Banca Centrala Europeana (BCE) atrage atentia ca introducerea unor taxe speciale asupra bancilor sau institutiilor financiare trebuie precedata de o evaluare cuprinzatoare a impactului, pentru a se asigura ca beneficiile masurii fiscale depasesc costurile.
"Romania trebuie sa recurga in mod sistematic si eficient la evaluarea impactului normativ si la consultarea si implicarea partilor interesate in elaborarea si punerea in aplicare a reformelor. O evaluare cuprinzatoare a impactului taxei pe activele financiare ale bancilor este necesara pentru a asigura ca beneficiile masurii fiscale depasesc costurile, avand in vedere nu doar efectele potential negative asupra stabilitatii financiare si asupra economiei, ci si implicatiile potentiale pentru conditiile de creditare ale bancilor si pentru transmisia politicii monetare", se arata in avizul BCE cu privire la taxa pe activele financiare ale bancilor, publicat pe site-ul institutiei financiare internationale.
Potrivit BCE, se impune o analiza cuprinzatoare a impactului asupra economiei Romaniei, avand in vedere faptul ca introducerea unor taxe ad-hoc asupra bancilor poate crea incertitudine in activitatile acestora si in final poate prezenta riscuri pentru furnizarea de credite, ceea ce ar putea afecta cresterea pe termen lung din economia reala. BCE avertizeaza impotriva unor stimulente in creditare care sa conduca la denaturari in ceea ce priveste alocarea eficienta a ofertei de credite si la dezechilibre sectoriale... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 16:07
Reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) au confirmat, joi dupa-amiaza, ca au primit noul proiect de Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul modifica taxa pe activele bancilor, dar sustin ca nu au raspuns inca, asa cum spune ministrul roman al Finantelor, Eugen Teodorovici.
Un purtator de cuvant al BCE a confirmat ca "BCE a primit o solicitare de consultare" din partea Ministerului Finantelor Publice (MFP) pentru noul proiect de OUG si ca institutia "va da un aviz in timp util".
Mai exact, BCE nu am raspuns inca, iar raspunsul va fi trimis sub forma unui aviz care va fi publicat si trimis cand este gata, acesta fiind procedura, deoarece este nevoie de timp pentru a analiza legea propusa si pentru ca BCE sa isi prezinte opinia.
"Ieri (marti, 26 martie - n.red) a venit raspunsul de la Banca Centrala Europeana. Avizeaza acest proiect", a declarat Eugen Teodorovici, intr-o interventie telefonica la Digi TV, miercuri seara.
MFP a publicat, marti seara, spre dezbatere publica, proiectul de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018, prin care propune o noua formula pentru taxa pe activele bancilor.
Bancile sunt obligate la plata taxei pe active financiare nete, respectiv activele financiare ale bancii existente la sfarsitul semestrului, respectiv anului pentru care se datoreaza taxa pe active, astfel cum sunt inregistrate in evidenta contabila, ajustate, dupa caz, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Cotele taxei pe active,... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 17:26
Institutiile bancare sunt obligate la plata taxei pe active financiare nete, aceasta urmand sa fie de 0,4% pe an pentru institutiile cu o cota de piata mai mare sau egala cu 1% si de 0,2% pe an pentru cele cu o cota de piata sub 1%, conform unui proiect de Ordonanta de urgenta privind modificarea OUG 114, publicat marti seara de Ministerul Finantelor Publice.
Cota de piata va fi cea stabilita la finele semestrului/anului pentru care se datoreaza taxa.
Taxa pe active se va calcula prin aplicarea cotelor prevazute asupra bazei impozabile reprezentata de activele financiare nete ale institutiei bancare existente in sold la sfarsitul semestrului, respectiv al anului pentru care se datoreaza taxa, potrivit evidentei contabile, din care se scad urmatoarele active financiare: numerarul; solduri de numerar la banci centrale la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; expuneri neperformante la valoare neta; titluri de datorie emise de administratii publice la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; credite si avansuri acordate administratiilor publice la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; credite acordate de institutiile de credit sectorului neguvernamental purtatoare de garantii primite din partea administratiei publice centrale la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; credite acordate institutiilor de credit, creante atasate si sume de amortizat, la valoare neta, din care se exclud expunerile... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 09:53
Liviu Dragnea a declarat ca o ultima discutie referitoare la OUG 114 va avea loc saptamana viitoare cu reprezentantii companiilor din energie si celor din comunicatii. Liderul PSD a precizata ca asteapta ca premierul sa revina in tara pentru a-i prezenta articolele de modificare a actului normativ.
