Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a cerut guvernelor sa colaboreze pentru a depasi obstacolele legale in vederea modificarii reglementarilor fiscale, informeaza publicatia britanica The Guardian.
Oficialul FMI se alatura astfel cererilor de a taxa suplimentar Google, Apple, Facebook si Amazon (asa-numita taxa GAFA), ca parte a unei revizuiri mai ample a impozitarii corporatiilor pe plan global.
Guvernele trebuie sa reactioneze in fata temerilor in crestere ca firmele digitale platesc prea putine taxe in majoritatea tarilor in care opereaza, ceea ce priveaza ministerele de finante de fondurile vitale necesare serviciilor publice si asistentei sociale. O regandire este necesara dupa publicarea unor rapoarte, inclusiv de la FMI, care arata ca sistemul de impozitare a corporatiilor nu a reusit sa reflecte schimbarile din economia mondiala, a afirmat Christine Lagarde intr-un discurs rostit luni la Washington.
Fara a nominaliza firmele individuale, oficialul FMI a declarat: "Un impuls pentru regandirea sistemului de impozitare a corporatiilor pe plan global trebuie sa vina in urma cresterii modelelor de afaceri extrem de profitabile din domeniul tehnologic".
Analizele FMI arata ca cele mai sarace state pierd venituri de miliarde de dolari din cauza tehnicilor de optimizare fiscala utilizate de multinationale, a explicat Lagarde. Conform datelor FMI publicate luna aceasta, 150 dintre cele mai sarace state pierd anuale venituri... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 10:08
Comisia Europeana se pregateste sa introduca "taxa digitala" pe veniturile realizate in Uniunea Europeana de marile companii americane din sectorul tehnologiei, cum sunt Google, Facebook si Apple, estimarile indicand ca aceasta noua taxa va genera venituri anuale de aproximativ cinci miliarde de euro.
Potrivit unui proiect legislativ consultat de Financial Times, Comisia Europeana va anunta saptamana viitoare noua taxa digitala care va viza veniturile si nu profiturile companiilor, dupa ce liderii din Franta, Germania si Marea Britanie au cerut o abordare mai ferma fata de practicile de evitare a platii taxelor de catre companiile din sectorul tehnologiei.
Potrivit FT, noua taxa, care cel mai probabil va fi de 3%, se va aplica companiilor din tehnologie cu peste 100.000 de utilizatori in Europa si va acoperi o gama larga, de la veniturile din publicitate ale Google si Facebook, la comisioanele platite de utilizatori si abonati pentru serviciile furnizate de Apple sau Spotify sau veniturile generate de companii care vand date catre terte parti.
Comisia a calculat sumele stranse de pe urma noii taxe daca aceasta ar fi fixata intre 1 si 5%. Cele mai mari sume, aproximativ 7,8 miliarde euro pe an, ar fi generate daca noua taxa ar fi fixata la 5%.
Un oficial european a declarat pentru FT ca, desi discutiile continua in interiorul Comisiei, cel mai probabil saptamana viitoare Bruxelles-ul va propune o taxa de 3%, care ar genera venituri estimate la 4,8 miliarde euro... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 11:08