Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, ca se va stradui sa elimine contributia de 2% din cifra de afaceri pentru societatile care produc energie pe baza de carbune. In replica, producatorii de energie regenerabila spun ca masura este o "discriminare evidenta".
"Taxa de 2% pe cifra de afaceri noi ne vom stradui sa o eliminam pentru companiile care produc energie pe baza de carbune, pentru ca deja sunt impovarate de certificate, nu mai poti sa le impovarezi si cu altceva", a spus Anton Anton.
In ceea ce priveste certificatele de CO2, ministrul Energiei a afirmat ca acestea reprezinta "una dintre marile probleme", deoarece valoarea lor ajunge la aproape 40% din cifra de afaceri.
"Una dintre marile probleme pe care le avem sunt certificatele, cel putin la CEO, valoarea certificatelor reprezinta aproape 40% din cifra de afaceri. Nu va imaginati ca nu am discutat chestia asta, dimpotriva, am discutat-o si este o situatie la care noi nu ne-am asteptat, am vorbit si cu comisarul european si i-am prezentat, 'uite asta e curba pe care ne-ati prezentat-o noua cand s-au inventat certificatele astea' si curba asta de acum, reala, este complet alta.
Adica am ajuns la niste preturi pe care nu le putem suporta, la care nu ne-am asteptat si lucrul asta nu e normal si noi suntem la minister in pozitia in care incercam sa cream o schema prin care sa ajutam CEO si nu numai pe CEO sa reduca aceasta povara a certificatelor.
Certificatele au fost inventate la nivel... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 11:22
Desi se lauda ca ia masuri pentru a-l scuti pe roman de cheltuieli nejustificate, Cabinetul Dancila face tocmai pe dos. Cu alte cuvinte, ia decizii care, in loc sa-i miscoreze omului facturile, risca sa i le majoreze impovarator.
Pe 21 decembrie, Cabinetul Dancila a plafonat, prin ordonandata de urgenta, atat pretul gazelor produse in Romania, cat si pe cel al energiei electrice. La acel moment, Darius Valcov sustinea ca statul a luat masurile pentru a se asigura ca facturile la gaze si curent electric ale omului de rand nu vor mai creste.
Totusi, recunostea Valcov, daca societatile energetice vor vinde la preturi plafonate - adica mult sub nivelul celor de acum - vor avea incasari reduse si, in consecinta, vor da la stat taxe si dividende mai mici. Per total, statul ar urma sa piarda intre 1,5 si 2 miliarde de lei pe an in urma plafonarii preturilor la gaze si la electricitate.
In consecinta, pentru ca bugetul sa se poata indestula, Cabinetul Dancila a decis sa le puna tuturor companiilor din energie o taxa noua, in cuantum de 2% din cifra de afaceri. Acest bir sa va aplica chiar si retroactiv. Cu alte cuvinte, societatile vor fi obligate sa il achite si pentru cifra de afaceri din 2018, cu toate ca el a fost introdus abia la finalul anului trecut, iar intreprinzatorii nu aveau cand sa prevada in bugete bani pentru a-l achita.
In plus, sumele pe care companiile din domeniul Energiei ar urma sa le plateasca nu sunt deloc mici. Ziare.com a incercat sa afle cat... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 07:33
Senatorul PNL Florin Citu afirma ca Guvernul va adopta in sedinta de miercuri (care nu a fost anuntata inca oficial) o ordonanta de urgenta care va dinamita tot sectorul privat.
Potrivit acestuia, ordonanta are peste 60 de articole, iar fiecare articol aduce o noua taxa pentru toate sectoarele din economie.
"ARMAGEDON pentru sectorul privat! In sedinta de guvern de maine Dragnea si Valcov, sustinuti de Teodorovici si ALDE, introduc OUG-ul care dinamiteaza tot sectorul privat si marcheaza revenirea Romaniei la socialism exact la 29 de ani dupa eliberare.
Ordonanta are peste 60 de articole, fiecare articol cu o noua taxa pentru fiecare sector din economie!!!", scrie Florin Citu pe Facebook.
Senatorul PNL ataseaza si doua pagini din document in care sunt precizate taxele pentru retail, energie, sistemul bancar, jocuri de noroc. Florin Citu precizeaza ca ordonanta nu a fost pusa in dezbatere publica.
