Evaziunea fiscala va inflori in Romania daca nu va fi prelungita taxarea inversa la cereale si plante oleaginoase de la 1 iunie 2013, a declarat, luni, Aurel Popescu, presedintele ROMPAN.
"Eu nu cred ca ni se va interzice taxarea inversa la cereale de la 1 iunie 2013. Am primit de la Comisia Europeana un prim raspuns prin care nu se prelungeste masura taxarii inverse la cereale si plante oleaginoase, insa Ministerul Finantelor a facut o revenire. Acum asteptam raspunsul, iar daca va fi negativ va fi un lucru greu pentru tara, deoarece taxarea inversa a demonstrat ca au crescut incasarile bugetare in ultimii doi ani din comertul cu cereale si plante oleaginoase.
Daca se intampla sa se reintroduca TVA de 24% la cereale, sigur evaziunea fiscala va inflori si pe aceasta zona pentru ca Romania este prinsa ca un cleste intre doua tari, respectiv Bulgaria si Ungaria, care vor avea taxare inversa de la 1 iulie 2013", a spus Popescu, la o dezbatere privind siguranta alimentara.
Reducerea TVA pe tot lantul de paine de la 1 iulie 2013
Acesta este optimist in privinta introducerii TVA de 9% pe tot lantul de producere a painii, incepand cu 1 iulie 2013, un proiect sustinut de Guvernul Romaniei si care urmeaza sa fie prezentat si organismelor internationale.
"Sper insa ca de la 1 iulie sa avem pe tot lantul: grau, faina si paine, asa cum este programul pilot privind TVA redusa", adaugat Popescu.
Minea: "Daca nu se va lua aceasta masura va fi o greseala fantastica"... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 15:54
Guvernul de la Bucuresti a cerut Comisiei Europene o derogare pentru taxarea inversa la cereale. Masura, ce urma sa se aplice pana in mai 2013, s-ar mai putea prelungi cu inca doi ani.
Desi producatorii trebuie sa astepte minim 45 de zile pana isi recupereaza TVA de la stat, reprezentantii industriei saluta decizia autoritatilor.
Taxa inversa la cereale si plante tehnice a fost introdusa in iunie 2011, autoritatile sustinand atunci ca reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma", care nu platesc taxa pe valoare adaugata.
Practic, pentru producatorii de cereale se aplica TVA atunci cand fac achizitii, insa in pretul de vanzare a marfii nu este inclusa taxa pe valoare adaugata, pe care o vor recupera de la stat.
"O asemenea taxa poate crea niste probleme pentru producatorii agricoli care trebui sa astepte sa vina Finantele in control ca sa isi primeasca banii de pe taxa pe valoare adaugata. Ca reprezentant al Asociatiei Profesionala 'Cereale si Produse Derivate' pot sa spun ca noi am aprobat in unanimitate sa se continue taxarea inversa", a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului din Industria Panificatiei Rompan pentru Business24.
Cu toate acestea, Aurel Popescu a recunoscut ca o asemenea masura ii incurca financiar pe producatorii agricoli care trebuie sa astepte minim 45 de zile pentru a recupera TVA.
"Fiscul intarzie cu plata TVA catre producatori si atunci ei trebuie... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 09:15
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca statul roman a solicitat Uniunii Europene aprobarea introducerii taxarii inverse si la carne, alaturi de legume si fructe, anunta Mediafax."Am notificat Uniunea Europeana pentru taxarea inversa la legume si fructe si exista sanse sa obtinem aceeasi procedura, ca si la cereale si plante tehnice, inclusiv pentru carne", a spus Tabara.
El a adaugat ca se impune o astfel de masura, dupa ce taxarea inversa la cereale a fost aprobata recent.
Guvernul a decis sa aplice taxarea inversa la cereale si plante tehnice, incepand cu 1 iunie 2011 si pentru circa doi ani, premierul Emil Boc sustinand ca aceasta masura, pentru care au fost obtinute toate avizele UE, reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale.
