Planurile Comisiei Europene de a obliga marile companii sa dea publicitatii taxele si profiturile castigate in fiecare tara au suferit joi o noua amanare dupa ce 13 state membre UE si-au exprimat opozitia fata de acest act legislativ.
Daca actul legislativ ar fi fost aprobat, ar fi putut fi demarate negocierile cu Parlamentul European in vederea finalizarii legii. Parlamentul European a aprobat versiunea sa a legii inca din 2017.
In pofida eforturilor Finlandei, tara care in prezent detine presedintia rotativa a Consiliului UE, o minoritate de blocaj compusa din 13 state a respins planul, multe din cauza mecanismului legal utilizat de UE, transmite Bloomberg.
"Pare sa existe un sprijin larg pentru ideea privind cresterea transparentei cu privire la raportarea taxelor companiilor dar este clar ca exista si o opozitie puternica fata de baza juridica a acestei propuneri. In consecinta, este nevoie de mai multa munca pentru aceasta propunere", a declarat ministrul finlandez al Muncii, Timmo Harakka.
Luxemburg, Irlanda, Suedia, Austria, Cipru si Malta se numara printre cele 13 state care insista ca acest act legislativ ar trebui sa fie considerat o lege in domeniul fiscal si nu ca o lege care vizeaza piata unica a UE. Uniunea Europeana a utilizat principiul juridic al pietei unice ca o baza legala pentru acest act legislativ si pentru ca, spre deosebire de o lege in domeniul fiscal, legile care vizeaza piata unica nu au nevoie de aprobarea unanima a statelor membre.... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 09:05
Noua tari cer Uniunii Europene (UE) sa introduca o taxa ecologica pentru aviatie. Este vorba despre Olanda, Germania, Franta, Suedia, Italia, Belgia, Luxemburg, Danemarca si, mai nou, vecina noastra Bulgaria.
Astfel se doreste "neutralizarea emisiilor nocive generate de aeronave", potrivit Forbes.
Intr-o declaratie comuna, ministrii de Finante ai tarilor mentionate au solicitat Comisiei Europene sa introduca o masura pentru a "compensa" emisiile de CO2 ale avioanelor.
"Consideram ca o coordonare a preturilor ar putea asigura ca cel care polueaza plateste un pret mai mare pentru utilizarea respectivului transport aerian", se arata in comunicat.
"Prin urmare, invitam viitoarea Comisie Europeana sa dezbata preturile din domeniul aviatiei si - de exemplu, sub forma unei taxe de aviatie sau politici similare - sa faca inca un pas in acest sens, luand in considerare sistemele si politicile nationale efective existente, competitivitatea preocuparilor sectorului, pozitia geografica si dezvoltarea infrastructurii de transport in statele membre", potrivit sursei citate.
Desi calatoriile aeriene sunt sursa a aproximativ 2,5% din emisiile globale de dioxid de carbon, pretul unui zbor este considerat scazut in comparatie cu alte mijloace de transport.
Dintre statele membre ale UE, doar sase au introdus o astfel de taxa pentru aviatie, sub forma unei suprataxe la biletele celor care zboara intern.
"Initiativa privind o taxa a aviatiei europene este un prim pas... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 13:55
Apple deschide marti o actiune in justitie impotriva Comisiei Europene, pentru a contesta decizia acesteia de a-i impune plata unor taxe retroactive de 13 miliarde de euro in Irlanda, intr-un caz de referinta in campania UE de a combate eludarea taxelor de catre companiile multinationale.
Producatorul de iPhone-uri urma sa trimita o delegatie formata din sase persoane, in frunte cu directorul financiar Luca Maestri, la o audiere de doua zile la Curtea Generala din Luxemburg, a doua cea mai inalta curte a UE, transmite Reuters.
In august 2016, Comisia a decis ca, in perioada 1991-2007, Irlanda a luat decizii care au redus in mod artificial obligatiile fiscale ale Apple pentru o perioada de peste doua decenii, ceea ce a reprezentat ajutoare de stat ilegale.
Comisarul pentru concurenta Margrethe Vestager s-a referit la o taxa de 0,005% platita de principala filiala a Apple din Irlanda in 2014, ca exemplu de impozit neobisnuit de mic platit de companie.
Apple ar urma sa argumenteze ca nu a facut nimic gresit, deoarece a respectat legislatia irlandeza si americana. Compania s-a folosit de argumente similare intr-o postare pe blog, dupa o decizie UE referitoare la taxe de acum doi ani.
