Marea Britanie isi mentine intentia de a introduce o taxa pentru marile companii din sectorul digital, o masura care ar urma sa intre in vigoare in luna aprilie, a declarat miercuri la Davos ministrul britanic de Finante, Sajid Javid in pofida avertismentelor cu represaliile venite de la omologul american, Steven Mnuchin, informeaza AFP.
Mai multe stat europene analizeaza posibilitatea introducerii unor taxe speciale care sa vizeze motoarele de cautare online, platformele de social media si cele de vanzari online, ceea ce a generat critici din partea Washingtonului care sustine ca astfel de taxe vizeaza in mod incorect firmele americane.
"Intentionam sa punem in practica taxa noastra pentru serviciile digitale in luna aprilie. Este o taxa proportionata si este conceputa in mod deliberat ca o taxa temporara astfel ca o vom elimina imediat ce se va ajunge la o solutie internationala", a declarat Sajid Javid la un panel organizat cu ocazia Fondului Economic Mondial (WEF) de la Davos.
In replica, Steven Mnuchin, prezent la acelasi panel, a spus ca o astfel de masura din partea Marii Britanii va declansa o riposta din partea Washingtonului via introducerea de tarife vamale."Aspectele ce tin de taxele internationale sunt foarte complicate si necesita foarte mult timp pentru a fi analizate. Daca cineva pune in mod arbitrar taxe pentru companiile noastre digitale, vom analiza posibilitatea de a introduce, arbitrar, taxe pentru companiile constructoare de automobile", a... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 16:29
Ministrii de Finante din grupul statelor puternic industrializate (G7) au ajuns joi la un consens cu privire la taxarea gigantilor Internetului, precum Facebook si Google, ceea ce deschide calea pentru un acord international in acest dosar, a anuntat joi presedintia franceza a G7 la finalul reuniunii de la Chantilly, la nord de Paris, informeaza AFP.
"Ministrii au cazut de acord ca un nivel minim de taxare ar contribui la asigurarea ca aceste companii platesc taxe corecte", se arata intr-un comunicat al presedintiei franceze a G7. Un oficial francez care a dorit sa isi pastreze anonimatul a spus ca nivelul taxei urmeaza sa fie convenit in viitor.
Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a explicat ca este pentru prima data cand statele membre G7 s-au pus de acord asupra taxarii activitatilor fara prezenta fizica, in special a activitatilor digitale.
Consensul la care au ajuns ministrii de Finante din G7 da un impuls negocierilor care au loc in prezent in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) pentru a se ajunge la un acord international cu privire la taxare gigantilor din domeniul digital.
Tot la reuniunea de la Chantilly, Ministrii de Finante din G7 au cazut de acord ca monedele virtuale precum proiectul Libra al retelei sociale Facebook trebuie sa respecte cele mai ridicate standarde de reglementare pentru a garanta ca nu sunt utilizate pentru spalarea banilor iar utilizatorii sunt protejati.
"Ministrii au cazut de acord... mai mult
Joi, 18 Iulie 2019, ora 15:19
Barney Jones, in varsta de 37 de ani, un fost director de vanzari, este cel care a alertat guvernul britanic cu privire la evaziunea fiscala practicata de Google in aceasta tara. Actiunile sale au adus un plus de 130 de milioane de lire sterline in trezoreria britanica.
Jones a ajutat la demascarea modului in care Google evita sa plateasca taxe in Marea Britanie. El a inmanat anchetatorilor mii de mailuri care au dezvaluit mecanismul prin care gigantul IT evita plata taxelor in regat, scrie The Independent.
Google trebuie sa plateasca taxe restante de 130 milioane de lire sterline, in Marea Britanie
El sustine ca Marea Britanie trebuie sa creeze mecanisme de incurajate pentru ca oamenii sa dezvaluie felul in care multinationalele evita sa plateasca taxe. Apelul sau vine in conditiile in care Comisia Europeana a fost solicitata sa investigheze intelegeri controversate cu companiile multinationale privind taxele.