Potrivit Ministerului Finantelor, taxarea inversa la cereale si plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei in acest an si 410 milioane lei anul viitor. mai mult
Joi, 21 Iulie 2011, ora 13:15
Taxarea inversa a cerealelor si plantelor tehnice de la 1 iunie pare a fi o masura incompleta, fara vreun ecou pentru industrie sau consumator. Masura este "un graunte intr-un desert": nu va eradica evaziunea din Romania daca nu se aplica pe tot lantul alimentar, este de parere omul de afaceri Sorin Minea. De la 1 iunie se va aplica taxarea inversa la cereale si plante tehnice, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta. Cum vedeti aceasta initiativa?
Taxarea obtinuta doar pe o parte nu inseamna absolut nimic. S-a facut aceasta taxare pe cereale in vama, in speranta unei reduceri a evaziunii fiscale.
Doar intrarea cerealelor este cu taxare inversa. Dupa aceea, de la cereale in jos, faina si celelalte, nu mai este cu taxare inversa.
Poate va impiedica evaziunea la nivel de TVA intracomunitar, dar evaziunea in Romania nu va fi influentata de chestia asta. Este o masura incompleta.
Ne bucuram pentru cei care cumpara cereale, e o victorie pe care au obtinut-o, dar nefiind pe tot lantul, ca impact, este neglijabil.
Producatorii din agricultura…
Nu-i va ajuta cu nimic. Cel care producea grau pana acum il vindea cu sau fara TVA depozitarilor. De obicei fara TVA. Deci statul pierdea TVA-ul.
La ora actuala toti il vor vinde fara TVA catre depozitari iar ce vor vinde mai departe va fi purtator de TVA, daca ei vor dori.
Asa doar la baza, sigurul lucru care poate ajuta este acel decont de TVA care se face pe comert intracomunitar.
Noi trimiteam cereale in Bulgaria... mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 13:39
Taxarea inversa la cereale si plante tehnice se va aplica incepand cu data de 1 iunie pentru o perioada de aproape doi ani, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, informeaza Mediafax.Ministerul Finantelor Publice a anuntat in vara lui 2010 ca a solicitat o derogare de la CE privind aplicarea TVA prin taxarea inversa pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie.
Dupa refuzul Comisiei, Romania a transmis forului european, in luna decembrie a anului trecut, o scrisoare in care restrange sfera produselor pentru care solicita derogare de la regimul normal de taxare la cereale si plante tehnice, respectiv porumb, grau, orz, orzoaica, secara, soia, rapita, floarea soarelui si sfecla de zahar.
Solicitarea se referea la o derogare pe doi ani de la principiul aplicarii TVA in comertul cu cereale.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Lazar a declarat in ianuarie pentru MEDIAFAX ca Romania a facut acest demers la CE nu numai pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, ci si ca raspuns la solicitarile repetate venite din partea mediului de afaceri.
Ca raspuns, Directia Generala de Taxare si Uniune Vamala din cadrul Comisiei Europene (DG Taxud) a aprobat, la jumatatea lunii ianuarie, solicitarea Romaniei privind taxarea inversa la cereale, masura care a fost avizata la inceputul lunii mai si de catre Consiliul UE. In... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 17:57
Aprobarea taxarii inverse pentru cereale este o masura binevenita pentru eliminarea evaziunii fiscale, insa trebuie extinsa si la legume si fructe, a declarat pentru NewsIn ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Valeriu Tabara."Orice masura care se ia pentru eliminarea evaziunii, pentru clarificarea problemei TVA-ului, este o masura binevenita si o sustin fara niciun fel de rezerva. Este bine sa fie extinsa si la legume si la fructe, nu numai la cereale. Efectul va fi pozitiv", a mentionat Tabara.
Ministrul Agriculturii considera ca acesta masura va avea un impact pozitiv in ceea ce priveste "transparenta comerciala", favorizand intrarea in legalitate a "celor care practica specula in piata de ani de zile".