"Va atasez doua exemple. Dar OUG contine taxe pentru retail, energie, sistem bancar, jocuri de noroc etc, toate domeniile enumerate de Dragnea duminica seara.
Aceasta ordonanta nu a fost pusa in dezbatere publica si va aparea direct pe ordinea de zi in sedinta de guvern. Nu-i mai intereseaza nimic. Bugetul este in FALIMENT si ei au promis pensii, pensii speciale, salarii. Vor forta sectorul privat sa plateasca", subliniaza Florin Citu.
Teodorovici face declaratii. Il va asculta pe Dragnea?
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca va sustine... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 15:38
Impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie la inceputul anului trecut si care urmau sa fie aplicabile doar pana la sfarsitul acestui an vor fi pastrate de Guvern inca un an, pana la data de 31 decembrie 2015 inclusiv, pe fondul amanarii introducerii unui nou sistem de redevente.
Decizia a fost luata de Guvern in sedinta de miercuri, printr-o ordonanta de modificare a Codului Fiscal, presedintele Traian Basescu cerand anterior si majorarea acestor impozite, scrie Mediafax.
La inceputul anului trecut, Guvernul a introdus o serie de impozite suplimentare pentru companiile din sectorul energetic, aplicabile pana la 31 decembrie 2014 inclusiv, interval in care ar fi urmat sa fie stabilit un nou sistem de redevente, cel actual fiind valabil pana in ianuarie 2015.
Astfel, a fost introdus un impozit pe monopol pentru companiile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale, aplicat pe fiecare MW/h pentru care sunt facturate serviciile de transport si distributie, cuprins intre 0,85 lei si 0,1 lei/MWh.
A fost aplicat si un impozit de 60% din veniturile suplimentare obtinute de catre companii ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, precum si un impozit special de 0.5% aplicat veniturilor obtinute de catre companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale.
La sfarsitul acestui an, Guvernul a decis insa sa mentina sistemul de redevente si pentru anul viitor, astfel ca va prelungi... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 17:31
Companiile din energie ar urma sa plateasca inca un an impozitele suplimentare aplicate incepand cu ianuarie 2013 si pentru care era prevazut sa nu continue mai departe de luna decembrie 2014.
Astfel, potrivit unui proiect de guvern, impozitele suplimentare vor fi pastrate pana la 31 decembrie 2015, dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca redeventele vor ramane nemodificate, scrie Mediafax.
Impozitele suplimentare introduse la inceputul anului 2013, si care vizeaza companiile din sectorul energetic, ar fi urmat sa fie valabile pana la stabilirea noului sistem de redevente, promis in luna septembrie de Victor Ponta.
Guvernul renunta la negocierea redeventelor - Acelasi sistem va fi valabil si in 2015
Impozitul se refera la monopolul detinut de companiile de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale, care se aplica pentru fiecare MW/h, taxa fiind cuprinsa intre 0,1 si 0,85 lei pe MW/h.
Estimarile Guvernului cu privire la incasarile din anul 2015 ...citeste mai departe despre "Companiile din energie vor plati in continuare impozite suplimentare - proiect de guvern" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 20:30
Noile taxe care vor fi introduse de la 1 ianuarie si care vor fi aplicate companiilor din sectorul energetic nu ar trebui sa afecteze foarte mult pretul final al energiei, desi nu a fost calculat impactul asupra pretului final, a declarat joi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, intr-o conferinta de profil.
Intrebat daca noile taxe vor fi suportate de companiile energetice sau de consumatorii finali, Nita a raspuns: "Principiul trebuie sa fie win-win, trebuie sa castige toata lumea", a precizat el.
Nita a dat drept exemplu o taxa aplicata companiilor petroliere in Statele Unite, unde pentru o sonda se platesc 50.000 de dolari in primul an, 40.000 de dolari in al doilea an si 30.000 de dolari pe an pana la epuizarea zacamantului.
"Nu vad de ce in Romania nu ar trebui introduse astfel de taxe. Nu am facut calculele privind impactul in pretul final. ANRE trebuie sa le faca, nu Departamentul pentru Energie. Dar parerea mea este ca aceste taxe nu pot influenta foarte mult pretul final. De la 1 ianuarie, majorarea de pret va fi de doar 1%, iar o taxa pe stalpi nu poate sa influenteze foarte mult. ANRE va face toate calculele si va spune exact", a spus Nita.
