Dorința de a avea o locuință, proprietate personală, ar putea fi, pentru mulți dintre noi, un simplu vis și atât. Cu toate acestea, chiar dacă este vorba despre o sumă consistentă, există soluții pentru ca dorința ta să devină realitate. Una dintre acestea se referă la accesarea unui credit ipotecar. Nu știi prea multe despre această variantă? Nicio problemă, citește rândurile de mai jos și află multe informații interesante.
Ce este un credit ipotecar?
După cum probabil ți-ai dat seama din nume, este vorba despre un împrumut pe care îl poți obține de la o instituție bancară pentru ca tu să poți cumpăra un teren sau o proprietate. De regulă are o durată de rambursare de 30 de ani, dar nu este o durată fixă. Spre deosebire de creditul de nevoi personale, aici este nevoie de o garanție, care de data aceasta este terenul sau chiar casa pe care le achiziționezi. Atunci când nu îți mai plătești ratele și nici măcar nu încerci să rezolvi această situație printr-o refinantare credit ipotecar, pentru a-și recupera banii, banca are dreptul de a-ți lua casa sau terenul și a le vinde.
Creditul ipotecar este caracterizat și prin cererea unui avans, care poate ajunge și la 35% din prețul de achiziție. De asemenea, există și varianta unui credit ipotecar fără avans, dar în acest caz ești nevoit să cumperi casa direct de la dezvoltatorul imobiliar.
Află care sunt ratele pe care le ai de achitat
Pentru ca tu... mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 18:17
Ai planuri de foarte multă vreme să-ți cumperi o casă. Poate chiar să iți construiești una sau să o renovezi și ai nevoie de o sumă de bani destul de măricică. Creditul ipotecar iți pare cea mai bună soluție.
Nu ai foarte multe detalii despre creditul ipotecar, dar vrei să te documentezi și vrei să iei în considerare toate opțiunile, cu atenție, și să știi exact despre ce este vorba când apelezi la un credit ipotecar.
Ziare.com iţi explică în cadrul rubricii Banii tăi ce anume să analizezi la un credit ipotecar, în afară de dobândă.
Creditul ipotecar este un împrumut care se întinde pe o perioadă lungă de timp. În cele mai multe dintre cazuri durează între 20-30 de ani. Este foarte important să reţii faptul că dobânda nu este singurul factor pe care trebuie să îl iei în calcul când cauţi să iţi finanţezi viitoarea locuință.
Pe lângă dobândă, există și alte costuri, o parte fiind indicate în fișa de informații generale pe care o obții împreună cu ipoteca. În plus, există taxe notariale și impozite care trebuie luate în considerare la planificarea cheltuielilor, acestea fiind plătite doar o dată când contractul de vânzare-cumpărare al casei este semnat.
Pe lângă acestea, trebuie atenție atât la pachetul de asigurări asociat unui credit, cât și la condițiile ofertei în situația în care decizi să nu îți mai virezi salariul la banca respectivă.
Un alt criteriu de luat... mai mult
Marti, 10 August 2021, ora 09:36
De obicei, cand luam un credit, ne uitam la costul total al creditului pentru ca acesta este cel ma important... cel putin asa credem. Dar cum detaliile sunt cele care fac diferenta, poate ar fi bine sa te uiti si la comisioanele pe care banca ti le impune. In felul acesta nu te vei mai plange ca nu ai stiut, nu ai vazut sau nu ti-a spus nimeni de ele.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", despre comisioanele la care trebuie sa fii atent cand iei un credit.
Astfel ca, primul comision la care trebuie sa te uiti este cel de analiza dosar. In general, acesta este o suma fixa. Apoi, mai este comisionul de administrare credit sau comisionul de administrare a contului curent. Acesta poate fi, ori unul fix, ori unul care sa fie procent din rata sau din suma totala care trebuie rambursata.
Unele banci, acum, vor incerca sa iti impuna si o asigurare, in functie de creditul pe care-l iei. Intreaba care sunt acestea, daca sunt asigurari obligatorii sau le poti face si in alta parte, daca este neaparata asigurarea.
Intreaba si cu cat esti comisionat daca soliciti bancii anumite documente. Eliberarea unora dintre ele costa, si nu sunt asa ieftine precum un extras de cont.
Vine o criza, iar tu ai un credit in derulare. Poate ar trebui sa te interesezi, inca o data despre dobanda penalizatoare pentru ca nu este una pe care sa o neglijezi.