Jones admite ca, acum 3 ani, cand a dezvaluit continutul ...citeste mai departe despre "Povestea angajatului care a costat Google 130 de milioane de lire sterline" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Ianuarie 2016, ora 12:39
Google a acceptat sa plateasca taxe in valoare de 130 de milioane de lire sterline (185 de milioane de dolari), in Marea Britanie, pentru perioada 2005-2015, ca urmare a unui "audit deschis" realizat asupra conturilor sale de catre autoritatile fiscale britanice.
Aceasta plata acopera datorii restante din anul 2005 si va fi facuta dupa sase ani de anchete realizate de reprezentantii Her Majesty's Revenue and Customs (HMRC), un departament al Guvernului Marii Britanii, care este responsabil, printre altele, de colectarea taxelor.
Google, in prezent parte a companiei americane Alphabet Inc, este una dintre companiile multinationale care au fost acuzate ca au apelat la diverse aranjamente fiscale pentru a evita plata taxelor in Marea Britanie, in ciuda faptului ca au incasat miliarde de lire sterline de pe aceasta piata.
Matt Brittin, seful Google Europe, a declarat, sambata, pentru BBC, ca Google va plati mai multe taxe in Marea Britanie. "Regulile se modifica la nivel ...citeste mai departe despre "Google trebuie sa plateasca taxe restante de 130 milioane de lire sterline, in Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 17:45
Guvernul britanic a anuntat ca va introduce o taxa de 25% din profiturile obtinute de companii in aceasta tara, dar care sunt inregistrate oficial in alt stat. Expertii avertizeaza insa ca aceasta masura ar putea incalca tratatele fiscale internationale.
Supranumita "taxa Google", ea vizeaza giganti IT, dar si alte multinationale, cum ar fi Starbucks.
Wall Street Journal avertizeaza ca din cauza unor tratate in vigoare - multe dintre ele fiind bilaterale si negociate in mod individual de-a lungul anilor - aceste companii sunt capabile sa isi mute profiturile in offshore, unde platesc biruri mult mai mici, evitand taxarea in tari precum Marea Britanie, unde ar fi achitat sume uriase.
Oficialii Google si Facebook, companii vizate de aceasta taxa, au refuzat sa comenteze pe aceasta tema.
Tratatele, un zid pentru aceasta taxa
Multe dintre acorduri au fost semnate inainte de aparitia comertului online, iar acum ele stau in calea taxei anuntate de Marea Britanie, care ar ...citeste mai departe despre "Marea Britanie pregateste "taxa Google": Marele zid de care s-ar putea lovi guvernul de la Londra" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 11:40
Un fost angajat al Google continua razboiul impotriva Google in Marea Britanie cu o serie de acuzatii la adresa gigantului online, in privinta modalitatilor prin care Google evita plata taxelor.
Barney Jones a lucrat la Google din 2002 in 2006 si spune ca are peste 100.000 de e-mail-uri care expun evitarea imorala a platii taxelor. El sustine ca Google are un sistem prin care directioneaza profiturile prin Irlanda, catre paradisul fiscal din Bermuda, evitand astfel impozitarea veniturilor sale din Marea Britanie, scrie "The Daily Mail".
Nu sunt primele acuze de acest fel la adresa gigantului online, saptamana trecuta fiind una dificila pentru filiala din Marea Britanie. Matt Brittin, vicepresedinte al Google, a fost supus unui adevarat tir de intrebari de catre parlamentarii britanici, care au acuzat compania de "evitare calculata si lipsita de etica a platii taxelor".
Astfel, Google a platit doar 7,3 milioane de lire sterline catre statul britanic, desi a avut o cifra de afaceri de 3 miliarde de lire sterline.
Citeste mai multe despre Google, banuit de evaziune fiscala masiva in Marea Britanie pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 11:04
Lantul american de cafenele Starbucks a amenintat ca-si va suspenda programul de investitii in Marea Britanie, considerand ca practicile sale fiscale au fost criticate in mod incorect de premierul britanic, David Cameron, informeaza cotidianul Sunday Telegraph, preluat de AFP.
