Presedintele american Donald Trump a avertizat ca ar putea impune tarife pe importurile de petrol pentru a proteja angajatii din sectorul american al energiei de prabusirea preturilor titeiului, care a fost agravata de un razboi pe cota de piata dintre Rusia si Arabia Saudita, transmite Reuters.
"Daca va fi nevoie sa aplic tarife pentru petrolul care vine din afara sau daca va trebui sa fac ceva pentru a proteja zecile de mii de angajati din sectorul energiei si companiile noastre extraordinare care asigura toate aceste locuri de munca, voi face tot ceea ce va fi necesar", a declarat Trump la un briefing de presa pe tema epidemiei de coronavirus.
Preturile petrolului au scazut cu circa doua treimi in acest an, din cauza pandemiei de coronavirus care zdrobeste cererea, in timp ce marii producatori de petrol, Rusia si Arabia Saudita, au marit peroductia in razboiul lor pentru cota de piata.
Statele Unite au devenit in ultimii ani cel mai mare producator de petrol din lume, uneori concurand la exporturi cu Rusia si membri ai OPEC.
In conditiile declinului preturilor la petrol, multe companii energetice americane puternic indatorate risca intrarea in faliment, in timp ce muncitorii risca sa fie concediati.
Dupa o intalnire cu directori din industria petroliera care a avut loc vineri, Trump a spus ca nu ia in considerare impunerea de tarife in acest moment, dar ca acestea sunt un instrument care ar putea fi utilizat "daca nu vom fi tratati corect".
Doua... mai mult
Duminica, 05 Aprilie 2020, ora 14:10
Inca de la prima editie, Conferinta Tax & Law a devenit un reper pentru profesionistii din domeniul fiscal romanesc, cu peste 1.800 de participanti, 110 de ore de dezbateri pe teme esentiale si studii de caz, precum si 250 de speakeri de top. Cea de-a 17-a editie a evenimentului va avea loc in data de 9 aprilie 2019, in sala Platinum a Hotelului Sheraton din Bucuresti.
Editia din acest an aduce in prim-plan provocarile cu care se confrunta sectorul privat in materie de fiscalitate la nivel local, dar si european, in conditiile iesirii Marii Britanii din UE, concentrandu-se pe schimbarile fiscale si legislative recente.
Evenimentul va reuni reprezentanti din departamentele de financiar si legal din companii si consultanti, precum si oficiali din institutiile din Romania si oficiali ai Comisiei Europene. Conferinta isi doreste sa clarifice modul de aplicare a noilor modificari fiscale si sa ofere solutii pentru principalele provocari legislative si fiscale ale anului 2019.
"Anul 2019 este unul crucial in materie de fiscalitate pentru unele dintre cele mai importante industrii din economia romaneasca. Deciziile din acest an vor influenta proiectele de investitii pe urmatorii cinci-zece ani pentru companii din Energie, Telecom si Banking. Business Review isi doreste sa contribuie la clarificarea nebuloasei fiscale si sa faciliteze un dialog cu autoritatile direct implicate in decizie", este mesajul Ioanei Erdei, Redactor-Sef al Business Review.
Agenda evenimentului... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 15:25
Taxa pentru energia electrica si termica produse in cogenerare va fi redusa, incepand de marti, 1 iulie, cu aproape 46%, la 0,00996 lei pe kWh.
"Se aproba contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta la o valoare de 0,0096 lei/kWh, exclusiv TVA", potrivit ordinului presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.
Valoarea contributiei pentru cogenerare a fost anul trecut de 0,0231 lei/kWh, iar in acest an a fost redusa cu 20,4%, la 0,01838 lei/kWh. Aceasta scadere s-a reflectat in facturile consumatorilor printr-o diminuare de 4 lei a valorii bonusului, de la 21 la 17 lei, potrivit Mediafax.
Taxa este perceputa in baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investitiile in tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, si a fost autorizata de Comisia Europeana in 2010.
De asemenea, tot din 1 iulie, exporturile de energie electrica din Romania vor fi scutite de plata taxei de cogenerare, pentru a stimula vanzarea de energie catre alte state.
