Reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) au confirmat, joi dupa-amiaza, ca au primit noul proiect de Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul modifica taxa pe activele bancilor, dar sustin ca nu au raspuns inca, asa cum spune ministrul roman al Finantelor, Eugen Teodorovici.
Un purtator de cuvant al BCE a confirmat ca "BCE a primit o solicitare de consultare" din partea Ministerului Finantelor Publice (MFP) pentru noul proiect de OUG si ca institutia "va da un aviz in timp util".
Mai exact, BCE nu am raspuns inca, iar raspunsul va fi trimis sub forma unui aviz care va fi publicat si trimis cand este gata, acesta fiind procedura, deoarece este nevoie de timp pentru a analiza legea propusa si pentru ca BCE sa isi prezinte opinia.
"Ieri (marti, 26 martie - n.red) a venit raspunsul de la Banca Centrala Europeana. Avizeaza acest proiect", a declarat Eugen Teodorovici, intr-o interventie telefonica la Digi TV, miercuri seara.
MFP a publicat, marti seara, spre dezbatere publica, proiectul de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018, prin care propune o noua formula pentru taxa pe activele bancilor.
Bancile sunt obligate la plata taxei pe active financiare nete, respectiv activele financiare ale bancii existente la sfarsitul semestrului, respectiv anului pentru care se datoreaza taxa pe active, astfel cum sunt inregistrate in evidenta contabila, ajustate, dupa caz, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Cotele taxei pe active,... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 17:26
Introducerea taxei pe tranzactii financiare va descuraja operatiunile din Romania al caror volum se afla, oricum, sub media europeana si va alunga investitorii catre tari cu jurisdictie mai profitabila, sunt de parere analistii consultati de Business24.
Taxa pe tranzactii financiare a fost acceptata deja de 11 tari membre, iar Comisia Europeana se ambitioneaza sa obtina un acord din partea tuturor celor 27 de tari din Uniunea Europeana, pana la sfarsitul anului.
Romania nu s-a exprimat inca in privinta propunerii care prevede introducerea taxei pentru tranzactiile dintre institutiile financiare. Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni ar urma sa fie taxate cu 0,1%, iar cele care vizeaza contracte derivate, cu 0,01%.
Taxa pe tranzactii financiare poate genera venituri de 10 mld. euro pentru UE
"Nu ne mai dorim si alte taxe pe tranzactiile financiare. In Romania, volumul tranzactiilor bursiere este destul de redus, nu ar ajuta la nimic sa introducem o noua taxa", a declarat brokerul Razvan Pasol, pentru Business24. Mai exact, in 2011, media zilnica a tranzactiilor de pe Bursa de Valori Bucuresti s-a ridicat la doar 9,2 milioane de euro, valoare infima fata de sutele de milioane de pe alte burse europene, potrivit site-ului oficial al Bursei.
Introducerea unei astfel de taxe ar produce efectul fiscalitatii ridicate, considera analistul Aurelian Dochia:
"Aceasta decizie este determinata politic si are niste riscuri. Acolo unde e fiscalitate ridicata, exista... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 14:02
Ungaria ar prefera sa mentina taxele speciale impuse bancilor si altor companii decat sa accepte un acord de finantare in cazul in care FMI ar da un ultimatum tarii, a declarat liderul grupului parlamentar al partidului de guvernamant, Antal Rogan.
"Imi pot imagina un scenariu care ar ameninta un acord cu FMI si anume daca ar exista asteptari sa crestem povara asupra familiilor in locul taxei pe banci", a declarat Rogan.
Ungaria, cea mai indatorata tara din estul UE, a cerut in noiembrie anul trecut un ajutor financiar FMI, in contextul reducerii ratingului tarii in categoria junk, conform Mediafax.
Negocierile pentru o linie de finantare de circa 15 miliarde de euro au fost intarziate in repetate randuri de rezistenta premierului Viktor Orban fata de respectarea conditiilor cerute de FMI si UE.
Guvernul ungar a recurs la o taxa speciala asupra bancilor, companiilor din sectoarele energetic, retail si telecomunicatii pentru a acoperi deficite in bugetul statului. Taxele speciale si nationalizarea activelor fondurilor private de pensii au afectat increderea investitorilor si au impins tara in a doua recesiune din ultimii patru ani.
Ungaria este din nou in recesiune
Oficialul ungar a declarat ca aceasta tara nu se poate descurca fara taxa pe banci si alte companii multinationale, din cauza indatorarii deja ridicate.
