impozitare intra opt coduri CAEN: hoteluri, restaurante, pensiuni, baruri, cafenele, service auto, vulcanizare si spalatorii auto.
Conform proiectului, prevazut sa fie aplicat incepand cu anul viitor, barurile si cafenelele amplasate central in Capitala sau in primele sapte mari orase vor plati anual, in functie de suprafata, intre 1.500 si 3.400 euro, in timp ce in localurile din orase care nu sunt municipii vor achita intre 310 euro si 2.000 euro.
Ce impozit forfetar vor plati... mai mult
Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 15:36
Forma finala a scrisorii de intentie catre FMI a fost aprobata miercuri de catre Guvern si a fost trimisa presedintelui Traian Basescu pentru aprobare, astfel incat joi sa fie trimisa board-ului Fondului.
Seful Executivului a precizat totodata ca a solicitat Parlamentului ca marti, 17 septembrie, la ora 17.00, sa prezinte in plenul celor doua Camere ale legislativului cele mai importante prevederi ale noului acord.
Parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie
Premierul a afirmat ca in plenul celor doua Camere ale Parlamentului va prezenta saptamana viitoare "elementele principale", dar nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale.
Declaratia premierului referitoare la faptul ca nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale, a starnit atentia analistului economic Mircea Cosea.
"Premierul Victor Ponta a facut o declaratie care m-a mirat putin. Spunea ca totusi vor avea acces la ea parlamentarii. In general, pana la prezenta in board, scrisoarea de intentie nu este facuta public. Iar daca va fi prezentata in parlament, aceasta este facuta public, deoarece parlamentul Romaniei nu are calitatea si posibilitatea de a ermetiza anumite lucruri" a declarat Mircea Cosea pentru Business24
Mircea Cosea: Guvernul Ponta da cu o mana si ia cu alta
Introducerea unor alte impozite si taxe, in conditiile in... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 11:11
Noul program al Romaniei cu Fondul Monetar International nu are in vedere cresterea taxelor pentru intreaga populatie a tarii, in conditiile in care singurele modificari din sistemul de taxare sunt cresterea accizelor pentru unele produse de lux si plata contributiilor sociale pentru veniturile rezultate din chirii, a declarat miercuri, intr-un interviu pentru Agerpres, Guillermo Tolosa, reprezentantul in Romania al Fondului Monetar International (FMI).
In acest context, Tolosa a mentionat ca majorarea accizelor pentru produsele de lux, ca mod de a compensa reducerea TVA la paine, vizeaza un numar mic de persoane si este o masura corecta din punct de vedere fiscal. Totodata, contributiile sociale din veniturile rezultate din chirii vor duce la imbunatatirea finantarii in sistemul sanitar, considera oficialul FMI.
Tolosa a adaugat ca programul de privatizare a companiilor de stat nu a suferit nicio amanare si primele oferte publice vor avea loc chiar in acest an.
Credeti ca reducerea TVA la paine este o masura buna pentru buget?
Guvernul va compensa posibilele scaderi de venituri prin alte metode, precum cresterea accizelor la unele produse de lux, ceea ce este just, corect si creste corectitudinea din sistemul fiscal in general. Adica vorbim de taxe mai mari in zona de lux si taxe mai mici in ceea ce priveste painea.
Considerati ca aceste masuri vor compensa reducerea TVA la paine?
Da, credem ca masurile privind regimul fiscal vor avea acest efect.... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 05:25
Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca in Acordul cu Fondul Monetar International nu se face referire la mariri de taxe si impozite in Romania, singurele majorari fiind pentru accizele la alcool si produse de lux ca si compensare la scaderea TVA la paine si plata contributiilor la asigurarile de sanatate pentru cei care au si salarii, dar incaseaza si chirii.
"Nu exista in noul Acord nicio referire legata de cresteri concrete de taxe si impozite cu doua exceptii pe care mi le asum si le sustin. Prima, daca scadem TVA la paine, crestem accizele la produsele de lux, iahturi, ceasuri si la alcool, iar liberalii nu au nicio problema cu asta. A fost o masura a USL sustinuta si de liberali si de PC, sa reducem TVA la paine si e un pret corect pe care mi-l asum.
