Reprezentantii Londrei s-au trezit tinta nemultumirii corporatiilor nipone care, cu ocazia summit-ului G20, au inaintat un memoriu prin care cer lamuriri privind modul in care va fi gestionata problema divortului de UE, in caz contrar amenintand cu retragerea din regat.
Astfel, invesitiile Nomura, Toyota, Honda sau Nissan ar putea migra spre aria continentala a Europei, modul in care cabinetul condus de Theresa May are de gand sa poarte negocierile pentru obtinerea unui divort amiabil de UE starnind in continuare ingrijorarea investitorilor, relateaza CNN Money.
Pe picior de fuga
Conform notei remisa de japonezi, la momentul realizarii investitiilor in Regatul Unit, acesta era vazut ca o poarta de acces catre piata europeana, dar evenimentele recente, care au culminat cu votul pro-Brexit din iunie, au generat un masiv sentiment de neliniste.
"Daca legislatia europeana nu va mai fi aplicata in Marea Britanie, ne vom retrage", au avertizat sefii corporatiilor nipone.
In special bancile si societatile de asigurari din Japonia se arata ingrijorate de pierderea "pasaportului financiar", care le permite sa opereze din Marea Britanie in interiorul pietei unice europene.
Companiile nipone au angajat 140.000 de persoane in interiorul sucursalelor deschise in Marea Britanie si alte 300.000 in restul statelor din UE.
Producatorii auto niponi se arata ingrijorati, la randul lor, de cresterea costurilor si a timpului de distributie pe alte piete in urma aplicarii... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 17:45
Efectele iesirii Marii Britanii din UE merg dincolo de sfera economica si de securitate a regiunii, riscand sa afecteze si renumitul sistem de invatamant superior din regat.
Studentii europeni care invata in UK reprezinta 6,4% din totalul celor inscrisi la universitatile britanice.
Impactul este mult mai mare in pregatirea postuniversitara, unde procentul europenilor veniti la studii se ridica la 11,6% din total, iar unele universitati de prestigiu au pana la 30% masteranzi din UE, potrivit Times Higher Education.
Taxe de nivel international
Apartenenta regatului la UE a garantat un nivel redus al taxelor pentru studentii veniti la studii din alte tari ale Uniunii, dar acestea ar putea creste ca urmare a iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.
Dupa Brexit, masteranzii din UE vor trebui sa plateasca taxe la nivel international, semnificativ mai mari fata de cele achitate pana acum, si, cel mai probabil, vor fi lipsiti de sansa de a contractata de la bancile britanice noi imprumuturi pentru finantarea studiilor, admite Rosemary Deem, presedintele Consiliului pentru Educatie Universitara din regat.
In acelasi timp, viabilitatea organizarii unor cursuri de master in universitatile din Marea Britanie ar putea fi pusa sub semnul intrebarii.
In Marea Britanie, cursurile de master dureaza doar un an, spre deosebire de sistemul aplicat in alte state, unde acestea se intind pe o durata de 2 ani.
Din perspectiva sefei Consiliului pentru Educatie... mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 16:54
Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, intentioneaza sa speculeze momentul dobanzilor scazute pentru a rascumpara obligatiunile perpetue ramase in portofoliul guvernamental. Printre acestea, cele mai cunoscute sunt obligatiunile din timpul Primului Razboi Mondial.
Lansate in urma cu aproape 100 de ani, o parte din obligatiunile de razboi au fost acoperite la scadenta de o alta serie de obligatiuni emise in 1927 de Winston Churchill, anuntul de rascumparare al acestora, contra sumei de 218 milioane de lire sterline, fiind facut in octombrie.
George Osborne a revenit insa asupra acestei idei anuntand ca statul va rascumpara toate obligatiunile de razboi emise in timpul Primului Razboi Mondial, informeaza The Telegraph.
Datorii sterse de 1,9 miliarde de lire
"Este un moment de care Marea Britanie poate fi mandra. Putem, in sfarsit, sa platim datoriile cumulate prin emiterea de obligatiuni de razboi in timpul primei conflagratii mondiale. Este un semn de stabilitate fiscala si un avantaj penmtru aceasta generatie de platitori de taxe. De asemenea, reprezinta o ocazie de a ne aminti sacrificiul extraordinar facut de generatiile trecute", a declarat ministrul de finante britanic.