Producatorul iPhone va afirma in instanta ca majoritatea taxelor sunt datorate in Statele Unite pentru ca majoritatea valorii produselor sale, intre care designul, proiectarea si dezvoltarea sunt create acolo.
Irlanda, care a acuzat Comisia ca isi depaseste atributiile si incalca... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 10:27
Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata separata pentru a evalua daca facilitatile fiscale de care au beneficiat in Belgia 39 de multinationale le-au acordat acestor companii avantaje inechitabile fata de concurentii lor, incalcand reglementarile UE privind ajutorul de stat, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Decizia de luni a CE vine dupa ce in februarie Tribunalul General de la Luxemburg, cea de-a doua instanta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), a anulat un ordin al Executivului comunitar impotriva facilitatilor fiscale acordate multinationalelor de Belgia.
In 2016, Comisia Europeana a ordonat Belgiei sa recupereze aproximativ 700 milioane de euro de la companiile care au beneficiat de schema de facilitati fiscale. Aceasta schema permitea companiilor sa isi reduca taxele platite cu 50% pana la 90%.
Tribunalul General nu a luat atitudine pentru a stabili daca scutirile de taxe acordate de Belgia au generat un ajutor de stat ilegal dar a constatat ca Executivul comunitar nu a reusit sa stabileasca existenta unei scheme. Acest lucru inseamna, conform Tribunalului General, ca trebuie evaluata individual compatibilitatea reglementarilor fiscale cu normele UE privind ajutoarele de stat, se arata in comunicatul CE.
De aceea, Comisia Europeana a decis sa demareze o investigatie aprofundata separata privind reglementarile fiscale individuale.
In acelasi timp, Executivul comunitar a facut apel la decizia Tribunalului... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 15:39
Unii dintre cei mai bogati oameni din SUA, printre care George Soros, co-fondatorul Facebook, Chris Hughes, si mosternitorii imperiilor Hyatt si Disney, au facut luni un apel pentru introducerea unei taxe pe averile lor.
Intr-o scrisoare publicata online luni, si adresata candidatilor la alegerile prezidentiale, acest grup de miliardari americani a anuntat ca sprijina ideea unei taxe federale pe avere care sa ajute la reducerea inegalitatii veniturilor si sa genereze veniturile necesare pentru combaterea incalzirii globale si imbunatatirea sistemului public de sanatate, relateaza AFP.
"Scriem tuturor candidatilor la presedintie, fie ca sunt republicani sau democrati, sa sustina o taxa moderata pe averile a 1/10 din cei mai bogati 1% dintre americani, adica asupra noastra", se arata in scrisoarea semnata de 19 persoane si publicata luni online.
In prezent, averea combinata a celor mai bogati 0,1% dintre americani este echivalenta cu cea a 90% din populatia SUA.
Mai multi candidati la postul de presedinte al SUA, precum Elizabeth Warren, Pete Buttigieg si Beto O'Rourke, si-au exprimat deja sprijinul fata de o astfel de taxa. Elizabeth Warren a propus deja o taxa de 2% pentru averile mai mari de 50 de milioane de dolari, adica aproximativ 75.000 de familii din SUA, la care ar urma sa se adauge o taxa suplimentara de 1% pentru activele mai mari de un miliard de dolari. Se estimeaza ca o astfel de taxa ar genera venituri de aproape 2.7500 de miliarde de dolari pe o... mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 19:27
Elvetienii se vor pronunta duminica, 4 martie, prin referendum, asupra unei propuneri privind eliminarea taxei radio-tv care finanteaza mass media publice, un vot care ar putea duce la disparitia singurului post radio TV cu acoperire nationala, SSR, care isi difuzeaza emisiunile in cele patru limbi oficiale, informeaza AFP.
Sustinatorii acestei initiative vor sa elimine taxa radio-tv (denumita 'Billag' in Elvetia) care, anul trecut, a strans 1,37 miliarde de franci (1,38 miliarde de dolari), fiind un sprijin financiar vital pentru mass media publice, atat la nivel federal, cat si pentru cele regionale si locale.
In prezent, taxa radio-tv din Elvetia se ridica la 451 de franci (392 de euro) pe an si este una dintre cele mai mari din Europa. Comparativ, in alte tari din Europa, precum Spania, nu exista o taxa radio-tv, in timp ce in altele, precum Olanda, a fost abolita sau este pe punctul de a disparea complet, precum in Belgia.
Votul de duminica este urmarit cu atentie de catre autoritatile de la Berna, deoarece postul national de radio-televiziune, SSR, care opereaza in cele patru limbi oficiale din Elvetia (germana, franceza, italiana si retoromana) depinde de aceasta taxa radio tv care ii asigura 75% din buget.