Ungaria va relua, probabil, negocierile cu Fondul in a doua jumatate a lunii octombrie si ar putea ajunge la un acord in noiembrie, a... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 12:45
O eventuala taxare suplimentara a bancilor care opereaza in Romania impusa de Comisia Europeana ar fi incorecta, in conditiile in care statul roman nu a fost nevoit sa salveze bancile, a declarat joi presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, citat de NewsIn."As vrea sa exprim un punct de vedere al comunitatii bancare cu privire la o idee care se vehiculeaza in ultimul timp, la nivel european, la nivelul Comisiei Europene si anume suprataxarea bancilor.
Comunitatea bancara din Romania considera ca ar fi incorect pentru bancile care opereaza in Romania sa fie suprataxate, in conditiile in care statul roman nu a fost obligat sa sustina de-a lungul ultimilor ani sistemul bancar romanesc prin infuzii de capital, prin diverse alte metode in sensul ajutorarii sistemului bancar", a spus Radu Gratian Ghetea, cu ocazia vizitei vicepresedintelui Comisiei Europene, responsabil pentru Industrie si Antreprenoriat, Antonio Tajani.
El a declarat ca, daca la nivel european se va hotari acest lucru, atunci Romania nu se va putea opune. "In acest moment, cum e la nivel de dezbatere, as vrea sa mentionez acest punct de vedere si anume ca nu ar fi corect sa fie taxate bancile care nu au fost sustinute", a mai spus Ghetea.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a declarat miercuri ca este nevoie sa se faca o analiza a modului in care UE ar putea creste taxarea bancilor si impactul acestei deciziei asupra Romaniei. "Sa nu ne trezim cu bancile... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 21:54
Guvernul a decis sa nu sustina introducerea pentru institutiile financiare si de credit a unei taxe de solidaritate de 2,5% din profit, propusa de parlamentari, in lipsa unui acord la nivelul UE, temandu-se ca dupa impunerea unei astfel de taxe bancile vor transfera castigul in afara tarii, precizeaza Mediafax.Mai multi senatori PDL propun ca institutiile financiare si institutiile de credit sa achite o taxa de solidaritate anuala de 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, care se va face venit la bugetul asigurarilor sociale, masura urmand sa fie aplicata pe o perioada de trei ani.
Argumentele senatorilor democrat-liberali se refera la faptul ca, ani de zile, profitul realizat de banci a fost constituit din "comisoane si taxe abuzive pretinse clientilor, la niveluri nepermis de mari in tara lor de origine", precum si ca taxa de solidaritate reprezinta o necesitate pentru statul roman.
Subiectul a fost discutat la nivelul Guvernului, care a decis insa, dupa o analiza de aproximativ o luna, sa nu sustina introducerea unei astfel de taxe in lipsa acordului UE, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
"S-a considerat ca impunerea unei astfel de taxe va avea efecte asupra pietei, principalul risc fiind repatrierea/relocarea veniturilor sau a profiturilor, mai ales daca nu exista acordul UE pentru ca taxa sa fie aplicata in toate statele membre", au aratat sursele.
Guvernul a apreciat totodata ca argumentul parlamentarilor, si anume profitul realizat de banci din... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 11:19
Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat luni ca nu este o idee buna taxarea tuturor bancilor, la nivel european, pentru ca nu toate au primit sprijin de la stat, iar celor ajutate financiar ar trebui sa li se interzica sa mai acorde bonusuri, dividende si majorari salariale, conform NewsIn. "Nu este o idee buna taxarea bancilor, pentru ca ii pune in aceeasi oala si pe cei care au gresit, si pe cei care nu au gresit.
Mult mai corect mi s-ar parea sa se dea o lege nu pentru taxarea bancilor, ci pentru cei care au beneficiat de sprijin bugetar, sa nu mai aiba voie sa isi dea dividende actionarii, bonusuri managerii si cresteri de salarii salariatii pana cand acei bani bugetari vor fi fost inapoiati", considera Lazea.Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a declarat ca acesta reprezinta un punct de vedere personal, nu reprezinta pozitia oficiala a bancii centrale."Din pacate, pe 11 martie, cand s-au adunat liderii europeni, se discuta despre taxarea bancilor si mi se pare o greseala taxarea 'across the border'.
Eu sunt de parere ca trebuie raspuns supararii populatiei, care a platit cu bani din buzunar salvarea bancilor, dar numai ca trebuie sa ii pui sa plateasca pe cei care au primit bani, iar aceasta o faci in felul in care l-am spus: nu bonusuri, nu dividende, nu cresteri de salarii.