Misiunea lui Osborne nu va fi usoara, in conditiile in care Regatul Unit s-a imprumutat de la cetateni mai mult decat s-a crezut initial. Trezoreria a anuntat ca va fi gata sa achite in martie 2015 suma de 1,9 miliarde de lire sterline pentru o alta serie de obligatiuni... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 07:30
1Cele mai mari 100 de companii britanice listate la bursa au peste 8.000 de subsidiare sau societati mixte in paradisuri fiscale, potrivit unui studiu realizat de fundatia ActionAid care provoaca noi temeri legate de amploarea evaziunii fiscale a corporatiilor, relateaza The Guardian.
Datele arata ca numai doua din companiile membre ale indicelui FTSE 100 nu au subsidiare in paradisuri fiscale, in timp ce companii precum Tesco si Barclays detin sute.
Folosirea de catre corporatii a subsidiarelor offshore a fost aspru criticata de catre parlamentari dar si prin proteste ample, ca fiind o tactica de a reduce legal povara taxelor.
Premierul David Cameron s-a angajat sa faca din evaziunea fiscala si secretomania offshore principala tema a summitului G8 de luna viitoare, prezidat in acest an de Marea Britanie.
Ministrul britanic de Finante George Osborne a declarat, dupa summit-ul ministrilor de Finante din G7, de la sfarsitul saptamanii trecute, ca este nevoie de actiuni internationale in aceasta problema. El a adaugat ca este "incredibil de important ca oamenii si companiile sa isi plateasca taxele datorate".
Multe dintre teritoriile offshore folosite de companiile din FTSE 100 au legaturi stranse cu Marea Britanie, ilustrand problemele cu care se confrunta Cameron si Osborne inaintea negocierilor cu alti lideri din G8.
In total, companiile din FTSE 100 au 1.685 de subsidiare in teritorii dependente de coroana britanica, precum Jersey, sau in British Virgin... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 08:54
Guvernul britanic a decis sa majoreze inca o data taxa impusa bancilor, aceasta fiind cea de a a sasea majorare de la introducerea acestei taxe in 2011, dar va reduce impozitul pe companii.
In discursul sau anual privind bugetul, ministrul britanic de finante George Osborne a declarat ca obiectivul majorarii este ca bancile sa-si aduca si ele contributia si totodata reflecta "riscurile pe care bancile le reprezinta la adresa sistemului financiar si a economiei in general", transmite Reuters.
Ministerul de Finante britanic a informat ca incepand cu data de 1 ianuarie 2014 aceasta taxa va creste pana la 0,142% din bilanturile bancilor.
Pana acum Marea Britanie nu a strans fondurile la care se astepta de pe urma acestei taxe, chiar daca de la introducerea sa in 2011 taxa a fost majorata cu 80%, deoarece bancile au inceput sa vanda din active pentru a-si intari capitalul.
La introducerea taxei pe banci, guvernul britanic a anuntat ca spera sa stranga aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline pe an in 2012-2013. Cu toate acestea potrivit estimarilor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetara (Office for Budget Responsability - OBR) taxa va genera in acest an fiscal 1,6 miliarde de lire sterline, dupa ce in anul fiscal 2011-2012 a generat 1,8 miliarde lire sterline.
Criticii sustin ca taxa pe banci prejudiciaza pozitia de centru financiar a Londrei si descurajeaza bancile sa acorde credite intr-un moment in care guvernul incearca sa creasca fondurile aflate la... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 11:31
Barclays Bank va achizitiona divizia ING Direct din Marea Britanie si va prelua depozitele in valoare de 10,9 miliarde de lire si datoriile de 5,6 milioane de lire ale ING Direct.
Tranzactia implica transferul celor 750 de angajati ING Direct si a celor peste 1,5 milioane de clienti, scrie BBC.
Grupul olandez ING a anuntat in luna august intentia de a vinde divizia din Marea Britanie pentru ca incearca sa plateasca imprumutul acordat in 2008 de catre guvernul din Olanda.
ING a anuntat ca va suporta pierderi de 260 milioane de euro in urma taxelor fiscale din tranzactie, pierderile puse pe seama faptului ca banca olandeza a vandut creantele la un pret cu 3% sub nivelul estimat.
La inceputul acestui an, ING a vandut divizia din SUA catre Capital One.