"Vor intra in normalitate toti cei care comercializa si valorifica cerealele. Aceasta masura elimina specula, unde se gaseste comertul negru sau gri", a spus Tabara.
Acesta a mai spus ca MADR va lua masuri in ceea ce priveste autorizarea si licentierea celor care fac comert cu cereale pentru a elimina evaziunea.
"Vom lua masuri privind autorizarea si licentierea comerciantilor cu cereale. Am discutat cu LAPAR (Liga Asociatilor si Producatorilor Agricoli din Romania n.r.). Impreuna vrem sa gasim solutii ca sa putem eliminam partea aceasta de comert negru cu cereale si produse agricole", a mentionat Tabara.
Astfel, comerciantii cu cereale nu isi mai pot desfasura activitatea daca nu vor avea licenta.
"Va fi nevoie de autorizarea constructiilor de... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 16:23
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat intr-un interviu acordat MEDIAFAX ca va face demersuri pentru ca proiectul de lege privind taxarea inversa, respins initial de Comisia Europeana, sa fie in cele din urma acceptat. "Cred ca in continuare trebuie sa se faca demersuri in sensul in care proiectul de lege privind taxarea inversa sa fie acceptat. Problema taxarii inverse nu este numai la noi si nu se impune doar in Romania. Sa stiti ca au probleme mari si italienii, si spaniolii", a spus Tabara.
Comisia Europeana a respins proiectul privind taxarea inversa in sectorul alimentar, prin care TVA s-ar incasa la vanzarea produsului in magazin.
Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat in luna iulie la un seminar MEDIAFAX ca i-a cerut ministrului Finantelor de atunci, Sebastian Vladescu, sa convinga oficialii de la Bruxelles sa accepte taxarea inversa, pentru ca altfel va fi incurajata evaziunea fiscala.
"As vrea sa clarificam problemele legate de evaziune pentru ca altfel degeaba tot solicitam bani pentru agricultura, si in schimb nu venim cu nimic. Nu cred ca fiecarui cetatean al tarii ii convine sa bage mana in buzunar si sa vada ca an de an eu import, de fapt, sau intru intr-o zona speculativa", a spus Tabara.
Prin taxarea inversa in industria alimentara, TVA se incaseaza in magazine, nu pe parcursul ciclului de fabricatie a produselor.
Ministerul Finantelor anunta, la 6 iulie, ca taxarea inversa pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii la... mai mult
Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 23:41
Presedintele Agrostar, Niculae Stefan, a declarat la iesirea de la intalnirea de la Ministerul de Finante, ca a obtinut acordul ministrului Sebastian Vladescu pentru introducerea taxarii inverse in sectorul agroalimentar, precum si accizarea bauturilor fermentate linistit, potrivit Newsin."A fost o discutie constructiva cu ministrul de Finante. Am cerut doua puncte foarte clare si am discutat masuri legate de evaziunea fiscala. Domnul ministru a fost de acord cu taxarea invesa si ne-a solicitat propuneri concrete si pentru alte domenii de activitate", a spus Stefan.
De asemenea, acesta a adaugat ca in cadrul intalnirii de la Ministerul Finantelor Publice a mai fost discutata si necesitatea debirocratizarii si depolitizarii accesarii fondurilor europene, dar si despre necesitatea accizarii bauturilor fermentate linistit.
"Azi am reusit sa obtinem accizarea bauturilor fermentate linistit (...). Am adus si cateva mostre", a spus presedintele Agrostar. El a adaugat ca actiunile de protest ale fermierilor vor continua, urmatorul miting fiind programat in data de 19 mai.
Circa 1.000 de agricultori, membri ai Federatiei Agrostar si ai altor asociatii din domeniu, au protestat marti timp de doua ore in fata Guvernului, nemultumiti de situatia in care se afla in prezent agricultura din Romania.
Printre revendicarile agricultorilor au fost achitarea integrala a subventiilor restante din agricultura pentru anul 2009, diminuarea pretului la motorina utilizata in sectorul agricol,... mai mult
Marti, 11 Mai 2010, ora 23:23