De aceasta taxa beneficiaza 37 de companii. ANRE a propus Guvernului in octombrie anul trecut sa reduca spijinul acordat pentru un sfert dintre producatorii energie si caldura in cogenerare, intrucat a constatat ca acestia au benificiat de un ajutor prea mare. mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 15:02
Guvernul a decis ca producatorii de energie eoliana vor primi, din 1 ianuarie 2014, doar 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, in timp ce unitatile fotovoltaice vor fi recompensate cu 3 certificate verzi, jumatate din nivelul actual.
Unitatile eoliene vor primi, pana in 2017, doar 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar dupa 2018 vor incasa 0,25 de certificate verzi, potrivit unei hotarari aprobate de Guvern.
In prezent, centralele eoliene primesc 2 certificate verzi pana in 2017, respectiv 1 certificate verde dupa 2018.
Pentru centralele fotovoltaice, numarul de certificate verzi va fi redus, din 1 ianuarie, de la 6 la 3 pe MWh de energie electrica.
In cazul microhidrocentraleolor noi cu putere instalata de el mult 10 MW, numarul certificatelor verzi va scadea de la 3 la 0,7 certificate verzi pe MWh de electricitate.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a constatat, in prima parte a anului, in urma unui studiu, ca producatorii de energie din surse regenerabile primesc prea multe certificate verzi pentru energie produsa, prin raportare la costul investitiilor in centrale de productie, si a recomandat Guvernului reducerea numarului certificatelor verzi acordate acestora.
Sistemul certificatelor verzi este modul in care Guvernul a decis sa sprijine productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 20:01
Legislatia din sectorul energetic prevede ca orice taxa pentru companiile energetice va fi transferata integral in factura finala, a declarat, marti, Ioan Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), in cadrul unei conferinte pe tema fiscalitatii in sectorul energetic.
'Taxele intra la capitolul costuri incontrolabile, din acest motiv metodologiile spun ca ele se transfera integral in pretul final al consumatorilor, astfel ca aceasta componenta a pretului trebuie mai bine gestionata', a precizat Lungu.
El a aratat ca, in acest moment, taxele inseamna circa 20% din pretul final al energiei electrice.
Pretul efectiv de producere a energiei inseamna 49% din pretul final, 26% sunt costurile de retea, adica distributie si transport, iar 5% reprezinta tariful de furnizare.Spre comparatie, in Germania, 20% este pretul energiei, 25% - costurile de retea, 5% - furnizarea si 50% sunt taxele.
"Sper sa nu ajungem si noi la 50%", a mai spus Lungu.
Guvernul vrea sa introduca, de la 1 ianuarie 2014, o taxa de 1,5% pentru constructiile speciale.
La finele lunii noiembrie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, declara ca, in cazul in care transportatorii si distribuitorii din energie si gaze vor cere recunoasterea acestei taxe in tarifele finale, ANRE va fi nevoita sa accepte.
"In ceea ce priveste distributia si transportul de gaz, conductele din domeniul public nu se taxeaza.... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 12:45
Micsorarea unor taxe si tarife din sectorul energetic, precum si gasirea unor masuri de sprijin pentru consumatorii industriali si cei casnici, sunt noile intentii ale Ministrului pentru Energie, Constantin Nita.
"Vom umbla si la taxa de cogenerare, si la tariful de transport, mai ales pentru consumatorii intreruptibili, sa vedem cum le putem scadea. La finele anului factura la energie electrica va fi mai mica cu 7-10%. Ma gandesc si la alte solutii de micsorare a facturii la energie", a afirmat Nita intr-o conferinta pe teme energetice.
Nita a adaugat ca vrea preturi cat mai mici la energie, suportabile pentru consumatori si care sa faca produsele romanesti mai competitive.
"Pe buna dreptate, multe companii sunt nemultumite de pretul energiei, il compara cu cel din UE. Trebui sa gasim masuri de sprijin pentru populatie si pentru industriali. Macar pentru perioade limitate", a continuat Nita.
Acesta a spus ca Romania a inceput "mai greu" liberalizarea preturilor, ceea ce duce la aparitia unor probleme. mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 14:42
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat pentru Wall Street Journal ca taxele speciale impuse pentru companiile din sectoarele energiei, telecomunicatiilor, retail si banci vor ramane in vigoare pana cand Guvernul va reduce datoria publica, iar acest lucru ar putea dura un deceniu.