Pe langa SSR, de taxa radio-tv beneficiaza si alte 21 de posturi regionale de radio si 13 posturi regionale de televiziune. In total, 13.500 de locuri de munca directe si indirecte sunt amenintate, avertizeaza autoritatile federale.
SSR, unde... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 16:00
Camera superioara a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat vineri un proiect controversat care prevede introducerea unei taxe pentru toate autoturismele care circula pe drumurile si autostrazile din Germania, propunere contestata de tarile vecine.
Bundestag, camera inferioara a Legislativului german, a aprobat inca de saptamana trecuta acest act normativ, care ar urma sa se aplice incepand din 2019, pentru 13.000 de autostrazi si 39.000 de kilometri de drumuri federale, informeaza AFP.
Nivelul taxei va varia in functie de criteriile de mediu, astfel ca autoturismele care polueaza mai putin vor plati o taxa mai mica. Nivelul maxim al taxei pentru un vehicul inmatriculat in strainatate va fi de 130 de euro pe an.
Vehiculele inregistrate in Germania vor plati si ele aceasta taxa care va putea fi insa dedusa din taxa anuala pe autovehicul, astfel ca soferii straini vor fi, efectiv, singurii care vor plati noua taxa.
Pentru automobilistii straini, legea prevede costuri mai mici pentru vignetele pe durate scurte, care cel mai probabil vor fi utilizate de vizitatori, preturile variind intre 2,50 si 25 de euro pentru o vigneta valabila 10 zile, in functie de cat de poluant este automobilul, si intre 7 si 50 de euro pentru o vigneta valabila doua luni.
Forma actuala a legii este rezultatul unui compromis convenit luna trecuta cu Comisa Europeana, dupa ce Executivul comunitar a amenintat ca va da in judecata Germania daca nu modifica legea pentru a fi mai corecta... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 15:25
Comisia Europeana va investiga daca producatorul suedez de mobila Ikea a evitat sa plateasca un miliard de euro sub forma de taxe si impozite, in perioada 2009-2014.
Acuzatiile sunt incluse intr-o cercetare condusa de grupul Verzilor din Parlamentul European.
Aceasta arata ca Ikea "s-a organizat in asa fel incat a evitat sa plateasca biruri in valoare de un miliard de dolari prin offshore-uri", informeaza The Guardian.
Drept urmare, Comisia Europeana (CE) a transmis, sambata, ca va investiga acuzatiile.
"Am luat la cunostinta de acest raport si il vom studia in amanunt", arata purtatorul de cuvant pentru Servicii Financiare si Taxe al CE, Vanessa Mock.
Potrivit Verzilor, Ikea a folosit o serie de "portite" in sistemul de taxare al diferitelor tari de pe Batranul Continent, in special Olanda, Belgia si Luxemburg, pentru a evita plata birurilor.
Cum raspunde Ikea
In replica, reprezentantii companiei au transmis ca responsabilitatea si sustenabilitatea guverneaza ...citeste mai departe despre "Ikea, acuzata ca a evitat taxe de un miliard de euro in UE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Februarie 2016, ora 17:36
Actorul francez Gerard Depardieu, acuzat de autoritatile din Franta ca vrea sa evite plata taxelor, a infiintat o societate cu raspundere limitata, de tip holding, in satul din Belgia unde a cumparat o casa anul trecut.
Depardieu a inregistrat la adresa sa din satul Nechin o firma de tip holding, folosita pentru investitii in alte companii, potrivit Monitorului Oficial din Belgia, citat de AFP.
Cunoscutul actor francez s-a aflat in centrul atentiei in ultimele luni dupa ce, pe langa controversele legate de mutarea in Belgia din cauza taxelor, a cerut si primit cetatenie rusa din partea presedintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Documentele firmei, numita Holding 2712, au fost depuse la tribunalul comercial saptamana trecuta.
Holdingul are capital social de 20.000 de euro, iar singurul actionar este Depardieu. Adresa de inregistrare este strada Regina Astrid, numarul 5, satul Nechin, aceeasi cu casa cumparata de actor anul trecut, au declarat surse locale pentru AFP. Satul
Nechin se afla la numai cativa kilometri de granita cu Franta.
Societatea ar putea incorpora diversele active ale acestuia din Franta, cu scopul de a asigura un regim favorabil de taxe in momentul transferului catre mostenitori, potrivit L'Echo. Depardiue are trei copii.
Spre deosebire de Franta, Belgia nu percepe taxa pe avere si nici pe castigurile obtinute din vanzarea de actiuni. mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 14:33