In conditiile in care SUA au devenit cel mai mare focar global de COVID-19, cu cele mai multe cazuri de imbolnavire confirmate decat oricare alta tara din lume, Congresul american a gasit o chichita sa ii scuteasca si chiar sa le dea inapoi bani platitorilor de taxe milionari.
Zilele trecute, in SUA, a fost adoptat planul istoric convenit de republicani si democrati pentru a ajuta economia americana sa faca fata crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus si sa evite intrarea intr-o recesiune de durata (stimulus bill).
Intre altele, in documentul de 880 de pagini se regaseste si o prevedere controversata prin care cei mai bogati americani isi pot recupera o parte din banii dati statului prin taxe.
CNN explica: Atunci cand persoanele fizice cumpara bunuri imobiliare, chiar daca fac acest lucru folosind un imprumut sau banii altor persoane, ei isi pot "amortiza" costul proprietatii fizice pin intermediul impozitelor platite.
Sa presupunem, de exemplu, ca un contribuabil a cumparat o cladire de 2 milioane de dolari ca investitie. El va putea sa deduca sau sa scada din impozitele sale (deduceri de amortizare), chiar si 100.000 de dolari pe an, timp de 20 de ani, pentru a compensa costurile de cumparare si imbunatatire a proprietatii.
Contribuabilul poate beneficia de aceste deduceri, chiar daca valoarea imobilului creste odata cu trecerea timpului.
Acesta este si motivul pentru care Donald Trump "adora deducerile de amortizare", dupa cum a si declarat... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 09:54
Averea lui Donald Trump s-a redus cu 800 de milioane intr-un an pana la 3,7 miliarde de dolari.
Donald Trump a pierdut 35 de pozitii si in prezent se situeaza pe locul 156 in topul celor mai bogati 400 de americani, potrivit clasamentului publicat, marti, de revista Forbes.
Averea lui Trump a avut de suferit ca urmare a scaderii preturilor pe piata imobiliara din New York, ceea ce a dus la diminuarea valorii bunurilor pe care candidatul republican la alegerile prezidentiale le detine in orasul sau natal, in special celebrul Trump Tower.
Iata cum a evitat Trump plata taxelor timp de 18 ani
Topul celor mai bogati oameni din SUA este dominat, inca o data, de co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a carui avere a crescut, potrivit Forbes, de la 76 pana la 81 miliarde de dolari in decurs de un an.
In schimb, pentru prima data in ultimii 16 ani, investitorul Warren Buffett nu mai... citeste mai departe despre "Top 400 Forbes cei mai bogati americani: Trump e in cadere libera" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 20:45
Presedintele Statelor Unite Barack Obama propune noi taxe care ii vizeaza pe cei mai bogati americani si care ar urma sa genereze venituri bugetare suplimentare de 320 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani, pentru a limita presiunea fiscala asupra clasei de mijloc.
Potrivit propunerilor presedintelui Obama, profiturile din investitii ale celor mai bogati 1% dintre americani vor fi limitate in urma noilor taxe, iar transferul de active catre mostenitori va fi mai dificil, relateaza Bloomberg.
Nivelul minim de taxare pentru veniturile din capital si dividende ar urma sa creasca la 28% fata de 23,8% in prezent, in conditiile in care, la inceputul mandatului din 2009, taxa se situa la 15%.
Obama, care isi va promova ...citeste mai departe despre "Obama vrea noi taxe pentru americanii bogati: venituri suplimentare de sute de miliarde de dolari" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 19:57
Miliardarul american John Paulson pregateste lansarea unui fond care sa ajute investitorii bogati sa-si reduca taxele platite Fiscului din SUA, dupa ce in martie a luat in calcul mutarea in Puerto Rico din cauza regimului fiscal mai favorabil, potrivit Bloomberg.
Fondul de hedging condus de Paulson, cu active de 18 miliarde de dolari, a invitat posibili clienti la un eveniment programat pentru 24 aprilie, la birourile din New York ale firmei de investitii, unde miliardarul va prezenta Paulson Partners Premium LP Fund, descris ca "un fond pentru investitori care vor sa-si reduca taxele pe venit".
