De la 1 septembrie cota de TVA a fost redusa la 9% pe tot lantul de productie si distributie a painii.
Ministerul Finantelor a explicat, printr-o circulara publicata in aceasta saptamana, cum trebuie aplicate noile reglementari din domeniul TVA, in conditiile in care graul si secara sunt doua dintre categoriile de cereale care beneficiaza atat de cota de TVA redusa, cat si de taxare inversa.
Potrivit unei circulare emise de Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, pentru triticum spelta, graul comun si secara, daca atat furnizorul, cat si beneficiarul sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, se aplica taxarea inversa. Acest lucru inseamna ca beneficiarul determina taxa aferenta, care se evidentiaza in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, prin aplicarea cotei de TVA de 9%.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 11:10
Sistemul de taxare inversa pentru comertul cu cereale intre firme nu va mai fi limitat in timp, deoarece Guvernul a eliminat prevederea care stabilea ca acest regim special de taxare va expira la 31 mai 2014 si nici nu intentioneaza sa renunte la sistem cel putin in urmatorii patru ani, pana in 2018.
Prin introducerea taxarii inverse la comertul cu cereale intre firme, taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial, plata taxei fiind deplasata din sarcina furnizorului in cea a beneficiarului.
In luna mai, Parlamentul a prelungit cu inca un an, pana la finele lunii mai 2014, taxarea inversa la cereale. Prevederea a fost insa abrogata de Guvern la finele lunii iulie, prin modificarea Codului Fiscal, fara sa mai fie introdus un alt termen de aplicare a taxarii inverse.
Un document oficial releva ca Executivul a dorit astfel sa renunte la a mai limita in timp, la anul 2014, aplicarea taxarii inverse, intentionand sa mentina sistemul cel putin si pe parcursul urmatorilor patru ani, pana in 2018.
"Se elimina limitarea aplicarii acestei masuri pana in anul 2014, iar in prezent nu exista intentia de a se renunta la aceasta prevedere pana in anul 2018", se arata in document.
In opinia autoritatilor, acest regim special de taxare reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma" care nu platesc taxa pe valoarea adaugata.
In luna octombrie a anului trecut, Guvernul a cerut... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 16:19
Taxarea inversa la cereala, care ar fi trebuit sa expire la 31 mai, a fost prelungita cu inca un an, potrivit unei legi publicate miercuri. Astfel, agentii economici mai pot beneficia pana in 31 mai 2014 de taxare inversa pentru livrarea in interiorul tarii a unor bunuri din sectorul cerealelor si plantelor tehnice.
Taxarea inversa la cereale a fost introdusa in 2011 cu acordul Comisie Europene si putea fi aplicata de Romania numai timp de doi ani. Masura ar fi urmat sa expire in 31 mai 2013. Desi autoritatile romane au solicitat in martie Comisiei Europene sa prelungeasca masura de taxare inversa la cereale, oficialii de la Bruxelles au respins, la inceputul lunii aprilie, cererea Romaniei.
Cu toate acestea, parlamentarii romani au decis, Legea nr. 168/2013, ca masurile de simplificare pentru cereale sa se mai aplice inca un an. Actul normativ, publicat in Monitorul Oficial nr. 310 din 29 mai 2013, aproba OG nr. 8/2013, ordonanta care a modificat Codul fiscal in luna ianuarie.
Taxarea inversa la cereale si plante tehnice se aplica in Romania de la 1 iunie 2011, fiind introdusa in legislatia nationala prin OUG nr. 49/2011, care stabileste precis si categoriile de cereale si plante care pot beneficia de acest sistem, si anume: grau, secara, orz, porumb, soia, rapita, floarea-soarelui si sfecla de zahar.