De asemenea, mai ai si un comision de rambursare anticipata care este cota parte din valoarea creditului ramas... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 10:30
Creditul de nevoi personale cu ipoteca este util atunci cand esti nevoit sa imprumuti o suma mai mare de bani pentru o perioada mai scurta de timp.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, cu ce costuri vine un credit de nevoi personale cu ipoteca.
Avantajul acestui credit este ca are dobanzi mai mici decat un credit de nevoi personale fara ipoteca, asa ca, daca esti sigur ca vei putea plati ratele la suma mare pe care o imprumuti, atunci poti apela la el.
In plus, poti folosi drept ipoteca constituita in favoarea bancii un imobil (sau mai multe) care se afla in proprietatea ta sau a unor terti.
Dezavantajele acestui credit tin de costurile suplimentare cu care vine. Iar, in general, acestea sunt costuri corespondente pentru polita de asigurare pentru imobilul cu care garantezi (cateva sute de lei pe an), taxa de inregistrare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (65,7 lei), taxe si onorarii notariale (aici costurile difera in functie de taxele si onorariile practicate de catre Notarii Publici care autentifica contractul de ipoteca) si costul raportului de evaluare al imobilului adus in garantie.
Acest ultim cost il vei achita inainte de acordarea creditului. Costul stabilit si perceput de catre evaluatorii de imobile variaza intre 400 si 1.500 de lei, in functie de imobilul pe care-l evaluezi pentru a garanta creditul.
Rubrica Educatie financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Cardul bancar pentru... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 09:30
In perioada 20 - 21 noiembrie 2019, BusinessMark, cu sprijinul Camerei Consultantilor Fiscali, a organizat o noua editie a "Tax & Finance Forum Bucuresti", la Hotel Radisson Blu.
La evenimentul adresat atat companiilor din mediul privat, cat si celor din sectorul public, experti din cele mai importante companii de consultanta au prezentat si analizat tendinte si politici fiscale la nivel national si international, au vorbit despre legislatia romaneasca, despre aspectele de impozitare directa si indirecta, cat si despre modificarile si reglementarile Codului Fiscal si ale Codului de Procedura Fiscala.
Prima zi a editiei de la Bucuresti a inclus o conferinta, iar cea de-a doua zi a fost structurata in patru seminarii ce au acoperit subiecte de fiscalitate de mare interes pentru mediul de afaceri.
TAX & FINANCE FORUM BUCURESTI, ZIUA I - CONFERINTA
SESIUNEA I
Prima sesiune a fost deschisa de MITEL SPATARU, Tax Partner, FiNEXPERT, care a vorbit despre locul conducerii efective (POEM - Place of effective management), ce reprezinta: "locul in care se iau deciziile economice strategice necesare pentru conducerea activitatii persoanei juridice straine in ansamblul sau si/sau locul unde isi desfasoara activitatea directorul executiv si alti directori care asigura gestionarea si controlul activitatii acestei persoane juridice."
Obligatiile persoanei juridice straine:
sa se inregistreze fiscal in RO ca platitor de IP;sa pastreze procesele-verbale ale sedintelor de... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 15:52
Creditele pot fi oferite de banci sau de institutii financiare nebancare. Cele din urma sunt mai rapide si nu presupun niciun fel de garantie. In schimb, valoarea imprumutata este de cel mult 10.000 de lei. Acest gen de credit nebancar te ajuta sa iti rezolvi rapid probleme ivite din senin, care necesita o cheltuiala neprevazuta.
Spre deosebire de creditele pentru nevoi personale sau creditele imobiliare, imprumuturile rapide sunt o varianta mult mai simpla de a obtine bani pe care te angajezi sa ii restitui intr-un anumit interval.
Practic, atunci cand intervine o problema pentru rezolvarea careia este necesara o anumita cheltuiala, poti apela la un credit nebancar ca la un prieten. Diferenta este ca institutia financiara va avea mereu disponibila suma necesara pentru a te imprumuta rapid, pe cand cei apropiati e posibil sa nu detina banii de care ai avea nevoie.
Un alt avantaj important este dat de faptul ca ratele dobanzilor la imprumuturile nebancare sunt adesea mult mai mici decat ratele dobanzilor la cardurile de credit, care de obicei variaza intre 10 si 20% sau chiar mai mult. In aceste conditii inseamna ca vei restitui suma imprumutata plus o anumita dobanda, care este mai mica decat daca ti-ai face un card de cumparaturi la care bancile pretind dobanzi, dar si comisioane.