"Am spus ca in aceasta saptamana vom finaliza discutiile despre sistemul bancar si despre Pilonul II pensii in cadrul Ordonantei 114 si aseara le-am finalizat. Asteptam ca doamna premier sa se intoarca si sa ii prezentam textul articolului, urmand ca saptamana viitoare sa avem o ultima discutie pe energie si telefonie mobila. Suntem in grafic", a declarat Liviu Dragnea.
Despre reprezentantii din domeniul bancar, liderul PSD sustine ca acestia ar trebui sa fie putin mai rezervati si ca va fi gasita o solutie in privinta OUG 114 agreata de toti actorii implicati.
"Eu m-as bucura, cu tot respectul pe care il port acestei bresle (bancilor - n.red.), sa fie, dupa parerea mea, putin mai rezervati. Nu-mi permit sa le spun altceva. Stiu ca ministrul de Finante a avut intalniri cu Asociatia Romana Bancilor, domnul Tariceanu, care nu era in greva atunci, a avut intalnire cu Asociatia Romana a Bancilor, eu am avut intalniri de lucru cu colegi din Guvern, cu doamna prim-ministru, cu vicepresedintele BNR Florin Georgescu, pentru a gasi cea mai buna forma care sa ne pastreze nealterate obiectivele pe care le-am avut in vedere. Si anume, creditarea sa mearga in economia reala si sa... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 17:40
Zeci de profesori universitari de economie din Bucuresti, Cluj si Iasi au redactat o scrisoare deschisa in care arata efectele nocive pe care le va avea Ordonanta Teodorovici si solicita de urgenta retragerea ei.
Semnatarii documentului afirma ca "taxa pe lacomie" aduce o atingere grava sistemului bancar si pune in mare pericol stabilitatea macroeconomica a unei natiuni si viitorul acesteia pe perioade lungi de timp.
In prezent, sectorul financiar-bancar din Romania nu inregistreaza o profitabilitate excesiva, revenindu-si destul de greu dupa criza financiara, fara ajutor direct din partea statului. Iar aceasta taxa pe active il va afecta grav.
Taxarea bancilor va genera efecte nocive si adverse
In ceea ce priveste masura care prevede taxarea activelor bancilor, profesorii de economie subliniaza ca este inoportuna si va genera, mai degraba, efecte nocive si adverse, contrare motivului declarat pentru initierea sa - dezvoltarea sustenabila, inteligenta si incluziva.
"Aceasta taxa pleaca de la o premiza gresita si nesustinuta de datele de observatie cu privire la existenta unui potential comportament lacom al bancilor in relatia cu clientii acestora.
Dimpotriva, increderea in bancile din Romania este in crestere semnificativa, fapt dovedit de numarul in crestere al celor care apeleaza la servicii bancare pentru economisire sau finantare", precizeaza profesorii in scrisoare.
Potrivit acestora, taxa pe activele financiare este legata de ROBOR, un... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 10:21
Taxa pe activele financiare ale bancilor, introdusa de la inceputul acestui an in Romania, a devenit principalul subiect de discutii al conferintei anuale Euromoney de la Viena, care anul acesta se desfasoara marti si miercuri, transmite Ziarul Financiar (ZF).
Acum un an, la inceputul lui 2018, toti investitorii si bancherii care au venit la conferinta Euromoney de la Viena, cel mai important eveniment pentru investitori din Europa Centrala si de Est, discutau despre cresterea economica din Romania, de 7%, obtinuta fara dezechilibre macroeconomice mari, despre noi oportunitati de investitii sau despre faptul ca Romania are cel mai mare potential de crestere din zona.
Acum, la inceputul lui 2019, toata lumea de la Viena nu discuta altceva decat despre taxa bancara din Romania, adica taxa "pe lacomia" bancilor, cum a fost justificata de liderii PSD si de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Grupurile austriece Erste, Raiffeisen si UniCredit/Bank Austria sunt cei mai mari investitori in sistemul bancar romanesc, detinand peste o treime din active si au cea mai mare expunere pe economia romaneasca si pe titlurile de stat.
Board-ul Erste are marti o discutie referitoare la taxa din Romania si impactul ei asupra BCR, banca pe care o detin la Bucuresti, si asupra rezultatului financiar al Erste, avand in vederea ponderea pe care o are BCR.