"Pare sa fie mai concentrat pe evitarea taxelor pe venit decat pe generarea de venituri pentru investitori. Creeaza miliardarilor o reputatie proasta", a declarat Brad Alford, sef la Alpha Capital Management, care administreaza un fond specializat pe investitii in fondurile de hedging.
Paulson a devenit miliardar in 2007, dupa ce a mizat puternic pe prabusirea pietei imobiliare subprime din SUA. Investitorul a luat in calcul in martie mutarea in Puerto Rico pentru a profita de o noua lege favorabila privind taxele, insa in cele din urma a renuntat la idee.
Miliardarul incearca sa-si revina dupa doi ani de pierderi pe anumite strategii de investitii. mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 13:29
Presedintele american, Barack Obama, intentioneaza sa taxeze persoanele care au venituri de peste un milion de dolari pe an cu 30 la suta, potrivit proiectului de buget pentru 2014, in care se vizeaza reducerea deficitului bugetar.
Prin aceasta propunere, Obama risca sa-si supere chiar si membrii propriului Partid Democrat, nu doar pe republicani, relateaza L'expansion.
Ideea impozitarii veniturilor bogatilor cu 30 de procente nu este noua, o initiativa similara, cunoscuta sub numele "regula Buffett", fiind respinsa de Congresul american in trecut.
Citeste mai multe despre Barack Obama vrea sa taxeze bogatii cu 30 la suta pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 11:13
Ministrul american al finantelor, Timothy Geithner, a declarat ca nu va exista un acord in Congres cu privire la buget daca republicanii nu avizeaza favorabil o majorare a impozitelor pentru cei mai bogati, transmit duminica agentiile internationale de presa.
"Daca republicanii nu vor o crestere a impozitelor la nivelul la care se aflau in administratia Clinton, epoca in care economia SUA era infloritoare, nu va exista un acord", a afirmat Geithner pe CNN.
Statele Unite se confrunta cu iminenta unui "varf fiscal", o cura fortata de austeritate pentru reglementarea deficitului public abisal ce ii va afecta pe americani din 2 ianuarie in absenta unei intelegeri in legislativ intre republicani si democrati.
Impozitele americanilor, la minimul ultimilor 20 de ani
"Nu va exista un acord fara o majorare a impozitelor. Nu va exista", a insistat ministrul american, indemnandu-i pe republicani sa vina cu o noua oferta, dupa ce au respins-o pe cea facuta joi de Geithner in numele administratiei democrate.
Liderul republicanilor din Camera reprezentantilor, John Boehner, a calificat drept lipsita de seriozitate respectiva oferta, ce prevedea, potrivit republicanilor, un obiectiv de 1600 de miliarde de dolari ca incasari fiscale suplimentare si doar 400 de miliarde din reduceri de cheltuieli.
"Ii chemam (pe republicani) sa ni se alature pentru a face ceva bun pentru economia americana", a pledat Timothy Geithner, explicand ca masurile necesare ar consta si in a... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 09:28
Eduardo Saverin, unul dintre fondatorii Facebook, a renuntat la cetatenia americana pentru a scapa de impozitele mari din Statele Unite ale Americii.
Eduardo Saverin, unul dintre fondatorii Facebook, a renuntat la cetatenia americana cu cateva zile inainte de listarea la bursa a retelei de socializare, fapt ce ii va permite sa economiseasca sume importante datorate ca impozite, potrivit registrului fiscal al Statelor Unite, scrie Bloomberg.com.
Numele lui Saverin, de origine braziliana, dar care traieste la Singapore, figureaza pe lista persoanelor care au renuntat la cetatenia americana, data publicitatii de FISC pe 30 aprilie.
Decizia intervine cu cateva zile inainte de introducerea la bursa a Facebook, ce urmeaza sa aiba loc la 18 mai si care ar situa valoarea firmei detinute de Mark Zuckerberg la o cota intre 70 si 87,5 miliarde de dolari.