Atunci cand soliciti un imprumut rapid, consultantul financiar nu iti va cere niciun fel de justificari privind destinatia banilor. Practic, este treaba ta ce faci cu ei. Iti iei un... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 12:22
Introducerea unei taxe pe active financiare, in realitate o taxa pe credite, ar restrictiona fara indoiala in mod drastic capacitatea sectorului bancar de a-si exercita in continuare rolul fundamental - acela de a finanta proiectele si activitatile tuturor actorilor din economie - si ar avea consecinte clar negative pentru intreaga economie romaneasca, sustin reprezentantii BRD Groupe Societe Generale, intr-un comunicat.
Acestia fac referire la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 114/2018, publicata pe 29 decembrie 2018, prin care a fost introdusa o noua taxa ce vizeaza in mod special sectorul bancar.
Astfel, incepand din 2019, bancilor li s-ar aplica o taxa pe active financiare daca ROBOR depaseste nivelul de referinta de 2%, cuantumul taxei anuale crescand incremental in functie de intervalul in care se afla ROBOR. Luand in considerare nivelurile curente ale ROBOR, in cazul in care normele de aplicare ar defini rata de taxare ca fiind trimestriala, bancile ar fi supuse unei taxe anuale de 1,2% din activele lor financiare. Cu alte cuvinte, inseamna ca bancile ar trebui sa plateasca o taxa de 1,2% pe toate creditele pe care le acorda.
"In primul rand, consideram ca este necesar sa reamintim ca indicii ROBOR reprezinta referintele pietei monetare. Acestia au la baza ratele de dobanda interbancare ce se formeaza ca rezultat al cererii si ofertei, la fel ca pe orice alta piata. Factorii care determina nivelul de lichiditate si, prin urmare, indicii ROBOR, sunt variati,... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 11:13
Nivelul ROBOR este imputabil intregii tari, el depinde de realitatile din tara si in primul rand de rata inflatiei si atunci nu se poate spune ca bancile sunt lacome, deoarece cresc acest indice din cauza unor dereglari ale sistemului economic, sustine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
El a subliniat ca nu intelege taxa pe lacomie anuntata de ministrul Finantelor printre masurile fiscal-bugetare ce ar putea fi aplicate de anul viitor.
"Nivelul ROBOR este imputabil intregii tari. ROBOR este o dobanda medie la care bancile se imprumuta intre ele. Sigur ca aceasta dobanda odata stabilita este stabilita pe mai multe termene, dar de obicei ROBOR la 3 luni si 6 luni, unul dintre ele este luat in calcul la rata lunara a creditelor.
Fiecare debitor care a luat un credit de la banca are de returnat lunar o rata care este de baza si la care se adauga un nivel al ROBOR. (...) Dar nu inteleg taxa pe lacomie. Cred ca aici este nevoie de o reflectie filosofica ceva mai adanca, pentru ca nu stiu a cui lacomie este.
Bancile, daca ar stabili singure ROBOR, statul ar putea sa spuna asa: ti-ai stabilit un ROBOR foarte sus, tu banca cutare, iata, esti lacoma si pentru aceasta lacomie eu, stat, sunt indreptatit prin Constitutie si prin legile tarii sa te taxez. Dar nu e asa!
Rata ROBOR este in functie de niste realitati din tara si, in primul rand, de rata inflatiei. Cand inflatia a fost timp de doi ani si jumatate la niveluri foarte... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 07:16
Romanii se tem foarte mult de cresterea taxelor si impozitelor, respectiv 46%, in timp ce 32% din respondenti considera ca acest fenomen ii va afecta in masura mare, releva un studiu realizat de firma de cercetare de piata Synovate. Astfel, 71% din respondentii sondajului au declarat ca se tem foarte mult sau mult de devalorizarea leului fata de alte valute, in timp ce 62% si, respectiv, 60% din persoanele intervievate au afirmat ca sunt ingrijorate mult sau foarte mult in privinta scumpirii creditelor si cresterii somajului.
De asemenea, aproape jumatate din cei chestionati cred ca in 2009 vor fi foarte afectati de cresterea preturilor la utilitati (48%) si la alimente (47%). Acestora li se adauga 32% din respondenti care afirma ca sunt ingrijorati intr-o mare masura in legatura cu scumpirea tarifelor la utilitati si alimente. In ceea ce priveste planurile pentru acest an, circa 80% din romani sunt siguri ca nu vor cumpara o casa, un teren sau o masina in urmatoarele 12 luni.
Din domeniile pe care cea mai mare parte a oamenilor le vad afectate de situatia economica in viitorul apropiat fac parte industria auto, constructiile si agricultura. Studiul a fost realizat in luna februarie pe un esantion reprezentativ de 1.500 de respondenti, cu varste intre 18 si 64 ani. mai mult
Marti, 28 Aprilie 2009, ora 17:39