Tot mai multi intreprinzatori merg la Ruse pentru a-si deschide o firma in Bulgaria. Intermediarii de peste Dunare au perioade in care se plang ca nu pot face fata numarului mare de solicitari primite din partea romanilor.
Antreprenorii romani aleg Bulgaria pentru ca tara vecina dispune de un sistem de taxare avantajos si de o stabilitate economica iesita din comun, avand un curs valutar fix al monedei nationale (leva) pentru schimbul din si in Euro. In afara de cota TVA, de 20%, nici o alta taxa nu s-a schimbat in ultimii 20 de ani in Bulgaria.
Impozitul pe profit este de numai 10%, iar plata acestuia se face dupa depunerea declaratiilor de inchidere de an. In cazul in care firma nu inregistreaza profit, nu se achita nici un fel de impozit minim. Acest lucru faciliteaza practic scutirea taxelor pe profitul reinvestit.
Cu alte cuvinte, antreprenorii pot sa-si administreze banii astfel incat sa reduca costul impozitarii. De asemenea, impozitul pe dividende (5%), se achita tot anual.
Intreprinzatorilor romani nu le vine sa creada ca recuperarea TVA-ului se face in 45 de zile de la solicitarea scrisa a firmei.
In tara vecina toate taxele pentru salarii reprezinta aproximativ 48% din salariul net, adica aproape de doua ori mai putin decat in Romania. Salariul minim pe economie este de aproximativ 123 de Euro. Chiriile pentru sedii sociale/birouri, spatii de depozitare sau spatii comerciale pot fi de cateva ori mai mici decat la noi.
Interesant este totusi... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 09:53
Te-ai intrebat vreodata de ce investitorii incep sa se reorienteze catre Bulgaria in detrimentul tarii noastre? Sau de ce atatia romani isi deschid SRL-uri sau isi inmatriculeaza masinile in tara vecina?
Raspunsul este evident: pentru ca este mai ieftin.
Cat de ieftin, totusi? Arunca o privire:
Desi este considerata de multi ca fiind un paradis fiscal, Bulgaria nu este considerata un off-shore si drept urmare nu are o reputatie patata.
Romanii care isi deschid firme in tara vecina o fac in primul rand pentru ca sa poata vinde in Romania fara TVA.
Bulgaria este membra a Uniunii Europene, fapt pentru care orice tranzactie intracomunitara se factureaza cu TVA zero.
Ce presupunere infiintarea unui SRL in Bulgaria?Daca apelezi la o firma care presteaza servicii de consultanta infiintare SRL in Bulgaria, va trebui sa platesti numai 285 de Euro pentru a-ti deschide o societate neplatitoare de TVA cu asociat unic.
500 de Euro costa infiintarea unui SRL platitor de TVA, care are statut de operator intracomunitar. Aceste preturi includ absolut toate taxele si nu va mai trebui sa platiti nimic in plus.
Vei avea nevoie numai de actul de identitate si de bani pentru a face acest pas. Nu te va afecta in nici un fel daca ai deja un SRL in Romania.
Insa probabil ca te intrebi ce vei face in privinta sediului social. In acest sens, tot firma dedicata te va ajuta, in sensul ca va folosi biroul ei pentru a primi si pentru a-ti redistribui corespondenta.
Da, in... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 11:50
Pentru un om de actiune nu exista finalitate, ci doar miscare, acesta fiind intr-o cautare continua de evolutie. De aceea, antreprenorul modern cauta sa nu se limiteze la teritoriul sau pentru a-si desfasura afacerile, ci incearca solutii pentru a-si extinde aria sa de actiune pentru a acumula cat mai multi bani cu costuri cat mai mici.
In timp ce unii incearca solutiile cele mai simple, unii cauta brese legislative pentru a se imbogati rapid.
O metoda de succes la care au inceput sa apeleze unii oameni de afaceri romani este cea de infiintare societate Bulgaria, de inchiriere a unui depozit si de angajare a unei persoane bulgare de incredere pentru a intretine si supraveghea depozitul.