De asemenea, celelalte banci se pregatesc sa iasa public pentru a discuta asupra acestei taxe.
In decembrie, cand peste... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 17:27
Banca Transilvania, a doua banca din Romania dupa active si care poate deveni cea mai mare la finele acestui an, a explicat, pe blog-ul bancii, cresterea ROBOR, deoarece a fost in topul subiectelor din acest an si multi clienti le cer detalii despre acesta.
"Stim si noi - discutiile legate de ROBOR sunt in topul subiectelor de interes in acest an, multi clienti ne intreaba detalii despre el si cum vedem evolutia acestuia. E clar - e ceva important, cu atat mai important cu cat ratele catorva milioane de clienti, nu doar BT, ci clienti ai tuturor bancilor din Romania, sunt influentate de evolutia ROBOR.
Dar ce este mai exact ROBOR-ul? E un indice care se calculeaza printr-o formula nu foarte complicata, clar stabilita, sub monitorizarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si calculata cu ajutorul companiei de informatii financiare Thomson Reuters (companie care exista din 1851 si care calculeaza inclusiv dobanzi de referinta LIBOR si EURIBOR, folosite la nivel mondial) ", scrie intr-un articol publicat vineri pe blogul BT.
Mai exact, ROBOR-ul se calculeaza zilnic ca medie aritmetica a cotatiilor de rata de dobanda pentru lei, utilizate de zece banci mari din Romania, fiind rata de dobanda la care o banca imprumuta lichiditate altor banci.
"Din calcul se exclud extremele (cea mai mare si cea mai mica rata a dobanzii) pentru a fi cat se poate de relevant acest indice. Astfel, putem spune despre ROBOR ca este un pret al banilor in termen de dobanda - un fel de... mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 08:14
Anul viitor am putea plati taxe mai mari daca nu suntem atenti ce facem cu bugetul tarii, a avertizat, marti, Catalin Pauna, economistul Bancii Mondiale in Romania.
"Cam toate tarile au promovat in ultimul timp politici de reducere a deficitelor fiscale. Problemele pentru Romania sunt in directia opusa, anticiparile Comisiei Europene sunt ca exista un risc serios ca anul viitor sa ajunga la un deficit de peste 3%, iar Romania sa intre in procedura de deficit excesiv", a atras atentia Pauna la o conferinta pe tema politicilor economice pentru crestere sustenabila, organizata de Ministerul Finantelor.
El a aratat ca exista riscul anul viitor ca deficitul fiscal al Romaniei sa se situeze peste media statelor UE, ceea ce nu s-a mai intamplat de mult timp.
Pauna spune ca o serie de politici pot fi corectate pentru a evita in 2017 intrarea in procedura de deficit excesiv, una dintre masuri vizand cresterea veniturilor la buget prin dividendele companiilor de stat, in special cele ...citeste mai departe despre "Ingrijorarile Bancii Mondiale: Romanii ar putea plati taxe mai mari la anul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 15:41
Germania, Franta si Marea Britanie au publicat o declaratie comuna in care-si exprima acordul pentru introducerea unei taxe aplicabile activelor bancilor din aceste state, a anuntat ministrul britanic de Finante, George Osborne., citat de Mediafax."Francezii si germanii s-au alaturat Marii Britanii angajandu-se sa introduca o taxa pe activele bancare.
Intr-o declaratie comuna, cele trei guverne s-au angajat sa se asigure ca bancile aduc o contributie justa care sa reflecte riscurile pe care le prezinta", a afirmat Osborne.
In Marea Britanie, aceasta taxa va aduce statului venituri anuale de doua miliarde de lire sterline (2,4 miliarde de euro), a precizat el.
"In lumina acordului G20, potrivit caruia sectorul financiar trebuie sa aduca o contributie justa si substantiala pentru plata cheltuielilor asociate interventiilor guvernamentale in scopul salvarii sistemului bancar, guvernul francez, britanic si cel german propun introducerea unui taxe pe activele bancare", se mentioneaza in declaratia comuna.
Franta va da detalii referitoare la impozitarea propriilor banci in bugetul urmator.
Germania a anuntat cadrul general pentru o taxa bancara la sfarsitul lunii martie si va prezenta proiectul de lege in aceasta vara, potrivit textului declaratiei. mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 17:33