Prin aplicarea taxarii inverse, furnizorul nu mai factureaza cu TVA catre clientul sau, iar clientul inscrie taxa aferenta achizitiei in decontul de TVA ca taxa... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 18:06
Evaziunea fiscala va inflori in Romania daca nu va fi prelungita taxarea inversa la cereale si plante oleaginoase de la 1 iunie 2013, a declarat, luni, Aurel Popescu, presedintele ROMPAN.
"Eu nu cred ca ni se va interzice taxarea inversa la cereale de la 1 iunie 2013. Am primit de la Comisia Europeana un prim raspuns prin care nu se prelungeste masura taxarii inverse la cereale si plante oleaginoase, insa Ministerul Finantelor a facut o revenire. Acum asteptam raspunsul, iar daca va fi negativ va fi un lucru greu pentru tara, deoarece taxarea inversa a demonstrat ca au crescut incasarile bugetare in ultimii doi ani din comertul cu cereale si plante oleaginoase.
Daca se intampla sa se reintroduca TVA de 24% la cereale, sigur evaziunea fiscala va inflori si pe aceasta zona pentru ca Romania este prinsa ca un cleste intre doua tari, respectiv Bulgaria si Ungaria, care vor avea taxare inversa de la 1 iulie 2013", a spus Popescu, la o dezbatere privind siguranta alimentara.
Reducerea TVA pe tot lantul de paine de la 1 iulie 2013
Acesta este optimist in privinta introducerii TVA de 9% pe tot lantul de producere a painii, incepand cu 1 iulie 2013, un proiect sustinut de Guvernul Romaniei si care urmeaza sa fie prezentat si organismelor internationale.
"Sper insa ca de la 1 iulie sa avem pe tot lantul: grau, faina si paine, asa cum este programul pilot privind TVA redusa", adaugat Popescu.
Minea: "Daca nu se va lua aceasta masura va fi o greseala fantastica"... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 15:54
Comisia Europeana a respins cererea Guvernului de prelungire a termenului de aplicare a taxarii inverse la cereale, care expira in luna mai, aratand ca procedura nu ar trebui folosita sistematic pentru a compensa "o supraveghere inadecvata" de catre autoritati.
Adresa Guvernului catre Bruxelles a fost transmisa in luna octombrie a anului trecut, cu solicitarea ca termenul sa fie prelungit cu inca doi ani, pana in 2015, bazat pe faptul ca Bulgaria si Ungaria au cerut la randul lor o astfel de derogare, iar un refuz pentru Romania ar genera discriminari.
Aceasta urma sa fie a doua derogare de la sistemul fiscal normal, dupa ce, in iunie 2011, Guvernul a decis sa aplice taxarea inversa la cereale si plante tehnice pentru o perioada de doi ani. Autoritatile au explicat atunci ca aceasta masura reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma" care nu platesc taxa pe valoarea adaugata.
Prin introducerea taxarii inverse la comertul cu cereale intre firme, taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial. Ministerul Finantelor estima ca taxarea inversa la cereale si plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei in 2011 si 410 milioane lei in 2012.
Un document redactat de Ministerul Finantelor in luna martie a acestui an releva insa ca oficialii Comisiei Europene (CE) nu au dat curs favorabil solicitarii Romaniei privind prelungirea perioadei de... mai mult
Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 15:55
De la 1 iunie 2013, agentii economici nu mai pot beneficia de taxare inversa pentru livrarea in interiorul tarii a unor bunuri din sectorul cerealelor si plantelor tehnice.
Masura, introdusa in 2011 cu acordul Comisie Europene, putea fi aplicata de Romania numai timp de doi ani. Autoritatile au solicitat deja la Bruxelles prelungirea acestui termen, astfel incat tara noastra sa poata aplica in continuare taxarea inversa la cereale.
Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a explicat miercuri intr-o conferinta pe teme fiscale ca autoritatile romane au solicitat in martie Comisiei Europene sa prelungeasca masura de taxare inversa la cereale. El a precizat ca spera sa obtina un raspuns pana la finalul lunii aprilie.