Cred ca am facut bine. Al doilea lucru vine de la Comisia Europeana si FMI. Acestea au intervenit dupa ce am redus contributiile de asigurari la sanatate la pensiile sub 740 de lei. Anul trecut Boc si Basescu i-a pus pe pensionari sa plateasca asigurari pentru toata suma, iar noi am venit si am promis sa dam inapoi. Comisia Europeana a spus ca pentru toate veniturile, in toata Europa se platesc contributii de sanatate.
Am spus ca de la 1 ianuarie 2014 pentru cei care au chirii si au si salariu, pentru ca cei care au doar chirii fara salariu plateau si acum contributii de asigurari de sanatate, cei care au si una si alta platesc acei 5,5% la sanatate din chirie. Asta este tot, nu exista nimic altceva.... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 08:28
Scopul incheierii unui acord cu Fondul Monetar International (FMI) nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP), in urma unor informatii aparute in presa cu privire la continutul noii scrisori de intentie cu FMI, potrivit careia Guvernul urmeaza sa majoreze si sa introduca noi impozite.
"Scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite. Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de masuri necesare realizarii reformelor din domenii precum sanatate, transporturi, sectorul energetic, absorbtia fondurilor UE, continuarea restructurarii companiilor de stat etc. Aceste reforme vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice", se precizeaza intr-un comunicat al MFP, potrivit Agerpres.
In ceea ce priveste informatia conform careia Guvernul si-a asumat in scrisoarea de intentie cu FMI introducerea CAS si CASS pentru sotiile si copiii majori aflati in intretinerea angajatilor cu venituri mari, MFP afirma ca informatia este "complet falsa". "O asemenea masura nu se regaseste in scrisoarea cu FMI", arata MFP.
De asemenea, referitor la impozitarea diferentiata a proprietatilor in functie de utilizarea acestora, incepand cu 1 ianuarie 2014, MFP precizeaza ca aceasta prevedere nu este o noutate introdusa in actuala scrisoare, ci reprezinta o masura asumata prin scrisorile precedente si care a fost mentinuta... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 08:38
Ungaria se confrunta cu o situatie bugetara precara, insa nu la fel de grava ca a tarilor baltice, iar extinderea acordului stand-by cu Fondul Monetar International (FMI) nu este deocamdata pe ordinea de zi, a declarat ministrul ungar de finante, Peter Oszko, citat de Reuters."In prezent, nu exista posibilitatea de a stimula cresterea economica a Ungariei prin masuri bugetare", a declarat Oszko pentru cotidianul Magyar Nemzet, adaugand ca Ungaria se afla intr-o pozitie vulnerabila in ceea ce poriveste situatia fiscala, desi problemele sunt mai reduse decat in tarile baltice.
Acesta a mai spus ca un alt imprumut de la FMI "nu este deocamdata pe ordinea de zi", modificarile ulterioare depinzand evident de schimbarile mediului economic extern. Nu vor exista "manevre bugetare", in contextul in care ministrul de finante considera ca transparenta este principalul factor ce sustine credibilitatea.In opinia ministrului de finante, Ungaria a ramas in urma tarilor Uniunii Europene in ceea ce priveste reglementarea afacerilor offshore. Averile acumulate in paradisurile fiscale ar trebui sa fie impozitate la nivelul veniturilor personale din Ungaria, in cazul in care nu se poate taxa in alta parte, a adaugat Oszko, spunand ca o politica mai stricta ar da rezultate majore.
Ungaria, care a ocolit un colaps financiar prin luarea unui imprumut de 25,1 miliarde dolari de la FMI in octombrie 2008, se confrunta acum cu cea mai puternica incetinire a cresterii economice din ultimii 20 de ani.... mai mult
Luni, 04 Mai 2009, ora 13:38