Omul de afaceri trece granita cu marfa sa din Romania in depozitul din Bulgaria, o vinde firmei sale din tara vecina, o lasa acolo pentru cateva zile, dupa care o preia din propriul depozit, vanzand-o firmei sale din Romania si o aduce inapoi in tara, aceasta fiind o tranzactie intracomunitara ce este taxata cu TVA zero.
Exista romani care prin aceasta metoda ruleaza in jur de un milion de euro pe luna.
Pentru ca aceasta inginerie financiara sa poata fi realizata, sunt necesare doua documente CMR si o declaratie de primire, dar sunt sanse minime sa o puteti realiza fara o consultanta fiscala in Bulgaria.
Necunoscand legile tarii vecine, cu greu veti reusi sa faceti vreo afacere in Bulgaria, indiferent daca e vorba de una de genul celei de mai sus sau o afacere minora.... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 10:50
Exista un pericol real ca in nordul Bulgariei painea bulgareasca sa dispara, pentru a fi inlocuita de paine mai ieftina din Romania, scrie vineri cotidianul sofiot Monitor.
Consumatorii bulgari vor stimula economia Romaniei, cumparand paine din aceasta tara, a avertizat Mariana Kukuseva, presedintele Asociatiei nationale a brutarilor. In Romania firmele primesc energia electrica la un pret cu 26% mai mic fata de colegii lor bulgari, iar gazele naturale sunt mai ieftine cu 20%, sustine Kukuseva.
Astfel, productia romaneasca este semnificativ mai ieftina. Presupun ca cei care importa paine din Romania nu platesc taxe si impozite in Bulgaria, a mai spus ea.
Uniunea "Fabricat in Bulgaria" a cerut guvernului de la Sofia sa urmareasca exemplul romanesc si sa reduca TVA de la 20 la 10% in cazul painii. In opinia dnei Kukuseva, pana la sfarsitul anului Sofia trebuie sa trimita Comisiei Europene o notificare pentru reducerea cotei.
Kukuseva a spus ca pana acum Asociatia a reusit sa convinga autoritatile bulgare ca importul de paine cu conservanti trebuie restrictionat. Consumatorii bulgari si-au dat seama ca nu este bine sa cumpere paine cu valabilitate de peste sase luni, pentru ca este clar ca este plina de conservanti.
Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Gallup International la comanda uniunii "Fabricat in Bulgaria", 63% dintre bulgari sunt de parere ca achizitionarea de bunuri fabricate in strainatate ii lasa pe bulgari fara locuri de munca. 64% sustin... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 11:42
Bulgarii infiinteaza societati comerciale in Romania si Grecia pentru a scapa de plata taxei pe valoare adaugata, scrie miercuri cotidianul sofiot Standart.
Cand se livreaza bunuri din UE, acestea se declara si TVA-ul este platit de compania bulgara, scrie ziarul mentionat. Administratiile fiscale din Comunitate efectueaza un schimb lunar de informatii prin sistemul VIES. Daca un comerciant nu declara vreo livrare si nu plateste TVA-ul, va fi prins usor de inspectorii fiscali.
De aceea bulgarii inregistreaza societati comerciale in tarile vecine, Romania si Grecia, inseland astfel administratia fiscala.
Expeditorul si destinatarul sunt practic aceeasi persoana si, daca valoarea bunurilor livrate se ridica de exemplu la 100.000 de euro, expeditorul emite o factura pentru numai 1.000 de euro, TVA-ul fiind in acest caz de 100 de ori mai mic. Sunt si scheme mai sofisticate prin care acelasi bun mai intai este importat, iar apoi exportat, trecand prin toate cele trei tari: Bulgaria, Grecia si Romania, fara sa fie platit TVA in nici una dintre ele, adauga Standart.
Noul premier al Bulgariei, Plamen Oresarski, a cerut recent un control mai strict pentru prevenirea acestei scheme de evaziune fiscala. mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 11:20