Ministrul a amintit ca, de la 1 ianuarie, va scadea cu 10% contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta si, in plus, se vor cauta metode de a reduce tarifele de transport la energie si gaze naturale, masuri care vor avea ca efect scaderea facturii la energie. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 11:00
Introducerea unei taxe pe "monopolul natural" din sectoarele electricitatii si gazelor este o surpriza si reprezinta o dubla taxare, iar efectul va fi scaderea investitiilor si periclitarea viitoarelor privatizari, considera Asociatia Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).
Potrivit ACUE, Guvernul pleaca de la o premisa gresita considerand ca distribuitorii de gaze si energie vor obtine venituri mai mari in urma renuntarii treptate la preturile reglementate, castigurile apartinand producatorilor.
"Ideea introducerii unei astfel de taxe pentru distribuitori are la baza o premisa gresita, deoarece tarifele de distributie sunt tarife reglementate. In acest sens nu se poate vorbi de profituri conjuncturale, dat fiind faptul ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ca institutie a statului, are in atributii controlul costurilor activitatii de distributie.
Ca urmare, operatorii din sector, indiferent ca activeaza in industria gazelor naturale sau in domeniul energiei electrice, nu au cum sa beneficieze de venituri suplimentare din activitatea de distributie ca urmare a liberalizarii pietei. Astfel de profituri conjuncturale pot fi, eventual, obtinute de producatori, in anumite conditii", potrivit comunicatului.
ACUE arata ca aceasta taxa ar insemna o dubla taxare, avand in vedere ca toti distribuitorii de gaze si energie au semnat cu statul roman contracte de concesiune a activitatii, in baza carora statul incaseaza redevente.... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 11:39
Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.
Taxa va intra in vigoare la 1 februarie si va fi aplicata pana la finele anului 2014.
Finantele pregatesc noi impozite. Companiile care exploateaza resurse minerale, vizate
Taxa va intra in vigoare la 1 februarie si va fi aplicata pana la finele anului 2014.
"Operatorii economici, inclusiv filialele acestora si/sau operatorii economici apatinand aceluiasi grup de interes economic, care desfasoara efectiv atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din Romania pe teritoriul national, in marea teritoriala, in zona contigua si/sau zona economica exclusiva a Romaniei din Marea Neagra, sunt obligati la calcularea, declararea si plata taxei asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale", se arata intr-un proiect de ordonanta.
Taxa va reprezenta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile in segmentul upstream, fara a depasi 30% din veniturile suplimentare.
Investitii in segmentul upstream reprezinta investitii de dezvoltare si extindere a zacamintelor existente, explorarea si dezvoltarea de noi zone de productie.
Venitul... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 14:21
Companiile producatoare de gaze naturale si energie vor plati, incepand din 2013, o noua taxa pe veniturile suplimentare obtinute din liberalizarea preturilor, bani care vor ajunge la consumatorii vulnerabili sub forma de subventii, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea.
Potrivit lui Voinea, Romania a propus Fondului Monetar International (FMI) introducerea unei taxe extraordinare pe veniturile obtinute de producatorii de energie si gaze naturale, ca urmare a liberalizarii pretului la energie.
"In esenta, vorbim de un pret nou minus pretul vechi de referinta pe care il inmultim cu volumul care se vinde si cu un procent inca in discutie", a afirmat secretarul de stat, subliniind ca va fi un vorba de "un procent mare pentru statul roman".
Voinea a adaugat ca noua taxa ar putea aduce la buget, numai pentru 2013, cateva sute de milioane de lei, venituri care vor creste gradual cu liberalizarea preturilor.
Banii obtinuti la bugetul de stat se reintorc la consumatorii vulnerabili, care reprezinta circa 30% dintre consumatorii casnici, sub forma de subventii.
In opinia secretarului de stat, o astfel de taxa se justifica deoarece producatorii vor obtine un venit pentru care vor beneficia de liberalizarea preturilor, fara sa fi efectuat investitii noi, scrie Mediafax.
Noua legislatie va fi promovata in aceasta toamna, iar formula taxei va include un pret de referinta istoric, inregistrat deja, pentru a nu stimula companiile... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 16:55