Banca olandeza a lansat "ING Direct" in Marea Britanie in 2003, fiind doar in varianta online. Divizia continua sa functioneze in Australia si in alte tari din Europa. mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 11:14
Marea Britanie a alocat pentru salvarea bancilor, in timpul crizei financiare, fonduri de 66 miliarde de lire sterline (103,2 miliarde dolari), mai multe decat oricarui alt proiect din istoria tarii, exceptand razboaiele mondiale, iar costurile continua sa creasca, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.Bancile franceze si elvetiene care au beneficiat de astfel de ajutoare guvernamentale au rambursat fondurile, dar statul britanic nu a primit nimic, dupa salvarea Royal Bank of Scotland si Lloyds Banking Group.
Dobanzile anuale pentru datoriile acumulate de statul britanic la preluarea unor participatii de control la aceste banci sunt de circa 3,2 miliarde lire (cinci miliarde dolari), potrivit JPMorgan Chase & Co Suma este aproximativ egala cu cea cheltuita din banii contribuabililor pentru operatiunile militare din Afganistan, in 2009, si depaseste estimarea de doua miliarde de lire referitoare la veniturile dintr-o taxa propusa pentru banci.
Guvernul britanic ar vrea sa vanda participatiile detinute la banci, dar nu poate, intrucat cotatia actiunilor acestora fluctueaza sub pretul platit de stat.
In plus, o comisie guvernamentala va decide in privinta separarii operatiunilor de retail de cele de investment banking ale marilor companii financiare britanice cel mai devreme peste un an. mai mult
Luni, 20 Septembrie 2010, ora 17:14
Germania, Franta si Marea Britanie au publicat o declaratie comuna in care-si exprima acordul pentru introducerea unei taxe aplicabile activelor bancilor din aceste state, a anuntat ministrul britanic de Finante, George Osborne., citat de Mediafax."Francezii si germanii s-au alaturat Marii Britanii angajandu-se sa introduca o taxa pe activele bancare.
Intr-o declaratie comuna, cele trei guverne s-au angajat sa se asigure ca bancile aduc o contributie justa care sa reflecte riscurile pe care le prezinta", a afirmat Osborne.
In Marea Britanie, aceasta taxa va aduce statului venituri anuale de doua miliarde de lire sterline (2,4 miliarde de euro), a precizat el.
"In lumina acordului G20, potrivit caruia sectorul financiar trebuie sa aduca o contributie justa si substantiala pentru plata cheltuielilor asociate interventiilor guvernamentale in scopul salvarii sistemului bancar, guvernul francez, britanic si cel german propun introducerea unui taxe pe activele bancare", se mentioneaza in declaratia comuna.
Franta va da detalii referitoare la impozitarea propriilor banci in bugetul urmator.
Germania a anuntat cadrul general pentru o taxa bancara la sfarsitul lunii martie si va prezenta proiectul de lege in aceasta vara, potrivit textului declaratiei. mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 17:33
Marea Britanie va reduce cheltuielile, va creste fiscalitatea, inclusiv TVA, si va impune o noua taxa asupra sistemului bancar care va aduce fonduri de doua miliarde de lire sterline, potrivit bugetului prezentat, marti, de ministrul britanic de Finante, George Osborne, relateaza Mediafax.Cheltuielile guvernului vor cobori cu 25% in urmatorii patru ani, iar TVA va fi majorat la 20% in 2011, de la 17,5% in prezent, a spus Osborne.
Totodata, in 2011 va fi impusa o noua taxa bancilor britanice, fondurile obtinute urmand sa se ridice la doua miliarde de lire sterline.
Agentile de evaluare financiara au avertizat ca ratingul "AAA" ar putea fi in pericol daca planurile guvernului de a reduce deficitul bugetar, de 11% in 2009, sunt considerate deficitare.
Aproximativ trei sferturi din economii vor fi realizate prin reducerea cheltuielilor, iar restul din majorarea taxelor, a spus ministrul.
Vor fi analizate platile sociale si chiar cheltuielile Familiei Regale Britanice vor fi supuse unei supravegheri mai atente.
"Cand spunem ca suntem cu totii in aceasta situatie, vorbim serios", a spus Osborne la prezentarea in Parlament a bugetului.
O parte a economistilor considera, insa, ca reducerea drastica a cheltuielilor bugetare ar putea afecta recuperarea economiei din cea mai grava recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial.
Presedintele SUA, Barack Obama, a avertizat, saptamana trecuta, liderii statelor din G20 sa nu reduca programele de stimulare a economiei prea repede.
"Pare sa... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 17:21