Listarea Facebook este asteptata vinerea viitoare, iar ultimele evaluari ale valorii de piata s-au oprit la 96 de miliarde de dolari. Unul dintre purtatorii sai de cuvant, Tom Goodman, a negat speculatia potrivit careia Saverin a renuntat la cetatenie pentru a evita taxele. "Lucram de foarte mult timp impreuna si niciodata nu am vorbit despre asta", a declarat Goodman pentru CNBC.
In varsta de 30 de ani, Eduardo Saverin nu ar mai detine decat 2%-4% din grup ca urmare a disputei cu Zuckerberg, dezvaluita in pelicula "The Social Netwok" (Reteaua de socializare). Potrivit site-ului "Who Owns Facebook?", partea sa ar... mai mult
Sambata, 12 Mai 2012, ora 16:25
Natiunile dezvoltate trebuie sa asigure ajutor statelor sarace. De aceea, cea mai buna solutie o reprezinta taxa pe tranzactiile financiare, a declarat co-fondatorul MIcrosoft, Bill Gates.
In opinia acestuia, saracia din lumea afecteaza statele la nivel mondial, cu toate ca in prima instanta pare prea putin importanta, potrivit Huffington Post.
Nepasarea privind situatia din aceste tari ar afecta dramatic viitorul nostru economic, crede Gates.
Facand o referire la importanta ajutorului strain, co-fondatorul Microsoft a subliniat mai multe moduri in care saracii pot fi integrati in economia mondiala.
Una dintre propunerile sale cele mai populare pare sa fie adoptarea unui impozit pe tranzactiile de actiuni, obligatiuni si derivate, cunoscut sub numele de taxa Robin Hood.
"O mica taxa pe tranzactiile financiare ar duce la strangerea a 48 de miliarde de dolari care sa ajute la combaterea saraciei", le-a explicat Gates liderilor lumii.
Acesta sustine ca o astfel de taxa nu ar ajuta numai la reducerea deficitului bugetar, insa ar avea avantajul suplimentar de a descuraja anumite tipuri de tranzactionare, cunoscute pentru cresterea volatilitatii pietei.
Gates, care recent s-a alaturat ideilor lui Warren Buffett, potrivit carora bogatii ar trebui sa plateasca impozite mai mari, se confrunta cu o opozitie semnificativa privind taxa Robin Hood in SUA, principalul opozant fiind chiar administratia Obama.
Reactiile marilor puteri sunt diferite. Presedintele... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 11:38
Presedintele american Barack Obama asteapta o reforma fiscala si vrea sa vada o abordare echilibrata prin care bogatii sa plateasa mai multe taxe, pentru o reducere a deficitului, potrivit NewsIn.Seful Casei Albe a subliniat ca legea privind ridicarea plafonului de indatorare este un prim pas important pentru a asigura ca Statele Unite traiesc prin mijloace proprii, dar a spus ca pentru refacerea economiei americane este nevoie de mai mult.Intr-o alocutiune rostita in Gradina Trandafirilor, dupa ce Senatul a aprobat cu 74 de voturi la 26 - un vot covarsitor - ridicarea plafonului de indatorare, presedintele Obama a aratat ca se asteapta la o reforma fiscala, care sa fie propusa de noua comisie bipartizana infiintata prin noua lege.
Totodata, pentru o mai mare reducere a deficitului, este nevoie de o "abordare echilibrata", in care cei bogati sa plateasca impozite mai mari, a aratat presedintele.El a atras atentia ca incertitudinea iscata de dezbaterile aprinse pe marginea ridicarii plafonului de indatorare au fost un impediment pentru afaceri, dar a mentionat si evenimente neprevazute, cum a fost cutremurul din Japonia, care au incetinit revenirea economiei americane.
Obama a cerut Congresului sa voteze cat mai repede toate textele de lege referitoare la comert, in prezent sunt impotmolite in legislativ, si a spus, de asemenea, ca vrea ca ajutorul de somaj sa fie extins.Compromisul votat luni in Camera Reprezentantilor si marti in Senat pentru ridicarea plafonului de... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 00:36