"Atunci cand esti intr-o situatie dificila, cand si vecinii tai sunt afectati de criza, politicile economice standard nu functioneaza", a declarat Orban in interviul acordat WSJ. "Ai nevoie de actiuni tintite. Oamenii spun ca aceste politici sunt neortodoxe. Daca ai o viziune mai pozitive sunt inovative", a apreciat premierul ungar.
De la venirea sa la putere in 2010, Orban a adoptat mai multe masuri, precum impunerea unor taxe speciale pentru banci si alte companii, care au generat critici din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, institutii care au salvat Ungaria de la colaps in 2008. Alte masuri adoptate de Orban, precum preluarea fondurilor private de pensii, reducerea facturilor la energie si sprijinirea gospodariilor care au probleme cu creditele in valuta, au ridicat semne de intrebare in randul investitorilor si economistilor.
Premierul ungar a subliniat ca nu are de gand sa modifice acest sistem de taxare tintita in curand. Potrivit lui Viktor Orban pana cand datoria publica a Ungariei nu va fi redusa sub 50% din PIB, de la aproape 80% in prezent, Guvernul nu poate modifica modalitatea de colectare a veniturilor. Orban a estimat ca reducerea datoriei... mai mult
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 11:28
De la 1 februrie intra in vigoare cele trei taxe aprobate de Guvernul USL pentru exportatorii si producatorii de energie. Efectele nu vor intarzia sa apara, iar analistii internationali apreciaza ca ar putea fi puse in pericol cresterea economica si tinta de inflatie.
De la exportatori si pana la furnizori, jucatorii din energie vor fi obligati sa plateasca suplimentar, asa cum a decis Guvernul Ponta. In primul rand, vor fi obligati sa plateasca taxa de 60% pe veniturile suplimentare, obtinute in urma liberalizarii preturilor.
Cu alte cuvinte, vor fi taxate profiturile incasate de companiile de energie si gaze, avand in vedere diferenta dintre preturile initiale si stabilirea acestora in functie de inflatie.
Cea de-a doua taxa este de 0,5% din veniturile de exploatare, bir care se aplica firmelor producatoare de fier, petrol, carbune si gaze naturale. A treia taxa care va fi valabila incepand de azi este taxa de monopol, aplicata transportatorilor de energie si gaze naturale, precum EON, ENEL, Cez sau Electrica.
Cresterea preturilor la energie va afecta economia Romaniei care incearca din greu sa recupereze doi ani de recesiune, comenteaza Reuters. Majorarea preturilor la energie conduce la crestere mai lenta sau chiar la scadere economica. Desi statul roman a reusit sa protejeze consumatorii, care au primit subventii pentru energia folosita, strategia a avut si un efect secundar major.
Tarifele sub valoarea pietei au descurajat investitorii, cred... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 17:55
Aplicarea unei taxe pe veniturile inregistrate de distribuitorii de electricitate si gaze ca urmare a dereglementarii pietei va afecta semnificativ capacitatea de finantare a acestora, iar costurile ar trebui transferate consumatorilor, potrivit GDF SUEZ Energy Romania.
"Din punctul nostru de vedere, daca o astfel de taxa ar fi aplicata, costul ei ar trebui sa se reflecte in pretul final platit de consumatori sau sa conduca la o reducere semnificativa a capacitatii de investitii a companiilor de distributie de gaze si electricitate, vectori importanti de dezvoltare in Romania", a comunicat compania GDF SUEZ Energy Romania, raspunzand unei solicitari Mediafax.
Compania, subsidiara a grupului francez GDF SUEZ, arata ca intentia Guvernului este o surpriza, intrucat companiile din piata de energie nu au fost consultate.
GDF SUEZ Energy Romania mentioneaza, de asemenea, ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a inghetat tarifele de distributie in 2009 si nu le-a mai indexat cu rata inflatiei.
Compania (fosta Distrigaz Sud) a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 3,86 miliarde lei (910,8 milioane euro), in crestere cu 9%, si un profit net de 261,9 milioane lei (61,8 milioane euro), in usoara scadere.
Compania alimenteaza cu gaze naturale 1,3 milioane de clienti in Bucuresti si 18 judete, iar in 2009 a intrat si pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business.
Guvernul vrea sa instituie o taxa "pe monopolul natural"... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 13:27