De ce sa pedepsesti toate bancile?", a mai spus Lazea. mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 17:39
Comisia Europeana va propune miercuri o taxa care va fi aplicata bancilor in vederea finantarii, in viitor, a eventualelor masuri de salvare a unor institutii financiare, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso, transmite Mediafax.Liderii UE au insistat, la nivelul G20, pentru introducerea unei taxe asupra bancilor, astfel incat institutiile financiare sa opereze in conditii similare la nivel international.
Liderii politici sunt de acord cu introducerea unei astfel de taxe, dar exista divergente privind modul de aplicare a acesteia si de folosire a fondurilor obtinute."Comisia va adopta maine (miercuri n.r.) un document privind fondul care ar urma sa fie finantat de banci in scopul reducerii costului suportat de stat pentru sprijinirea institutiilor financiare insolvente", a explicat Barroso, intr-o conferinta economica.Canada se opune introducerii taxei in conditiile in care bancile din aceasta tara nu au cerut sprijin din partea statului, in timpul crizei financiare. Si in Europa exista diferente de opinie referitoare la destinatia fondurilor obtinute astfel.Unele tari vor ca aceste fonduri sa fie utilizate la redresarea finantelor publice, in timp ce altele le-ar canaliza pentru sprijinirea bancilor cu probleme.Liderii UE au declarat ca Uniunea ar putea actiona unilateral, daca nu exista un acord la nivelul G20. mai mult
Miercuri, 26 Mai 2010, ora 10:19
O taxa impusa bancilor la nivelul Uniunii Europene (UE), pentru ca acestea sa suporte o parte din costurile crizei financiare, ar putea genera venituri substantiale, de peste 50 de miliarde de euro, si ar ameliora situatia sistemului, potrivit unui studiu al Comisiei Europene (CE).Taxarea bancilor din UE "ar putea genera venituri substantiale, limitand, in acelasi timp, comportamentul inadecvat al institutiilor financiare", se arata in documentul publicat, marti, de CE.
Studiul analizeaza diferitele proiecte de taxe discutate in Europa, pentru ca bancile sa suporte o parte a costurilor de sprijinire a sistemului financiar sau a programelor de adaptare la schimbarile climatice.
Ministrii de Finante din UE vor dezbate intr-o reuniune, la 16-17 aprilie, o pozitie comuna pe acest subiect, inainte de a participa la urmatorul summit G20 programat pentru iunie, la Toronto. Analiza UE include atat modele din Europa, cat si planurile SUA de a institui o taxa pentru banci.
Impozitul de 0,036%, aplicat in prezent in Suedia, ar genera circa 13 miliarde de euro in UE, in timp ce aplicarea ratei avuta in vedere de executivul american, de 0,15%, ar produce venituri de peste 50 de miliarde de euro.
O alta varianta luata in calcul, perceperea unei taxe pe tranzactiile financiare, ar aduce incasari de 20 de miliarde de euro in Europa.
Una din consecintele majore ale introducerii unei astfel de taxe ar fi delocalizarea tranzactiilor bancare in alte regiuni, determinand o scadere... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2010, ora 23:21
Ministrul suedez de Finante a propus omologilor sai din UE introducerea unei taxe pentru banci, in vederea recuperarii costurilor de sustinere a sectorului de profil, similara cu cea anuntata de presedintele Obama in SUA, dar ideea a fost primita cu reticenta, transmite Reuters.Obama a recomandat saptamana trecuta introducerea unei taxe pentru companiile de pe Wall Street, astfel incat sa acopere costuri de 117 miliarde de dolari generate de programul TARP de sustinere a sistemului financiar, precizeaza Mediafax.
"Nu putem accepta o situatie in care bancherii fug de asumarea costurilor", a declarat ministrul de Finante suedez Anders Borg, la o reuniune a ministrilor de profil din UE.
Germania, Franta si Marea Britanie au salutat initiativa lui Obama, dar au aratat ca vor promova propriile lor idei.
Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a declarat, marti, ca in curand va avea loc un acord la nivel international asupra masurilor prin care sectorul financiar va suporta costul salvarii bancilor.
Ministrii de Finante din G20, grupul celor mai dezvoltate natiuni ale lumii, urmeaza sa se reuneasca in februarie.
Christine Lagarde, ministrul de Finante francez, a salutat propunerea suedeza, pe care o considera interesanta.
Comisarul pentru Fiscalitate, Laszlo Kovacs, a avertizat insa ca un singur stat membru poate bloca un astfel de plan, daca nu este de acord. mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 09:36