Secretarul de stat a mai aratat ca taxarea inversa ar putea fi acceptata in continuare de Comisia Europeana intrucat exista o intentie de modificare a directivei de TVA pentru acceptarea masurii de taxare inversa si la alte produse considerate cu risc, inclusiv cerealele.
Citeste mai multe despre Taxarea inversa la cereale expira in 31 mai pe Avocatnet.ro. mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 12:46
Guvernul va solicita Comisiei Europene (CE) ca termenul pana la care Romania poate aplica taxarea inversa la cereale, si care expira in luna mai 2013, sa fie prelungit cu inca doi ani, bazandu-se inclusiv pe faptul ca Bulgaria si Ungaria au cerut la randul lor o astfel de derogare, iar un refuz ar genera discriminari.
Prin introducerea taxarii inverse la comertul cu cereale intre firme, taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial.
Scrisoarea adresata Comisiei Europene (CE) privind prelungirea acestei derogari a fost semnata luni de catre Liviu Voinea, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
In luna iulie, Liviu Voinea a avut o discutie pe aceasta tema cu comisarul european pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, in care a anuntat intentia Romaniei de a solicita prelungirea termenului in care poate fi aplicata taxarea inversa la cereale.
Surse oficiale au aratat totodata ca Bulgaria si Ungaria au cerut la randul lor o astfel de derogare, iar un refuz fata de Romania din partea Comisiei Europene, in conditiile in care solicitarea statelor vecine ar fi acceptata, ar genera un caz de discriminare.
In iunie 2011, Guvernul a decis sa aplice taxarea inversa la cereale si plante tehnice pentru o perioada de doi ani, autoritatile sustinand atunci ca aceasta masura reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma" care nu platesc taxa pe valoarea adaugata.
Ministerul... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 10:56
Taxarea inversa la cereale si plante tehnice se va aplica incepand cu data de 1 iunie pentru o perioada de aproape doi ani, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, informeaza Mediafax.Ministerul Finantelor Publice a anuntat in vara lui 2010 ca a solicitat o derogare de la CE privind aplicarea TVA prin taxarea inversa pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie.
Dupa refuzul Comisiei, Romania a transmis forului european, in luna decembrie a anului trecut, o scrisoare in care restrange sfera produselor pentru care solicita derogare de la regimul normal de taxare la cereale si plante tehnice, respectiv porumb, grau, orz, orzoaica, secara, soia, rapita, floarea soarelui si sfecla de zahar.
Solicitarea se referea la o derogare pe doi ani de la principiul aplicarii TVA in comertul cu cereale.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Lazar a declarat in ianuarie pentru MEDIAFAX ca Romania a facut acest demers la CE nu numai pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, ci si ca raspuns la solicitarile repetate venite din partea mediului de afaceri.
Ca raspuns, Directia Generala de Taxare si Uniune Vamala din cadrul Comisiei Europene (DG Taxud) a aprobat, la jumatatea lunii ianuarie, solicitarea Romaniei privind taxarea inversa la cereale, masura care a fost avizata la inceputul lunii mai si de catre Consiliul UE. In... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 17:57
Directia Generala de Taxare si Uniune Vamala din cadrul Comisiei Europene (DG Taxud) a aprobat solicitarea Romaniei privind taxarea inversa la cereale, masura care urmeaza sa fie transmisa spre aprobare si Consiliului UE, a declarat, joi, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, anunta Mediafax.El a precizat ca a discutat acest subiect in cadrul intalnirii cu comisarul european pentru Impozitare si Uniune Vamala, Algirdas Semeta.
Blejnar a aratat ca in perioada urmatoare Romania ar putea primi si aprobarea din partea Consiliul UE.
Ministerul Finantelor anunta, la 6 iulie 2010, ca taxarea inversa pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie va fi aplicata la zece zile de la comunicarea de catre Consiliul UE a aprobarii derogarii pentru implementarea prevederii. mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 15:28