Citand surse din interiorul companiei, Sunday Telegraph sustine ca sefii de la Starbucks au cerut sa se intalneasca cu premierul David Cameron, dupa ce acesta a spus ca firmele care beneficiaza de scutiri de impozite "trebuie sa se trezeasca la realitate". Potrivit presei, aceste comentarii vizeaza in special companiile americane care nu platesc suficiente taxe in Marea Britanie.
"Premierul a lansat atacuri ieftine impotriva companiei noastre, care - sa nu uitam - a promis ca-si va plati impozitele atat in prezent cat si in viitor", a declarat o sursa din interiorul companiei Starbucks.
Sunday Telegraph sustine ca directorul Starbucks pentru Marea Britanie, Kris Engskov, este ingrijorat de politizarea subiectului taxelor si vineri s-a intalnit cu o serie de responsabili la biroul primului ministru.
Starbucks, dar si Amazon, si Google au fost criticate in Marea Britanie dupa publicarea unor informatii care arata ca aceste mari companii straine au platit taxe foarte mici, sau deloc, pentru profiturile pe care le realizeaza gratie unor artificii contabile.
De exemplu, Starbucks a confirmat ca, in ultimii trei ani, n-a platit impozite pentru companii in Marea Britanie, desi in aceasta... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 12:21
Lantul de cafenele Starbucks a fost de acord sa plateasca taxe mai mari in Marea Britanie, dupa ce britanicii s-au infuriat afland cat de putin plateste la stat si ce vanzari uriase are.
Potrivit BBC, Kris Engskov, managerul Starbucks Marea Britanie, a anuntat ca va plati "o suma semnificativa" reprezentand taxe corporative, in perioada 2013 - 2014, indiferent de profitul inregistrat, scrie Ziare.com.
Un expert in taxe a afirmat, pentru sursa citata, ca aceasta oferta de a plati taxe mai mari este o miscare fara precedent a unei multinationale ce activeaza in Marea Britanie.
Potrivit unor estimari, 20 de milioane de lire ar putea intra, in plus, anual, in bugetul Marii Britanii, daca Starbucks se tine de cuvant.
Alte doua companii, Amazon si Google, au fost criticate si ele pentru ca au castiguri foarte mari de pe urma britanicilor dar nu platesc taxe, folosindu-se de artificii pentru acest lucru.
Starbucks, de exemplu, a vandut in valoare de 400 milioane de lire in Marea Britanie, in 2011, insa nu a platit taxe deoarece banii incasati au fost transferati catre o companie sora din Olanda, sub forma unor plati. mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 10:03
Lantul de restaurante McDonald's se va alatura altor companii ce parasesc Marea Britanie in urma modificarii sistemului de taxe, grupul american urmand sa-si mute sediul european la Geneva pana la finalul acestui an, relateaza Telegraph, informeaza NewsIn. Directorii executivi, inclusiv Denis Hennequin, presedintele operatiunilor McDonald's in Europa, vor fi transferati in Elvetia.
Compania americana, ce si-a deschis primul restaurant la Londra in 1974, se alatura altor mari corporatii ce si-au mutat sediile europene in Elvetia, printre care Kraft, Procter & Gamble, Colgate Palmolive si Yahoo. Google a ales, de asemenea, orasul Zurich pentru sediul european, desi are deja un birou important in capitala Marii Britanii.
McDonald's a precizat ca masura "ne permite sa desfasuram managementul strategic al drepturilor internationale de proprietate intelectuala, inclusiv licentele pentru franciza din Europa, din Elvetia".
Compania a subliniat ca se asteapta ca nivelul anual al taxelor sa ramana intre 29% si 31%.
Schimbarea sistemului britanic de taxe pentru profiturile internationale din drepturile de proprietate intelectuala, precum licente si brevete, anuntata in bugetul pentru acest an, a determinat si grupul publicistic Informa sa isi mute sediul in Elvetia in prima parte a acestui an.
Operatiunile McDonald's in Marea Britanie vor continua sa fie gestionate din Londra, sub conducerea lui Steve Easterbrook.
Afacerile europene ale grupului s-au dezvoltat in ultimii... mai mult
Duminica, 12 Iulie 2009, ora 17:09